03.09.15, 21:00
Każdego dnia oglądamy dramat uchodźców z Syrii i kilku innych państw ogarniętych wojną, wojną która jest pozbawiona jakichkolwiek zasad. Ostrzeliwane są nawet szpitale. My kierując się stereotypami nie chcemy przyjmować uchodźców, widząc w każdym z nich terrorystę, a przecież tak nie jest, zapominamy o solidarności między ludzkiej, zapominając o tym, że w ostatnich latach z Polski z powodów ekonomicznych, nie z powodu wojny i zagrożenia życia, wyjechało około 2 mln ludzi, w samej Anglii żyje ponad 800 tyś. naszych rodaków. Kiedy rząd angielski chce naszych rodaków wyrzucić z wysp, zaczyna się krzyk, raban, że to niesprawiedliwe, ale my ? Nie, my nie przyjmiemy kolorowych, bo jesteśmy biedni, bo nas nie stać, bo to terroryści i ciapaci.
Przed wiekami potrafiliśmy przyjąć Żydów kiedy zostali wyrzuceni przez królowa Izabelę z Hiszpanii, potrafiliśmy w czasach Reformacji przyjąć Braci Arian. Dzisiaj nie chcemy wczuć się w dramat ludzi uciekających przed straszliwą wojną, zapominając też o tym, ze na kuli ziemskiej trudno znaleźć miejsce do którego nie wyemigrowali nasi rodacy.
Jak bardzo zmieniło się nasze społeczeństwo, jak bardzo zapominamy o tym, że i my uciekaliśmy i my szukaliśmy schronienia z rożnych powodów na skutek różnych dramatów związanych z historią naszej Ojczyzny.
Dlaczego jesteśmy tacy nieczuli na dramat innych ludzi, skąd bierze się ta wrogość i brak empatii ?
Obserwuj wątek
    • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 04.09.15, 18:31
      a teraz państewka debatują, kto ilu uchodźców przyjąć "musi"
      taki pokerek
      ludzie ?
      wszyscy tacy sami
      popatrz na Niemców - nacjonalistyczne korzenie tkwią tak głęboko, że u nich ludzie innych wiar czy kultur żyją prawie że w gettach - dzielnica Turków, dzielnica Muzułmanów itd. Pełna izolacja kulturowa.
      My - na razie "inni" żyją wśród nas, ale i tak częściej spotykają się z agresją, pogardą, niż zwykłą życzliwością.
      Prosty człowiek zwykle boi się tego, czego nie zna i nie rozumie. Człowiek światły - poszerza horyzonty.
      Widać jako naród jesteśmy prości. Tak jak i Niemcy i cała ta reszta. Wszędzie na obcokrajowców patrzy się z ukosa.
      A jeszcze na darmozjadów ?
      A kogo obchodzi jakaś Syria ?? To daleko jest !
      • sza.aliczek Re: Uchodźcy 04.09.15, 22:16
        Pięknie napisałaś!
        My, Polacy, siedzący w milionach poza granicami Polski, powinniśmy jednak mieć nieco więcej taktu. Też dla wielu byliśmy/jesteśmy nie do przyjęcia z wielu względów, a jednak nas przyjmują.
        ... jak nie wiesz jak postąpić, po prostu zachowaj się przyzwoicie...
        • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 04.09.15, 22:58
          niestety
          pamięć historyczna - ogranicza się tylko do "wielkich bohaterów"
          pamięć narodowa - ogranicza się tylko do - tego, co dla narodu chwalebne
          Ci, co tu pozostali - wypełnieni są już chyba tylko nienawiścią
          a szkoda
          • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 04.09.15, 23:37
            To wszystko, co oboje napisaliście jest okrutną prawdą. Nie pozostaje nam nic, jak patrzyć się na śmierć wielu niewinnych ludzi w tym małych dzieci, a przecież my tak ''kochamy'' dzieci, bo wszystkie dzieci są nasze, szkoda, że jedne dzieci są bardziej nasze, a inne tak jakoś mniej nasze, te mniej nasze mają ciemniejszy kolor skóry, są dziećmi gorszego Boga. Na Węgrzech emigranci przez narodowców zostali obrzuceni butelkami i kamieniami.
            Czy nam się to podoba czy nie prawdopodobnie i u nas nie spotka Ich nic dobrego, bowiem ''światły'' narodowiec Wipler, publicznie ogłosił, ''my Ich nie chcemy w naszym kraju''. Ciekawe czy Wipler i naczelny narodowiec Winnicki w towarzystwie Bosaka i kumpli pójdą ewentualnych przybyszów z Syrii witać kamieniami ?
            Słucham, co mówią niektórzy i trudno mi uwierzyć, ze my jesteśmy tacy okrutni !!!
            • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 10:20
              wszyscy chyba zapomnieli , ze w latach 1980 - 1981 z Polski wyemigrowalo 1,5 mln Polakow.....smirk
              A tak a propos - jakos nie widze, zeby Turcy zyli w Niemczech w gettach. Na mojej uliczce mieszkaja 4 rodziny ( we wlasnych domach ) tureckie, dwie rosyjskie, jedna rumunska.....smirk
              Acha - i jeszcze palestynski lekarz sobie trzy domy ode mnie dom wybudowal.big_grin
              • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 11:00
                dziwne
                Ty nie widzisz, a potem opisujesz jak to "w dzielnicy muzułmańskiej".......albo "w dzielnicy tureckiej"........
                to weź się zdecyduj co kiedy widzisz dobra ?
                • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 13:56
                  Kogut....a Ty byles kiedys w Niemczech czy tak to wszystko z dalekirgo Lublina na ostro widzisz i wiesz jak tutaj jest?
                  • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 13:59
                    a Ty wystawiłeś nos poza swoją ekskluzywną dzielnicę, czy oceniasz tylko na jej podstawie, oraz na podstawie tego co jedyna wg Ciebie słuszna TV zapoda ?
                    A może kopsnij się np w okolice Neukölln. Wiesz gdzie to ?
                    • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 14:38
                      a Ty wiesz? Bo ja wiem. I dla Twojej informacji ( sam nie wiem po co , bo Ty wszystko wiesz) - oczywiscie istnieja dzielnice w Berlinie i nie tylko, gdzie mieszkaja Turcy - ale nikt tutaj specjalnych gett nie robi. A ja akurat w zadnej ekskluzywnej dzielnicy nie mieszkam tylko w calkoíem normalnej.
                      Takich dzielnic "za drutami" jak w Warszawie tutaj nie znajdziesz.smirk
                      • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 14:56
                        och
                        nie ma u was prywatnych osiedli, czy wspólnot mieszkaniowych ?
                        a to dziwaczne
                        co do gett - akurat to nie mój pomysł - tak nazywają tą dzielnicę mądrzejsi ode mnie - społeczność równoległa. Całkowicie odizolowana, skupiona w jednym obszarze - czy nie jest to z definicji - getto ?
                        ciekawe...
                        Może jakbyś spojrzał dalej poza czubek własnego nosa, to byś poznał realia chociaż tylko kraju, w którym ponoć żyjesz.
                        Dziwaczne - kolą w oczka nasze zamknięte osiedla - choć przy domu płot nie dziwi - ale jak ogrodzi się więcej jak jedna rodzina - to ty widzisz - osiedle za drutami - bardzo osobliwe postrzeganie - a nie kolą w oczka rodzime - czy też właściwe dla twojego miejsca zamieszkania - odizolowane społeczności, nienawiść rasowa i religijna.
                        Zresztą - islamska dzicz to twoje określenie - skamlanie jak to Turcy czy Muzułmanie sobie poczynają - to twoje skamlanie - czy Ty tak postrzegasz świat zgodnie z chwilowym trendem, czy po prostu cierpisz na rozdwojenie jaźni ?
                        • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 15:04
                          widzisz - ja rozrozniam islamska dzicz od muzulmanow, taka jak katolicka dzicz od katolikow.
                          Ty jak widac wszystko do jednego wora....smirk
                          • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 15:05
                            a tak w ogole to koncze dyskusje. Bo przeciez Ty masz zawsze i we wszystkim racje.smirk
                            • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 15:11
                              słuszna decyzja, choć jak zwykle podyktowana brakiem merytorycznych argumentów. ot co.

1zorro-bis napisał:

> a tak w ogole to koncze dyskusje. Bo przeciez Ty masz zawsze i we wszystkim rac
                              > je.smirk
                              >
                              >
                              • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 17:47
                                tutaj masz dzicz islamska,ktora z biednymi emigrantami nie ma nic wspolnego.
                                www.youtube.com/watch?v=IZqEXA5CqkU&app=desktop
                                • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 18:09
                                  wydawało mi się, czy miałeś zakończyć dyskusję ?
                                  nie interesuje mnie polemika za pomocą linków
                                  żaden link nie zmieni tego, co pisałeś jakiś czas temu
                                  przypomnieć ?
                                  nie dość, że zapultałeś się na ostro, to jeszcze wsiadłeś na mnie ze swoimi znajomymi, kiedy próbowałem przekonać, że religia to nie terroryzm, że nie wszyscy Muzułmanie są źli, że nie wszyscy chrześcijanie to potulne owieczki.
                                  Jak to działa, że w ciągu kilku miesięcy tak radykalnie zmieniasz front ?
                                  brak własnych poglądów, czy chwiejność ?
                                  sugerujesz, że nie potrafię czytać ?
                                  zresztą - nadal łączysz religię z przemocą
                                  czy niemiecka dzicz nie atakuje tej tureckiej i islamskiej ?
                                  dziwne - pokazywali zupełnie inne obrazki,
                                  Albo nazywasz wszystko po imieniu, albo prezentujesz klasyczny przykład homofobii.
                                  że nie wspomną o poglądach i ocenach zaczerpniętych tylko i wyłącznie od kogoś, lub z mediów.
                                  Generalnie jesteśmy na podobnej pozycji - Ty również nie badasz naocznie doniesień TV, nie zaglądasz do waszych gett, nie uczestniczysz w zadymach. Czyli informacje czerpiesz z mediów a nie z własnego doświadczenia.
                                  Jak ruszysz dupę i pojedziesz do waszego "Stambułu" i sam obejrzysz jak to wygląda to wtedy pogadamy.
                                  • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:14
                                    Ty wiesz i tak wszystko lepiej....moja Ty "alfo & omego"smirk
                                    To co ja Tobie mam udawadniac?big_grin
                                    • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:21
                                      wypowiadasz się na temat życia u nas - na podstawie mendiów i relacji znajomych
                                      ja wypowiadam się na temat życia u was na podstawie mendiów i relacji znajomych
                                      jakiś czas temu Twoje relacje wyglądały tak - Polska to kraj bandytów, złodziei i biedy
                                      jakiś czas temu moje relacje wyglądały tak - Niemcy to kraj ksenofobów, podziałów i gasnącego blichtru
                                      dziś Twoje relacje wyglądają tak - Polska to kraj mlekiem i miodem płynący
                                      dziś moje relacje wyglądają tak - Niemcy to kraj ksenofobów, podziałów i gasnącego blichtru

sorry - ja mam własne poglądy - Ty je kupujesz wraz ze zmianą wiatru

ironia w Twoich słowach świadczy jedynie o tym, że jak zwykle nie masz nic konkretnego do powiedzenia, zaczynasz więc chamskie zagrywki.

czy mam rację ?

tak
                                      mam.
                                      • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 06.09.15, 07:43
                                        ....."ironia w Twoich słowach świadczy jedynie o tym, że jak zwykle nie masz nic konkretnego do powiedzenia, zaczynasz więc chamskie zagrywki......"smirk
                                        Tak? A w ktorym miejscu?
                                        Bo jak dotad to ja znikalem w czasie dyskusji z Toba bo Ty zaczynales byc ch....sorry ...niemily.smirk
                                        • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 06.09.15, 07:48
                                          ....."
                                          Re: Uchodźcy
                                          Odpowiedz
                                          kogucik.2872 05.09.15, 23:17
                                          a już zupełnie idiotycznie ksenofobia brzmi w opinii kogoś, kto sam spier...............zwiał, kiedy w kraju działo się źle.....":
                                          Teraz to ´bede naprawde niemily i powiem Ci jedno gowniarzu - nie znasz mojej historii wiec zachowaj dla siebie te teksty, ze ktos "spierdolil bo dzialo sie w Polsce zle" dla siebie.
                                          A Ty gdzie byles w 1981 roku? W galoty chlopie jeszcze robiles. I pewnie ze strachu.smirk
                                          • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 08:14
                                            zabawny atak świadczy tylko o tym, że musisz mieć w tym temacie straszne kompleksy. Gowno mnie obchodzi twoja posrana historia dziadku. I licz sie ze slowami, bo za gówniarza można stracić zęby. Choć tu należaloby się zastanowić czy je w ogóle jeszcze masz.
                                            • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 08:28
                                              i dla uściślenia. Dla mnie emigracja z 81 to zwykła ucieczka szczurów z tonącego statku. I mam prawo tak uważać. Tchórzami gardzę.
                                              • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 06.09.15, 10:02
                                                a Ty "bochaterze" w 1981 roku z granatem w zebach na czolgi biegles, co?big_grin
                                                kogucik.2872 napisał:

> i dla uściślenia. Dla mnie emigracja z 81 to zwykła ucieczka szczurów z tonąceg
                                                > o statku. I mam prawo tak uważać. Tchórzami gardzę.
                                                • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 10:08
                                                  nie
                                                  wtedy, kiedy ty spierdalałeś z pełnymi gaciami, ja się bawiłem na czołgach, jeżdżący po ulicach smile

1zorro-bis napisał:

> a Ty "bochaterze" w 1981 roku z granatem w zebach na czolgi biegles, co?big_grin

>
                                                  • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 06.09.15, 12:08
                                                    z pielucha w kroku?smirk
                                                    kogucik.2872 napisał:

> nie
                                                    > wtedy, kiedy ty spierdalałeś z pełnymi gaciami, ja się bawiłem na czołgach, jeż
                                                    > dżący po ulicach smile
                                                    >
                                                    >
                                                    > 1zorro-bis napisał:
                                                    >
                                                    > > a Ty "bochaterze" w 1981 roku z granatem w zebach na czolgi biegles, co?:
                                                    > D
                                                    >
                                                    > >
                                                    >
                                                    >
                                                  • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 12:21
                                                    a to jakaś różnica ?

1zorro-bis napisał:

> z pielucha w kroku?smirk
                                                  • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 23:22
                                                    a tak "przyjmują" uchodźców - psychole niemieccy. Ksenofobia, fanatyzm, histeria.
                                                    Normalnie dokładnie tak, jak nasze durne mohery.

Policja przeszukała wczoraj w Berlinie mieszkanie 26-latka. Mężczyzna napisał na Facebooku, że śmierć 3-letniego chłopca znalezionego niedawno na brzegu morza w Bodrum jest powodem do świętowania, a nie żałoby. Funkcjonariusze zarekwirowali komputer i dwa telefony.

to mają tam bezrobotnych ?? W tym raj(ch)u ?? big_grin

Kim jest autor wpisu?

"Die Welt" ustalił, że autorem wpisu jest bezrobotny żyjący z zasiłku.

Co zmieni podejście Europy, jeśli nie ta historia?

Zwłoki trzyletniego Aylana Kurdiego znaleziono w środę rano na jednej z plaż w Bodrum nad Morzem Egejskim. Łódź, którą płynął z 11 innymi Syryjczykami usiłującymi przedostać się do Europy, zatonęła. Taki sam los spotkał jego matkę i pięcioletniego brata.

głupie bydle.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18719554,niemiec-o-smierci-3-letniego-syryjczyka-powod-do-swietowania.html?lokale=lublin#BoxNewsLink
                                            • 1zorro-bis Re: Uchodźcy 06.09.15, 10:01
                                              CHAMSTWO Twoje wylazlo z Ciebie po raz kolejny.....gowniarzu.
                                              kogucik.2872 napisał:

> zabawny atak świadczy tylko o tym, że musisz mieć w tym temacie straszne komple
                                              > ksy. Gowno mnie obchodzi twoja posrana historia dziadku. I licz sie ze slowami,
                                              > bo za gówniarza można stracić zęby. Choć tu należaloby się zastanowić czy je w
                                              > ogóle jeszcze masz.
                                              • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 10:07
                                                najpierw dziadziu oceń swoje chamstwo, zanim poważysz się na oceny innych... smile

1zorro-bis napisał:

> CHAMSTWO Twoje wylazlo z Ciebie po raz kolejny.....gowniarzu.
                                        • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 08:04
                                          Tak ? A w którym miejscu ?
                                          Przed czy po tym jak tu wlazleś z pytaniem nie na temat, za to personalnie do mnie ?
                          • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 15:09
                            ooo ! znowu inny front.
                            Teraz rozróżniasz, jakiś czas temu każdy Muzułmanin to była islamska dzicz.
                            No bo ich za dużo w Niemczech.
                            Czyżby zbyt krótka pamięć ?
                            bo ja bardzo dokładnie pamiętam agresję w tamtym kierunku i naszą polemikę - dość idiotyczną - bo szkoda czasu było na przekonywanie kogoś tak uprzedzonego - że Islam nie równa się terroryzmowi.
                            I nie przypisuj mi gościu własnych wad.
                            Bo wszystkich do jednego wora wrzuciłeś Ty.
                            Właśnie dlatego między innymi zakończyłem z Tobą dyskusje.
                            naprawdę aż tak pamięć zawodzi ?
            • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 11:06
              najpierw zachód rozpęta wojnę, potem problem bo uchodźcy.
              Najlepiej, to żeby tych wszystkich ludzi przyjęło USA.
              ale oni są cwani. Wojenki prowadzą zawsze poza swoim terytorium, a ich skutki podrzucają wszystkim wkoło, sami nie biorąc udziału w odpowiedzialności za nie.
              zaraz ktoś zapiszczy - ale jakie USA - przecież tam morduje ISIS !!
              yhy
              a ciekawe czyim dziełem jest to całe SIS i zawieruchy trwające od dziesiątków lat na tamtych terenach.
              Jak rozpętają wojnę z Ruskimi, to też pobawią się u nas, a uchodźców podrzucą Europie. Przecież nawet w stanie pokoju nie przyjmują nas bez wiz.
              Ot i cała polityka.
    • coco.franelka Re: Uchodźcy 05.09.15, 13:11
      Izabela Hiszpańska, Bracia Arianie.... po co tak daleko!? W Polsce od 25-20 lat mieszkają różne narodowości! Kubańczycy, Syryjczycy, Irakijczycy, ale też Francuzi, Anglicy, Rosjanie, Wietnamczycy, Chińczycy, Hindusi... (dużo można by wymieniać), muzułmanie, inne religie.... Wielu z nich ukończyło studia na naszych uczelniach, mają tytuły naukowe, są wykładowcami tych (lub innych) uczelni. I co? I nic! Żyją w symbiozie z nami! Polacy leczą się u obcokrajowców, korzystają z usług ich firm, które założyli... Są nawet w Sejmie!! I co? Są zamachy? Mordują nas? Ilu takich jest w Polsce.... pewnie spore tysiące, a teraz jest "wielki problem", bo musimy przyjąć grupę uchodźców... Gdyby nie to nagłośnienie przez media światowe czy krajowe, to pewnie zamieszkaliby obok nas i nawet nie zwrócilibyśmy uwagi...
      • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 13:18
        właśnie to kreowanie rzeczywistości przez media może okazać się zabójcze.
        • coco.franelka Re: Uchodźcy 05.09.15, 13:40
          To już jest zabójcze, bo wpływają (narzucają) na myślenie i działanie polityków, jak i zwykłych ludzi. Wszyscy zaczynają myśleć tak jak im sugerują media. A jeśli dodamy to straszenie (media lokalne) to niestety nie ma co się dziwić, że tak ludzie (niektórzy!) reagują.
          • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:29
            Moim zdaniem bardzo mądrze nt. uchodźców wypowiedział się Pan Cimoszewicz. Powiedział On, że mamy trzysta gmin i gdyby każda gmina przyjęła tylko dziesięciu uchodźców, to moglibyśmy przyjąć Ich aż 30 tys.
            Boimy się terrorystów, a przecież owi ludzie ze swoich Ojczyzn uciekają przed terroryzmem.
            Terroryści potrafią zdobywać pieniądze, mają pieniędzy bardzo dużo i czy w związku z tym będą narażać swoje życie płynąc przez Morze Śródziemne przeładowanymi łodziami i stateczkami narażając się na śmierć ?
            Zapewne nie, nie będą chcieli się znaleźć w cmentarzysku na dnie morza wśród grubo ponad 2500 ludzi którzy znaleźli tam swój grób.
            • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:38
              i pytanie
              czy gdyby Turcy czy Muzułmanie - żyjący dziś w Niemczech - mogli żyć spokojnie w swoim kraju - wialiby do Niemiec ?
              i drugie pytanie
              za jaki czas uchodźcy, których wreszcie Węgry puściły dalej do celu - czyli do Niemiec i Austrii - staną się w opinii Niemców - islamską dziczą ?
              • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:51
                Odpowiadając na pierwsze pytani - zdecydowanie NIE.

Drugie pytanie, chyba raczej nie do mnie.
                • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 22:54
                  pierwsze pytanie
                  owszem - ludzie, którzy uciekli i zamieszkali w różnych miejscach Europy - to też uchodźcy
                  drugie pytanie - może i nie bezpośrednio do Ciebie, choć wynikło z rozwoju "dyskusji" z ksenofobem
                  odpowiedzi - hipotetycznej - może udzielić każdy
                  • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:13
                    kogucik.2872 napisał:

> pierwsze pytanie
                    > owszem - ludzie, którzy uciekli i zamieszkali w różnych miejscach Europy - to t
                    > eż uchodźcy

Ależ tak, to też uchodźcy którzy uciekli przed niedogodnościami i zagrożeniem życia we własnym kraju. Gdyby wraz ze swoimi rodzinami mogli u siebie żyć godnie i bezpiecznie, to
                    by nie uciekali ze swoich Ojczyzn.

> drugie pytanie - może i nie bezpośrednio do Ciebie, choć wynikło z rozwoju "dys
                    > kusji" z ksenofobem
                    > odpowiedzi - hipotetycznej - może udzielić każdy

Jasne, ze tak.
                    • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:17
                      a już zupełnie idiotycznie ksenofobia brzmi w opinii kogoś, kto sam spier...............zwiał, kiedy w kraju działo się źle.
                    • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:31
                      Mnie jeszcze męczy jedno pytanie, które ma związek z uchodźcami.
                      Wysyłaliśmy swoje wojska do Iraku i Afganistanu. Na to byliśmy dość bogaci żeby wydawać miliardy na podlizywanie się Ameryce, bo przecież musimy być solidarni z naszymi partnerami z NATO, jak dzisiaj powinniśmy być solidarni z tymi ludźmi, którzy od terroru i śmierci uciekają z tych krajów, to już nie musimy być tacy solidarni, bo jesteśmy zbyt biedni ?
                      Bogaci jak wysyłamy żołnierzy na wojnę, zbyt biedni żeby pomóc ofiarom tych wojen w których my także mamy swój udział.
                      Dżina z butelki wypuścili Amerykanie przy naszym udziale, nie słyszałam jednak żeby Amerykanie chociaż raz wspomnieli, że chcą teraz tym ludziom pomóc, za to Ich samoloty bombardują Syrię, bo dalej walczą z terroryzmem tyle, ze to bombardowanie poza gruzami i śmiercią wielu także niewinnych ludzi nie wnosi nic.
                      • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:35
                        dokładnie
                        wpieprzamy się w nie nasze konflikty
                        tylko po co
                        potem nie chcemy brać za to odpowiedzialności
                        a kogo obchodzi utopione dziecko ?
                        nikogo
                        • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:49
                          No właśnie, kogo obchodzi utopione dziecko i tragiczne życie setek tysięcy ludzi ?
                          U nas, jak na razie bomby nie burzą nam domów nie zabijają, możemy żyć w pokoju i spokoju, ale nikt nie może zagwarantować, że tak będzie zawsze, a jak coś się wydarzy to i my możemy mieć pokazaną figę i co wówczas ?
                          • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 05.09.15, 23:54
                            no
                            a taki, co spier................zwiał z kraju, kiedy było ciężko - wypowiada się dziś na temat uchodźców - islamska dzicz - bardzo osobliwe
                            • wirujacypunkt Re: Uchodźcy 06.09.15, 00:04
                              Na dzisiaj już koniec smutnych refleksji.
                              Dobranoc smile

Zobaczymy, co nam przyniesie jutrzejszy dzień ?
                              Może coś bardziej pozytywnego ?
                              • kogucik.2872 Re: Uchodźcy 06.09.15, 00:05
                                oby
                                dobrej nocy smile
    • djkon Re: Uchodźcy 09.09.15, 10:09
      W mojej opinii wszystkie te dyskusje są bez sensu. Większość ludzi i tak nie ma zielonego pojęcia o co chodzi z tymi uchodźcami.
      www.panblu.pl/5-faktow-o-uchodzcach/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka