Dodaj do ulubionych

nie będę ściemniał,

18.05.13, 22:59
tego ptaszka oznaczyłem, nie piszę pod jaką nazwą, by nie sugerować. proszę o wypowiedzi co do tego ptaka, jeśli można.
zdjęcia jak zwykle marne, ale są -
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3425382,2,1,035.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3425383,2,2,017.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3425384,2,3,024.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3425385,2,4,025.html
z góry wielkie dzięki, dla mnie Wasze zdanie ma znaczenie, naprawdę.
Obserwuj wątek
    • miostatyna Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 17:31
      moim skromnym zdaniem świstunka
      • behemot17-13 Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 19:00
        tak też oznaczyłem, w swojej amatorszczyźnie potrzebuję opinii ludzi znających temat. fajnie, że jesteście, bo w razie niepewności mogę zapytać Was, dzięki.
        • palczak.madagaskarski Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 20:32
          Też bym tak powiedziała ze zdjęć smile
          A czy ptaszek nie odzywał się? Rodzaj Phylloscopus lepiej się oznacza po śpiewie samców niż po wyglądzie.
          • behemot17-13 Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 21:38
            odzywał się, a jakże. nie pytaj o dźwięki, bom głuchy jak pień, z przymrużeniem oka. prawda jest taka, niewiele ptaków rozróżniam po "pyskowaniu", po wyglądzie lepsze wyniki osiągam, około 75 %.
            • qulqa Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 23:16
              A nie lepiej jednak się troszkę podszkolić w głosach ?
              Wchodzisz do lasu / na bagno / na łąkę, słuchasz chwilę - i już wiesz, czego wypatrywać. Poza tym choćby takiego krętogłowa nie wiem, czy zdołasz wypatrzeć bez znajomości głosu ...
              Też myślałam, żem nieumuzykalniona i rozróżniam tylko 'śpiewa coś - nie śpiewa'. Zaczęło się od pisku zarzynanej świni na Ujściu Wisły - niby skąd na środku rozlewisk świnia ? Znawcy podpowiedzieli - wodnik smile Dwa lata porządnej pracy - słuchania w domu, nagrywania w terenie i porównywania, potem porównywania w terenie .... i już jest całkiem nieźle. Dużo łatwiej wypatrzeć gościa, jeśli się wie, kogo szukać i zna zwyczaje. No i ileż satysfakcji, gdy odgadnie się, kto jest właścicielem przerażającego wrzasku na leśnej polanie .. a to ów wspomniany krętogłów.
              Dlatego polecam smile
              • qulqa Re: nie będę ściemniał, 19.05.13, 23:24
                Dla zachęty - mój ukochany ptasi głos. Śpiew nura lodowca. Miałam okazję słuchać ....

www.youtube.com/watch?v=JWgwPb_uNaI
                • behemot17-13 Re: nie będę ściemniał, 20.05.13, 16:44
                  niesamowity, przerażający, idealny na podkład muzyczny do horrorów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka