wysokieobcasy7 02.11.09, 00:40 Co myslicie o imienu Albert? Zalezy mi aby imie bylo troche old fashion. Mieszkam w UK i imie to fajnie pasowaloby do obu kultur. Mam pytznie- jak to imie byloby odbierane w polsce? I czy podoba wam sie? Znaczenie imienia wg ang website: Albert was a fairly common name in England in the Middle Ages, but later fell out of favor and was not revived until the nineteenth century. Albert of Saxe-Coburg and Gotha was the husband of Queen Victoria; Prince Albert was the main reason this name came back into vogue. Albert was also the first name of his son (later Edward VII) and his grandson (later George VI). Albert is the name of the current rulers of Belgium and of Monaco. St Albert the Great was a 13th century German Dominican friar. He had a wide knowledge of both theology and the sciences and so advocated peaceful coexistence of the two. He was made a Doctor of the Church in 1931, just over 650 years after his death. Other famous Alberts include physicist Albert Einstein, French philosopher Albert Camus and and politician and environmental activist Al (Albert) Gore. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wysokieobcasy7 Re: Albert 02.11.09, 00:41 aha, ozn noble and famous. jest franc pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Albert 02.11.09, 08:05 Mi się podoba.Znam jednego fajnego Alberta. Nadawaj śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Albert 02.11.09, 08:30 Podoba mi się, chociaż sama nie nadałabym, bo kojarzy mi się mało pozytywnie (ale nie negatywnie . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Albert 02.11.09, 08:33 mnie się podoba, kiedyś nawet sama chciałam nadać Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 02.11.09, 11:38 olianka a dlaczego kojarzy ci si emalo pozytywnie? i jeszcze jedno pyt- czy to imie jest w pol popularne czy raczej malo spotykane? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Albert 02.11.09, 12:00 wysokieobcasy7 napisała: > olianka a dlaczego kojarzy ci si emalo pozytywnie? > > i jeszcze jedno pyt- czy to imie jest w pol popularne czy raczej > malo spotykane? Ewa Wśród dzieci na pewno dość egzotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Albert 02.11.09, 12:53 wysokieobcasy7 napisała: > olianka a dlaczego kojarzy ci si emalo pozytywnie? Znam niefajnego Alberta - to dlatego nie nadałabym tego imienia swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Albert 02.11.09, 11:59 Jest ok, mnie osobiście nie zachwyca, rozważalam je na drugie ale ze względu na brzmienie odrzuciłam. Niemniej uwaźam, źe świetnie się nadaje do dwóch kultur i spełnia Twoje warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Albert 02.11.09, 12:29 Ja uważam, że jest bardzo fajne. Spotkawszy chłopca o tym imieniu byłabym zaskoczona, ale pozytywnie. Z negatywnymi opiniami też się na pewno spotkasz, jeśli nie na forum, to np. od znajomych, którzy nie przepadają za "starymi" imionami. Jednak nie przejmowałabym się za bardzo i nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Albert 02.11.09, 13:37 Chodziłam z Albertem do klasy w podstawówce, więc dla mnie to było normalne imię, ale pamiętam że pewna dziewczyna była w szoku jak się dowiedziała jak ten chłopak ma na imię ;] Jak dla mnie jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Albert 02.11.09, 15:50 miałam kolegę w liceum o takim imieniu. ja natomiast nie przepadam za tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 04.11.09, 00:21 dalenia ale kmnie rozsmieszylas tym skojarzeniem: 'Mnie jednak Albercik kojarzy się z takim kujonkiem w okrągłych okularkach i spodniach z szelkami' W uk zupelni etak si enie kojarzy.. nie wiedzialam tez ze kojarzy sie jako 'stare' imie??? czy to ozn iz do malego dziecka/ chlopca raczej nie bedzie pasowalo?? Gaudencja rewelacyjny link- dziekuje! Na pewno cos z tego rozwaze.. ciekawe na jakie imie w koncu autorka tego watku sie zdecydowala?? ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Albert 04.11.09, 11:11 Skąd wiesz, jak się komu w UK kojarzy, jakieś jasnowidzenie? Skojarzenia mają to do siebie, że ile osób, tyle skojarzeń, jednemu będzie się imię kojarzyło z kujonkiem w okularach, innemu z łobuziakiem z podbitym okiem. Ty możesz, ale nie musisz te skojarzenia wziąć pod uwagę, zwłaszcza jeśli pytasz na forum, gdzie jak wiadomo jest ile osób, tyle opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Albert 02.11.09, 18:24 Nie przepadam osobiście za różnymi -bertami, ale jeśli Ci sie to imię podoba, to OK. Rzeczywiście świetnie nadaje się dla dziecka dwujęzycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Albert 02.11.09, 21:04 Sama miałam je na liście. Mnie jednak Albercik kojarzy się z takim kujonkiem w okrągłych okularkach i spodniach z szelkami Ale ogólnie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Albert 02.11.09, 22:22 Myślę, że jest w porządku i spełnia Twoje warunki. W tym poście znajdziesz jeszcze trochę propozycji, może coś Ci przypadnie do gustu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,76438142,76463475,Re_imie_dla_chlopca_do_nazwiska_i_po_angielsku.html Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 05.11.09, 00:25 dzieki dziewczyny. Gaudencja- fajny link na pewno skorzystam i sobie imona przeanalizuje. W UK Albert kojarzy sie dosc old-fashion ale mi to nie przeszkadza. problem w tym ze im dluzej o tym imieniu mysle tym mniej mi sie podoba ;-(( Dochodze do wniosku ze zadne imie meskie mi sie nie podoba ;-(( mam nadzieje ze to taki etap ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 08.11.09, 23:17 Albert ? maby-baby 08.11.09, 22:27 Odpowiedz Witam! Od zawsze marzyło mi się,że mój synek bedzie miała na imię Albert. Teraz w końcu będę miała synka i moje marzenie może sę spełnić, ale moi bliscy mówią,że to nieładne imię. Jak pytam dlaczego, to nie ma konkretnej odpowiedzi. Mnie, mężowi i córce bardzo się podoba. Wiem,że decyzja należy do nas, ale może faktycznie innym osobom się źle kojarzy? Co myślicie? Podzielicie sie swoimi odczuciami? Byłoby - Albert Franciszek (drugie imię po dziadku) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 08.11.09, 23:17 aneladgam 08.11.09, 22:35 Odpowiedz bardzo ładne imię, fantastyczne osoby je nosiły, brzmi pięknie, da się zdrabniać... czego chcieć więcej? sama myślałam też o tym imieniu dla synka jeżeli podoba się Wam, to naprawdę nie zwracaj uwagi na zniechęcające komentarze znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Albert 09.11.09, 09:26 Bardzo ladne imie. Pochodzenia niemieckiego. Dawniej czesto bylo nadawane wrod arystokrycji. Ostatnio moje ulubione. Albercik wystepuje tez w Seksmisji. Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Albert 09.11.09, 12:23 Ewa, imie bardzo ladne, naprawde mi sie podoba i je rozwazalismy dla Emila, ale, jako, ze lubimy (w granicach rozsadku) zdrabniac imiona, to nie chceilismy sytuacji gdzie w domu jest Ala (od Alicji) i Al (od Alberta). A co z Beniaminem - z pozaforumowego zrodla wiem, ze sie Wam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 12.11.09, 00:13 Dziekuje dziewczyny. Tez mysle ze ladne imie ale tak do konca na 100% swojego synka nie widze noszacego takiego imienia.. na razie zbieram 'kandydatow' czyli imiona ktore mi si epodobaja i zapewne juz niedlugo poprosze was o zaglosowanie... Gobi a ciebie skad na to forum przywialo?? ) przeciez Emil ma juz imie! )) Wiesz Benjamin juz mi sie nie podoba dobrze ze go nie wybraliscie. Noelowi kojarzy sie z Benjaminem Nathaniahu i mi teraz tez ;-((((( ale mam problem... Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 12.11.09, 00:28 Przepraszam Gobi oczywiscie musze byc w ciazy bo wlasnie zmienilam zdanie ) poszperalam troche o Benjaminie i podoba mi sie! To tez Hebrajskie imie (czyli pasowaloby do Nathaniela bo on tez ma Hebrew) i ozn 'son of my joy' czyli slicznie. no to wrzucam Benjamina z powrotem na moja liste! A swoja droga podajcie prosze jakas pol strone internetowa ze znaczeniami imion po polsku bo ja tylko te ang mam. dziekuje Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: Albert 12.11.09, 00:58 Ewa, ale znaczenie imion jest takie samo po angieslku i po polsku, a Wy szukacie imienia, ktore wystepuje w obu jezykach Mysmy w kazdym razie studowali glownie ta strone: www.behindthename.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Albert 13.11.09, 23:11 Po polsku Benjamin to błąd ortograficzny. Mamy tylko Beniamina! Odpowiedz Link Zgłoś
wysokieobcasy7 Re: Albert 15.11.09, 00:25 Gaudencja dziekuje- bardzo pomocna informacja, nie wiedzialam!! Gobi ja chyba przesadzam ale wlasnie na tej stroni ektora podalas znalazlam info o Benjaminie: He was originally named בֶּן־אוֹנִי (Ben- 'oniy) meaning "son of my sorrow" by his mother Rachel, who died shortly after childbirth, but it was later changed by his father. I wyobrazilam sobie ze ja tez urodze i umre zaraz potem (na swinska grype!!) i juz chyba tego imienia nie nadam ;-000 Przepraszam jesli brzmie beznadziejnie ale jakos tak od razu o tym pomyslalam... Powrot do Alberta! Odpowiedz Link Zgłoś