lidianka_tt 22.09.09, 14:21 Czy podoba Wam się to imię? Ale jako pełna forma a nie zdrobnienie od Larysy albo Lury. Pytam się tylko z ciekawości . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nina Re: Lara IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.09.09, 14:37 owszem - podoba mi się - nawet przez chwilę pomyślałam jakby brzmiało to imię z moim nazwiskiem ale mam juz inne faworytki Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Lara 22.09.09, 14:37 pierwsze skojarzenie - Lara Croft nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Lara 22.09.09, 15:06 Lury? Czy chodziło Ci o Laurę? Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Lara 22.09.09, 15:35 to już prędzej faktycznie Lura nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Lara 22.09.09, 21:31 Bardzo bardzo baaardzo mi się podoba imię Lara sama rozważam je dla przyszłej córki, ale dla mnie jest to raczej zdrobnienie dlatego szukam jakiegoś pełnego imienia które brzmiałoby podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 22.09.09, 22:00 Abstrahując od zdrobnieniowości, to naprawdę nie mogę zrozumieć, jak może się komus podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Lara 22.09.09, 22:26 jak widać każdy może mieć inny gust - na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Lara 23.09.09, 12:26 Brzmi jak wspomniana Lura, albo flara. Ale podchodzę do niej raczej neutralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Lara IP: *.zoo.ox.ac.uk 23.09.09, 15:04 Abstrahując od zdrobnieniowości, to naprawdę nie mogę zrozumieć, jak > może się komus podobać. Ale dlaczego? Skojarzenia nienajgorsze (Dr Żywago, rzymskie lary, Lara Croft), brzmienie w sumie też niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Lara 23.09.09, 15:50 przy dłuższym zastanowieniu zaczyna kojarzyć mi się z larwą nie jestem pewna czy to najlepsze skojarzenie powoli mi się nudzi chociaż mam miłe wspomnienia z tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 24.09.09, 00:09 Gość portalu: mmaupa napisał(a): > Abstrahując od zdrobnieniowości, to naprawdę nie mogę zrozumieć, jak > > może się komus podobać. > > Ale dlaczego? Skojarzenia nienajgorsze (Dr Żywago, Tylko dla nieznających rosyjskiego. Jak kto zna, wiedząc że oryginał jest rosyjski, będzie wiedział, że na początku jest nie "L", a "Ł" (oczywiście rosyjskie). Lara to popsuta Лара dla anglofonów. > rzymskie lary, Równie dobrze mogłabym nazwać córkę Penata - a jakoś nie mam takich zapędów. > Lara Croft), I tego skojarzenia też nie mogę uznać za nienajgorsze w kontekście nazywania dzieci... > brzmienie w sumie też niezłe. Płaskie i bezbarwne, jak Lena, ale ostrzejsze - IMO. Tak to słyszę. Poza tym element -lara nie cechuje się w języku polskim specjalną elegancją, por. handlara, badylara, maglara. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Lara 24.09.09, 11:24 > > Ale dlaczego? Skojarzenia nienajgorsze (Dr Żywago, > > Tylko dla nieznających rosyjskiego. Jak kto zna, wiedząc że oryginał > jest rosyjski, będzie wiedział, że na początku jest nie "L", a "Ł" > (oczywiście rosyjskie). Lara to popsuta Лара dla anglof > onów. W polskim tłumaczeniu jest Lara, nie Łara, stąd moje skojarzenie. > > rzymskie lary, > > Równie dobrze mogłabym nazwać córkę Penata - a jakoś nie mam takich > zapędów. No widzisz, a komuś innemu może się podobać. > > Lara Croft), > > I tego skojarzenia też nie mogę uznać za nienajgorsze w kontekście > nazywania dzieci... Dlaczego? Trochę jak skojarzenie imienia "James" z Jamesem Bondem. > > brzmienie w sumie też niezłe. > > Płaskie i bezbarwne, jak Lena, ale ostrzejsze - IMO. Tak to słyszę. > Poza tym element -lara nie cechuje się w języku polskim specjalną > elegancją, por. handlara, badylara, maglara. Zupełnie się nie zgadzam z twoim opinią - Lara jest łatwa w wymowie, ma mocne brzmienie, r dodaje je wyrazu. Poza tym nie wiem, w czym gorsza jest Lara od Klary na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lara 25.09.09, 20:31 mmaupa napisała: > W polskim tłumaczeniu jest Lara, nie Łara, stąd moje skojarzenie. Ech, ta młodzież, nie uczyła sie rosyjskiego w szkole i to widać ;- P. Lara wynika z zasad spolszczania, ale jak czytasz książkę liznąwszy rosyjskiego, nie ma siły, żebyś nie miała w uchu rosyjskiego "Ł" zamiast "L". > > > rzymskie lary, > > > > Równie dobrze mogłabym nazwać córkę Penata - a jakoś nie mam takich > > zapędów. > No widzisz, a komuś innemu może się podobać. Może, ale to nie imię, tylko słowotwór albo zdrobnienie. > Zupełnie się nie zgadzam z twoim opinią - Lara jest łatwa w wymowie, ma mocne > brzmienie, r dodaje je wyrazu. No to się w tej kwestii różnimy. IMO mało jest form równie bez wyrazu, jak Lara, a obecność tamże "r" zaostrza brzmienie, ale wyrazu nie dodaje. > Poza tym nie wiem, w czym gorsza jest Lara od > Klary na przykład. Zasadniczo różni się początkową literą, która w przypadku Klary ociepla i ubarwia całość, a także nieco chowa w cień "l". Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: Lara 23.09.09, 17:53 A dla mnie - ładniejsza od modnej Laury (nie lubię w żeńskich imionach dyftongu au). Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Lara 23.09.09, 22:28 jut-ra napisała: > (nie lubię w żeńskich imionach dyftongu au) ja również !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Lara 24.09.09, 08:17 Kiedyś mi się bardzo podobało, teraz trochę mniej, ale generalnie uważam że to ładne oryginalne, ale niewydumane imię. Odpowiedz Link Zgłoś