chomiczkami 15.02.10, 00:19 Co sądzicie o imieniu Swen (oczywiście, jest to imię męskie ). Wydaje mi się, że nie będzie popularne w najbliższym czasie, więc moda na imię odpadnie, przy okazji nie trąci jeszcze kiczem... zastanawiam się, bo to jedno z niewielu krótkich imion (do czterech liter - długie, podwójne nazwisko), które mi się podobają. Jak wy odbieracie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Swen 15.02.10, 01:12 > przy okazji nie trąci jeszcze kiczem... ŁOT ?! Dla polskiego chłopca o polskim nazwisku ? No kiczem nie trąci, całe jest kiczem samo w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Swen 15.02.10, 03:46 Lubię skandynawskie imiona, podoba mi się, choć ciężko wyobrazić je sobie na polskim gruncie. Pewnie wszystko zależy od nazwiska. Na przykład - Swen Jędrzejewski - porażka; Swen Ziegman - czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 15.02.10, 09:54 dla polskiego dziecka odbieram je, delikatnie mówiąc, źle. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Swen 15.02.10, 10:47 aneladgam napisała: > dla polskiego dziecka odbieram je, delikatnie mówiąc, źle. Ja również. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 15.02.10, 11:50 podobać to mnie się też podoba, u Hannavalda na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Swen 15.02.10, 12:02 Też od razu skojarzyło mi się to imię z tym przystojnym skoczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Swen 15.02.10, 15:31 Mnie przede wszystkim razi "w", nie widze tego imienia w Polsce. Może Seweryn zdrabniany do Swena? Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 19:54 Za długie większość pięknych imion jest po prostu za długa. Nazwisko będzie mieć (z łącznikiem) na szesnaście znaków. Dzieciak nie zmieści się w żadną rubrykę. Znam takie pokrzywdzone dzieci. Myślałam nad zdrabnianiem Stefana czy Seweryna ale... długość. Nieoficjalnie na pewno będzie mieć wiele pięknych zdrobnień, ale chodzi o imię oficjalne. W grę wchodzi imię trzy-czteroliterowe. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 19:56 Poza tym, studiuję na skandynawistyce, uczę się na filologa szwedzkiego i Swen to jedno z pierwszych imion, które przychodzą mi na myśl, gdy myślę "krótkie i ładne". Naprawdę uważacie, że dziecko w Polsce będzie wytykane palcami? Imię nie jest dużo dziwniejsze od tych przodujących w rankingach nadawalności. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 15.02.10, 20:21 chomiczkami, a są przecież już zakorzenione imiona o skandynawskim rodowodzie lub brzmieniu, może któreś z nich? Olaf, Eryk? bo los pionierów łatwy nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 20:53 Nie chodzi nawet o trudność losu pionierów, ale Eryk, Olaf, czy (idźmy dalej) Tor (oryg: Thor), Odon czy Roch mi się nie podobają... są dwa męskie krótkie imiona germańskie, które lubię - Igor i Swen. Imiona germańskie w ogóle są twarde i niemiłe, ale jaki jest wybór? Wit? Iwo? Karp? Abel? No błagam... Ewentualnie będzie po prostu Jan, Jasiek, ale wolałabym tego uniknąć - mój brat jest Janem i dość. Dla dziewczynki, trochę na zapas, już znalazłam odpowiednie imię - Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 15.02.10, 21:09 a, jeśli się nie podobają, to nawet nie ma dyskusji a Hugo? a w sumie jeśli Igor Ci się podoba, to czemu by go nie nadać? Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 21:13 Występuje inny w rodzinie, w tym pokoleniu, pod tym samym nazwiskiem. To bywa wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 21:16 No, niestety - i mam zagwozdkę. Jeszcze się zastanowię, czy nie lepiej się przezwyciężyć i nie dać jakiegoś pierwszego imienia, którego nie lubię, ot, pro forma - nie wiem, Adam? - a poszaleć z drugim, którego wszak rzadko się używa w papierach, a za to - można go używać na co dzień. Ale nie chcę, żeby dziecko nosiło nielubiane przeze mnie imię ludzie automatycznie będą tak na nie mówić, ja się może i przyzwyczaję, ale będę cały czas sfrustrowana. I koło się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 21:17 Oj, czyżby się nie dodało? Igor już jest w tym pokoleniu, pod tym nazwiskiem. To może być mylące. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Swen 15.02.10, 21:55 chomiczkami napisała: > Oj, czyżby się nie dodało? Igor już jest w tym pokoleniu, pod tym nazwiskiem. T > o > może być mylące. A może Ingwar, czyli skandynawska, a nie rosyjska wersja tego imienia? IMO się nadaje w polskich warunkach (choć jest nieco dłuższe, niż Igor, ale naprawdę myślę, ze ta długość jeszcze jest strawna. Jest jeszcze trochę 4-literowych imion: Awit Agis Amos Amon ...i parę innych, np. w wątku, który podciągnęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 15.02.10, 22:08 Właśnie czytam różne wątki - popatrzę, jak sobie z podobnym problemem radzą inni . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 15.02.10, 22:09 czasem się dodaje parę minut później chociaż na imię Swen reagowałabym dziwnie (wewnątrz siebie, oczywiście), to mimo wszystko doradzam, byś nie nadawała imienia, którego nie lubisz. po co masz się katować. widzę, że Gaudencja podniosła już do góry wątek o krótkich imionach, może tam coś znajdziesz, nawet jeśli nie będzie germańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Swen 16.02.10, 13:02 abiela napisała: > Mnie przede wszystkim razi "w", nie widze tego imienia w Polsce. Może > Seweryn zdrabniany do Swena? Wlasnie to mialam dopisac. "W" w Svenie wyglada okropnie. Sven to Sven. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Swen IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.10, 18:23 Nie podoba mi sie to imie. A na polskim gruncie to juz w ogole. Kojarzy mi sie ze swedzeniem. Jeszcze gorszy jest zenski odpowiednik - Swende. Nie wiem, czy jest to imie popularne ale mam kolezanke niemke, ktora ma tak na imie. Dziewczyna fajna ale imie ma straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Swen 15.02.10, 21:42 Nigdy w zyciu w Polsce bym tego imienia nie nadala, z reszta, w Skandynawii tez nie. Sven to imie szwedzkie ( w Danii Svend, w Norwegii Svein), najpopularniejsze bylo w roku 1925 (na trzecim miejscu wsrod nadawanych). Imie to nie jest jak na razie imieniem, "ktore powrocilo", jak niektore inne rownie stare imiona. W 2008 urodzilo sie w Szwecji tylko 20 chlopcow, ktorym nadano to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Swen 15.02.10, 22:46 A mnie się podoba. I gdyby podobało mi się tak bardzo jak inicjatorce wątku, dałabym swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Swen 16.02.10, 10:44 Chyba bym się nie zdecydowała. Tym bardziej, jeśli jesteś filologiem skandynawskim. Na mnie takie przeszczepianie specjalizacji na dziecko robi niemiłe wrażenie. Moje propozycje: Egon Prot Lech Leon Emil A w ogóle, to nie wiem, czy jedna litera więcej zrobi aż taką różnicę. Zwykle problem mieszczenia się w kratki dotyczy samego nazwiska, bo imię jest w innej linijce. A na karcie kredytowej najwyżej skrócą mu imię do jednej literki. Ja mam 18 liter w nazwisku i tak to czasami wygląda. No a imion pięcioliterowych jest już naprawdę sporo i byłoby w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Swen 16.02.10, 19:14 Zastanowię się nad dłuższym imieniem (raczej wolę nie). Co do propozycji, naprawdę dziękuję, ale np. Egon wydaje mi się równie dziwne co Swen. Przewertowałam listę imion i podopasowywałam je do nazwiska, pytając samą siebie, czy mi się imię podoba. Nie, w żadnym wypadku nie. Jeśli się nie zaczyna rymować, to bywa trudne to wypowiedzenia. Na razie jeszcze nie ma pośpiechu, spokojnie coś wymyślę. Co do specjalizacji, po prostu tłumaczę, skąd w ogóle wzięło mi się to imię, bo nie jest to takie, które się znajduje wertując kalendarz. Dziękuję wszystkim za uwagi dot. imienia, na razie kończę temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Swen 21.02.10, 13:55 ja to rozwiazalam tak - moi dwaj chlopcy maja oficjalne "papierowe" imiona typowo polskie, z pierwszej mysle piecdziesiatki, natomiast faktycznie obaj maja imiona skandynawskie tez i tylko te sa uzywane, w przedszkolu na szafce, na rysunkach, dzieci i wszyscy tak do nich mowia. Ostatnio w zawodach sportowych wypisywano dyplomy wg danych z jakichs papierow oficjalnych i moje dziecko po wyczytaniu go nie poszlo na podium, bo nie skumalo, ze o niego chodzi )) a jego trener (nowy) poszedl robic afer, ze dyplomy pomylili. Wiec jak widzisz, czasem moga wyniknac komplikacje, ale raczej to drobnostki. Wiec proponuje Seweryna, albo Stefana w papierach, a na imie niech ma Swen. Twoje dziecko bedzie mialo tak na imie, jak bedziesz sie do niego zwracala, I juz. Sporo jest takich przypadkow, moj dziadek tez mial inne imie w papierach, a inne "na zywo" i na grobie ma wyryte oczywiscie to uzywane na co dzien. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Swen 21.02.10, 14:16 dla mnie to pomysł najgorszy z możliwych. imię jest częścią tożsamości dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Swen 21.02.10, 14:24 Oprócz Seweryna może być jeszcze Sewerian. Jest takie imię. Rzezcywiscie, zdarza się, ze funkcjonujemy całe życie pod czymś w rodzaju pseudonimów. Ja mam np. mocno odbiegające od imienia zdrobnienie, pod którym funkcjonuję w rodzinie. Nie sprawia to większych problemów, czasem tylko jak dzwonię do kogoś z dalszej rodziny, musze pamietać, jak się przedstawić, bo w części dalekiej rodziny funkcjonuję pod pełną formą imienia, a w części - jeśli się przedstawię pełną formą - nikt nie będzie wiedział, kto dzwoni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Swen IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.10, 13:06 hi, jeszcze niedawno tozsamosc uznawana byla za rzecz trwala i niezmienialna, dzis jest to bardziej podmiot in progress, mimo iz nie sadze, zeby to imie stanowilo o tozsamosci, to nie przeszkadza mi, ze moje dzieci beda mialy podwojna )) (co najmniej) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julianna76 Re: Swen IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.10, 20:06 Może być też Sewer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabadell Re: Swen IP: 77.236.0.* 27.02.10, 12:39 A spotkałaś jakiś 100% skandynawskich rodziców, którzy mają syna Zbigniewa albo Stanisława? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Swen 01.03.10, 08:40 Bardzo lubię imię Swen , pewnie z sympatii do pewnego chlopca ktory przebywając w Anglii tak byl wlasnie nazywany W Polsce nazywany jest Sewerynem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś