milenium5 29.03.04, 16:00 Może zrobimy dla odmiany listę imion zapomnianych? Wpisujmy te, które zupełnie nie pojawiały się na tym forum i swoje opinie o nich. Niemodne? Brzydkie? A może zwycajnie, jakoś o nich zapomniano? Mi przychodzą do głowy: Wincenty, Marian, Henryk (z tych starych), Violetta, Karina, Waldemar (z nowszych) i Lukrecja (z rzadkich). Spotkałyście jakieś dziecko, które nosiłoby jedno z tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 16:17 odeszly juz jakby imiona Grazyna,Bozena,Mariola,Krystyna,Slawomir,Roman...i wiele innych nie spotyka sie juz wsrod dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 17:06 Krysia to imie rzadkie, ale pojawialo sie na tymm forum.I wyobrazcie sobie, ze zz moja Krysia na basen chodzi druga Krysia tez. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 17:07 Znam Wincenta,ktory ma roczek.Tylko,ze pisze sie Vincent.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 18:31 pozdrawiam serdecznie jestem osoba, która lubi raczej imiona zdecydowanie niepopularne. Do moich ulubionych należą właśnie takie "zapomniane" imiona jak Edward, Albert, Bolesław, Wilhelmina itp. i czasami o dziwo spotykam takie maluszki. Lukrecja to imie mojej kuzynki i je lubi, znam Hortensję i małą (7 letnią) Drzewoję (słowo) mam też w rodzinie małego (ma chyba z 5 lat) Borzywoja Mateusza, a córeczka znajomych mojej koleżanki ma na imie Bożka. a wśród ostatnio zapomnianych imion moim zdaniem najwięcej jest Marzen, Bożen, Edyt, Magdalena też już chyba w zaniku, nie spotkalam do tej pory małej Marty, za to miałam okazję poznać bliźniaczki Mirelle i Sybillę ojojojoj(( causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 19:43 >nie spotkalam do tej pory małej Marty, Ja znam calkiem malutka Marte i taka szescioletnia niesamowicie fajna dziewczynke. Ma taka fajna chrypke)! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 20:19 Ja znam dziewięcioletnią Martę. Natomiast fakt, że chyba zniknęła Magdalena - w moim roczniku było sporo, w dodatku wszystkie dziewczyny, które się tak nie nazywały, to chciały sie tak nazywać (wyszło przy bierzmowaniu... ). Ostatnio nie słyszałam. Ja mam pare bardziej zapomnianych, z ksiązki o ziemiaństwie wielkopolskim w XIX wieku (wyciągniete z indeksu, więc nie powiem, kto żył konkretnie kiedy): Damskie: Felicja Eleonora Albertyna Tekla Teofila Mechtylda Ottylia (nawet dwie) Seweryna Wirydiana Alfonsyna Genowefa Pelagia Florentyna Nepomucena Gertruda Zenaida (Lubomirska) Józefa (dzisiaj chyba juz sie nie zdarza) Teodora Klaudyna Anastazja WIncentyna Kordula Taida Męskie: January (tez dwóch) Ildefons Szczęsny Dezydery Wawrzyniec Tytus Jarogniew Apolinary Cyprian Hieronim Alfons Izydor Tertulian Augustyn Amilkar Arsen Dobiesław Hektor Pantaleon Dobrogost Napoleon Bonawentura Pius Gustaw Atanazy Roger Artakserkses Heliodor Erazm Hipolit Odpowiedz Link Zgłoś
toolateforyou Re: Zapomniane zupełnie 29.03.04, 23:47 no, nie zupelnie chyba Mam dwudziestoparoletnia kuzynkę Taidę, a koleżanka ma 5-letnia Anastazję; cudowne imię, tak na marginesie Mam córkę Elżbietę i też często dziwują sie ludzie, że to nie moje imię tylko dziecka (9 lat).Pozdrawiam! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 11:11 > Mam córkę Elżbietę i też często dziwują sie ludzie, że to nie moje imię tylko > dziecka (9 lat). Faktycznie teraz nie ma malych Elzbietek. Pewnie jest jedna w klasie!? Jesli chodzi o zapomnianie imiona, to mysle, ze najmniejsza popularnoscia ciesza sie imiona slowianskie zakonczone ma -sław/a. Takie jak Zdzislaw Wladyslaw Boleslaw Waclaw Wlodzimierz (moze ma inna koncowke, ale o mlaum Wlodu nie slyszalam) A jesli chodzi o imiona kobiece to kto teraz nada dziewczynce imie Waclawa Wladyslawa Boleslawa Zdzislawa Malo sie znajdzie takich smialkow. Moim zdaniem tego typu imiona maja teraz najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 11:27 Ja znam jednego Włodzimierza - dwa lata młodszy ode mnie. Ale sam przyznaje, że jest wyjątkiem (dostał imię po jakimś wujku czy dziadku). Synek mojej kuzynki (niewiele ponad rok) ma na imię Stanisław. Ale szczerze mówiąc, to sama nie przepadam za imionami na -sław/sława. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 15:11 aniadm napisała: > Synek mojej kuzynki (niewiele ponad rok) ma na imię Stanisław. > Ale szczerze mówiąc, to sama nie przepadam za imionami na -sław/sława. Teraz wraca moda na małych Stasiów, a najbardziej en vogue jest Kazio. Z imionami nigdy nic nie wiadomo, jeszcze niedawno Franciszek brzmiał podobnie, jak teraz Włodzimierz (a mi nadal tak brzmi), a teraz nagle znalazł się na fali. POjawiają się nawet dziewczynki Franciszki, chociaz imie to większosci osób kojarzy się z pralką (widac, że nie czyta sie Prousta ;-> ). boniedydy Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 15:18 Mnie się Franciszka nie kojarzy z pralką, ale za to jak byłam w podstawówce, było to coś w rodzaju wyzwiska. Dla chłopców odpowiednikiem był chyba Czesław. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 11:36 Znam małą Elzbietkę (3 latka) Z rzadko spotykanych jeszcze Dagmara (6 m-cy) I Januszek (3 latka) Jola (5 lat) Nie znam faktycznie żadnej małej Marzenki, Bożenki, Grazynki, Violetki, Halinki.. Ale Władysław nie jest aż takie niepopularne, kilku małych spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 14:04 szczekuszka napisała: > Wlodzimierz (moze ma inna koncowke, ale o mlaum Wlodu nie slyszalam) Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 19:51 A moj synek to Zygmunt Szczesny )) Ostatnio ktos zapytal, dlaczego ma inaczej na nazwwisko, niz my ( ten Szczesny). Odpowiedz Link Zgłoś
warna Re: Zapomniane zupełnie 30.03.04, 16:16 A pamietacie imie BEATA ? To ładne imię, kiedyś bardzo popularne. Czy ktoś slyszal o malej Beatce? Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: Zapomniane zupełnie 31.03.04, 09:19 Hej u mojego synka w żłobku można spotkać Edzia, Antka i Jasia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zapomniane zupełnie 31.03.04, 10:11 gag10 napisała: > Hej u mojego synka w żłobku można spotkać Edzia, Antka i Jasia. A Edzię, Antosię i Jasię?! )) Zna ktos mala Edwardę? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka007 Re: Zapomniane zupełnie 02.04.04, 21:59 Otóż znam jedną małą ANTOSIĘ. Śpi właśnie w pokoju obok. Ma 19 miesięcy. JEST CUDNA!!!!! pozdrawiam mama Tosi Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zapomniane zupełnie 02.04.04, 22:27 miszka007 napisała: > Otóż znam jedną małą ANTOSIĘ. Śpi właśnie w pokoju obok. Ma 19 miesięcy. > JEST CUDNA!!!!! Wierze na slowo! Antosie to moze i mozna spotkac(znam mala Tosie i Antosie w moim wieku), ale ciekawa jestem czy jest tu jakas mama malej Edwardy?! Heh kazdy moze napisac, ze jest, to tylko internet, ale nadal uwazam, ze tego typu imiona plus imiona zakonczone na -slawa sa zapomniane i niedoceniane! Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Zapomniane zupełnie 31.03.04, 10:12 Czesc ! Ja juz dawno nie slyszalam ,aby wsrod tych najmlodszych wolanoanusia,Irenka,Jolka,Mariolka,Wacus,Jurek,Zenek.Nie znaczy ,ze wszystkie mi sie podobaja ,ale mysle ,ze sa zapomiane.Nie wiem moze sie myle ?Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Zapomniane zupełnie 03.04.04, 21:46 Moj szef nazwał syna Józef Zdzisław. Zastanawialiśmy się czy go nie lubi... :-> Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zapomniane zupełnie 04.04.04, 10:17 lady napisała: > Moj szef nazwał syna Józef Zdzisław. Zastanawialiśmy się czy go nie lubi... Dobrze, ze nie Zdzisław Józef , imona pewnie po dziadkach. Pamietam poznalam malego chlopca imieniem Ryszard i strasznie mnie to imie rozsmieszylo w polaczeniu z tym chlopcem. On taki drobniutki, malutki, a jego ojciec tak surowo sie do niego zwracal:"Ryszardzie". Zdrobnienie Rysiek jak dla mnie odpada, a i jego rodzice rzadko go uzywali, czyesciej- Rysiu. Teraz bym juz mnie to tak nie smieszylo. Ale na dzwiek imienia-Ryszard to widze jakiegos grubego pana po 40., a nie uroczego chlopczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Eugenia :( 04.04.04, 22:56 bardzo lubię to imię i nawet zdrobnienie Gienia. i nawet tak wzięłam sobie na bierzmowaniu. po mojej kochanej babci. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Eugenia :( 05.04.04, 12:02 soczewica napisała: > bardzo lubię to imię i nawet zdrobnienie Gienia. Mnie tez sie to imie bardzo podoba. Chociaz wole zdrobnienie- Genia, ale faktycznie Gienia przyjelo sie w polskiej mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 A Eugeniusz? 05.04.04, 11:14 Eugeniuszów małych to na pewno nie ma. A imię brzymi nieźle. Tylko to zdrobnienie Gienio... Brrr. Nie ma też małych Wand (choć są Helenki, z tego samego mnie więcej okresu). Bardzo ładne zapomniane to moim zdaniem Klemenynka, Maurycy (choć ten akurat się pojawia) i Łucja (też czasem bywa). Zpomniana jest też Laura, używana w Polsce od dawna (patrz Laura i Filion) z którą jest bardzo dziwnie - obecnie dość modna, ale nikt nie kojarzy jej ze strym imieniem - przeciwnie na typ forum pojawiały się głosy, że pretensonalna, a nawet z meksykańskiego serialu... Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: A Eugeniusz? 05.04.04, 11:50 milenium5 napisał: Zapomniana jest > > też Laura, używana w Polsce od dawna (patrz Laura i Filion) z którą jest bardzo > > dziwnie - obecnie dość modna, ale nikt nie kojarzy jej ze strym imieniem - > przeciwnie na typ forum pojawiały się głosy, że pretensonalna, a nawet z > meksykańskiego serialu... To się zdecyduj, zapomniana czy nie Nb. to była Laura i Filon. Dla mnie niesłusznie zapomnianymi imionami są Jerzy i Tadeusz. Pewnie w końcu wrócą, bo są bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: A Eugeniusz? 06.04.04, 14:40 milenium5 napisał: > Eugeniuszów małych to na pewno nie ma. A imię brzymi nieźle. Tylko to > zdrobnienie Gienio... Brrr. Hej Dzisiaj jechalam autobusem, na jednym przystanku weszla cala grupa mlodych ludzi w wieku lat 13-15. I byl tam chlopiec do ktorego zwracano sie- Gienio, tak normalnie po prostu, sadze, ze mial na imie Eugeniusz. Uslyszlam jeszcze imie Renata. Tez dzisiaj niedoceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
gonik1 Re: A Eugeniusz? 07.04.04, 11:44 Mój synek ma na imię Jerzyk ( po pradziadku Jerzym ). Gonik Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Agafia czy Ahafia 15.05.04, 13:53 takie imie spotykalo sie na Kresach jeszcze w XIX wieku. Nie wiem czy ktoś je otrzymał na ziemiach polskich w XX wieku, jeśli tak to pewnie bardzo niewiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Agafia 30.09.04, 18:04 anka1000 napisała: > takie imie spotykalo sie na Kresach jeszcze w XIX wieku. Nie wiem czy ktoś je > otrzymał na ziemiach polskich w XX wieku, jeśli tak to pewnie bardzo niewiele > osób. Agafia to imię białoruskich, prawosławnych kresów, tak jak Eudoksja, Paraskewia itd. Teraz jest to imie bardzo rzadkie, ale nadawane. W XX wieku miało 103 nadania (tzn. co najmniej, bo ta statystyka obejmuje tylko żyjące osoby i została zrobiona w 1994 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Zapomniane zupełnie 15.05.04, 19:51 > Waldemar (z > nowszych) Imię Waldemar po śmierci Milewicza na pewno będzie popularniejsze. P.S. To nie ironia ani nic w tym stylu - po prostu stwierdzam fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zapomniane zupełnie 30.09.04, 18:01 tawananna napisała: > Imię Waldemar po śmierci Milewicza na pewno będzie popularniejsze. > > P.S. To nie ironia ani nic w tym stylu - po prostu stwierdzam fakt. Raczej wątpię, Milewicz chyba nie zawładnął wyobraźnią mas Odpowiedz Link Zgłoś
zojka Re: Zapomniane zupełnie 30.09.04, 18:06 Z tych co były popularne jak ja byłam mała to nie spotykam już Beaty, Anety, Iwony - oczywiście chodzi mi o małe dzieci. W sumie chyba tez nie znam żadneog małego Mariusza Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Zapomniane zupełnie 30.09.04, 18:29 Nie znam żadnego małego Tadeusza Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zapomniane zupełnie 30.09.04, 19:19 wilenka napisała: > Nie znam żadnego małego Tadeusza A ja znam kilkuletniego Tadzia Odpowiedz Link Zgłoś