forsycja_1 12.11.10, 11:46 Mamy problem z imieniem dla córeczki.Rozważaliśmy imiona Zuzanna,Dominika,Emilia,Matylda,Hanna. Jednak Zuzia,Hania i Emilka są dosyć popularne... I dlatego raczej odpadają. Myślałam jeszcze o Łucji i Barbarze, ale nie jestem przekonana. Nazwisko brzmi Pacyna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Dominika - a może Ania? IP: 94.254.212.* 12.11.10, 12:22 Mnie się ogromnie podoba Dominika. Do Waszego niezbyt długiego nazwiska wg mnie pasuje. Z innych imion podanych przez Ciebie podoba mi się jeszcze Zuzanna (niestety obecnie straszliwie popularna no i Zuzia przesłodko brzmi dla małej dziewczynki, ale IMO do dorosłej kobiety imię to pasuje znacznie mniej). Emilia też fajnie, ale Emilek teraz również na pęczki. Zamiast Hanny zdecydowanie proponuję klasyczną Annę - mniej modnie obecnie a jak pięknie. Barbary nie lubię ze względu na zdrobnienie Baśka. Co do Łucji mam mieszane uczucia i jakoś mi z Waszym nazwiskiem średnio gra (ale to moje subiektywne wrażenie). Także ja wahałabym się między Dominiką a Anną. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 12:26 Zapewniam, że Anna ciągle modna. W zeszłym roku jedno miejsce przed Emilią: www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla córeczki IP: 94.254.212.* 12.11.10, 12:43 Dzięki za linka! W przypadku imienia Anna akurat bardzo mnie cieszą te statystyki. Miałam wrażenie, że małych Anulek teraz to ze świecą szukać wśród Julek, Majek i Hań Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 12:24 Zuzanna, Hanna i Emilia nie są dosyć popularne, one są bardzo popularne Dla mnie osobiście Dominika jest imieniem pasującym tylko to dziewczynki, do dorosłej kobiety Dominiki jakoś nie mogę się przekonać. Postawiłabym więc na Matyldę. Do nazwiska IMO pasuje. Łucja Pacyna - moim zdaniem za bardzo słychać powtarzające się 'c'. Barbara Pacyna raczej pasuje, osobiście nie przepadam za tym imieniem. Od siebie dodam Anielę, Kornelię i Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla córeczki IP: *.olsztyn.vectranet.pl 16.11.10, 14:02 przecież to i tak bez sensu, nikt nie ma pewności, że twoja córeczka Łucja, Anna, Dominika itd. nie wyjdzie za mąż za np. Kapustę czy Głąba... Myślę, że aż tak dogłębnie nie ma się nad tym co zastanawiać. A najlepiej dać 2 imiona. Jedno które Wam sie podoba, a 2 takie uniwersalne, wtedy jak będzie miała problem, to po prostu używać bedzie drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Imię dla córeczki 20.11.10, 10:29 Gość portalu: gość napisał(a): >nikt nie ma pewności, że twoja córeczka Łucja, Anna, Dominika itd. nie wyjdzie za mąż >za np. Kapustę czy Głąba... Nikt nie ma tez pewności, czy w ogóle wyjdzie za mąż, ani czy jeśli wyjdzie, zmieni nazwisko - coraz więcej kobiet nie zmienia, albo wybiera nazwisko łączone. Natomiast jest wysoce prawdopodobne, że ponad 1/3 życia spędzi pod własnym nazwiskiem. A osobiście, gdybym wychodziła za mąż za Głąba, proponowałabym raczej, aby zmienił nazwisko na moje, zmiana nie wchodziłaby w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 12:32 Zuzanna, Hanna, Emilia - faktycznie zbyt popularne, odrzuciłabym Dominika Pacyna - ok, chociaż ja za Dominiką nigdy nie przepadałam i jakoś nie mogę się do niej przekonać Matylda Pacyna - także ok, chociaż za Matyldą także nie przepadam Łucja Pacyna - jakoś ... dla mnie za dużo tego "c" Barbara Pacyna - mnie się podoba, baaaardzo lubię Basię Wybierałabym między Dominiką, Matyldą a Barbarą. Dla swojej córki wybrałabym Basię. Zaproponuję Ci jeszcze kilka imion, może coś Ci się spodoba : Aurelia Pacyna - przeszkadzałoby mi to, że zrobi się z tego "Pacynaurelia" Anastazja Pacyna - tutaj już mi to nie przeszkadza, ciężko jest to wymówić bez zrobienia przerwy Berenika Pacyna Idalia Pacyna Kornelia Pacyna Laura Pacyna Marianna Pacyna Rozalia Pacyna Teresa Pacyna Urszula Pacyna Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 12:54 Z propozycji ,które wymieniłyście, podobają mi się : Kornelia Berenika Anastazja Urszula (rozważaliśmy wcześniej to imię) Łucja Pacyna rzeczywiście nie brzmi najlepiej. A co myślicie o imionach: Marta Irmina Felicja Anatolia? Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 13:37 najbardziej podoba mi się Anatolia nastepnie Anastazja Kornelia Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 13:47 forsycja_1 napisała: > Z propozycji ,które wymieniłyście, podobają mi się : > Kornelia > Berenika > Anastazja > Urszula (rozważaliśmy wcześniej to imię) Wszystkie te imiona podobają mi się. I uważam, że wszystkie pasują do nazwiska, więc teraz już tylko kwestia tego, które najbardziej się Wam podoba. > A co myślicie o imionach: > Marta -> mnie się nie podoba, ale do nazwiska pasuje > Irmina -> sama chciałam proponować, ale przy Waszym nazwisku odrzuciłabym imiona kończące się na "-na"; Irmina Pacyna brzmi trochę jak taka rymowanka > Felicja -> piekne imię, ale mam takie same uwagi jak przy Łucji - za dużo "c" > Anatolia -> mnie się bardzo podoba, ale z drugiej strony ta Anatolia Pacyna/Tola Pacyna brzmi jakoś tak ... groteskowo Ze wszystkich imion moja kolejność byłaby taka : 1. Anastazja 2. Kornelia 3. Urszula 4. Berenika 5. Marta 6. Anatolia / Felicja / Irmina Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 13:47 Zuzanna strasznie popularna, Hania dla mnie przesłodzona,Emilię bym odrzuciła. Dominika ok. Matylda najlepsza z twoich propozycji. Barbara- nie lubię. Łucja Pacyna to faktycznie za duzo "c". Irmina, Felicja - w ogóle mi sie nie podobają Marta -ładnie Anatolia - Tola ok, ale przeraża mnie pełna wersja Kornelia, Berenika - ładne Anastazja - pełna forma ładna, ale mniej podobają mi się zdrobnienia, Nasta ładnie dla dziecka ale potem juz mi to nie pasuję Wybrałabym Matyldę lub Kornelię, dalej jeszcze ewentualnie Martę, Berenikę lub Anastazję. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 18:07 z tych proponowanych na poczatku przez Ciebie wybralabym Dominike a podane w odpowiedzi podobaja mi sie prawie wszystkie-dlatego wybralabym z tych najoryginajlniejszych: Berenika lub Anatolia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Imię dla córeczki IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.10, 20:04 Jestem za Anastazją - Anaszką ;D Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 13:53 Emilkę mam w domu , więc oczywiście uwielbiam to imię i, co więcej, nie znam innej Emilki, no ale w rankingach jest wysoko (ok. 15 miejsca). Wg. kolejności wybrałabym tak (biorąc pod uwagę nazwisko): Emilia Pacyna Matylda Pacyna Dominika Pacyna Hanna Pacyna Zuzanna Pacyna Łucja Pacyna Barbara Pacyna Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 14:58 Marta - dla mnie tak oklepana, że aż mdła Irmina - nie przepadam za tym imieniem Felicja - bardzo mi się podoba, ale ta sama sytuacja, co z Łucją... Gryzie się z nazwiskiem. Anatolia - piękne imię, można zdrabniać do Toli Jeśli chodzi o pozostałe imiona, które wpadły Ci w oko - Kornelia, Berenika, Anastazja, Urszula - podoba mi się tylko Kornelia. Wybierałabym między Anatolią a Kornelią. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 16:50 A mi się ani Felicja ani Łucja nie gryzą z nazwiskiem. Przeciwnie, uważam że brzmią z nim bardzo harmonijnie, zwłaszcza Łucja. Nie podobają mi się za to rymy: Hanna Pacyna Zuzanna Pacyna a już najgorsza chyba Irmina Pacyna Anatolia i Berenika wydają mi się trochę zbyt wydumane. Kornelia, Anastazja, Barbaram Marta - OK Wybrałabym Łucję lub Urszulkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla córeczki IP: *.gdynia.mm.pl 12.11.10, 18:15 wybrałabym Matyldę, Kornelię, Urszulę, Barbarę lub Martę Irmina Pacyna rymuje się Felicja, Anatolia, Anastazja zbyt wymyślne Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Imię dla córeczki 12.11.10, 20:48 Zdecydowanie Dominika! Śliczne imię, i do tego nazwiska pasuje świetnie, w odroznieniu od prawie wszystkich innych podanych. (bo -cja, bo -na, bo za udziwnione). Poza tym tylko Marta, Urszula, ewentualnie Barbara. PS. Znana mi Emilia ma brata Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Imię dla córeczki 14.11.10, 21:19 Ja wybrałabym Urszulę - sama długo myślałam o tym imieniu, ale mąż miał złe skojarzenia i dał się przekonać. A jeśli nie Urszula to Matylda. Oba pasują mi do Waszego nazwiska. I oba nie są jakieś szalenie popularne, ale też "nieudziwnione". Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Imię dla córeczki 16.11.10, 10:36 Po zastanowieniu się ,ostatecznie zostaly dwa imiona, z których chcemy wybrać: Matylda czy Berenika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla córeczki IP: 46.112.196.* 16.11.10, 11:20 Jeśli tylko te dwa wchodzą w grę to zdecydowanie Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla córeczki 16.11.10, 14:13 zdecydowanie Berenika, jeśli wybierzecie to imię córka będzie miała nawet swój gwiazdozbiór na niebie o dźwięcznej nazwie "Warkocz Bereniki" pl.wikipedia.org/wiki/Warkocz_Bereniki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla córeczki 20.11.10, 16:29 forsycja_1 napisała: > Po zastanowieniu się ,ostatecznie zostaly dwa imiona, z których chcemy wybrać: > Matylda czy Berenika? Do Waszego nazwiska - Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Imię dla córeczki 16.11.10, 14:21 Barbara i Matylda, reszta tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 19:02 Obstawiam Matyldę, bardzo lubię to imię. Berenika mimo ładnego znaczenia zbyt podobna do Weroniki i kojarzy mi się z beretem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ellana Re: Imię dla córeczki IP: 46.113.56.* 18.11.10, 17:35 Z dwóch ostatnich zdecydowane tak na Matyldę. A w ogóle dla mnie najlepiej z nazwiskiem brzmią Barbara i Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Imię dla córeczki IP: 80.54.252.* 19.11.10, 09:34 Basia albo Ula do tego nazwiska Matylda imo w ogole nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś