Dodaj do ulubionych

Arystokratyczne nazwisko

06.12.10, 17:55
Jakie imię pasuje do chłopca lub dziewczynki, którzy nosić będą arystokratyczne nazwisko (i pochodzą z takiej właśnie rodziny)?
Proszę o propozycje i żeńskich, i męskich imion.
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:16
      A cóż to za wspaniałe nazwisko, że trza specjalnych imion szukać?
      • grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:29
        Imię ma mieć arystokratyczne, dumne brzmienie.
        • pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:34
          Delfina
          Klotyda
          Konstanty
          Klemens
          Takie są wystarczająco dumne?
          • mossiam Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 19:28
            Idealny byłby Narcyz.
            • Gość: niki Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.public.hu-berlin.de 07.12.10, 20:09
              hahahahahahaha tongue_out
            • Gość: motylek Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.plusgsm.pl 18.04.11, 21:59
              mossiam,gdzie tu sie klika lubie to? smile
    • Gość: megi79 Re: Arystokratyczne nazwisko IP: 212.180.168.* 06.12.10, 18:50
      Idalia
      Adelajda
      Róża
      Pelagia

Konstanty
      • forsycja_1 Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 18:59
        Felicja
        Konstancja
    • olianka Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 19:57
      Myślę, że w takiej sytuacji najlepiej sięgnąć do własnej genealogii. Arystokratycznej tongue_out

Moje typy:
      Florianna
      Hiacynta
      Konstancja
      Łucja
      Marcjanna
      Waleria

Aleksy
      Juliusz
      Konstanty
      Leopold
      Teodor
    • lukier-on-line Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 20:39
      I koniecznie August.
    • gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 21:11
      Marianna
      Marcjanna
      Ludwika
      Eleonora
      Julianna
      Teodozja
      Salomea

Benedykt
      Wincenty
      Hieronim
      Teodor
      Juliusz
      Augustyn
      Leopold
      Konstanty
      Fryderyk
      Teofil
      Klemens
      Izydor

...a tak naprawdę, powinno pochodzić z własnego drzewa genealogicznego i pasować do nazwiska. A rodzice, zanim go poszukają, powinni przypomnieć sobie, że w Polsce szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie i nigdy nie było u nas arystokracji w rozumieniu np. francuskim.
      • uwierz_mirando Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 21:34
        To, że z takiej rodziny oznacza, że jakieś specjalne imiona muszą być? Imię ma pasować brzmieniowo do nazwiska, więc najlepiej je podaj, to będzie łatwiej coś dopasować niż "żeby było arystokratyczne"...
    • wyczyny Re: Arystokratyczne nazwisko 06.12.10, 23:10
      Ksawery, Witold, Augustyn, Stanisław, Stefan, Aleksy, Piotr, Jeremi/Jeremiasz, Wincenty

Michalina, Marcelina/Marcjanna, Karolina, Adamina, Konstancja, Augustyna, Franciszka, Elżbieta, Zefiryna, Ksymena, Leonia, Barbara, Stefania
    • dalenia Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 19:14
      O kurdeeee ... Aż mnie zatkało jak przeczytałam surprised Arystokratyczne imię do arystokratycznego nazwiska dla dziecka z arystokratycznej rodziny?! Ło matko ... Faktycznie Narcyz i Narcyza - idealne.
      • domi_33 Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 20:38
        a w arystokracji to nie powinno się imion po przodkach nadawać przypadkiem? wziąć imiona przodków, wybrać najładniejsze i wszyscy zadowoleni. smile
        przecież to zależy też co za arystokracja. inne imiona ładnie brzmią z nazwiskiem Radziwiłł, Tyszkiewicz a inne z Branickimi. smile
        • pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 21:36
          A może by tak w ramach kontrastu imiona prosto z plebsu zaczerpnąć. Taką Nikolkę Potocką albo innego Brajanka Tyszkiewicza.
          • mel_bi Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 23:38
            Taaak, Sandrunia i Kewinek byliby idealni wink
        • retro-story Re: Arystokratyczne nazwisko 07.12.10, 23:35
          O właśnie - co innego pasuje do nazwiska Czartoryski, a co innego do Kmity czy Latalskiego.
          • grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 17:16
            Czartoryscy
            • uwierz_mirando Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 18:29
              W takim razie moje propozycje:

Anatolia, Aniela, Felina, Helena, Idalia, Jaśmina, Józefina, Klara, Klementyna, Konstancja, Kornelia, Laura, Lidia, Liliana, Lucyna, Ludmiła, Łucja, Małgorzata, Matylda, Melania, Oktawia, Rozalia, Stefania, Waleria, Wanda.

