Gość: kaska IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 24.11.09, 10:31 Co sądzicie o tym imieniu dla dziewczynki? ładnie brzmi, jest dźwięczne, przy zdrobnieniach również jest słodko Ale chcę znać Wasze zdanie, bo nie jestem przekonana do żadnego imienia w 100 % i mam z tego powodu wielki dylemat, a córeczka niedługo będzie z nami.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magducha78 Re: Mika?? 24.11.09, 10:47 nie podoba mi się. a w ogóle jest takie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mika?? 24.11.09, 10:59 Byłam przekonana, ze mika to rodzaj minerału. W Finlandii Mika to zdrobnienie od Michała (ale nie od Michaliny). I jak ją chcesz zdrabniać, Miczka? Reasumując, jestem przeciw. Chyba że jako zdrobnienie, tylko od czego, od imienia Mikołaja? Dominika? Monika? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 24.11.09, 11:00 Spotkałam się z tym imieniem w Niemczech, ale jako męskim. Tak czy tak nie podoba mi się. Abstrahując od tego, czy w ogóle istnieje i dałoby się zarejestrować, dla mnie brzmi jak przezwisko. Może lepiej pomyślcie o czymś klasycznym, co dałoby się do Miki skracać, np. Dominika lub Michalina? Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Mika?? 24.11.09, 11:04 Skojarzenia mam - jak Gaudencja - z minerałem, a także z piosenkarzem (płci męskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Mika?? 24.11.09, 11:24 Nie wiedziałam że jest takie imię- zawsze wydawało mi się, że w Polsce "Mika" funkcjonuje właśnie jako zdrobnienie. Potem przypomniałam sobie, ze córka Urszuli Dudziak ma na imię Mika (niestety nie znalazłam czy jest to pełne imię). Oosbiście nie przekonuje mnie to imię. Wolałabym Miłosławę, lub Bogumiłę zdrabnianą jako Miłka lub Mika właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Mika?? IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.09, 11:45 To prawda, córka Urszuli Dudziak znana jest jako "Mika" Urbaniak. Naprawdę ma na imię Michelle. Nie sądzę, żeby komuś udało się zarejestrować w Polsce Mikę (na szczęście). My nadaliśmy takie właśnie imię naszej kochanej spanielce Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Mika?? 24.11.09, 13:41 Pies moich znajomych również nosi takie imię. Oprócz tego że mi się z nim kojarzy, wydaje mi się być odpowiednim zdrobnieniem Moniki przy czym nie podoba mi się zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mika?? 24.11.09, 13:45 Miczka brzmi niesamowicie "słodko", faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 24.11.09, 13:56 sądzę, że bardzo pasowało do bohatera (płci męskiej) książki "Kosmohikanie". było zdrobnieniem od Michała lub Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Mika?? 24.11.09, 14:08 Ani Mika, ani Nika, ani Ika(słyszałam o takowej). Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Mika?? 24.11.09, 14:28 Mika jako imię zdecydowanie nie, lepiej wybrać inne imię i zdrabniać je Mika, mi przychodzi do głowy tylko Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mika?? 24.11.09, 15:18 Znam w Niemczech kilku chłopców o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Mika?? 24.11.09, 17:27 Mika to japonskie imie zenskie. Znam jedna Mike zarejestrowana w Polsce. Rodzina wlasnie polsko-japonska i w tym kontekscie bardzo mi sie to imie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Mika?? 24.11.09, 17:52 Znam Dominikę zdrabnianą do Miki. Nie wyobrażam sobie jednak Miki w roli pełnego, urzędowego imienia. A może są jakieś inne imiona, które Ci się podobają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Mika?? IP: 212.180.168.* 24.11.09, 18:03 Dalabym Michalina,mowic mozna Mika,a poza tym:Michasia,Misia,Michalinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 08:49 Mam ogromny problem z imieniem! No po prostu nie przypuszczałam,że będzie to takie trudne! No jeszcze Nikola mi się podoba Bo z imienia dla chłopca to strasznie lubie imię Nikodem Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 25.11.09, 10:06 Dla imienia Nikola nie znajdziesz tu raczej przychylności. Mi również bardzo się nie podoba. Podobnie jak Mika wydaje się być wymysłem na zasadzie "byle nie brzmiało po polsku". A tymczasem jest mnóstwo naprawdę pięknych imion w kalendarzu... Może Jaśmina, Emilia, Lilianna? Nikodem w porządku, chociaż ja osobiście też za nim nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mika?? 25.11.09, 10:10 Nikola to już trochę lepiej niż Mika. A może Dominika lub Eunika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 10:54 Straszny to dla nas problem A córeczka niedługo będzie na świecie i co? Już nawet pomyslałam, że jak ją zobaczę to może mi coś przyjdzie do głowy, no ale jak nie? Wcale nie zależy mi na tym, aby nadane imie nie było zbliżone do polskiego. Po prostu była to jedna z pierwszych propozycji i mocno siedzi w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 25.11.09, 12:33 to dorzucę jeszcze przepiękną i mało popularną Berenikę o ile Nikodem brzmi super, o tyle Nikola... już nawet nie jest oryginalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 12:46 Juz sama nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mika?? 25.11.09, 13:21 Żeby nie brzmiało "polsko" ? Abigail (w sensie imienia biblijnego) Aida Alwina Amadea Atalia Amaranta Berenika Bibiana Celia Domicela Egidia Eleukadia Eunika Heladia Leandra Matea Nikandra Noemi Oriana Poliana Taida Tulia Weridiana Byle nie Nikola, Wanessa, Andżelika i inne takie cudeńka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_uli Re: Mika?? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 25.11.09, 13:36 Jezeli Mika podoba Ci sie od dawna i czujesz, ze to wlasnie takie imie powinna nosic Twoja corka to moze nie sugeruj sie dziewczynami z forum, bo to nie ich dziecko tylko Twoje i nadaj takie imie jakie Ci sie podoba. Wiem z autopsji, ze forum przyniesie Ci tylko wiekszy metlik w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 13:41 No i Natalia jeszcze mi przychodzi do głowy...ale faktycznie, im więcej rozmyślam, tym gorzej dla mnie Mika mi kiedyś wpadło dlatego, ze bardzo lubię Mikę Urbaniak, mimo, iż nie jest to faktycznie jej imię, ale baaardzo zapadło mi w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_uli Re: Mika?? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 25.11.09, 14:07 Natalia kiedys bardzo byla popularna,teraz chyba mniej. Mnie sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 14:59 Jeszcze Kaja mi przyszła do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Mika?? 25.11.09, 16:45 Z Twoich propozycji to Natalia. Popularne, ale ładne. Może spodoba Ci się któreś z poniższych? Dominika Mira Milena Emilia Ida Lilia Laura Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mika?? 25.11.09, 18:40 Kaja przynajmniej się da odnieść do jakiegoś imienia, więc już znacznie lepiej. A Stella? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 25.11.09, 19:07 Stella ładnie, Sara np również...ale mam nazwisko na "S" i krótkie w dodatku, więc to się nie komponuje wcale. A brzmi wręcz tak dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Mika?? 25.11.09, 19:51 No rzeczywiście: krótkie imię na "s" do krótkiego nazwiska na "s" wypada średnio, no i te inicjały SS... Skoro nazwisko jest krótkie, może jakieś dłuższe imię? Proponowana przez Ciebie Natalia. Albo: Weronika (Nika) Magdalena (Lena, Mada) Kornelia (Nela) Michalina Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 25.11.09, 19:11 Kaja z tych co wymieniłaś podoba mi się, Natalia też... to dodam jeszcze Helenkę i Urszulę A może popatrzcie po naszych subiektywnych rankingach? może któreś okaże się właśnie "tym imieniem"? a co do uwag powyżej, nie ufaj opiniom ludzi, którzy zawsze i wszędzie będą Cię poklepywać po plecach. oczywiście, że nadając imię pójdziesz za głosem serca, a nie naszym (zwłaszcza że nasze głosy dość zróżnicowane). ale jeżeli chcesz poznać reakcję różnych osób na różne imiona - to jak najbardziej w dobre miejsce trafiłaś. Mika nie jest w Polsce imieniem, więc po co taki twór nadawać? Imion do Miki zdrabnianych jest co najmniej kilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Mika?? IP: *.gemini.net.pl 25.11.09, 20:14 Zawsze myślałam, że Mika to zdrobnienie od Dominiki. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Mika?? 25.11.09, 22:07 Kaja zdecydowanie lepsza niż Mika. Natalia wciąż jest potwornie popularna, Nikola właściwie też obecnie jest często nadawana, niestety nie przepadam za tym imieniem. A może spodoba się wam Liwia, Eliza, Luiza, Emma, Noemi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 25.11.09, 22:11 ja w sumie wszystkie imiona kończące się na -nika zdrabniałabym raczej do Niki niż do Miki, ale to już jest decyzja rodziców jak chcą mówić. bardzo mi się podobała podana wyżej propozycja, by do Miki zdrabniać wspaniałą Michalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 26.11.09, 08:27 Kaja podoba mi się bardzo! Gaja też do przemyślenia. Natalia w porządku, ale chyba obłędnie popularna jest. A ostatnio nawet mój mąż, który prześmiewa się z "parcia na oryginalność", przekonał się, że te najpopularniejsze imiona są po prostu niepraktyczne. Ma bowiem w pracy chyba dziesięciu Thomasów (sam szczyt tabeli w Niemczech 30 lat temu) i przyszło im w końcu używać przezwisk... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mika?? 26.11.09, 08:54 To ja jednak jestem za Kają. Quasimodo jeszcze Michaelowie rządzili Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 26.11.09, 11:02 abiela napisała: > Quasimodo jeszcze Michaelowie rządzili I Christianowie... Ale jakoś tych Thomasów w naszym wieku to co krok normalnie spotykam. Mój M. też z pierwszej dziesiątki i twierdzi, że nigdy mu to nie przeszkadzało. Ale ostatnio zmienił chyba zdanie dzięki tym Thomasom w nowej pracy. U mnie też zresztą dwóch koło siebie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mika?? 26.11.09, 11:33 quasi.modo napisała: > > I Christianowie... Ale jakoś tych Thomasów w naszym wieku to co krok normalnie > spotykam. Mój M. też z pierwszej dziesiątki i twierdzi, że nigdy mu to nie > przeszkadzało. Ale ostatnio zmienił chyba zdanie dzięki tym Thomasom w nowej > pracy. U mnie też zresztą dwóch koło siebie siedzi. > Ja to tak koło i po 40 spotykam samych Michaelów, Torstenów, Sabine i Petry)) Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 26.11.09, 14:12 A to znasz? www.beliebte-vornamen.de/ W sumie jestem pewna, że znasz. Fajna ta stronka, można prześledzić jakie imiona były najpopularniejsze, w danym roku oraz jak się popularność poszczególnych imion wahała. Ciekawa jestem tylko, skąd mają tak dokładne dane. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mika?? 26.11.09, 15:21 quasi.modo napisała: > A to znasz? > www.beliebte-vornamen.de/ > W sumie jestem pewna, że znasz. Fajna ta stronka, można prześledzić jakie imion > a > były najpopularniejsze, w danym roku oraz jak się popularność poszczególnych > imion wahała. Ciekawa jestem tylko, skąd mają tak dokładne dane. > Znam A dane skąd mają chyba opisują na jednej z podstronek, o ile dobrze pamiętam. O: Weil es keine amtliche deutsche Vornamenstatistik gibt, ermittelt das Team von beliebte-Vornamen.de regelmäßig die häufigsten Babynamen. Dafür wurden im Jahr 2008 mehr als 100.000 Geburtsmeldungen aus ganz Deutschland ausgewertet. Ale faktycznie właściwie nic z tej wypowiedzi nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 25.11.09, 22:57 dziś jeszcze trafiłam na Mikę jako zdrobnienie od Moniki Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula20 Re: Mika?? 26.11.09, 08:54 Chyba będzie Michalina Piszę po zalogowaniu, ale to ta sama "Kaska" Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mika?? 26.11.09, 09:08 kasiula20 napisała: > Chyba będzie Michalina Bardzo mi się podoba ten wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mika?? 26.11.09, 09:37 olianka napisała: > kasiula20 napisała: > > > Chyba będzie Michalina > > Bardzo mi się podoba ten wybór. mnie również! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mika?? IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 26.11.09, 09:57 No czuje, ze mi kamień spadł Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Mika?? 26.11.09, 11:03 Michalina bombowo! Nie wiem dokładnie jak masz na nazwisko, ale jeśli krótko, to tym bardziej mi się ten pomysł podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Mika?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.09, 21:10 Mika? A jest takie imie w PL? Ja mieszkam w Niemczech i tu znajomi nadali dziecku takie imie ale chlopcu. Mi osobiscie sie nie podoba, tak jak wszystkie imiona, w ktorych trudno okreslic plec dziecka a jest ich tu troche. Niektore nawet jak Luca podobno mozna nadac i dziewczynce, i chlopcu. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś