Dodaj do ulubionych

Jedzonko dla chomika

01.10.12, 10:37
Jakie jedzonko powinnam podawac chomiczkowi? Może ktos napisac przykladowy jadlospis? Jakie warzywa najlepsze dla zwierzaka? Jaka karma/granulat?
Obserwuj wątek
    • farmonka Re: Jedzonko dla chomika 02.10.12, 10:40
      Najważniejsze jest urozmaicenie jadłospisu chomika. Chomiki na wolności, mają bardzo urozmaicony jadłospis, zależny również od pór roku. Lubią od czasem dostać coś nowego i smacznego do jedzenia.
      Do dodatkowych produktów najchętniej jedzonych przez chomiki i zdrowych należą:

OWOCE:
      jabłka (nie powinny być kwaśne), gruszki, banany i w niewielkich ilościach truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie

WARZYWA:
      marchewka, pomidory, ogórki, selery, cukinia, kalarepka, dynia, cykoria, pietruszka (dla chomików karłowatych), rzodkiewki.

POKARM ZAWIERAJĄCY BIAŁKO:
      niewielkiej ilości białka zwierzęcego – gotowy pokarm dla psów, siekane chude mięso lub owady (mączniki, chrząszcze, świerszcze i szarańcze – do kupienia w sklepach zoologicznych) . Zamiast tego w zupełności wystarczy kawałek białego lub żółtego sera, chudy twarożek czy jogurt, może być również śmietana.

Co do karmy polecam te beaphara, sama ją kupuje - zdrowa i w dobrej cenie.
      • miriam_73 Re: Jedzonko dla chomika 29.11.12, 15:25
        Nie wiem czy to było zdrowo, czy nie (mój pierwszy chomik przeżył u mnie ponad 3 lata w bdb zdrowiu i formie), ale moje chomik jadły w zasadzie prawie wszystko. Oprócz jakiejś standardowej sklepowej mieszanki zbożowej dla gryzoni chętnie wcinały rozmaite orzechy, zboża, płatki, czy sucharki, wszelkie kasze, makarony czy ryż, albo ugotowanego ziemniaka. Dostawał trochę sera, twarożku, czasem kawałeczek ugotowanego kurczaka (robali nie podawałam ;-) ale jak parę razy Rudy był na "wybiegu" to polował na mrówki). Wszystkie uwielbiały arbuza, biszkopty i suche niesłodzone wafle :)
    • jasiuu21 Re: Jedzonko dla chomika 02.10.12, 16:21
      oprócz tego co napisała koleżanka wyżej, to możesz też sama próbować i zobaczysz co chomik lubi :) Co do beaphara zgadzam się, dobra karma.
      • blue.berry Re: Jedzonko dla chomika 02.10.12, 16:28
        strasznie spamujecie tą firmą. trochę już wstyd bo boleśnie się to robi nachalne.
        jak dla mnie kosz.
        • annniul Re: Jedzonko dla chomika 30.10.12, 08:36
          jedzenie dla psów chomikom?? jak to?? nie caje chyba czegoś...i ja rozumiem że chomik w naturze jada robale ale w domu jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić!
        • farmonka Re: Jedzonko dla chomika 18.11.12, 17:37
          blue.berry, wydaje mi się że troche przesadzasz, jeśli ktoś zadaje pytanie to po prostu odpowiadam i mówię o swoim własnym doświadczeniu, przecież nie będę wypowiadała się np o karmie animals skoro jej nie używam, mojemu chomikowi podaję granulat od beaphar więc mogę akurat go śmiało polecić, tak jak mi polecił go mój wet, lepiej powiedz co ty podajesz swoim zwierzakom! :)
          • deszcz.ryb Re: Jedzonko dla chomika 18.11.12, 17:40
            Nigdy w życiu nie kupię waszej badziewnej karmy i znajomym też odradzę. Chyba jesteście tak kiepscy, że nikt was nie chce kupować; inaczej mielibyście pieniądze na WYKUPIENIE sobie reklamy.

