gabbie 06.10.09, 16:18 to dlaczego, do diabła, Daria nie jest Darysią? Wiem, że głupie ale mnie kilka dni temu naszło i nie chce mi przejść... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bluemoon Re: Jeśli Maria jest Marysią IP: *.gemini.net.pl 06.10.09, 18:32 Darysia? Znane mi zdrobnienia Darii to: Darcia, Darusia, Dareczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jeśli Maria jest Marysią 06.10.09, 18:50 Jak przeczytałam temat, to też od razu pomyślałam o Darii Mnie jeszcze kiedyś intrygowało ... Jeśli Joanna jest Joasią, to dlaczego Zuzanna nie jest Zuzasią, Marianna - Mariasią i Adrianna- Adriasią ? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jeśli Maria jest Marysią 06.10.09, 18:59 dalenia napisała: > Jeśli Joanna jest Joasią, to dlaczego Zuzan > na nie jest Zuzasią, Marianna - Mariasią i Adrianna- Adriasią ? Dlatego, że Joanna była Joanką. I wtedy wszystko pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jeśli Maria jest Marysią 06.10.09, 21:19 No tak, ale skoro mamy Zuzankę, to dlaczego nie ma Zuzasi itd Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jeśli Maria jest Marysią 06.10.09, 20:25 )) Pytanie wydało mi się znajome - proszę bardzo: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,26742922,26742922,Maria_i_Daria_pytanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Jeśli Maria jest Marysią 07.10.09, 10:12 A mnie zawsze zastanawiało, dlaczego jeśli Dariusz to Darek, to na Mariusza nie mówi się Marek, tylko to 2 różne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
wzorowa_mama Re: Jeśli Maria jest Marysią 07.10.09, 11:34 > A mnie zawsze zastanawiało, dlaczego jeśli Dariusz to Darek, to na > Mariusza nie mówi się Marek, tylko to 2 różne imiona. ale za to często spotykałam się z tym, że do Mariuszów żartobliwie zwracano się Marian Do różnych, nieznających się wzajenie Mariuszów w różnych towarzystwach taki uniwersalny dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś