Dodaj do ulubionych

Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutno :-(

22.01.04, 22:49
Mam dzisiaj taki paskudny wieczór, ale nie będę wnikać z jakiego powodu...
Weszłam na to forum i poszukałam sobie w wyszukiwarce "Marlena". Mam
córeczkę Marlenkę i bardzo ją kocham, a ona jest cudowna. Ale jak czytam
oceny tego imienia, to się zastanawiam co my zrobiliśmy nazywając tak córę?
Rozumiem oceny typu "nie podoba mi się", ale teksty: brrr..., ohyda, Marks +
Lenin (czy wy tylko tyle zapamietaliście z "Obywatela Piszczyka" - zresztą
imię pochodzi od Marii Magdaleny), w życiu, itp. działają na mnie dołująco.
Pomyślcie sobie jak ja się czuję! Czy lepiej by było gdyby miała na imię
Ania, Julka, Amelka? To są bardzo piękne imiona, ale popularne.
Ja stram się nie być obraźliwa w swoich ocenach, bo kogoś może to urazić.
Nie wiem czy to mój nastrój na mnie tak wpłynął, ale musiałam to napisać.

Ps. A na drugie mała ma Izabela - bardziej normalnie(?) i bedzie mogła nim
się posługiwać jeżeli zechce.
Wybaczcie krytykę, ale musiałam....

Agunia - mama Marlenki (28.05.2003)
Można obejrzeć to moje cudo na tej stronie. Zapraszam!
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8787978
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 22.01.04, 23:41
      No właśnie. Ostatnio pisałam o nietolerancji i ostrych słowach jakie tu, na
      tym forum ciągle padają pod adresem różnych imion. Zwrócono mi uwagę, że
      powinnam traktować to jako zabawę. Ale jak można traktować jako zabawę coś, co
      sprawia innym przykrość? Wybór imienia to bardzo osobista sprawa, wynikająca z
      gustu danej osoby, historii rodziny (wiadomo, że nie da się dziecku imienia
      znienawidzonej ciotki, choćby to było najpiękniejsze imię świata), wszelkich
      znajomości, przeczytanych książek i tysiąca innych czynników. Dlatego nigdy
      nie ośmieliłabym się krytykować imion, które mnie się akurat nie podobają. Tak
      samo, jak nie rozumiem jak można prosić o pomoc w wyborze imienia zupełnie
      obce osoby z forum. Do imienia trzeba być przekonanym, a nie sugerować się
      słowami innych. I dlatego nie przejmuj się. Co znaczy to, że kilka osób
      wyraziło się niepochlebnie o imieniu Twojej córki? Równie łatwo znejdziesz
      grupę osób, które zrównają z ziemią Twoje imię, albo bedą wychwalać imię
      Twojej córki pod niebiosa. To nieważne, co myślą inni. Liczy się tylko fakt,
      że dla Was to będzie zawsze najważniejsze i najpiekniejsze imię na świecie.

Pozdrawiam ciepło
      Donata
      • ariana1 Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 00:13
        No właśnie. Zaprzeczasz sama sobie, odpowiadając autorce wątku. Najpierw
        piszesz ,że nie można traktować jak zabawę czegoś co sprawia przykrość innym ,
        a na końcu pocieszasz ją ,żeby się nie przejmowała , bo nieważne co myślą inni.
        Ważne ,że rodzicom się to imię podoba. Z tym ostatnim zgadzam się w 100% , ale
        nie zgadzam się z tym , aby nie wyrażać swoich negatywnych opinii na forum.
        Właśnie po to ono jest! Dla wyrażania swojego zdania a tych jest tyle ilu
        forumowiczów. I chyba każdy ma do tego prawo.
        A założycielka wątku chyba nie jest przekonana co do imienia swojej córki,
        skoro przejmuje się opiniami obcych , bądź co bądź osób.Więcej pewności siebie.
        • donatta Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 00:20
          A w którym miejscu zaprzeczam sobie? Ostra krytyka czyjegoś imienia może komuś
          sprawić przykrość i jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje się zignorowanie
          tego, co się przeczyta. I to właśnie napisałam. Jeśli zrozumiałaś coś innego
          to zapraszam do ponownego, dokładniejszego, przeczytania moich słów.
          Brak tolerancji w stosunku do tego, co lubią inni, to niestety nasza narodowa
          wada. Więcej wyrozumiałości dla gustów innych!
    • monikava2000 Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 03:57
      Aguniu, Marlena to piekne imie!! Nie przejmuj sie, tylko Ty sama czulas
      najlepiej jak Twoje dziecko ma sie nazywac. Imie jest naprawde super! Trzymaj
      sie cieplutko.
      Monika
      • sugar_mama_danielcia Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 06:59
        Hejka, Nie martw sie. Marlenka to sliczne imie i wiesz co - teraz kiedy
        spodziewam sie drugiego dzidziusia i zastanawiam sie jak mu dac na imie,
        podsunelas mi genialny pomysl.Starszy jest Danielus Matthew(imie Daniel na tym
        podforum kiedys kojarzone z losiem smile)) he he he)i jak bedzie chlopczyk to
        moze i bedzie Janek. Dziewczynka - Jana, ale na drugie dostanie po mnie
        Marlena. BO ja wlasnie jestem Magdalena Maria, a to stanowczo za dlugie. A
        Marlenka w sam raz. I jest ladne i oryginalne smile

Pozdrawiam
        MAma 'losia' Danielcia smile
        • grzalka Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 10:09
          Etam ,przeciez po to jest to forum właśnie. Ja nie poddaje ocenie imienia mojej
          córki, bo dla mnie jest piekne i nie potrzebuje zeby ktos sie z tym zgadzał lub
          nie. Ale jeśli ktos zakłada wątek pod tytułem "Gryzelda-jak wam sie podoba i z
          czym kojarzy" to chyba po to, zeby usłyszec opinie, nie? Dystans to podstawa.
          Pozdrawiam Marlenkęsmile
          • szczekuszka Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 12:18
            Przyznam szczerze, ze nie rozumiem Twojego zalamania?! Jak juz wspominalam tu
            TOTALNIE zjechano imie Scholastyka. A tak ma na imie moja mama i kilka
            znajomych. Wyrazono sie w dosc ostrych slowach, ale troche przykro mi sie
            zrobilo, ale na pewno nie podlamalo mnie to.
            To jest ZROZUMIALE, ze komus imie sie moze wydac nieciekawe i napisze o tym.
            Dziewczyny, ktore pisaly w dosc ostrych slowach co mysla na temat imienia,
            chcoaly w krotkich slowach (acz dosadnych) wyrazic swoje uczucia.
            Po co bedzie to forum, jesli wszyscy beda cukierokowo wypowiadac sie na temat
            kazdego imienia?!
            A co do autorki watku Mamy Marlenki. Daj na luz, Marlena to normalne imie i
            mnie sie podoba. Mialam kiedys kolezanke Marlene i nikt nie robil jej problemow
            z powodu imienia, a byla jedyna Marlena w klasie. Wiec prosze nie badz tak
            przewrazliwiona...
            • ariana1 Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 12:23
              szczekuszka napisała:

> Przyznam szczerze, ze nie rozumiem Twojego zalamania?! Jak juz wspominalam tu
              > TOTALNIE zjechano imie Scholastyka. A tak ma na imie moja mama i kilka
              > znajomych. Wyrazono sie w dosc ostrych slowach, ale troche przykro mi sie
              > zrobilo, ale na pewno nie podlamalo mnie to.
              > To jest ZROZUMIALE, ze komus imie sie moze wydac nieciekawe i napisze o tym.
              > Dziewczyny, ktore pisaly w dosc ostrych slowach co mysla na temat imienia,
              > chcoaly w krotkich slowach (acz dosadnych) wyrazic swoje uczucia.
              > Po co bedzie to forum, jesli wszyscy beda cukierokowo wypowiadac sie na temat
              > kazdego imienia?!
              > A co do autorki watku Mamy Marlenki. Daj na luz, Marlena to normalne imie i
              > mnie sie podoba. Mialam kiedys kolezanke Marlene i nikt nie robil jej
              problemow
              >
              > z powodu imienia, a byla jedyna Marlena w klasie. Wiec prosze nie badz tak
              > przewrazliwiona...

Wreszcie jakiś normalny post... smile
    • purzyki Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 12:45
      kurcze... dziewczyny! Ja tylko się chciałam z wami podzielić swoimi
      odczuciami, a tu mnie oceniono jako osobę niepewną swojego wyboru i
      przejmującą się byle czym.
      Dlatego kilka słów wyjaśnienia...
      Po pierwsze, imię Marlenka podoba mi się nadal, bez względu na wasze opinie. I
      gdyby mała urodziła się jeszcze raz, to też miałaby na imię Marlena.
      Po drugie nie jestem wcale "załamana", a zdanie "co my zrobiliśmy, że tak
      nazwaliśmy córę" miał być ironicznywink No cóż może mi nie wyszło. A poza tym
      moje zdołowanie było spowodowane zupełnie inną sutuacją, o czym w poście
      napisałam. I może po prostu musiałam gdzieś wypuścić tą moją "parę", aby mi
      ulżyło. Niestety nie mogłam opisać co spowodowało moją bezsilność wczoraj i
      akurat padło na "imiona"
      Nadal jedak uważam, że dobrze jest zastanowić się przed wydaniem "wyroku" na
      jakieś imię. Mnie osobiście też wiele imion się nie podoba lub głupio kojarzy.
      Ale ich nie obrażam.

A na koniec dodam, że mnie to - popularnie i nieciekawie pisząc - wisismile że
      ktoś ma skojarzanki z Piszczykiem. Wiem za to, że Marlenek jest mało, a o to
      nam chodziło szukając imienia dla córci.

I tylko ciekawa jestem czy wy, drogie krytykujące koleżanki, nie czujecie
      ukłuć małych igiełek w serduchach, jak ktoś "jeździ" po imionach waszych
      najkuochańszych pociech?

Poroponuję, żeby ten mój watek nie był początkiem, "pyskówki" między
      forumowiczkami, bo nie taki był mój zamiar.
      Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam!
      • itsola Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 13:56
        Witaj !
        Juz nie raz byly dyskusje tego rodzaju.Wtedy probowalam wszystkich pogodzic i
        sie tlumaczyc.I dostalam ostro popalic,az musialam niektore watki koregowac.No
        i nasze forum zostalo nazwane jako towarzystwo wzajemnej adoracji czy cos w tym
        sensie.Teraz nie bede tego robic,bo uwazam ze to forum jest wlasnie po to,zeby
        powiedziec co sie mysli.A co do imienia Twojej coreczki,to sie nie przejmuj co
        inni mowia,wazne ze dla Ciebie jest to imie najpiekniejsze na swiecie.Wiem,jako
        matka ,ze to boli jak sie slyszy takie komentarze.Sama to przezylam.Imiona
        moich synow byly tez w przeroznych forach jako dziwolagi,niemode,stare itp
        itd.ale ja je wybralam ,one pasuja do moich dzieci i im zyje sie z nimi
        super.Ale sa tez ludzie ,ktorzy oceniaja te imiona jako ladne,to wtedy cieszy
        mnie to.Wez Twoja Marlenke w objecia to zaraz bedzie ci lepiej. Pa Ola
    • sweete1 Re: Przeczytałam i jest mi jeszcze bardziej smutn 23.01.04, 17:01
      Marlena to naprawde piekne imie. A twoja corka bedzie na pewno szczesliwa ze je
      nosi. Bo jest orginalne, pociagajace i nie glupie tak jak np. Ksantypa
    • jo_asia Marlena Dietrich 25.01.04, 16:41
      a mnie imię Marlena kojarzy się z nie_byle_kim: z Marleną Dietrich wink

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.