blotosmetka Znam kilku 22.12.10, 17:12 Pełna forma mnie osobiście podoba się średnio, zdrobnienie bardziej. Dorosłego znam Stoigniewa (tak ma w dowodzie) - zdrobnienie Gniewko. Nie zauważyłam, żeby miał traumę z tego powodu. W wieku szkolnym kojarzę Gniewosza oraz Bratumiła (zdrob. Bratek). Z rzadszych imion znam bardzo małą Kalinę. Sama mam bardzo rzadkie imię. Do pójścia do szkoły go nie lubiłam i wszystkim kazałam na siebie mówić inaczej (do dzisiaj się mści wśród dalszych ciotek ), jak poszłam do szkoły to mi się spodobało, że jestem jedyna w klasie, a nie trzecia Ania czy piąta Kasia. Byłam jedyna w dwóch szkołach oraz jedyna na studiach. Pomocne - bo łatwiej mnie kojarzono. Uważam, że warto podtrzymywać tradycję polskich imion. Nie uważam, że trzeba nadawać tylko takie, które łatwo wymówić na zachodzie. Równie dobrze trzeba by zmienić 90% nazwisk. Tylko takie imiona należy nadawać tylko jeżeli rodzice będą dbali o poczucie własnej wartości dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
blotosmetka Re: Znam kilku 22.12.10, 17:13 Aha, z dorosłych znam też Bogumiłę oraz Dobromiłę (Dobrosia, Dobrochna). Ta pierwsza siedzi za granicą 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timurek1 [...] IP: 194.63.129.* 22.12.10, 17:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
biala24 Re: Gniewomir? 22.12.10, 17:36 Mam faceta Włocha i kiedy będziemy mieli dziecko, nie będę cbyba miała szansy nazwania dziecka po polsku. BĘDZIE FABIO! Albo LORENZO! A moze choc na drugie mu dam cos polskiego? Nie wiem. Ale to problem w zwiazkach miedzynarodowych, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
antekcwaniak Re: Gniewomir? 23.12.10, 15:25 A dlaczego nie będziesz miała szansy ? Bo Twój facet to Włoch i dziecko musi mieć włoskie imię ? A dlaczego nie może mieć polskiego imienia skoro matka to Polka. Łatwo kobiety podporządkowują się facetom. A może jednak jest tak, że chcesz pokazać Światu jaka z Ciebie szczęściara bo usidliłaś Włocha ? Trudno nadążyć za Wami kobiety ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda [...] IP: *.ists.pl 22.12.10, 17:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu znam jednego Mscigniewa. IP: 205.210.132.* 22.12.10, 17:50 na szczescie rodzice byli rozsadni i na szczescie jest to jego drugie imie. pierwsze dali mu normalne. takze nie wszyscy wiedza. jesli juz go nazwiesz Gniewomir to upewnij sie ze bedzie bardzo silny (psychicznie i fizycznie), zeby sie mogl bronic jak sie dzieci w szkole beda go przesladowac. w przeciwnym razie moze byc prze...bane: wiesz, potem deprecha, narkotyki, przemoc, zmarnowane zycie etc Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: znam jednego Mscigniewa. 22.12.10, 17:56 Gość portalu: pingu napisał(a): > jesli juz go nazwiesz Gniewomir to upewnij sie ze bedzie bardzo silny (psychicz > nie i fizycznie), zeby sie mogl bronic jak sie dzieci w szkole beda go przeslad > owa No, zapukaj do brzucha albo zapytaj noworodka. Jeśli się uśmiechnie, to odpowiedź brzmi "tak", jeśli będzie płakał - "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 To musi być troll 22.12.10, 17:50 Nikt przy zdrowych zmysłach nie da dziecku takiego imienia. Pomyślał by przecież o jego losie w szkole. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolitka Powiadają, że im bardziej patologiczna rodzina IP: *.com 22.12.10, 18:32 Powiadają, że im bardziej patologiczna rodzina, tym bardziej tandetne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszexyz Re: Powiadają, że im bardziej patologiczna rodzin IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 22.12.10, 20:53 tandetne to jest andzelika, brajan, jessicka, nikola, itp patologia to nawet nie slyszala, ze takie imie jak Gniewomir istnieje . kiedy wy chodziliscie do szkoly ???? teraz sa inne dzieciaki i nie znam przypadku zeby sie smialy z dziwnych imion, czy rudych wlosow czy okularow !!! tak bylo kiedys !!! u mojego dziecka nikt sie nie smieje z doriana, kaspera, kornelii, fabiana , mariki czy pascala . i nikt sie smial nie bedzie z gniewomira !! !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gniewomir? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 22:08 U mojej córci w szkole podstawowej (Warszawa, Praga) jest Gniewomir (5-6 lat) i mama woła na niego zdrobniale Gniewko Odpowiedz Link Zgłoś
evolution_xxi [...] 22.12.10, 22:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Gniewomir? IP: *.icpnet.pl 12.01.11, 21:17 Witam sama znałam jednego Gniewka, bardzo miły teraz już dorosły facet i do tego przystojny.Imię piękne, bi takie polskie.Mamy tyle pięknych imion o nazywamy nasze dzieci importowanym "szajsem".Popieram jestem za nową modą na stare typowo polskie imiona dla dzieci. Luiza Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Gniewomir? 13.01.11, 00:13 Z mojego staropolsko nazwanego dziecka jakoś nikt się nie śmieje. Moje dziecko nie bardzo wie, jakie imiona są popularne, a jakie dziwne, a więc śmiechu warte. Żadne dziecko tego nie wie. Do czasu kiedy wy, bojownicy o niekrzywdzenie dzieci, je w tej kwestii oświecicie. Proszę mi wyjaśnić, ale porządnie, z rzetelną argumentacją, skąd dziecko urodzone w 1975 wie, że śmiać się nie należy z Ani, Agnieszki i Kasi, a dziecko urodzone w 2005 że z Julii, Wiktorii i Jasia. Czy wiedza objawiona może się co jakiś czas zmieniać? Zaznaczam, że pytam o śmianie się, a nie zdziwienie, choć i ono zaczyna się zdarzać dopiero z wiekiem. Jedyny powód, żeby się pośmiać z imienia moje dziecko znalazło wtedy, kiedy się przejęzyczyło i o Kubie powiedziało Kupa. Było hi hi - i na tym koniec. Ale istnieją przecież te mityczne okrutne dzieci, które szydzą. Czy to nie oznacza, że całe stada ludzi od lat krzywdzą swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gniewomir? 14.01.11, 00:07 Tak, ludzie krzywdzą dzieci, i te okrutne, szydzące dzieci oddają innym to, co dostały od swoich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Gniewomir? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 21:07 Nie ulegaj presji nieuków, rozpowrzechniajmy to co polskie , dość już zaimportowaliśmy poczynając od mc donaldów kończąc na Brajanach. Dzieci w szkole przezwiska wymyślają do najbardziej pospolitych imion, nie uniknie tego nawet mama Kuby. Sama w domu mam dwóch synów ze słowiańskimi imionami - niemowlaka i dziewięciolatka. Dziewięciolatek nie ma w szkole żadnych problemów wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Gniewomir? 24.05.20, 13:02 10 lat pozniej... Gniewomirow, Gniewkow i Gniewoszy w 2019 byli razem 141. Gniewkowie uplasowaliby sie na 243 pozycji pomiedzy Emilem i Feliksem. Moze nie ma jakiegos szalu na to imie, ale zrobilo sie calkiem "normalne". Pelna forma Gniewomir podoba mi sie ze zdrobnieniem Gniewko. Jak dla mnie przy popularnym Mieszku, Gniewko brzmi fajnie. Kojarzy mi sie z takim malym, slodkim lobuziakiem, a dorosly Gniewomir brzmi bardzo mesko i rzetelnie. Wydaje mi sie, ze jest to dobrym przykladem, ze nie ma co sie czaic gdy chcemy nadac ciekawsze imie. Gdy ja nadawalam mojej corce imie to miala 300 imienniczek, obecnie jest ich okolo 600-set. Patrzac jaka furore zrobily takie imiona jak Antoni, Franciszek, Mikolaj, Wojciech, Wiktoria, Zofia czy Hanna w ciagu jednej, dwoch dekad to trudno przewidziec czy troche ciekawsze imie naszego dziecka nie wejdzie do pierwszej dziesiatki w krotkim czasie. Moja druga propozycja dla corki byla Antonina o ktorej bylo cicho, a teraz? Podobnie z Marcelina, Klara czy Laura. Wystarczy, ze jakas gwiazd upatrzy sobie to imie i boooom. Gniewomir mogl zaskakiwac 10 lat temu, ale obecnie chyba sie juz zadomowil na listach. Nadal moze zdawac sie dosyc odwazny, ale przebija go chyba Bolebor z ubieglego roku, ktory nadany zostal 4 razy. Odpowiedz Link Zgłoś