Naprawdę, niektórzy to idioci, skoro myślą, że mogą w każdym poście wrzucać nazwę karmy, licząc, że nikt się nie zorientuje... :/
            • giggsy21 Re: Jedzonko dla chomika 23.11.12, 21:08
              Nie ma się co irytować, bo po co? Akurat jeśli chodzi o beaphar to jest to dobra firma i tyle, jak by polecali coś kiepskiego, co by chomikowi zaszkodzić mogło to pretensje były by zrozumiałe. Zresztą każdy ma swoje zdanie na dany temat. Nie chcesz to nie podawaj, tyle.
              deszcz.ryb napisała:

> Nigdy w życiu nie kupię waszej badziewnej karmy i znajomym też odradzę. Chyba j
              > esteście tak kiepscy, że nikt was nie chce kupować; inaczej mielibyście pieniąd
              > ze na WYKUPIENIE sobie reklamy.
              >
              > Naprawdę, niektórzy to idioci, skoro myślą, że mogą w każdym poście wrzucać naz
              > wę karmy, licząc, że nikt się nie zorientuje... :/
              • farmonka Re: Jedzonko dla chomika 27.11.12, 08:39
                no giggsy21 masz racje z tym co mówisz, akurat beaphar jest firmą wartą polecenia, typowo produkt weterynaryjny, no a Tobie deszcz.ryb nikt nie karze używać ich produktów, jest taki wybór na rynku że możesz sam zadecydować, powodzenia :)
                • albert.flasz1 Re: Jedzonko dla chomika 29.11.12, 18:07
                  farmonka napisał(a):

> typowo produkt weterynaryjny

Co to znaczy? Czy te sztucznie barwione i aromatyzowane, składające się z odpadów "wynalazki" zawierają jakieś leki? A jakie? Może antybiotyki, hormony, środki przeciw pasożytom?:)))
                • deszcz.ryb Re: Jedzonko dla chomika 29.11.12, 20:08
                  Co to jest "produkt weterynaryjny", głupi marketingowcu? :)
                  • hania261 Re: Jedzonko dla chomika 29.11.12, 22:02
                    "więc mogę akurat go śmiało polecić, tak jak mi polecił go mój wet"
                    Gdyby Twoj wet byl wspomagany przez firme A.....s taka karma karmila bys chomika, (bylam pewna , ze masz szczurki )
                    Wet ma tak duze pojecie o danej karmie jak wysoka jest gratyfikacja z jej promowania i rozprowadzania.
                    www.miniaturkabeztajemnic.com/
                    • marian_malek Re: Jedzonko dla chomika 03.12.12, 01:01
                      ja tez tej karmy nie polecm, moj po niej smierdzial i biegunke mial, ja mojemu daje wszystko do jedzenia, nawet czekolade, orzechy i czasem slodkie ciastko uwielbia,
                      je tez kapuste kiszona i uwielbia bigos i flaczki
    • cyprian83 Re: Jedzonko dla chomika 21.06.15, 23:32
      ja mojemu daję granulat, do tego czasem zrywam mu liście mniszka lekarskiego. Codziennie daję mu kawałek jakiegoś warzywa (marchewka, kapusta, groszek, brokuł, seler). Raz w tygodniu daję mu kawałeczek czegoś słodkiego (jabłko, banan, arbuz, truskawka). Czasem daję mu kilka kropelek jednodniowego soku marchewkowego. Ma też cały czas w klatce wapno do gryzienia. Czasem daję mu suszone zioła. Czytałam, że można dawać chomikom żywe świerszcze ale mój nie był nimi zainteresowany ;)
    • anetula12 Re: Jedzonko dla chomika 05.04.17, 12:34
      A mi się nie chce tak bawić, jestem za leniwa :p wszystko zamawiam sobie tutaj :D
      lemur.com.pl/105-chomiki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka