grudniowa377 06.12.10, 17:55 Jakie imię pasuje do chłopca lub dziewczynki, którzy nosić będą arystokratyczne nazwisko (i pochodzą z takiej właśnie rodziny)? Proszę o propozycje i żeńskich, i męskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:16 A cóż to za wspaniałe nazwisko, że trza specjalnych imion szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:29 Imię ma mieć arystokratyczne, dumne brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:34 Delfina Klotyda Konstanty Klemens Takie są wystarczająco dumne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.public.hu-berlin.de 07.12.10, 20:09 hahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.plusgsm.pl 18.04.11, 21:59 mossiam,gdzie tu sie klika lubie to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Arystokratyczne nazwisko IP: 212.180.168.* 06.12.10, 18:50 Idalia Adelajda Róża Pelagia Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 19:57 Myślę, że w takiej sytuacji najlepiej sięgnąć do własnej genealogii. Arystokratycznej Moje typy: Florianna Hiacynta Konstancja Łucja Marcjanna Waleria Aleksy Juliusz Konstanty Leopold Teodor Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 20:39 I koniecznie August. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 21:11 Marianna Marcjanna Ludwika Eleonora Julianna Teodozja Salomea Benedykt Wincenty Hieronim Teodor Juliusz Augustyn Leopold Konstanty Fryderyk Teofil Klemens Izydor ...a tak naprawdę, powinno pochodzić z własnego drzewa genealogicznego i pasować do nazwiska. A rodzice, zanim go poszukają, powinni przypomnieć sobie, że w Polsce szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie i nigdy nie było u nas arystokracji w rozumieniu np. francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 21:34 To, że z takiej rodziny oznacza, że jakieś specjalne imiona muszą być? Imię ma pasować brzmieniowo do nazwiska, więc najlepiej je podaj, to będzie łatwiej coś dopasować niż "żeby było arystokratyczne"... Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 23:10 Ksawery, Witold, Augustyn, Stanisław, Stefan, Aleksy, Piotr, Jeremi/Jeremiasz, Wincenty Michalina, Marcelina/Marcjanna, Karolina, Adamina, Konstancja, Augustyna, Franciszka, Elżbieta, Zefiryna, Ksymena, Leonia, Barbara, Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 19:14 O kurdeeee ... Aż mnie zatkało jak przeczytałam Arystokratyczne imię do arystokratycznego nazwiska dla dziecka z arystokratycznej rodziny?! Ło matko ... Faktycznie Narcyz i Narcyza - idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 20:38 a w arystokracji to nie powinno się imion po przodkach nadawać przypadkiem? wziąć imiona przodków, wybrać najładniejsze i wszyscy zadowoleni. przecież to zależy też co za arystokracja. inne imiona ładnie brzmią z nazwiskiem Radziwiłł, Tyszkiewicz a inne z Branickimi. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 21:36 A może by tak w ramach kontrastu imiona prosto z plebsu zaczerpnąć. Taką Nikolkę Potocką albo innego Brajanka Tyszkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 23:38 Taaak, Sandrunia i Kewinek byliby idealni Odpowiedz Link Zgłoś
retro-story Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 23:35 O właśnie - co innego pasuje do nazwiska Czartoryski, a co innego do Kmity czy Latalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 18:29 W takim razie moje propozycje: Anatolia, Aniela, Felina, Helena, Idalia, Jaśmina, Józefina, Klara, Klementyna, Konstancja, Kornelia, Laura, Lidia, Liliana, Lucyna, Ludmiła, Łucja, Małgorzata, Matylda, Melania, Oktawia, Rozalia, Stefania, Waleria, Wanda. Aleksy, Anatol, Antoni, Augustyn, Franciszek, Fryderyk, Gustaw, Henryk, Ignacy, Jeremiasz, Joachim, Józef, Konstanty, Ksawery, Marceli, Miłosz, Oktawiusz, Sergiusz, Seweryn, Stanisław, Stefan, Tymoteusz, Wincenty, Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 19:06 grudniowa377 napisała: > Czartoryscy To Twoje nazwisko? A co powiesz na nasze propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 20:31 Z imion wymienionych przez uwierz_mirando (?) najładniejsze (oczywiście, moim zdaniem) są: Idalia, Konstancja, Rozalia, Liliana, Kornelia (dla dziewczynek) Fryderyk, Henryk, Gustaw, Wincenty, Ignacy (dla chłopców) Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Arystokratyczne nazwisko 11.12.10, 18:34 Z tych: Idalia Fryderyk / Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 11.12.10, 14:32 Galileusz/Galilea Galia Antonia/Antoni Antonina Józefina/Józef Józefa Penelopa Henerietta Leandra Nikandra Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 12:41 Antonia jest na pewno nadawana rzadziej, jednak jest to duże pokrewieństwo z Antoniną, dlatego własnie stawiam na to drugie imię (tj. Antoninę). Józef to całkiem ładne imię, ma swoja historię, jednak mam wrażenie, że w ostatnich latach przybyło dzieci o tym imieniu. Ale z imion wymienionych przez Ciebie, najbardziej mi odpowiedają właśnie te dwa (Antonina i Józef), i może jeszcze Galileusz. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 12:48 Bardzo mi miło że mogłam pomóc. Oprócz tego: Kleopatra Anastazja Julian(n)a Lilian(n)a Adrian(n)a Scholastyka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 13:01 Brylant Rubin i Perła Kamea Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 17:49 Kewin Czartoryski tudzież Dżesika Czartoryska brzmią rulez!! Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 19:18 Te imiona sa pretensjonalne, a poza tym sama wypowiedź jest ironiczna, więc w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Nie ma sensu, abyś się dalej (do tego w sarkastycznym tonie) wysilała. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Arystokratyczne nazwisko 26.12.10, 19:56 grudniowa377 napisała: > Te imiona sa pretensjonalne, a poza tym sama wypowiedź jest ironiczna, więc w o > góle nie ma dla mnie znaczenia. Nie ma sensu, abyś się dalej (do tego w sarkast > ycznym tonie) wysilała. Nie dość, ze butna i zarozumiała, to jeszcze obrażalska. Obrażasz się też po arystokratycznemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Arystokratyczne nazwisko 14.12.10, 21:03 Mój mąż (baaaardzo krakowski ę-ą - 25 pokoleń wstecz), którego pradziadek prowadził w tymże Krakowie szkołę (czy stancję, jak zwał, tak zwał) dla baaaaardzo arystokratycznych paniczów, twierdzi, że skoro nazwisko jest po ojcu, to imiona powinny być po rodzicach matki dzieci (z szacunku dla tychże). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Arystokratyczne nazwisko 14.12.10, 23:10 Zgadzam się z tym, że powinno być po przodku W przypadku Czartoryskich wybór jest spory PS Czartoryscy to magnateria, nie arystokracja Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 15.12.10, 23:05 Magnackie imię więc teraz poszukiwane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 18:44 w XIX wieku magnateria powoli przeradzała się w arystokrację i voila, w tym momencie jest arystokracją. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 25.04.11, 23:12 Voilà, od Polski porozbiorowej arystokracji już nie ma. Zostało kilkadziesiąt smętnych rodzin z pretensjami, bardziej lub mniej uzasadnionymi. Niektórzy się juz nazywają bynajmniej niearystokratycznie, ale pretensje cały czas sięgają kilka kilkometrów nad ziemią, w tym czasem są one oparte np. na koneksjach ze słynnymi zdrajcami Polski, podszywającymi się pod ród magnacki wygasły bezpotomnie w XVIII wieku. Polska w sensie elit kraju nigdy nie stała arystokracją, tylko szlachtą, i nadmierne nadymanie się nad arystokracją jest wyrazem raczej obcych wpływów, niż kultywowania rodzimych tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Adolf? 25.12.10, 00:47 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,116094433,116507141,Re_Prosze_o_opinie.html W tym wątku pisała pani Grudniowa377, gdzie napisała że ma już synka Adolfa. Pisała tam również pod nickiem Justa80, co zresztą potem napisała. Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Adolf? 26.12.10, 16:01 Myślałam, że ta sytuacja została wyjaśniona i myślałam, że w dorosłym wieku wypada posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem. Moja znajoma, będąc u mnie w domu, chciała wejść na chwile na forum. Ja po prostu zapomniałam się wylogowac, ona również tego nie zauważyła i wysłała wiadomość na forum. Dopiero to potem zauważyła, o czym poinformowała. Już wszystko jasne czy nadal niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Adolf? 26.12.10, 17:58 Aha, przepraszam najmocniej, źle przeczytałam, może przez to zmęczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 29.12.10, 01:25 Dodaję jeszcze: Krescencja, Bogumiła, Dobromiła, Konstancja, Elżbieta, Bibian(n)a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 11:58 Klara - jak dla mnie bardzo eleganckie, ładne i z charakterem Julianna, Matylda a dla chłopca Adam. No i przypominam, że to imie początkowo nosi dziecko więc miło byłoby gdyby dało ono się ładnie zdrobnić i nie było ciężarem /niestety dla Klary nie znajduję ładnych zdrobnień co mnie martwi bo sama rozważam to imię dla córci / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 15:41 ja jestem z arystokratycznej rodzinki i mam na imię Aleksandra, mój brat ma Marcin, w rodzince są jeszcze imiona takie jak Dariusz, Mieczysław, Teresa, Krystyna, Urszula, Alfred, Mirosław, Leszek, Helena, Irena, Witold, Katarzyna, Joanna, Grzegorz, Krzysztof, Sławomir, Stefania, Wawrzyniec, Bartłomiej +standardy takie jak Anna, Maria, Jan, Józef, Jakub... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłopka zza miedzy Bufonizja i Snobenty IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 23:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.plusgsm.pl 19.04.11, 14:35 moim zdaniem autorka tematu to zwykly troll. po1.gdyby na prawde miala tak na nazwisko,to albo wcale nie napisalaby o tym,albo napisalaby od razu o jakie nazwisko chodzi. po2. 2 tematy,ktore mialy zdobyc duzo komentarzy z jednego konta? ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pseudoszlachcianka Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.takihost.net 28.04.11, 15:32 Gdybym była arystokratką, a nie jestem, żeby była jasność,chociaż sama mam nazwisko właśnie nasuwające ewidentne skojarzenia ze "słynnymi zdrajcami Polski", ale to nie moja wina, tylko męża, bo to jego nazwisko,ale do rzeczy, więc gdybym była, to bym dała wzorem szlachciców po dziadkach, ojcach, matkach, ot tak jak to ogniś bywało, ale że nie jestem, dałam takie jak mi się podobało, w końcu jestem zwykłym pospolitym, prostym obywatelem. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Arystokratyczne nazwisko 02.05.13, 10:27 Moim zdaniem do nazwiska bardzo dobrze by pasowało imię Kwiryna - Kwiryna Czartoryska (ewentualnie Ksawera). Moje propozycje dla chłopca : Seweryn Czartoryski Konstanty Czartoryski Gedeon Czartoryski Wilhelm Czartoryski Amadeusz Czartoryski. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Arystokratyczne nazwisko 02.05.13, 11:24 aledziwok, spójrz na datę założenia tego tematu a przede wszystkim przeczytaj przeczytaj cały wątek, dowiesz się, że to (najprawdopodobniej) zwykła prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Arystokratyczne nazwisko 26.04.14, 23:25 prowokacja prowokacją, ale teraz sie niedlugo jakies Czartorysko-Niemczyckie urodzi wiec mozna obstawiac. Odpowiedz Link Zgłoś