dalenia 03.11.10, 19:27 Nie znalazłam jeszcze wątku o Eleukadii, a bardzo mi się owo imię podoba. Pojawiła się chyba gdzieś kiedyś w wątku o imionach nienoszonych, a poza tym nic nie znalazłam. Mnie się Eleukadia bardzo podoba. Podobnie zresztą jak Leokadia - jednak ta, jako bardziej popularna, byłaby narażona na "Lodzie". Z Eleukadią raczej takiego problemu nie ma. Moja Eleukadia byłaby Elą, Elenką, Leusią, Elkasią ... Zresztą, uważam, że to całkiem fajnie nadać dziecku imię do tej pory nienoszone A Wy co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Eleukadia 03.11.10, 19:43 Podoba mi się, ale zupełnie nie przemawiają do mnie propozycje zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Eleukadia 03.11.10, 20:07 trudne do zapamietania, kiedy mowie na glos to brzmi dziwacznie, osoby postronne moglyby sie nawet nie domyslic, ze to imie ... Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Eleukadia 03.11.10, 20:25 Dla mnie przekombinowana Leokadia, ale brzmi ładnie. Może dlatego, że podobają mi się imiona z końcówką -dia, np. Lidia, Alodia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eleukadia 03.11.10, 20:48 Fakt, może trochę przekombinowałam Ale generalnie mnie bardzo podoba się Elena. Córki tak nie nazwę, ale Eleukadia zdrabniana do Eleny byłaby dla mnie idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Eleukadia 03.11.10, 21:32 Dla mnie brzmi jak połączenie Eulalii z Klaudią. Oba nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Eleukadia IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.10, 21:38 Mysle, ze Eleonora calkiem fajnie zdrabnialaby sie do Eleny czy Elusi I przyznam, ze bardziej do mnie przemawia niz Eleukadia. Odpowiedz Link Zgłoś
daneya Re: Eleukadia 03.11.10, 22:00 dalenia napisała: > > > Mnie się Eleukadia bardzo podoba. Podobnie zresztą jak Leokadia - jednak ta, ja > ko bardziej popularna, byłaby narażona na "Lodzie". > > A Wy co sądzicie? Kojarzy sie z ejakulacja, do striptizerki jak ulal. Imie - bohomaz, brzydko brzmiace, wrecz koszmarne. Skoro podoba ci sie Elena to tak daj dziecku na imie - brzmi pieknie, pasuje do dziewczynki Elenka i kobiety, do babci tez, rzadko nadawane i byloby oryginalne wsrod Weronik i Julek. Szczerze ta Eleukadia jest okropna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eleukadia 04.11.10, 14:24 Rozumiem, że może Ci się nie podobać. Ale można to wypowiedzieć w sposób kulturalny, pisanie, że to imię dla striptizerki jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Eleukadia 04.11.10, 16:56 Dalenia, olej cieplym moczem podobne teksty. Swego czasu pamietam, jak kolezanka opowiadala anegdote, ze u jej znajomych mialo sie urodzic dzieciatko i zastanawiali sie nad imieniem Lena. Reakcja matki przyszlej matki: 'imie jak dla rosyjskiej ku...' - rece i cycki opadaja. Nawet jesli imie sie komus nie podoba, to mozna napisac, ze jest nieladne, brzydkie, czy okropne, ale niektorzy co na mysli, to na jezyku. A propos imienia Eleukadii - tez jest dla mnie przekombinowane. Na mur beton by byla mylona z Leokadia, a zdrobnienie Lodzia jest wprost oslabiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eleukadia 04.11.10, 23:32 Podoba mi sie Eleukadia (ale nie tak bardzo, ze aż dla mojego dziecka), i myślę, ze to fajnie dać imię nienoszone. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Eleukadia 05.11.10, 08:04 Prawie identyczna z Leokadia, (brzmi jak, "E, Leokadia!") i na pewno była z nią mylona. Dla mnie bez sensu. A zdrobnienie Ela nie od Elżbiety jest dla mnie wysoce kontrowersyjne - zawsze będzie konieczne tłumaczenie" "Nie, nie Elżbieta". Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: Eleukadia 05.11.10, 08:51 Mi się to imię nie podoba i wątpię żeby w przyszłości Twoja córka była Ci wdzięczna że ją tak nazwałaś. Małe dziecko nawet nie wypowie tego imienia. O wiele bardziej podoba mi się Elena. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eleukadia 05.11.10, 21:13 Ludzie, heloł! Przecież ja nawet nie planuję jeszcze dzieci Zapytałam czysto teoretycznie, a Wy piszecie o krzywdzie mojej córki. Radzę przeczytać ze dwa razy coś, na co się potem odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eleukadia 06.11.10, 01:23 ania19821 napisała: O wiele b > ardziej podoba mi się Elena. Szkoda tylko, że jest w polskich warunkach taka pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Eleukadia 07.11.10, 10:05 Oj, nie. Brzmi ładnie, ale tłumaczenie przez całe życie, że to Eleukadia, a nie Leokadia, dyskwalifikuje jak dla mnie. Już wystarczy, że sama muszę tłumaczyć, że Olga, nie Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś