malzag 22.10.04, 14:32 Właśnie zauważyłam stadko jemiołuszek wygrzewających się słońcu. Przylatują co roku. W pobliżu nie ma owoców jarzebiny , ale są głogi ,więc może to je ściąga w moje strony. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: Jemiołuszki 24.10.04, 18:33 Witam, napisz, gdzie widziałaś jemiołuszki. Pamiętajcie starajcie się ( w miarę możliwości dokładnie ) zawsze pisać, gdzie widzieliście jakiegoś ptaka. To ważne.... Odpowiedz Link
malzag Re: Jemiołuszki 25.10.04, 12:03 Terenem gdzie je zauważyłam jest całkiem spory ogród przedszkolny. Porośnięty pięknymi starymi drzewami na osiedlu Jadwisin w Warszawie. Jemiołuszki upatrzyły sobie duży jesion, co roku zatrzymują sie tu na jakiś czas. Odpowiedz Link
czabik Re: Jemiołuszki 08.11.04, 22:07 W północnej częśći Torunia, na Wrzosach, też jest ostatnio bardzo dużo jemiołuszek. Obsiadają jarzębinę osiedlową. Czy wiecie czemu tak wcześnie w tym roku? Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Jemiołuszki 10.11.04, 15:21 Dziś widziałem stadko jemiołuszek (około 60 może 80 szt)wysoko na topoli w zadrzewieniach znajdujących się przy torach kolejowych i stacji PKP w mojej miejscowości tzn.w okolicach Stalowej Woli.Pół godziny póżniej na tym samym drzewie widziałem grubodzioba-to możliwe? Grubodzioba tak w ogóle to widziałem dzisiaj pierwszy raz w życiu.Wstyd się przyznać co.A latem,również na tym drzewie miała gniazdo wilga,ale zniszczył je jakiś ptak drapieżny ,chyba krogulec-również byłem tego świadkiem.Ciekawe co ile można zobaczyć rozmaitych ptaków obserwójąc tylko jedno drzewo. Tomek Odpowiedz Link
lablafox ciekawy artykuł o jemiołuszkach 17.11.04, 23:17 Jesienna inwazja jemiołuszek Adam Wajrak 01-11-2004, ostatnia aktualizacja 02-11-2004 10:03 Przyroda strasznie lubi płatać figle. W styczniu głowiłem się, jak to się stało, że choć zima jak się patrzy, to w okolicy nie ma jemiołuszek - kolorowych ptaszków ze śmiesznymi czubkami na głowie. Ci przybysze z północy Rosji i ze Skandynawii pojawiają się u nas właśnie zimą i dojadają resztki owoców jarzębiny, jabłek, no i oczywiście jemioły, jakie jeszcze można znaleźć na drzewach. W styczniu tych ptaków było jak na lekarstwo, za to teraz (przynajmniej w północno-wschodniej Polsce) mamy prawdziwą jemiołuszkową inwazję. Wystarczy, że zerknę za okno, by bez trudu zobaczyć stadko dobierające się do rajskich jabłuszek w ogrodzie sąsiada. Dotąd sądziłem, że to mrozy wyganiają jemiołuszki z dalekiej północy, ale jak na razie zimy tam nie ma, a u nas jest jesień, i to dość ciepła. Co więc powoduje nalot jemiołuszek? Nikt tego nie wie na pewno, ale znajomi ornitolodzy twierdzą, że raczej nie pogoda. Jemiołuszki mogą pojawiać się masowo, bo miały udany okres lęgowy i jest ich po prostu więcej. Niewykluczone też, że tam, gdzie mieszkają, nie obrodziły owoce i głód zagnał je aż tutaj. Inna sprawa, że przynajmniej w okolicach Puszczy Białowieskiej pokarmu nie ma za wiele. Jarzębiny w tym roku jakoś nie obrodziły. Ale o tym jemiołuszki nie wiedzą, dopóki tu się nie pojawią i osobiście tego nie sprawdzą. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: ciekawy artykuł o jemiołuszkach 18.11.04, 07:44 Witam, skoro u Ciebie aż taki nadmiar jemiołuszek, to może podeślesz mi ze dwie sztuki do Krakowa, gdzie, ani jednej jeszcze nie spotkałam... Odpowiedz Link
lablafox Re: ciekawy artykuł o jemiołuszkach 18.11.04, 11:42 Ja w Poznaniu nie widziałam jeszcze ani jednej. Natomiast u kolegi w okolicach Rawicza całe stado , ogromniaste. Odpowiedz Link