mosze_zblisko_daleka 18.03.09, 18:20 W tym tygodniu zauwazono male grupy zurawiow i bockow, ktore wracaja od Afryki. Narazie spoczywaja tutaj, robia jaccusi i jedza smakolki... Widac ze nie spiesza sie do domu. www.aspni.org/aspni_ioc.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia.g21 Re: Juz wracaja... 19.03.09, 06:31 witaj mosze...dla mnie jesteś zwiastunem wiosny...zawsze piszesz pierwszy o bocianach pozdrowienia Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Juz wracaja... 19.03.09, 14:07 A ja w niedzielę zaobserwowałam w okolicach Czernichowa k/Krakowa klucze dzikich gęsi ok. 200 szt. Są też duże grupy kormoranów. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Juz wracaja... 19.03.09, 16:18 Dzike gesi nie widzialem ich wcale. Nie wiem jaka maja trase lecenia. Kormorany zostaja sie tutaj i zimuja na jeziorze Kinneret i Hula. Od switu mozna widziec ich klucze jak podnosza sie szukac sniadanie. Oni po prostu "oczyszczaja" baseny od ryb. Ladnie widac jak kormoran lowi ryby. Widzialem jak nurkowal w blotnistej wodzie i nieraz zlapal rybke. Nie mam pojecia jak on "widzi" w takiej wodzie. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Juz wracaja... 20.03.09, 12:26 Zapomniałam dodać, że widziałam też skowronki ( śpiewały ) sztuk ok. 10. Co do gęsi to leciały z południa na zachód. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Juz wracaja... 27.03.09, 09:54 Teraz juz wiosna "na calego". Tysiace ptakow przelatuje nad krajem. Widok niesamowity. Z calego swiata przyjezdzaja ORNITOLODZY znajduja sie w Eilacie i caly dzien ogladaja widoki, ktore caly czas zmienaja sie. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Juz wracaja... 27.03.09, 15:58 ) Alez mila wiadomosc niech by juz do nas dolecialy! )) Odpowiedz Link
lurban Re: Juz wracaja... 08.04.09, 11:48 W ostatnim kwartalniku "Ptaki Polski" jest artykuł na kilka stron "Izrael - 500 milionów migrujących ptaków rocznie", w którym autor opisuje gdzie i jakie ptaki można zobaczyć w Izraelu. Nazwy Eilat oraz Hula też tam się pojawiają oraz wiele innych nazw kibuców ulubionych przez ptaki. Artykuł napisał Polak, który przez 7 miesięcy pracował w Izrealu jako wolontariusz przy jakiejś organizacji zajmującej się ochroną ptaków. Tu jest link na stronę kwartalnika. Niestety artykuł niedostępny w internecie, a tylko w wydaniu papierowym. www.ptaki-polski.pl/roczniki.php?rocz=2008&mies=4&sekc=5&kate=29&arty=262#arty_tek Jak będę na emeryturze, chyba się wybiorę Niestety to za 30 lat Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Dla chcacnego ... 13.04.09, 14:15 Jesli bedziesz pragnac to potrwa mniej niz 30 lat. Teraz ochrona natury kladzie przykrycia na druty elektryczne, bo tysiace ptakow nie rozumia jak susza skrzydla swoje (bociany i inne) to dostaja smiertelny prad. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Pelikany... 17.04.09, 08:22 W tym tygodniu zauwazono po raz pierwszy wielkie grupy pelikanow (ponad 5000! w kazdej grupie) Cos takiego nawet starzy ornitologie nie widzieli. Byl po prostu cien na ziemi. Oni wedruja nad morzem (blisko brzegu) ale na nocleg kieruja sie do Hula (jak oni wiedza, przecie nie maja GPS... ) Po kilku dni odpoczynku, biora kierunek polnocny i hajda do Rumunii. Tam znajduja sie gniazdy ich. Odpowiedz Link
richardek38 Re: Pelikany... 30.04.09, 18:58 jak dobrze ze mam tak blisko do Hula Valley Dolina Jordanu w ogole jest super Odpowiedz Link