Aleksy, Anatol, Antoni, Augustyn, Franciszek, Fryderyk, Gustaw, Henryk, Ignacy, Jeremiasz, Joachim, Józef, Konstanty, Ksawery, Marceli, Miłosz, Oktawiusz, Sergiusz, Seweryn, Stanisław, Stefan, Tymoteusz, Wincenty, Witold.
            • gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 19:06
              grudniowa377 napisała:

> Czartoryscy

To Twoje nazwisko? A co powiesz na nasze propozycje?
              • grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 10.12.10, 20:31
                Z imion wymienionych przez uwierz_mirando (?) najładniejsze (oczywiście, moim zdaniem) są:
                Idalia, Konstancja, Rozalia, Liliana, Kornelia (dla dziewczynek)
                Fryderyk, Henryk, Gustaw, Wincenty, Ignacy (dla chłopców)
                • mossiam Re: Arystokratyczne nazwisko 11.12.10, 18:34
                  Z tych:
                  Idalia
                  Fryderyk / Ignacy
    • ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 11.12.10, 14:32
      Galileusz/Galilea
      Galia
      Antonia/Antoni
      Antonina
      Józefina/Józef
      Józefa
      Penelopa
      Henerietta
      Leandra
      Nikandra
      • grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 12:41
        Antonia jest na pewno nadawana rzadziej, jednak jest to duże pokrewieństwo z Antoniną, dlatego własnie stawiam na to drugie imię (tj. Antoninę).
        Józef to całkiem ładne imię, ma swoja historię, jednak mam wrażenie, że w ostatnich latach przybyło dzieci o tym imieniu.
        Ale z imion wymienionych przez Ciebie, najbardziej mi odpowiedają właśnie te dwa (Antonina i Józef), i może jeszcze Galileusz.
        • ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 12:48
          Bardzo mi miło że mogłam pomóc. Oprócz tego:
          Kleopatra
          Anastazja
          Julian(n)a
          Lilian(n)a
          Adrian(n)a
          Scholastyka
          • ewa9717 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 13:01
            Brylant Rubin i Perła Kamea wink
    • iza232 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 17:49
      Kewin Czartoryski tudzież Dżesika Czartoryska brzmią rulez!!
      • grudniowa377 Re: Arystokratyczne nazwisko 12.12.10, 19:18
        Te imiona sa pretensjonalne, a poza tym sama wypowiedź jest ironiczna, więc w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Nie ma sensu, abyś się dalej (do tego w sarkastycznym tonie) wysilała.
        • iza232 Re: Arystokratyczne nazwisko 26.12.10, 19:56
          grudniowa377 napisała:

> Te imiona sa pretensjonalne, a poza tym sama wypowiedź jest ironiczna, więc w o
          > góle nie ma dla mnie znaczenia. Nie ma sensu, abyś się dalej (do tego w sarkast
          > ycznym tonie) wysilała.

Nie dość, ze butna i zarozumiała, to jeszcze obrażalska. Obrażasz się też po arystokratycznemu?
    • ikaes Re: Arystokratyczne nazwisko 14.12.10, 21:03
      Mój mąż (baaaardzo krakowski ę-ą - 25 pokoleń wstecz), którego pradziadek prowadził w tymże Krakowie szkołę (czy stancję, jak zwał, tak zwał) dla baaaaardzo arystokratycznych paniczów, twierdzi, że skoro nazwisko jest po ojcu, to imiona powinny być po rodzicach matki dzieci (z szacunku dla tychże).
    • aneladgam Re: Arystokratyczne nazwisko 14.12.10, 23:10
      Zgadzam się z tym, że powinno być po przodku

W przypadku Czartoryskich wybór jest spory

PS Czartoryscy to magnateria, nie arystokracja
      • pluskotka Re: Arystokratyczne nazwisko 15.12.10, 23:05
        Magnackie imię więc teraz poszukiwane. smile
      • Gość: xoxo Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 18:44
        w XIX wieku magnateria powoli przeradzała się w arystokrację i voila, w tym momencie jest arystokracją.
        • gaudencja Re: Arystokratyczne nazwisko 25.04.11, 23:12
          Voilà, od Polski porozbiorowej arystokracji już nie ma. Zostało kilkadziesiąt smętnych rodzin z pretensjami, bardziej lub mniej uzasadnionymi. Niektórzy się juz nazywają bynajmniej niearystokratycznie, ale pretensje cały czas sięgają kilka kilkometrów nad ziemią, w tym czasem są one oparte np. na koneksjach ze słynnymi zdrajcami Polski, podszywającymi się pod ród magnacki wygasły bezpotomnie w XVIII wieku.

Polska w sensie elit kraju nigdy nie stała arystokracją, tylko szlachtą, i nadmierne nadymanie się nad arystokracją jest wyrazem raczej obcych wpływów, niż kultywowania rodzimych tradycji.
    • ilka114 Adolf? 25.12.10, 00:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,116094433,116507141,Re_Prosze_o_opinie.html
      W tym wątku pisała pani Grudniowa377, gdzie napisała że ma już synka Adolfa. Pisała tam również pod nickiem Justa80, co zresztą potem napisała. Hmmm...
      • grudniowa377 Re: Adolf? 26.12.10, 16:01
        Myślałam, że ta sytuacja została wyjaśniona i myślałam, że w dorosłym wieku wypada posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem. Moja znajoma, będąc u mnie w domu, chciała wejść na chwile na forum. Ja po prostu zapomniałam się wylogowac, ona również tego nie zauważyła i wysłała wiadomość na forum. Dopiero to potem zauważyła, o czym poinformowała. Już wszystko jasne czy nadal niekoniecznie?
        • ilka114 Re: Adolf? 26.12.10, 17:58
          Aha, przepraszam najmocniej, źle przeczytałam, może przez to zmęczenie.
    • ilka114 Re: Arystokratyczne nazwisko 29.12.10, 01:25
      Dodaję jeszcze:
      Krescencja,
      Bogumiła,
      Dobromiła,
      Konstancja,
      Elżbieta,
      Bibian(n)a.
    • Gość: agawa Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 11:58
      Klara - jak dla mnie bardzo eleganckie, ładne i z charakterem
      Julianna, Matylda
      a dla chłopca Adam.
      No i przypominam, że to imie początkowo nosi dziecko więc miło byłoby gdyby dało ono się ładnie zdrobnić i nie było ciężarem wink
      /niestety dla Klary nie znajduję ładnych zdrobnień co mnie martwi bo sama rozważam to imię dla córci crying/
    • Gość: Olusia Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 15:41
      ja jestem z arystokratycznej rodzinki smile i mam na imię Aleksandra, mój brat ma Marcin, w rodzince są jeszcze imiona takie jak Dariusz, Mieczysław, Teresa, Krystyna, Urszula, Alfred, Mirosław, Leszek, Helena, Irena, Witold, Katarzyna, Joanna, Grzegorz, Krzysztof, Sławomir, Stefania, Wawrzyniec, Bartłomiej
      +standardy takie jak Anna, Maria, Jan, Józef, Jakub... smile
    • Gość: chłopka zza miedzy Bufonizja i Snobenty IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 23:54
    • Gość: motylek Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.plusgsm.pl 19.04.11, 14:35
      moim zdaniem autorka tematu to zwykly troll. po1.gdyby na prawde miala tak na nazwisko,to albo wcale nie napisalaby o tym,albo napisalaby od razu o jakie nazwisko chodzi. po2. 2 tematy,ktore mialy zdobyc duzo komentarzy z jednego konta? ciekawe...
    • Gość: pseudoszlachcianka Re: Arystokratyczne nazwisko IP: *.takihost.net 28.04.11, 15:32
      Gdybym była arystokratką, a nie jestem, żeby była jasność,chociaż sama mam nazwisko właśnie nasuwające ewidentne skojarzenia ze "słynnymi zdrajcami Polski", ale to nie moja wina, tylko męża, bo to jego nazwisko,ale do rzeczy, więc gdybym była, to bym dała wzorem szlachciców po dziadkach, ojcach, matkach, ot tak jak to ogniś bywało, ale że nie jestem, dałam takie jak mi się podobało, w końcu jestem zwykłym pospolitym, prostym obywatelem.
    • aledziwok Re: Arystokratyczne nazwisko 02.05.13, 10:27
      Moim zdaniem do nazwiska bardzo dobrze by pasowało imię Kwiryna -
      Kwiryna Czartoryska (ewentualnie Ksawera).
      Moje propozycje dla chłopca :

Seweryn Czartoryski
      Konstanty Czartoryski
      Gedeon Czartoryski
      Wilhelm Czartoryski
      Amadeusz Czartoryski.
      • ksiezna_pani1 Re: Arystokratyczne nazwisko 02.05.13, 11:24
        aledziwok, spójrz na datę założenia tego tematu a przede wszystkim przeczytaj przeczytaj cały wątek, dowiesz się, że to (najprawdopodobniej) zwykła prowokacja smile
        • domi_33 Re: Arystokratyczne nazwisko 26.04.14, 23:25
          prowokacja prowokacją, ale teraz sie niedlugo jakies Czartorysko-Niemczyckie urodzi wiec mozna obstawiac. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.