03.11.10, 19:27
Nie znalazłam jeszcze wątku o Eleukadii, a bardzo mi się owo imię podoba. Pojawiła się chyba gdzieś kiedyś w wątku o imionach nienoszonych, a poza tym nic nie znalazłam.

Mnie się Eleukadia bardzo podoba. Podobnie zresztą jak Leokadia - jednak ta, jako bardziej popularna, byłaby narażona na "Lodzie". Z Eleukadią raczej takiego problemu nie ma. Moja Eleukadia byłaby Elą, Elenką, Leusią, Elkasią ... Zresztą, uważam, że to całkiem fajnie nadać dziecku imię do tej pory nienoszone smile

A Wy co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Eleukadia 03.11.10, 19:43
      Podoba mi się, ale zupełnie nie przemawiają do mnie propozycje zdrobnień.
      • wyczyny Re: Eleukadia 03.11.10, 20:07
        trudne do zapamietania, kiedy mowie na glos to brzmi dziwacznie, osoby postronne moglyby sie nawet nie domyslic, ze to imie ...
        • uwierz_mirando Re: Eleukadia 03.11.10, 20:25
          Dla mnie przekombinowana Leokadia, ale brzmi ładnie. Może dlatego, że podobają mi się imiona z końcówką -dia, np. Lidia, Alodia.
      • dalenia Re: Eleukadia 03.11.10, 20:48
        Fakt, może trochę przekombinowałam smile Ale generalnie mnie bardzo podoba się Elena. Córki tak nie nazwę, ale Eleukadia zdrabniana do Eleny byłaby dla mnie idealna.
        • pluskotka Re: Eleukadia 03.11.10, 21:32
          Dla mnie brzmi jak połączenie Eulalii z Klaudią. Oba nie w moim guście.
        • Gość: niki Re: Eleukadia IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.10, 21:38
          Mysle, ze Eleonora calkiem fajnie zdrabnialaby sie do Eleny czy Elusi smile I przyznam, ze bardziej do mnie przemawia niz Eleukadia.
    • daneya Re: Eleukadia 03.11.10, 22:00
      dalenia napisała:

>
      >
      > Mnie się Eleukadia bardzo podoba. Podobnie zresztą jak Leokadia - jednak ta, ja
      > ko bardziej popularna, byłaby narażona na "Lodzie". >
      > A Wy co sądzicie?

Kojarzy sie z ejakulacja, do striptizerki jak ulal. Imie - bohomaz, brzydko brzmiace, wrecz koszmarne. Skoro podoba ci sie Elena to tak daj dziecku na imie - brzmi pieknie, pasuje do dziewczynki Elenka i kobiety, do babci tez, rzadko nadawane i byloby oryginalne wsrod Weronik i Julek. Szczerze ta Eleukadia jest okropna.
      • dalenia Re: Eleukadia 04.11.10, 14:24
        Rozumiem, że może Ci się nie podobać. Ale można to wypowiedzieć w sposób kulturalny, pisanie, że to imię dla striptizerki jest nie na miejscu.
        • an_o Re: Eleukadia 04.11.10, 16:56
          Dalenia, olej cieplym moczem podobne teksty. Swego czasu pamietam, jak kolezanka opowiadala anegdote, ze u jej znajomych mialo sie urodzic dzieciatko i zastanawiali sie nad imieniem Lena. Reakcja matki przyszlej matki: 'imie jak dla rosyjskiej ku...' - rece i cycki opadaja. Nawet jesli imie sie komus nie podoba, to mozna napisac, ze jest nieladne, brzydkie, czy okropne, ale niektorzy co na mysli, to na jezyku. A propos imienia Eleukadii - tez jest dla mnie przekombinowane. Na mur beton by byla mylona z Leokadia, a zdrobnienie Lodzia jest wprost oslabiajace.
    • gaudencja Re: Eleukadia 04.11.10, 23:32
      Podoba mi sie Eleukadia (ale nie tak bardzo, ze aż dla mojego dziecka), i myślę, ze to fajnie dać imię nienoszone.
    • adamantia Re: Eleukadia 05.11.10, 08:04
      Prawie identyczna z Leokadia, (brzmi jak, "E, Leokadia!") i na pewno była z nią mylona. Dla mnie bez sensu.
      A zdrobnienie Ela nie od Elżbiety jest dla mnie wysoce kontrowersyjne - zawsze będzie konieczne tłumaczenie" "Nie, nie Elżbieta".
      • ania19821 Re: Eleukadia 05.11.10, 08:51
        Mi się to imię nie podoba i wątpię żeby w przyszłości Twoja córka była Ci wdzięczna że ją tak nazwałaś. Małe dziecko nawet nie wypowie tego imienia. O wiele bardziej podoba mi się Elena.
        • dalenia Re: Eleukadia 05.11.10, 21:13
          Ludzie, heloł! Przecież ja nawet nie planuję jeszcze dzieci smile Zapytałam czysto teoretycznie, a Wy piszecie o krzywdzie mojej córki. Radzę przeczytać ze dwa razy coś, na co się potem odpowiada.
        • gaudencja Re: Eleukadia 06.11.10, 01:23
          ania19821 napisała:

O wiele b
          > ardziej podoba mi się Elena.

Szkoda tylko, że jest w polskich warunkach taka pretensjonalna.
    • misself Re: Eleukadia 07.11.10, 10:05
      Oj, nie.
      Brzmi ładnie, ale tłumaczenie przez całe życie, że to Eleukadia, a nie Leokadia, dyskwalifikuje jak dla mnie. Już wystarczy, że sama muszę tłumaczyć, że Olga, nie Aleksandra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.