Dodaj do ulubionych

Kolejna śmierć bezbronnego psa...

17.09.06, 22:19
dzialdowo.wm.pl/?main=17&c=139,3,8437,,4708#
Obserwuj wątek
    • g.i.jane Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 18.09.06, 10:08
      Koszmar...
    • wrexham Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 18.09.06, 13:51
      widzialam kiedys w tv program o czlowieku, ktory jezdzil po hiszpanii i robil
      zdjecia powieszonym psom w celu udokumentowania barbarzynskich zwyczajow tego
      okrutnego narodu; zebral sie calkiem spory album co sugerowalo, ze to wieszanie
      jest czescia jakiegos zwyczaju; psy byly wieszane dokladnie w taki sam sposob:
      ich tylne konczyny dotykaly caly czas ziemi;
      milych wakacji w hiszpanii
      wrex.
      • edavenpo Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 18.09.06, 15:07

To jest stary zwyczaj wieszania chartow hiszpanskich - tzw. galgos. Jestem
        troche zaangazowana w sprawe wiec wyjasnie. W UK jet specjalna organizacja
        charytatywna ktora po te charty jezdzi do Hiszpanii, przywozi do UK i znajduje
        im dom.

Galgos sa rozmnazane na potege przed jesiennym sezonem mysliwskim a po sa
        wywalane na autostrade, wrzucane do tzw. bunkrow glodowaych lub starych studni
        gdzie jak nazwa wskazuje sa glodzone na smierc lub wlasnie dla zabawy wieszane
        sa na drzewach i ogladajacy robia zaklady na to ktory pierwszy umrze.

Tak na marginesie - ten proceder dzieje sie tez w Irlandii - tam obcina sie tez
        uszy zeby nie mozna bylo znalez po tatuazu hodowcy.

W ogole caly charci biznes wokol psich wyscigow to straszny syf.

Wracajac do Hiszpanii = - a co powiedziec o barbarzynskiej corridzie wcioaz
        legalnej w Hiszpanii - XXI W. Europa - a tu zabawy rodem ze sredniowiecza.
        • wrexham edavenpo 18.09.06, 17:11
          jakkolwiek szczegoly, ktore podalas sa drastyczne to jednak dziekuje za
          informacje; do tej pory wiedzialam tylko, ze dzwonia, teraz wiem, ze to po
          prostu dzwon na trwoge; jak bardzo jestes zaangazowana w sprawe? dzialasz w tej
          charytatywnej instytucji? mozesz mi podaj jej nazwe?
          dzieki wrex.
          • edavenpo Re: edavenpo 18.09.06, 21:37

Organizacja nazywa sie Greyhounds in Need:

www.greyhoundsinneed.co.uk/topFrame.htm?http&&&www.greyhoundsinneed.co.uk
            Nie dzialam tam bezposrednio ale wspieram finansowo (prywatnie, poprzez zbiorki
            i przez moja firme).

Nie radzilabym ci wchodzic na zdjecia na tej stronie bo sa bardzo drastyczne i
            ja osobiscie bylam strasznie wstrzasnieta i nie moglam o nich zapomniec (do dzis)

ale los chartow interesuje mnie bardzo szczegolnie ze w UK greyhound racing to
            legalny 'sport'.

Pisalam na ten temat na moim blogu jak chcesz wiedziec wiecej
            thelondondog.blogspot.com/2006/07/mac-dog.html
            Tutaj bardzo swiezy artykul na ten temat z Sunday Times
            www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2361675,00.html
            www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2272307_1,00.html
            www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2272175,00.html
        • lycynka342 Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 22.09.06, 19:11
          skoro znasz temat to powiedz czy sami Hiszpanie nie potępiają tego ? czy
          akceptuja to z obojętnością >? przecież są tam jacys cywiliZowani ludzie
          • 1mzeta Na odstrzał 25.09.06, 11:47
            W UK jest też "pewien jegomość" nazwiska nie pamiętam który zajmuje się
            odstrzałem "starych i niepotrzebnych" już nikomu psów gończych. Zarabia na tym
            koszmarne pieniądze. Niedawno w prasie brytyjskiej przedstawiony był o nim
            artykuł. Potworność. Mam nadzieję że jego też kiedyś odstrzelą-po kawałku.
    • 76edyta Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 18.09.06, 14:51
      Co sie dzieje,jak można zrobic coś takiego stworzeniu , które ufa i jest w
      stanie zrobic wszystko by się je kochało ;-(
      • marcysia51 Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 18.09.06, 17:48
        serce mi pęka jak cos takiego czytam.
    • lycynka342 Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 22.09.06, 15:31
      wczoraj napisałam o tym na forum Hiszpania i moj watek zostal skasowany a
      przeciez nie wszyscy wyjezdzajacy o tym wiedza o moze mogliby pomoc jakiemus
      biednemu psu skazanemu na smierc ale nie pasowalo to im tam szkoda najlepiej
      zamykac oczy ciekawe czy jak tego kogos napadna na ulicy to tez bedzie
      zadowolony jak inni odwroca glowy
      • edavenpo Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 22.09.06, 17:16
        lycynka342 napisała:

> wczoraj napisałam o tym na forum Hiszpania i moj watek zostal skasowany a
        > przeciez nie wszyscy wyjezdzajacy o tym wiedza o moze mogliby pomoc jakiemus
        > biednemu psu skazanemu na smierc ale nie pasowalo to im tam szkoda najlepiej
        > zamykac oczy ciekawe czy jak tego kogos napadna na ulicy to tez bedzie
        > zadowolony jak inni odwroca glowy
        ___

Rozumiem ze napisalas o galgos?

Ciekawa jestem dlaczego skasowali... Niewygodna prawda niestety - szczegolnie ze
        w ofercie dla turystow norma jest corrida...
        • lycynka342 Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 22.09.06, 19:08
          było mi strasznie przykro nie spodziwałam się że na tym forum bedzie ktos kogo
          nie poruszy los tych nieszczęsników i skasuje taki wątek :( pozatym dlaczego
          cywilizowani ludzie udają w hiszpanii że corrida jest przez nich do zaakceptowania
    • blackforever Re: Kolejna śmierć bezbronnego psa... 25.09.06, 14:58
      w dzisiejszych czasach życie nie stanowi żadnej wartości. Niczyje życie, ani
      psa, ani człowieka...Straszne
    • agunia1980 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!! 25.09.06, 18:43
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=1713 znalazlam ten link na
      tym forum i proponuje zeby kazdy sie pod tym podpisal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka