mosze_zblisko_daleka 07.10.06, 21:45 Przylecialo tutaj juz kilkadziesiat bockow , znajduja sie w Galilei (jezioro Chula), tez zauwazono kilku czarnych bockow, skad oni wlasciwie pochodza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedrus1a Re: Czarne bocki... 07.10.06, 22:35 mosze_zblisko_daleka napisał: > Przylecialo tutaj juz kilkadziesiat bockow , znajduja sie w Galilei > (jezioro Chula), tez zauwazono kilku czarnych bockow, skad oni wlasciwie > pochodza? W Polsce są rowniez czarne bociany Ciconia nigra Fotki dla porównania: www.naturephoto-cz.com/black-stork:ciconia-nigra-photo-126.html avesphoto.com/website/EU/species/STKBLK-1.htm Pozdr. Jędruś Odpowiedz Link
prezesmiernik Re: Czarne bocki... 08.10.06, 07:56 A kolega ciągle w Izraelu? A może nas oświeci jak jest po hebrajsku bocian czarny? Może znowu "Krister Mild" jak onegnaj dzierlatce się trafiło? Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Czarne bocki... 08.10.06, 15:20 Bocian po heb. "Hasida". (rodziaj zenski) Czarna = "Szchora" Wiadomo ze kobieta przynosi dzieci, wiec bocian po heb. jest rodzaj zenski.. Pzdr, Odpowiedz Link
strix1 Re: Czarne bocki... 08.10.06, 10:13 jedna z tras migracyjnych bocianów zarówno czarnych jak i białych przebiega przez bliski wschód wiec bardzo prawdopodobne ze te boćki które widziałeś w Galilei to nasze polskie bociany. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Zurawie... 08.10.06, 15:26 Juz tez przylecieli tutaj. Robia duze straty rolnikom. Brakuje okolo 1 miliona Dolarow zeby zakupic dla nich jedzenie (jak co rok). Jest to bardzo madry ptak i wie dobrze gdzie znajduje sie "falszywie jedzenie" i gdzie prawdziwe. Moze jest jakis sposob zatrzymac ta plage... Z drugiej strony nikt nie chce ich uszkodzic wiec co robic? Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Bocki... 08.10.06, 19:50 Nie wiem ilu kolegow z Forum widzialo bocianow podczas wedrowania. To jest cos fascynujacego. Raz kiedy bylem na pustyni Negew, przed wieczorem zauwazylem ze drzewa na drodze sa calkowicie biale....wygladalo jak snieg...mowilem do moich kolegow-zolnierzy: "Jak to spadl snieg tutaj...???" Wszyscy bylismy zdziwieni ale po kilku sekud okazalo sie, ze tysiace bocianow zebralo sie na nocleg. Do tej pory zaluje ze nie zabralem aparat fotograficzny... Odpowiedz Link
qulqa Re: Bocki... 10.01.17, 21:47 Mosze, co roku wyczekuję Twojego postu o bocianach wiosną. Zawsze marzyłam, żeby tam pojechać i popatrzeć na wędrówkę. I w tym roku chyba się uda! Jadę w marcu do Izraela obserwować ptasią wędrówkę! I to Ty, Mosze, jesteś duchowym ojcem tego wyjazdu. Dziękuję Ci za to Do zobaczenia gdzieś przy oglądaniu boćków. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Bocki... 23.03.17, 21:42 Dziś widziałem tysiące boćków szybujących łapiąc termikę. Ja bylem w dolinie Beit Szean i Jordanu. Oni zabierali kierunek na północ....to znaczy do domu... Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Bocki... 23.03.17, 21:46 qulqa napisała: > Mosze, co roku wyczekuję Twojego postu o bocianach wiosną. Zawsze marzyłam, żeb > y tam pojechać i popatrzeć na wędrówkę. > I w tym roku chyba się uda! > Jadę w marcu do Izraela obserwować ptasią wędrówkę! I to Ty, Mosze, jesteś duch > owym ojcem tego wyjazdu. Dziękuję Ci za to > Do zobaczenia gdzieś przy oglądaniu boćków. Daj znać czy jesteś tutaj... Odpowiedz Link
1basior Re: Czarne bocki... 11.10.06, 15:38 mosze_zblisko_daleka napisał: > Przylecialo tutaj juz kilkadziesiat bockow , znajduja sie w Galilei > (jezioro Chula), tez zauwazono kilku czarnych bockow, skad oni wlasciwie > pochodza? Witam, fajnie odserwowac bociany na wędrówce, u nas jeszcze pojedyńcze ptaki sie plączą, choc jak sam piszesz powinny byc juz w Afryce. troche o czarnym bocianie: www.bocian.org.pl/bocian/sub/projekty/bocian_czarny/o_bocianie pozdrawiam Odpowiedz Link