Gość: dead-sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 23:11 Za miesiąc rodzi się nam córeczka. Myślimy o imieniu Kaja, które wydaje nam sie dla maleńkiej wręcz idealne gdyby nie to, że ... nazwisko zaczyna się również na K. W tej sytuacji trochę obawiamy się zbitek literowych: kajak, "Ka" jak co? itp... Czekam na opinie. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Kaja 16.07.10, 23:16 IMO to zależy jeszcze jaka jest kolejna litera nazwiska. A co sadzisz o Gai? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kaja 16.07.10, 23:34 Też myśle, ze wiele zależy od całego brzmienia nazwiska, ale raczej unikałabym takiego połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Kaja IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.10, 23:35 Zgadzam sie z abiela - wszystko zalezy od nazwiska. Bo na przyklad: Kaja Kajak - brzmi wrecz groteskowo Kaja Kardowska - juz duzo lepiej (chociaz moze sie nasuwac K-jak-Kardowska) Kaja Kubiszewska - juz calkiem niezle A tak w ogole to uwazam, ze jesli imie bardzo, naprawde bardzo sie wam podoba i czujecie, ze to jest wlasnie to jedyne, to nie ma co przejmowac sie delikatnym niedopasowaniem do nazwiska. Byleby tylko nie brzmialo smiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 20:55 Hej. Bardzo dziękuję za Wasze opinie! Druga literą nazwiska jest L a trzecią I ((: Pozdrawiam serdecznie! PS Gaja raczej jednak odpada (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Kaja IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.10, 21:56 Mysle, ze jak nazwisko zaczyna sie na Kli... to nie jest tak zle Powiedzialam sobie przed chwila na glos np. Kaja Klimaszewska Kaja Klimczak i mimo, ze nie jest to idealne dopasowanie, to na pewno nie brzmi jakos smiesznie. Jesli Kaja to "Wasze" imie, to przymknelabym oko na lekkie niedopasowanie z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kaja 18.07.10, 21:51 ostatnio spotkałam Karinę zdrabnianą do Kai, może to byłoby wyjście? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kaja 18.07.10, 22:01 Najbardziej typowe jest chyba zdrabnianie w ten sposób Katarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Kaja 19.07.10, 00:04 Ja znam dwie Karoliny zdrabniane do Kai, więc mnie się Kaja absolutnie z Katarzyną nie kojarzy, chyba że z piosenkarką Kayah. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Kaja IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.10, 02:41 Ja tez znam jedna Karoline zdrabniana do Kai Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kaja 19.07.10, 08:16 przy zdrobnieniach to jest raczej wolna amerykanka Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Kaja 19.07.10, 09:50 Dla mnie używanie w dzisiejszych czasach Kai jako zdrobnienia jest zupełnie bez sensu. Wszyscy będą zakładali, że to pełne imię. A imię śliczne, i do niektorych (patrz wyżej) nazwisk na K pasuje bardzo ładnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Kaja IP: *.mmj.pl 19.07.10, 11:21 Moim zdaniem, jeśli początek nazwiska brzmi "Kli" to Kaja jak najbardziej pasuje co innego gdyby nazwisko zaczynało się "Ka" . Pozatym Kaja mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kaja 19.07.10, 16:11 MOIm zdaniem przy nazwisku rozpoczynającym się od "Kli" Kaja pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś