czekolada85 17.08.10, 17:35 Za bardzo bardzo niedługo urodzi nam się nasza pierwsza córeczka i kompletnie nie mamy pomysłu na imię. Zależy mi tylko na tym aby pasowało do małej dziewczynki i do dorosłej kobiety, może to być nawet jakieś popularne imię. Jak dla mnie odpadają Helenki, Marysie i Zosie... Mężowi podoba się Laura i Natalia a ja zawsze myślałam o imieniu Kaja ale teraz sama już niewiem... Pomocy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka1976 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 17:52 z podanych to Laura. polecam też od siebie Kornelię (Nelę) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:00 Z podanych Laura, bo Natalia strasznie popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:03 Nela jako zdrobnienie od Korneli całkiem fajne nie słyszałam tego nigdzie ale naprawdę mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:06 Nela jest też zdrobnieniem od Anieli, która z kolei podoba mi się bardziej niż Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:04 Natalia - W porządku, ale bardzo oklepana. Laura - Miałam okres fascynacji tym imieniem, ale mi przeszło. Kaja - Z tych trzech podoba mi się najbardziej, ale to jedno z tych imion, które nie pasują do krótkich, odrzeczownikowych nazwisk. Zresztą ta sama uwaga dotyczy Laury, np. Kaja Bąk czy Laura Grzyb brzmią wręcz komicznie. W ogóle przydałoby się coś wiedzieć o nazwisku, bo macie tak niesprecyzowane upodobania, że nie wiadomo, z której strony zacząć. Na początek proponuję Michalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:14 Nazwisko mamy raczej "normalne" popularne, polskie ani długi anie krótkie... (6-literowe) myślę że każde imię akurat do niego pasuje A co myślicie o Oliwi albo Aleksandrze??? Kaja pasuje do małej dziewczynki i dorosłej kobiety??? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:21 czekolada85 napisała: > A co myślicie o Oliwi albo Aleksandrze??? Obie na "nie". Oliwia to oklepana sezonówka, czyli takie imię, które wzięło się znikąd i którego za 20 lat nikt nie będzie już nadawał. Aleksandra jest dużo lepsza, ale również bardzo oklepana. > Kaja pasuje do małej dziewczynki i dorosłej kobiety??? Moim zdaniem pasuje, ale wiem, że jest wiele osób, które myślą inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:22 czekolada85 napisała: > A co myślicie o Oliwi albo Aleksandrze??? Oliwia jest pretensjonalna, a Aleksandra ogromnie popularna. Może w takim razie Liwia zamiast Oliwii? Albo, jeśli chcecie mieć Olę, to Olimpia? > Kaja pasuje do małej dziewczynki i dorosłej kobiety??? Moim zdaniem średnio, jakoś nie pasuje mi Kaja do 50letniej kobiety. Chociaż brzmi lepiej niż Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Pomocy!!! 17.08.10, 20:19 Oliwia i Aleksandra podobają mi się, chociaż wolę Liwię. Niestety oba dość popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pomocy!!! 17.08.10, 20:22 czekolada85 napisała: > Nazwisko mamy raczej "normalne" popularne, polskie ani długi anie > krótkie... (6-literowe) myślę że każde imię akurat do niego pasuje > > A co myślicie o Oliwi albo Aleksandrze??? O Oliwii myślę, że jest do znudzenia popularna, podobnie jak Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:11 Laura to moje ulubione imię żeńskie Natalia przez popularność jak dla mnie straciło swój urok Kaja to bardzo ładne imię. Proponuję: Sandra, Ewa, Łucja, Liliana, Adriana, Diana, Daniela, Róża.. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pomocy!!! 17.08.10, 18:14 Jeśli chodzi o Wasze propozycje to : 1) Za Laurą nie przepadam, poza tym coraz częściej słyszę o Laurach. No i nie podoba mi się zdrobnienie "Laurka". A może spodoba się Wam Laurentyna albo Laurencja (ta ostatnio wpadła mi w oko). 2) Natalia dla mnie odpada, bo jest bardzo popularna. Ogólnie brzmienie ma fajne, ale co chwilę spotyka się małe Natalki. 3) Kai nie lubię, podobnie jak Maja czy Zoja wydaje mi się jakaś ... Nijaka. Aczkolwiek Gaja już nie jest taka zła. Moi znajomi mieli psa Kaję, stąd może brak mojej sympatii do owego imienia. Gdybym była zmuszona wybierać, wybrałabym Laurę. Moje propozycje dla Was, to : Kornelia (podoba mi się ta propozycja) Antonia Aurelia Daria Ewa Idalia Liliana Klara Łucja Marcelina Malwina Anastazja Oczywiście najważniejsze jest, żeby imię było dopasowane do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 19:58 Natalia od kilkunastu lat jest w pierwszej dziesiątce. Dla mnie stała się tak popularna, że aż bezbarwna. Kaja-tak jak napisałaś- zbyt infantylne, boza tym tak w ogóle to skandynawskie zdrobnienie Katarzyny.Aleksandra-zbyt popularne. Oliwia zdecydowanie nie-nie dość, że infantylne , to jeszcze bardzo popularne i prawdopodobnie sezonowe. Z waszych propozycji bezdyskusyjnie Laura. A może Izabela, Emilia, Daria, Blanka,Nina,Marta? Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Pomocy!!! 17.08.10, 20:04 Najmniej podoba mi się Kaja . Najbardziej Laura, Natalia jest ok, ale popularna. Może proponowana już tutaj Kornelia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Pomocy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.10, 23:00 Byłabym za Kornelią - jeśli tylko Ci się podoba Fajna jest też Dominika zdrabniana do Niki. Kaja nawet mi się podoba, Laura również. Oliwia jest oklepana i pretensjonalna. Aleksandra i Natalia - bardzo ładne ale straszliwie popularne... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 23:01 Tylko jak zdrobnić Laure? Laurka??? hym... Kiedyś bardzo podobało mi się imię Michalina ale zdrobnienie Miśka przyprawiało mnie o drgawiki ;/ Kucze, nie sądziłam że z imieniem dla naszej dzidzi będzie taki problem... a naprawdę spędza mi to sen z oczu a córcia pojawi się na świecie całkiem niedługo... Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Pomocy!!! 17.08.10, 23:22 Laurka, Laurunia. Myślę, że jest to jedno z takich imion, którego po prostu się nie zdrabnia, jeśli bardzo zależy ci na zdrobnieniach to radzę poszukać czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Pomocy!!! 18.08.10, 09:23 Laurę zdrabniałabym do Lusi a Michalinę do Michasi lub Misi. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Pomocy!!! 17.08.10, 23:22 Laura - z waszych propozycji podoba mi się najbardziej, nie jest zbyt popularna Natalia - nie podoba mi się, poza tym jest zbyt popularna Kaja - nie podoba mi się, do małej dziewczynki może i pasuje, do dorosłej kobiety moim zdaniem nie Oliwia - nie podoba mi się, poza tym bardzo popularna Aleksandra - podoba mi się bardzo, ale jest zbyt popularna Kornelia - podoba mi się (chociaż wolę Anielę), poza tym lubię zdrobnienie Nela Propozycje: Ida/Idalia Liliana Olga Dominika Emilia Ksenia Eliza Liwia Gabriela Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Pomocy!!! IP: *.chello.pl 17.08.10, 23:43 Natalia - czarujące i urocze. Od siebie dodam: Sara, Weronika, Izabela, Adrianna, Anna Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Chyba jednak Laura a może Lena? 18.08.10, 09:32 Pozostanę chyba przy imieniu Laura (mężowi się podoba) ale dzisiaj widziałam dziewczynkę w sklepie o imieniu Lena... co myślicie o Lenie? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Chyba jednak Laura a może Lena? 18.08.10, 09:38 czekolada85 napisała: > co myślicie o Lenie? Na Lenę mam uczulenie jak na lane kluski. Laura sto razy lepsza! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Chyba jednak Laura a może Lena? 18.08.10, 09:51 Laura jest bardzo fajna, a Lena strasznie nijaka jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Chyba jednak Laura a może Lena? 18.08.10, 15:27 Lena także mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Chyba jednak Laura a może Lena? 18.08.10, 23:17 Laura bez dwóch zdań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Pomocy!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.08.10, 10:37 Jestem jak najbardziej za Kają bo jeżeli będę miała córkę to napewno będzie Kaja. A jeżeli chodzi o inne imiona to sądze, że by pasowało Milena, Luiza, Karolina, Kamila, Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Pomocy!!! 18.08.10, 14:45 Laura i Kaja - ok Lena staje sie bardzo popularna-moze z powodu tej piosenkarki "Lenki"-mysle, ze niedlugo pokona Julke moze Marcelina(zdrabniana do Marceli)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Pomocy!!! IP: *.mmj.pl 18.08.10, 20:32 Laury naprawde nie polecam. Podoba mi się to imie ale jest dość ciężke w użyciu, mało plastyczne...zresztą była już mowa o problemie ze zdrobnieniami które nie są najważniejsze ale przy małym dziecku sie przydają. Pozatym osobiście nie lubie połączenia "au" ( Laura, Aurelia, Klaudia..). Dlatego jestem za Leną mimo popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 do Donka 18.08.10, 23:04 Wiesz o połączeniach au - gdzieś już słyszałam, mam również koleżankę która nie lubi imion z c np. Alicja, Marcelina itp. Więc co zaproponowałabyś mi od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: do Donka IP: *.mmj.pl 19.08.10, 12:35 hmm..od siebie mogę zaproponować imiona które myśle, że mogą Ci sie spodobać : Luiza Blanka Kornelia Diana Rozalia Emilia Kamila Milena lub Helena zamiast Leny np. a może coś z babciowych np Lidia...albo z bardzo osłuchanych Weronika, Dominika, Paulina... Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Pomocy!!! 19.08.10, 07:51 Kaja jest bardzo fajna, jedyny problem to megapopularnosc bardzo podobnej Mai. Jeśli podoba ci się Kaja, może spodobają ci się podobne w stylu Iga, Ida, Zoja, Nina, Pola. Zamiast Laury (bardzo fajne) i Natalii (śliczne ale oklepane) może Aurelia, Klara, Daria, Rozalia, Melania, Milena, Emilia, Liliana, Idalia, Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Pomocy!!! 19.08.10, 08:08 Zarówno Laura, Natalia jak i Kaja to ładne imiona. Laura w moim miasteczku jest bardzo często nadawanym imieniem, znam więcej małych Laur niż przykładowo Julek, ale pewnie wszędzie jest inaczej. Moja córka chciałaby nazywać się Natalia, bo tak nazywają się jej ulubione koleżanki z przedszkola, więc Natalek ma tam kilka sztuk . Jeśli dla Ciebie popularność nie jest ważna, to na Twoim miejscu nazwałabym córkę Natalia. To ładne imię, które fajnie się zdrabnia. Co do zdrabniania Laury, to jak dziecko się już urodzi, to same zdrobnienia się znajdą . Od siebie zaproponuję Ci Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 do koza w rajtuzach 19.08.10, 10:36 Właśnie zastanawiam się głównie nad tym czy lepiej dać dziecku imię popularne (ale oczywiście bez przesady) tzw bezpieczne czy lepiej orginalne i rzadziej spotykane? Moja mała siostrzenica (przedszkolak)ma imię rzadziej spotykane i cały czas powtarza że wolałaby się nazywać tak jak jej koleżanki np. Maja, Klaudia, Wiktoria itd. bo tych imion w przedszkolu jest po kilka sztuk. Mała miała taki okres że wymyśliła sobie jakieś takie popularne imię i dziadkom kazała tak do siebie mówić. Dlatego wybierając imię dla swojej córeczki mam na uwadze również to żeby ona się w "nim" dobrze czuła. I tak sobie myślę czy lepsza będzie niespotykana w moim mieście Laura (chociaż mi i męzowi podoba się to imię) czy raczej bezpieczna Natalia (w sumie ładne imię ) bądź jakieś inne dość popularne typu Maja???? Odpowiedz Link Zgłoś
nadia3008 Re: 23.08.10, 11:53 Laura, to ładne imię, ale ja bym raczej tak dziecku nie dała. Natomiast Natalia i Kaja bardzo mi sie podobają. Sama zastanawiiałam się nad Natalią, tylko, ze przeraża mnie zbyt duża popularność tego imienia i zostanę chyba przy Alicji. Więc z tych trzech wybrałabym Kaję. Jest jeszcze kwestia czy dane imie pasuje do nazwiska. Podobne w brzmieniu do Kaja i dość ładne jest imię Zoja, ale jak dla mnie zbyt nowatorskie. Życzę pomyślnego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Pomocy!!! IP: 213.25.144.* 19.08.10, 11:50 Laura,Natalia-bardzo ładne imiona.Od siebie proponuję Monisię,Milenkę lub Magdalenę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pomocy!!! 19.08.10, 12:06 Twoje typy niezbyt mi się podobają... zbyt popularne, i/lub jakieś pretensjonalne w moim odczuciu Oliwia i Lena zdecydowanie NIE, Aleksandry też nie lubię zbytnio... Laura, Natalia, Kaja... hmmm też średnio wg mnie... a może Klara? Kornelię też bardzo lubię Liliana? Łucja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazou Re: Pomocy!!! IP: 193.203.192.* 19.08.10, 13:27 moja córka nazywa się Joanna Ewa S-ńska imho ładnie i uniwersalnie - mała Asia spotyka się z bardzo dobrym odbiorem, Joanna będzie pasowało do dorosłej kobiety. obecnie niewiele dzieci się tak nazywa, a pisownia jest identyczna w języku angielskim... Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Autorko ;-) 20.08.10, 18:06 Ja jeszcze rok temu miałam identyczny problem z tym imieniem. Mi bardzo się podoba Laura. Tak chciałam dać na imię 2 -giej córce . Dodatkowo moja mama ma tak na drugie imię więc Mała miała mieć po babciach Laura Eleonora. Jednak mąż uparł się ze skoro pierwszej córce ja wybierałam teraz jego kolej. Dałam mu kilka pomysłów . Podobało mi się jeszcze imię Luiza. Chodziło mi o to żeby imię było "normalne" nie takie jakie teraz są w modzie ale żeby było również rzadko spotykane. Stanęło w końcu na Alicji. Mąż chciał też zeby imię miało również skróconą formę i można było zmiękczać. W sumie mało jest teraz Alicji (w moim otoczeniu przynajmniej) wiec się zgodziłam postawiłam mu jednak ultimatum, że jak będzie Ala to ja wybieram drugie . Tak więc Ala ma imię z mitologii greckiej i to zachowane w oryginalnej pisowni bez "a" na końcu. Zresztą starsza też ma drugie imię "dziwne" Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Autorko ;-) 21.08.10, 09:26 Kaja - nie podoba mi się. Może Gaja? Laurę bardzo lubię, ale faktycznie brak dobrych zdrobnień. Aleksandra, Lena, Oliwia, Natalia - są bardzo popularne... Bardzo podoba mi się Kornelia. Proponuję: Anatolia (Tola) Celina Domicela Eunika Ewa Ida/Idalia Lea/Leandra Liliana Malwina Nikandra Paula Róża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinko Re: Autorko ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.10, 13:14 Nikandra! A cóż to za wymysł? Brzmi jak nazwa łacińska jakiegoś płaza lub gada typu Nikandra zielona Moi znajomi mają córkę Laurę i wołają do niej Lori Śliczne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Autorko ;-) 23.08.10, 14:39 Nikarda no fakt dziwne imię ale napewno swojego dziecka tak bym nie nazwała ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Autorko ;-) 24.08.10, 00:56 czekolada85 napisała: > Nikarda no fakt dziwne imię ale napewno swojego dziecka tak bym nie > nazwała ;/ Chodzi o Nikandrę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Autorko ;-) 28.08.10, 09:34 Gość portalu: Pinko napisał(a): > Nikandra! A cóż to za wymysł? > Brzmi jak nazwa łacińska jakiegoś płaza lub gada typu Nikandra > zielona pl.wikipedia.org/wiki/Nikandra - mnie się kojarzy raczej z Aleksandrą. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 robin2510 23.08.10, 11:33 Więc tak fajnie że dałaś córeczce na imię Alicja piękne imię sama je nosze od 25 lat i cieszę się że mooja mama właśnie miała taki pomysł na mnie Sama też bardzo bym chciała żeby mojej córeczce podobało się jej imię... Ja z dnia na dzień coraz bardziej przekonuje się do Laury... chociaż też wolałabym żeby imię mojej córeczki miało jakieś fajne zdrobnienie... ale jak narazie innych pomysłów na imię brak... Znajomi mówią mi że jak mała się urodzi to imię samo przyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaelle Re: Pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 20:14 imię Kaja totalnie nie podoba mi się ! Natalia jest bardzo popularne zreszta jak wyzej bardzo mi sie nie podoba. Laura jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pomocy!!! IP: 80.48.174.* 05.09.10, 22:01 Laura bardzo mi się podoba ale to zdrobnienie Laurka kojarzy mi się tylko z kolorową kartką na dzień babci.Jeśli chodzi o Natalię to ok ale strasznie popularne.Ja sama niedawno miałam problem z wyborem imienia dla mojej córeczki[11.03.2010], w końcu po długim namyśle daliśmy jej na imię Milena. Odpowiedz Link Zgłoś