Dodaj do ulubionych

Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina

IP: 189.230.41.* 08.09.10, 22:52
Witam wszystkich. W lutym urodzi sie moj synek i juz zaczynam wybierac imie, bo znajac siebie zajmie mi to duzo czasu. Nie zebym byla jakas super niezdecydowana - po prostu uwazam, ze kazdemu czlowiekowi nalezy sie dobrze dobrane imie, a w naszym wypadku (maz jest Meksykaninem) nie jest to sprawa latwa.

Chcialabym imie, ktore bedzie mialo odpowiedniki w obu jezykach - polskim i hiszpanskim i byly zblizone jesli chodzi o pisownie. Nie chce tez zadnych znakow diakrycznych typowych dla jezyka polskiego, ani hiszpanskiego (np. ichni umlaut).

Mamy juz coreczke, ktorej dalismy na imie Izabela. Do tej pory dla synka przyszly mi na mysl tylko trzy: Gabriel (nie ma fajnych zdrobnien), Christian (prawie identyczna pisownia jak w polskim) i Dominik (wersja hiszpanska Domingo). Podrzucicie cos jeszcze, albo skomentujecie powyzsze?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 08.09.10, 23:03
      Witaj!
      Christian to właściwie po polsku Krystian, więc różnica jest spora. Gabriel to IMO dobra propozycja. Kiedyś robiłam taki przegląd imion o identycznej pisowni, wybranych spośród najpopularniejszych imion dziecięcych w Hiszpanii. Dla chłopca wyszly mi następujące propozycje - przeklejam:

Gerard
      Adam
      Roger (w Polsce wymawiane przez "g")
      Joel (w Polsce przez "j")
      Gabriel
      Samuel
      Hektor (w Hiszpanii pisane przez "c", ale myślę, że "k" byłoby
      czytelne dla Hiszpanów)
      Ruben
      Hugo
      Adrian, Daniel (nie lubię tych imion)
      Sebastian
      Julian

Co Ty na to?
      • an_o Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 17:08
        Gaudi (pozwolilam sobie zdrobnic Twojego nickasmile) - w Polsce jest kilka pisowni Krystiana, jedna z nich jest Chrystian, wiec roznilyby sie obie wersje tylko jedna litera (zreszta tak samo jak Izabela, w hiszpanskim sie ja pisze przez 's'). Gerard to za blisko mojego meza, ma wlasnie na imie Gerardo, a tutejsza moda na nadawanie dzieciom imion ich rodzicow jest dla mnie strasznie idotyczne. Trojka z czworki dzieci mojej tesciowej ma na imie tak samo, jak ich rodzice (tesciowa miala dwoch mezow), a i tak uzywaja ich drugich imion - co za glupota.
        Adama w rodzinie juz mamy, Roger i Joel sa dla mnie zbyt angielskie. Pozostale albo mi sie nie podobaja, albo mamy juz w rodzinie imiennikow. Najbardziej to pasuje mi Julian - identyczna pisownia, wymowa troche inna, ale i wymawiajac imie Izuni moj maz to robi inaczej niz ja, wiec nie ma problemu. Gabriel wg mojego meza to imie dla geja (nie chce nikogo urazic).
        • Gość: tolerancja Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina IP: *.57.95-79.rev.gaoland.net 10.09.10, 00:25
          Pogratulowac homofobicznych skojarzen ...
    • uwierz_mirando Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 08.09.10, 23:03
      Gabriel nie podoba mi się, jest jak dla mnie za miękki i brak dobrej formy dla nastolatka. Moim zdaniem głupio jest do niego mówić Gabrielu czy Gabrysiu... Dominika również zaliczam do imion dla mnie za miękkich, tak samo mam z Krystianem, choć Christian "wygląda" nieco lepiej. Z tych trzech wybrałabym chyba Dominika.

Może: Antoni, Edward, Feliks, Fryderyk, Franciszek, Kornel, Leonard, Marceli, Ruben, Wincenty? Myślę, że do tych imion można znaleźć hiszpańską wersję. Ruben chyba nawet taki sam smile
      • an_o uwierz-mirando 09.09.10, 17:13
        Masz racje, co do tej miekkosci - w tym kurde cala trudnosc, zeby wybrac cos odpowiedniego pasujacego w obu jezykach. Z Twoich propozycji bralam pod uwage Antonio (moj dziadek mial Antoni na imie). Podobaja mi sie jeszcze Kornel i Marceli, ale nie wiem, czy u meza przejdzie. Reszta mi sie zle kojarzy np. Feliks Dzierzynskismile. Dzieki za propozycjesmile
    • aguacate Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 08.09.10, 23:04
      A gdzie mieszkacie?

Mnie sie bardzo podobaja Diego i Santiago, choc nie maja odpowiednikow w polskim, z latwoscia sie wymawiaja. I Salvador, ah! Jesli zostajecie w Mex, sa fajne.

W Polsce moglby byc Oskar albo Daniel.

A Gabriela mozna zdrabniac do Gabo (jak Marquez smile)

• abiela Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 00:15
        Z Twoich propozycji podoba mi się tylko Gabriel. Z pozostałych Ruben, Hugo.
        • aguacate Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 01:23
          Zalezy, czy szukamy podobienstwa w pisowni, czy w wymowie. Bo jesli w wymowie, to Christian jest taki sam, ale Hugo juz zupelnie nie.
      • an_o aguacate 09.09.10, 17:16
        Mieszkamy obecnie w Meksyku, ale mam nadzieje, ze jest to stan przejsciowy i wrocimy do Polski, w najgorszym razie do Europy.

Sanitago i Diego maja odpowiedniki w polskim - jest to Jakub. Niestety, zbyt daleko ich forma odbiega od polskiej. Salvador od razu mi sie kojarzy z tlumaczeniem polskim 'Zbawiciel' - nie chcialabym wolac na syna Zbawiciel'. Oskar nie ma fajnych zdrobnien, a Daiela mam kuzyna. Dzieki za glosik.
    • aneladgam Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 08:05
      Gabriel to moim zdaniem świetna propozycja. Dominik też fajny, ale za bardzo się różni od Domingo.
      a mieszkacie w Polsce, czy w Meksyku?
    • wyczyny Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 08:33
      do Izy pasuje mi Krystian
      ale z Twoich propozycji najbardziej podoba mi sie Dominik smile
      nie znam hiszpanskiego, ale moze podobne sa: Adam, Antoni, Adrian (znowu pasuje mi do Izy), Mateusz...
      • an_o Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 17:34
        Wersja hiszpanska Adama to Adan. Za duzo jednak juz w Polsce mamy Adamow, jeszcze Mateuszow i Adrianow, zebym sie zdecydowala na takie wlasnie imie. Juz predzej Antoni, mimo, ze nie jestem przekonana. Dzia.
    • truscaveczka Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 08:51
      A może Antonio? Uniwersalne, wymowa ta sama praktycznie...
      Daniel? Fabian?
      Popatrz zresztą sama: www.tuparada.com/nombres/?cletter=A - fajny katalog imion smile
      • an_o Truscaveczka 09.09.10, 17:36
        Dzieki za linka - przejrzalam. Daniel nie przejdzie, bo mam kuzyna. Zrszta srednio mi sie podoba. A Fabiana ma maz w pracy geja - za Chiny ludowe nie pozwoli tak dziecka nawac, mimo, ze mi sie akurat podoba. Dzieki wielkie.
    • quasi.modo Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 09:35
      Pierwsza myśl - Robert(o).

Z wymienionych przez dziewczyny podoba mi się Ruben smile
      • an_o quasi.modo 09.09.10, 17:38
        Maz ma brata o imieniu Roberto - jak dla mnie zbyt twarde. Ruben kojarzy mi sie z jakas postacia z amerykanskiej telenoweli typu 'Moda na sukces'. Dzieki za podpowiedzi.
    • mossiam Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 10:51
      Gabriel - nie za bardzo mi się podoba.
      Dominik - podoba mi się bardzo umiarkowanie, w dodatku formy są zupełnie różne.
      Christian - częściej spotykam się z Cristián, ale może to tylko w Hiszpanii, nie podoba mi się

Mój faworyt to Antonio - Antoni
      (Antoni to zresztą wersja katalońska, "oswojona" przez hiszpańskojęzycznych),
      nie są identyczne, ale brzmią bardzo podobnie.

Mogą być tez inne hiszpańskie na -o, np. Alberto - Albert, Leonardo - Leonard

Inna pisownia, ta sama wymowa (ale tu niestety występują akcenty graficzne):
      Félix - Feliks
      Óscar - Oskar

Takie same w obu językach:
      Bruno
      Daniel (uwaga: w Hiszpanii jedno z najczęściej nadawanych obecnie imion)
      Samuel

Dla dziewczynki byłoby łatwiej wink

Pozdrawiam!
      • donmari-2 Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 11:50
        Podrzucam Marcela, Damiana, Wiktora(hiszpańska pisownia niestety Victor), Albert(o), Gerarda, Samuela
      • an_o mossiam 09.09.10, 17:41
        Masz racje, dla dziewczynki to o niebo latwiejsze zadanie niz dla chlopaka. Gdy wybieralam imie dla corki, to byl klopot z nadmiaru, teraz wybor jest strasznie okrojony. Akcenty graficzne to akurat zaden problem - mozna je pisac lub nie, wiec Feliks i Oskar pod wzgledem podobienstwa do polskiego sa wrecz idealne. Sek w tym, ze nie za bardzo mi odpowiadaja. Pozdrowka
    • dalenia Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 14:25
      Moja pierwsza myśl do Julian. W rodzinie mężą mógłby być nazywany "Huljem".

Christian mi się nie podoba, tak po prostu. Gabriel jest dla mnie mało męski. Dominik jest ok.
    • luska.s Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 15:33
      Bruno, Emilian, Milan,
      Zależy gdzie mieszkacie z wspomnianych podoba mi sie bardzo Diego i Santiago wink

Z waszych propozycji ładny jest Christian
      • an_o Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 17:46
        Dzieki ogromne za Wasza aktywnoscsmile.
        Na razie z Waszych propozycji do zastanowienia sa:
        Julian
        Marcel
        Kornel
        Antoni
        Przegladajac (po raz juz nie wiem ktory) liste imion dolozylam Igor i Ian.
        Podpowiem jeszcze, ze pierwszy czlon nazwiska to Vazquez - co Wy na to teraz?
        • wyczyny Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 18:04
          jak sobie wymawialam te wszystkie imiona z nazwiskiem (pierwszym czlonem wink to mi ladnie brzmialy
          z calej tej nowej listy (lacznie z Igorem i Ianem) najbardziej podobaja mi sie Kornel i Marcel
          dobrego wyboru smile
        • Gość: Justyna Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina IP: *.chello.pl 09.09.10, 18:06
          To może jednak Gabriel? smile
          Do nazwiska wg mnie pasują też: Joel, Samuel, Julian, Antoni.
        • mossiam Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 19:08
          Antoni - bardzo mi się podoba, najlepszy jeśli chodzi o podobieństwo w obu językach.
          Julian - podoba mi się, po hiszpański nawet bardziej niż po polsku.
          Obydwa pasują ładnie do nazwiska.

Marcel, Kornel, Igor - niekoniecznie...
          Ian - fajne, ale ani to polskie, ani hiszpańskie.
        • aneladgam Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 20:04
          w takim razie kibicuję Kornelowi i Anotniemu (Kornel będzie brzmiał bardzo oryginalnie)
          • uwierz_mirando Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 20:59
            Julian - dla mnie za miękki, Igor zupełnie mi się nie podoba, jest w Polsce popularny. Ian średni. Antoni podoba mi się, choć jego popularność też nie jest mała. Najbardziej podoba mi się Kornel, później Antoni, potem Marcel.
            • majadka29 Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 09.09.10, 23:00
              hej, ja jestem mama dwoch hiszpansko-polskich maluchow... i dalam im imiona Marco i Jan.
        • abiela Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 10.09.10, 01:31
          Kibicuję Antoniemu ale tak naprawdę odrzuciłabym tylko Marcela.
        • luska.s Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 10.09.10, 15:55
          Odrzuciłabym Marcela - nie podoba mi się, a także Igora- imię wschodnie nazwisko całkiem z innej kultury.. jakoś mi to nie pasuje.

Pozostałe imiona podobają mi się mniej więcej tak samo
          Antoni- fajny, a Antonio super - chociaż w PL bardzo popularne, a z takim nazwiskiem można sobie poszaleć ;p

Ian, Julian i Kornel - ładne
        • dalenia Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 10.09.10, 16:55
          Poprawną wersją jest Marceli, nie Marcel. Na Twoim miejscu wybrałabym Juliana albo Antoniego. Dla swojego syna zdecydowałabym się na tego drugiego.
          • aguacate Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 10.09.10, 18:03
            An_O
            Najbardziej podoba mi sie Antoni. Kornel i Julian i Marcel to nie moja bajka. Ian, mnie, z kolei, kojarzy sie za bardzo amerykansko. Igor - neutralne jak dla mnie.
            Powodzenia.

P.S. W ktorej czesci Mex mieszkasz? Ja na polnocy. Napisz na priv.
            • an_o Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 10.09.10, 19:01
              Aguacate, ale fajnie, ze sie okazalo, ze Ty tez tutaj jestessmile. My mieszkamy w Ciudad de México. Mam pisac na gazetowego, czy podasz mi jakis inny namiar? Moj priv to an_o@poczta.onet.pl
        • gaudencja Re: Imie dla chlopca pol Polaka pol Meksykanina 11.09.10, 15:33
          Podobają mi się Julian, Kornel i Antoni. Marcel jest w Polsce w moim odbiorze taki średniawy, to jedno z "nowych" imion. Zawsze był to Marceli, a Marcel jest wyraźnie nowomodny. Marcelego bym w związku z tym poparła, a Marcela - zdecydowanie odradzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.