Dodaj do ulubionych

ŻÓŁw LĄDOWY

31.07.05, 00:31
witajcie, przywiozłam z Tunezji żółwia. Siedzę i siedzę nad różnymi
cennymi informacjami o żółwiach i zastanawiam się czy to Grecki czy
IBeryjski. Podobno są podobne i z wyglądu i z zachowania. Mój jest malutki
jeszcze, ale może ktoś wie jak mogłabym je odróżnić i wreszcie zaspokoić
swoją
ciekawość na temat tego czy to Grecki czy Iberyjski???? Do weterynarza pójdę
ale dopiero w nastepnym tyg. więc na razaie czekam na pomoc od Was. Wierzę że
znajdzie się jakiś miłośnik jktóry zna się na tyle ze poda jakiś szczegół
rozniący te dwa gatunki. Dzięki za góry.
Obserwuj wątek
    • dupekzoledny Re: ŻÓŁw LĄDOWY 31.07.05, 09:23
      Zapodać cię trza do służb celnych,opieki na zwierzątkami.może oni bedą
      wiedzieli co z tym żółwikiem i z tobą zrobić. jakas grzywna, a może do pierdla?
    • ola773 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 31.07.05, 11:25
      odpisalam na Twoją skrzynkę w gazecie (goga30).
      • b-beagle Re: ŻÓŁw LĄDOWY 31.07.05, 17:00
        Po co go kupiłaś? Czy nie masz już nic innego do trzymania w domu oprócz
        biednego żółwia?
    • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 09.08.05, 12:55
      Cóż, stało się ...

Żółwie są bardzo wymagającymi zwierzętami, nie jest tak łatwo jak by się mogło
      wydawać. Polecam Ci stronę www.terrarium.com.pl - forum ŻÓŁWIE - tam uzyskasz
      wiele informacji dotyczących posiadanego przez Ciebie gatunku. (radzę Ci też
      nie chwalić się w jaki sposób trafił w Twoje ręce ...) Mam nadzieję, że skoro
      już go wzięłaś zapewnisz mu godne warunki do życia. /w skrócie - terra min. 3
      długości żółwia na 5 długości żółwia, możliwość przebywania na słońcu -
      równocześnie z dostępem do cienia - przegrzanie podobnie jak przeziębienie może
      prowadzić do śmierci zwierzęcia, jeśli nie masz możliwości wystawienia ż. na
      dwór niezbędna jest odpowiednia żarówka - koszt ok. 100-150 zł, dieta - żadnych
      owoców, WYKLUCZONA SAŁATA I BANANY, świetlówka - w sklepie ZOO - ok 25 zł,
      podłoże najlepiej torf - nie piasek - żółwie zapychają się piaskiem, co
      prowadzić może w konsekwencji do atonii jelit! Jeśli chodzi o dietę - mlecze,
      koniczyna, babka, trawa, od czasu do czasu liście chrzanu - działają
      profilaktycznie orobaczająco; min. temp. do wyjścia na dwór - zależy od
      gatunku, ale +- 20 stopni, w terra tem. zróżnicowana - też zależy od gatunku,
      pod lampką może być do 30 stopni, peryferie - ok.22. Acha, nie wierz
      sprzedawcom specyfików i nie nacieraj niczym skorupy. W Polsce nieweilu wet.
      zna się na gadach - są w układzie wojewódzkim też na www.terrarium.com.pl -
      dział weterynarze.

Pozdrawiam serdecznie,
      Agnieszka, właścicielka żółwi stepowych
      - znajd, nie z odłowu.
      Powodzenia!

W razie jakiś pytań mój alternatywny adres wacbob@wp.pl
      • ddb2 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 09.08.05, 15:02
        Na poczatek - nie moglas normalnie kupic sobie zolwia w pierwszym lepszym
        sklepie zoologicznym w Polsce z karta gwarancyjna, tzn. z opisanym
        pochodzeniem, pewnoscia, ze jest zdrowy i instrukcjami co do hodowli?
        Ale skoro juz postapilas inaczej, to dowiedz sie chociazby w sklepie
        zoologicznym co dalej.
        Ja mam 16 lat zolwia ladowego z pewnego zrodla i niestety jest glownie na
        salacie (tyle lat!!zima mala glowka co dzien!), pomidorach, uwielbia truskawki,
        czerwone owoce, ktore dostaje caly rok, czasem banany, bialy ser i jajka na
        twardo.
        Chodzi luzem po calym mieszkaniu (mam ogrzewanie podlogowe) - trzymanie tych
        zwierzat w niewielkich terrariach to zbrodnia, w lecie ma swoje 150 m ogrodu,
        tak zabezpieczone, ze nic mu sie nie stanie - na noc wraca do domu, co dzien
        wychodzi ze swoja walowka, zostawiam go w czasie deszczu na dworze.
        Nigdy nie chcial nic tknac z diety oficjalnie przyjetej jako prawidlowa dla
        zolwi. Machnelam reka, ma sie swietnie, rosnie jak na drozdzach, skorupa sie
        blyszczy.
        • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 08:46
          "jest glownie na salacie (tyle lat!!zima mala glowka co dzien!), pomidorach,
          uwielbia truskawki,czerwone owoce, ktore dostaje caly rok, czasem banany, bialy
          ser i jajka na twardo"

No tak, żółwie są dosyć silnymi zwierzętami. Co do diety - przekonała mnie
          fotografia zdeformownanych narządów wewnętrznych z sekcji zwłok niewłaściwie
          karmionego żółwia ... /była puszczona na jakimś spotkaniu terrarystycznym)

O diecie można znaleźć:
          www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=13&i=603&t=593#reply_603
          oraz
          www.terrarystyka.pl/forum/viewtopic.php?t=12513
          Nt. sałaty:
          www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=13&i=211&t=208#reply_211
          Pozdrawiam,
          Miłej lektury!

• antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 09:12
          Patent na przekonanie żółwia do odpowiedniej diety :)

WSZYSTKIE przepadają za cykroią. Możesz spróbować go na nią przestawić - jeżeli
          nie zna jeszcze jej smaku - podaj ze dwa listeczki. Potem dzień, dwa głodówki i
          przestawienie na zieleninkę - czyli listki mleczy, babki,
          pokrzyw /ugniecionych, ja zawsze mam ręce w bąblach:), koniczyny i trawy /też
          zmemłanej - rozdziadoszone żółwie raczej nie tkną zwykłej trawy.../ - z
          dodatkiem cykorii. Najpierw proporcje na zdecydowaną korzyść cykorii, stopniowo
          oraz mniej. Musi się udać!

Kwestia pozwalania żółwiom na spacery po domu jest dyskusyjna - my spacerjemy
          po dworze, po domu raz w tygodniu - zimą.
          • ddb2 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:06
            Dziekuje za porady, ale nie mam zamiaru na nic przestawiac mojego zolwia. Jest
            w znakomitej kondycji, byl w zeszlym roku u lekarza na przegladzie, zostal
            pochwalony. Jest wesoly, w ogrodzie sobie je to na co ma ochote, a narzady
            wewnetrzne? no coz jesli sie zdeformowaly, to znakomicie sobie zyje z nimi od
            15 lat, kupy i siuski sa stale takie same. Co do spacerow to uwiel bia latac po
            mieszkaniu, nigdy nie mial kataru, ma swoje ulubione miejsca, przychodzi do
            nas, gdy ogladamy telewizje, bawi sie w zaczepianki z naszym psem. Strasznie
            smutne mialby zycie, gdybym go wsadzila do terrarium, a ja nie moglabym na to
            patrzec.
            Mysle, ze on sam wie co dla niego najlepsze, nie badzmy madrzejsi od natury.
            Pozdrawiam
            • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:21
              Też pozdrawiam.

Tyle że w naturze /domyślam się że masz stepowego albo greckiego/ - biorąc pod
              uwagę obszar występowania tych gatunków nie mają dostępu ani do bananów, ani do
              uprawianych pomidorów, ani do gotowanych jajek, do sera tym bardziej.
              • ddb2 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:29
                Chodzilo mi o to, ze zolw sam wie co moze jesc. Wyraznie widze, ze w ogrodzie
                unika pewnych roslin, o ktorych na pewno wiem, ze sa trujace. Nie lubi
                dzdzownic, a choc troche bialka powinien spozywac.
                Uwielbia platki czerwonych roz, ale naprzyklad lezacych razem czerwonych
                kwiatkow oleandra nie tyka.
                Dlatego, obserwujac go, jestem spokojna, ze je to co mu jest potrzebne i na
                pewno nie bedzie mial z tego powodu problemow zdrowotnych.
                Pozdrawiam
                • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:34
                  I wiesz co?

Zazdroszczę Ci tego ogródka :)

Ja niby mieszkam w domku z ogrodem, ale nie dało się niestety wygospodarować
                  żółwiowej częśći - też trzymam je na dworze ale niestety w dużej kuwecie.

W domu mam terra 100x70 - nie mogłam sobie pozwolić na większe ze względu na
                  zajmowaną przestrzeń w mieszkaniu.

Pozdrawiam.
                  • ddb2 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:38
                    Wiesz, sadzac po duzym ladunku emocjonalnym w twoich wypowiedziach, twoje
                    zolwie ( masz ich kilka? ) , mimo ogrodkowej kuwety i terrarium, i tak maja
                    wspaniale zycie z taka pania !
                    • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 13:47
                      odpowiem Ci na priva
                      • ddb2 Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 14:19
                        Odpisalam ci, ale cos dziwnego sie u mnie dzieje, bo nie ma cie w wyslanych i
                        nie wiem ,czy dotarlo?
                        • antonina.cz Re: ŻÓŁw LĄDOWY 10.08.05, 14:26
                          już sprawdzam :)

Za pół godzinki wychodzę z pracy, więc jakby co odpowiem jutro

Pozdr!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka