Dodaj do ulubionych

Ptasia szarańcza

10.08.06, 00:02
Wprowadziwszy się do mniejszego miasta (Tczew) gdzie mnogość działek dookoła,
zdziwiłam się ilością szpaków i szkodami jakie wyrządzają. W Gdańsku nie
spotkałam się z drzewami owocowymi w całości zakrytymi firanką albo
obwieszonymi straszakami. W Tczewie to norma. I widok chmury szpaków
przemieszczających się z działki na działkę.
Ale... Ostatnio będąc nad Wisłą, wśród pastwisk i krzaków dostrzegłam jeszcze
większą chmurę, z daleka faktycznie wyglądającą jak szarańcza. Było ich dużo
więcej niż zwykłe stado szpaków - nawet 10-20x. Niestety, widziałam tylko z
daleka, wydaje mi się że to nie były szpaki, że były od nich mniejsze.
Czy jest możliwe że to jakieś inne ptaki? W takich olbrzymich stadach?
Żałowałam że nie wzięłam aparatu, może jeszcze uda mi się to utrwalić smile
Obserwuj wątek
    • strix1 Re: Ptasia szarańcza 10.08.06, 16:16
      Raczej były to szpaki. One często gromadzą się w takie wielkie stada na
      noclegowiskach.
      • aix.sponsa Re: Ptasia szarańcza 16.08.06, 20:44
        Aga, szpaki nie wyrządzają absolutnie ŻADNYCH szkód. Zjadają głównie robaczywe
        wiśnie i czereśnie oraz te z czubków wysokich drzew, a takie odstraszanie to
        OKRUCIEŃSTWO! Trzeba im pozwolić się normalnie odżywiać.
        Ja np.cieszę się, gdy szpaki i sójki zjadają wszystkie owoce z mojego jedynego
        (i tak niewielkiego) drzewka czereśni, piegża buszuje w moich porzeczkach
        (wyraźnie w celach spożywczych smile), a sójki na moich oczach obrywają borówki z
        krzaka.
        Aix
        • aga_piet Re: Ptasia szarańcza 16.08.06, 23:52
          Aix, Ty może się cieszysz wink Moja znajoma na pewno się nie cieszyła, gdy szpaki
          dokładnie oskubały ze WSZYSTKICH wiśni całkiem okazałe drzewko. Pewnego lata
          było ich tak dużo, tak zachłannych, że łupem padały nawet czerwone porzeczki. Tu
          nie chodzi o KILKA szpaków. To są naprawdę potężne stada.
          Żeby nie było - lubię szpaki, nie mam działki smile
          • aix.sponsa Re: Ptasia szarańcza 19.08.06, 22:13
            Gdyby stało się coś takiego u mnie, byłabym ZACHWYCONA smile))
        • v.c Re: Ptasia szarańcza 27.08.06, 02:25
          Bardzo sie mylisz!!!! Zjadaja kazdy owoc na drzewie wyrzadzajac niesamowite
          szkody

aix.sponsa napisała:

> Aga, szpaki nie wyrządzają absolutnie ŻADNYCH szkód. Zjadają głównie
          robaczywe
          > wiśnie i czereśnie oraz te z czubków wysokich drzew, a takie odstraszanie to
          > OKRUCIEŃSTWO! Trzeba im pozwolić się normalnie odżywiać.
          > Ja np.cieszę się, gdy szpaki i sójki zjadają wszystkie owoce z mojego
          jedynego
          >
          > (i tak niewielkiego) drzewka czereśni, piegża buszuje w moich porzeczkach
          > (wyraźnie w celach spożywczych smile), a sójki na moich oczach obrywają borówki
          z
          > krzaka.
          > Aix
          • aix.sponsa Kochane, pożyteczne szpaki! 27.08.06, 16:39
            v.c napisał:

> Bardzo sie mylisz!!!! Zjadaja kazdy owoc na drzewie wyrzadzajac niesamowite
            > szkody
            >
            >
            >
            >
            > aix.sponsa napisała:
            >
            > > Aga, szpaki nie wyrządzają absolutnie ŻADNYCH szkód. Zjadają głównie
            > robaczywe
            > > wiśnie i czereśnie oraz te z czubków wysokich drzew, a takie odstraszanie
            > to
            > > OKRUCIEŃSTWO! Trzeba im pozwolić się normalnie odżywiać.
            > > Ja np.cieszę się, gdy szpaki i sójki zjadają wszystkie owoce z mojego
            > jedynego
            > >
            > > (i tak niewielkiego) drzewka czereśni, piegża buszuje w moich porzeczkach
            >
            > > (wyraźnie w celach spożywczych smile), a sójki na moich oczach obrywają boró
            > wki
            > z
            > > krzaka.
            > > Aix
            V.C, nie powodują szkód. Żaden ptak nie powoduje szkód. Zjadły wszystkie owoce
            z mojego drzewka wszystkie owoce, wywołały w ten sposób WIELKĄ RADOŚĆ!
            Zajrzyj sobie na:
            www.pomozmyptakom.fora.pl/viewtopic.php?t=25
            i przeczytaj tekst apelu. No i daj tym biednym szpaczkom chociaż się pożywić!
            • v.c Wolnosc tomku w swoim domku. 28.08.06, 00:57
              Jak tobie to nieprzeszkadza to wspaniale.
              Ale jak w innym domku szpaki zjadaja cale zniwo ktore utrzymuje rodzine czy
              dwie to ty tez musisz powiedziec wolnos tomku.
              To ze jedza tyko robaczywe wisnie to zwykle klamstwo!!!! W USA szpaki sa
              odpowiedzialne za roczne szkody przekraczajace miliony dolarow. Sprawa jest tak
              powazna ze w USA kazdy ma prawo zabic szpaka kiedy mu sie tylko podoba i sam
              rzad podejmuje kroki eliminowania tego ptaka.
              • carduelis Re: Wolnosc tomku w swoim domku. 29.08.06, 14:00
                No cóź, wszystko zależy od podejścia i tzw. filozofii życiowej. Jeśli ktoś ma
                filozofię typu "ja, moje, wredne praki, po co to żyje" to oczywiście będzie
                mówił, że szpaki to szkodniki, że miliony dolarów strat i inne takie... Ktoś,
                kto widzi dalej niż czubek swojego nosa, może miec całkiem odmienne zdanie...

Pozdrawiam fanów wszystkich stworzeń smile

• aix.sponsa Re: Wolnosc tomku w swoim domku. 04.09.06, 13:10
                v.c napisał:

> Jak tobie to nieprzeszkadza to wspaniale.
                > Ale jak w innym domku szpaki zjadaja cale zniwo ktore utrzymuje rodzine czy
                > dwie to ty tez musisz powiedziec wolnos tomku.
                > To ze jedza tyko robaczywe wisnie to zwykle klamstwo!!!! W USA szpaki sa
                > odpowiedzialne za roczne szkody przekraczajace miliony dolarow. Sprawa jest
                tak
                >
                > powazna ze w USA kazdy ma prawo zabic szpaka kiedy mu sie tylko podoba i sam
                > rzad podejmuje kroki eliminowania tego ptaka.
                Każdy powinien mieć prawo do sprawiedliwej ochrony - ale, jak widać, są ludzie
                i są taborety. Szpaki odżywiają się głównie owadami - szkodnikami, ale witamin
                też potrzebują! Owoce są ważnym składnikiem ich diety, a jeśli ktoś niszczy
                przyrodę np.tępiąc szpaki, wyniszczy samego siebie.
          • markusz48 Re: Ptasia szarańcza 05.09.06, 21:14
            No cóz pewnie nie widziałeś jak działają szpaki. Wczesne czereśnie zrucają na
            ziemie aby młode karmić bo młode jeszcze nie wiedzą jak je zjadać. A widziałes
            co robią z gruszkami wiedzą która bardziej dojrzała i już po niej. Może
            widzałeś co potrafią zrobić z winogronem w jedno popołudnie po wszystkim.
            Naszczęście na wiosne wraca mały procent jesiennych wędrowców bo inaczej nic by
            nie zostało dla biednych ludzi. A wiesz kiedy najbardziej żeruja? Wtedy gdy
            zbliża się deszcz.
            Pozdrawiam
            • aix.sponsa Re: Ptasia szarańcza 06.09.06, 15:36
              Markusz, nie przesadzaj. I tak nie zjedzą wszystkiego, a głównie te z "wkładka
              mięsną". One też potrzebują witamin (jak już zresztą pisałam)! Ja zawsze dbam,
              by zjadły jak najwięcej owocków.
              A GDYBY KTOŚ TAK PISAŁ O TOBIE, JAK TY O SZPAKACH?
              • wobo1704 Re: Ptasia szarańcza 10.11.06, 11:05
                > Markusz, nie przesadzaj. I tak nie zjedzą wszystkiego, a głównie te
                >z "wkładka mięsną". One też potrzebują witamin (jak już zresztą pisałam)! Ja
                >zawsze dbam, by zjadły jak najwięcej owocków.
                ...

Niestety, zjadają wszystko -do ostatniego winogrona.
                Na jabłonkach - spróbują każde jabłko.
                Dla sadowników to katastrofa.

aix.sponsa - może weźmiesz na utrzymanie dzieciaki sadowników?

• aix.sponsa Re: Ptasia szarańcza 12.11.06, 18:37
                  I co z tego? Niech wyjadają. Są niezwykle pożyteczne, ich podstawowym pokarmem
                  są owady - szkodniki. A gdyby Tobie ktoś lodówkę owinął siatką? Albo postawił
                  obok radio rozkręcone na cały regulator?
                  To tak samo czuje sie szpak, gdy nie pozwala mu się zjeść paru wisienek.
                  Nie ma ptaków "lepszych" i "gorszych" - wszystkie są sobie równe i potrzebują
                  takiej samej opieki ze strony człowieka.
                  Serdecznie pozdrawiam miłośników wszystkiego, co żyje!
                  Aix
    • m2w7 Re: Ptasia szarańcza 13.11.06, 08:01
      To są szpaki. Bo praktycznie tylko szpaki i wróble (które stają się rzedsze w
      Polsce) lataja wielkimi chmarami blisko ludzi. A co do szkód- jedzą owoce ale po
      okresie wyprowadzania młodych. i na przykład nasze 'ulubione' dzikie wino czy
      czarny bez. A w okresie lęgowym jedzą głównie owady. Oceniono, że straty
      powodowane przez niezjedzone owady byłyby większe niż zjedzone owoce. ja tam nie
      jetem zadowolony z jabłuszka z robaczkiem. I podziwiam szpaki, które sprawdzają
      zarośla czarnego bzu aby w którymś momencie ogołocić z owoców w ciągu kwadransa.
      • aix.sponsa Re: Ptasia szarańcza 13.11.06, 17:02
        A ja jestem zadowolona jabłuszkiem z robaczkiem, bo wiadomo, że nie pryskane i
        w ogóle! smile
        A już szpaki byłyby zachwycone.
    • hjuston Re: Ptasia szarańcza 17.11.06, 18:54
      zerknij na nasza ptasia szarancze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka