Dodaj do ulubionych

Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore

22.01.11, 20:10
Chodzi mi o to zeby nie bylo smieszne,ani zanadto popularne,pasujace do nazwiska,proste,nie jakies nie wiadomo co,a i zeby nie bylo jakos chrabiosko brzmiace.
Mam juz jedna corke Kaje Anne.
A moze jakie inne propozycje.
Z gory dzieki
Te na gorze najbardziej mi sie podobaja w sumie Roksana to najbardziej mezowi.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:22
      Ok, no to po kolei:
      * Liliana - tak; kiedyś uwielbiałam, teraz mi nieco przeszło, ale nadal uważam, że jest w porządku; no i ma mnóstwo fajnych zdrobnień
      * Jagoda - nie; jest to pierwotnie zdrobnienie od Jadwigi - mnie to przeszkadza; poza tym jest to dla mnie takie imię jak np. Maja, tzn niepasujące do dorosłej, poważnej kobiety
      * Roksana - nie; mimo że jest to imię z tradycjami, to ja niestety odbieram ją nieco pretensjonalnie; poza tym nie podoba mi się zdrobnienie "Roksi"
      * Alicja - raczej nie; jest bardzo ładna, ale niestety równie popularna
      * Paulina - raczej tak; mnie osobiście się nie podoba, ale generalnie chyba jest całkiem ok; nie jest teraz bardzo popularna, do Kai też jako-tako pasuje

Podsumowując wybrałabym Lilianę, ew. Paulinę. Zdecydowane "nie" dla Jagody i Roksany.

Alina (mniej popularna od Alicji, a możecie mieć Alę)
      Berenika
      Daria
      Dominika (mnie akurat się nie podoba, ale może Wam tak)
      Ewa
      Idalia/Ida
      Jaśmina
      Judyta
      Kornelia
      Laura
      Malwina
      Michalina
      Róża
      • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:30
        Kiedys Kaja miala byc Paulina,to mezowi tak spodobala sie Kaja to w ostatniej chwili zmienilam i teraz naprawde nie zaluje ze posluchalam meza,bo mimo to ze Paulina tez bardzo mi sie podoba ale nie uwazacie ze jest ich duzo?robie drugie podejscie do tego imieniasmileRoksana podoba mi sie najmniej,Liliana tez bardzo ladne.Alicja fajne ale kurcze nie wiedzialam ze robi sie takie popularne.
        Dalenia z tych podanych nizej przez Ciebie podoba mi sie tylko
        Alina i Laura,jak narazie bo moze z czasem przekonam sie do innego,mam jeszcze ponad trzy miesiace.
        • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:32
          Czy pasuje Liliana Wojtkowska ? czy jednak niebardzo
          • olianka Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:58
            IMO pasuje bardzo dobrze.
          • Gość: Ert Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.cable.smsnet.pl 15.02.11, 10:56
            Najbardziej pasuje ROKSANA WOJTKOWSKA smile a uwierz mi na imiona "pretensjonalne" jestem bardzo uczulony, a to mi pod takie nie podpada
        • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 21:46
          jutkawojtkowska napisała:
          > Kiedys Kaja miala byc Paulina,to mezowi tak spodobala sie Kaja to w ostatniej c
          > hwili zmienilam i teraz naprawde nie zaluje ze posluchalam meza,bo mimo to ze P
          > aulina tez bardzo mi sie podoba ale nie uwazacie ze jest ich duzo?

Dużo? Ja szczerze mówiąc nie spotykam małych Paulinek. Najmłodsza Paulina jaką znam ma teraz coś ok. 6-7 lat (jak była mała to mówiła na siebie "Pół-lina" smile). Z pewnością w "nowym" pokoleniu jest mniej Paulin niż Al.

Szkoda, że odpadła Alina przez teściową Halinę. Dla Was byłoby to fajne rozwiązanie, bo mielibyście uroczą Alę, ale nie popularną Alicję.

A Liliana Wojtkowska bardzo mi się podoba smile
    • paula.anna Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:40
      z Twoich propozycji podoba mi się Liliana
      ew. Paulina- tak się nazywam, osłuchałam się wink choć teraz chyba za dużo dzieci nosi to imię...
      pozostałym mówię NIE
      > Chodzi mi o to zeby nie bylo smieszne,ani zanadto popularne,pasujace do nazwisk
      > a,proste,nie jakies nie wiadomo co,a i zeby nie bylo jakos chrabiosko brzmiace.

nie bardzo rozumiem wymagania, nie wiem, jakie imię jest dla Ciebie śmieszne, "nie wiadomo co", czy tym bardziej "hrabiowsko" brzmiące...

ale zaproponuję: może Matylda, Melania, Kornelia, Łucja?
      • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 21:38
        Juz sie poprawiam smieszne to dla mnie np z telenowel a hrabiowskie to Antonina .Lucja( zle to wczesniej ujelam) nie podobaja mi sie wogole no i jednak odpada Alina bo moja tesciowa ma na imie Halina.
        Melania-nie
        Magdalena-nie
    • olianka Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 20:56
      Z rozważanych - Liliana.
      Z innych propozycji - Emilia, Alina.
    • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 21:33
      Najbardziej podoba mi się Liliana (wolę Liliannę) oraz Alicja. Z tej dwójki do Waszych wymagań, moim zdaniem, bardziej pasuje Alicja. Neutralnie odbieram Paulinę, nie jest zła. Natomiast Roksana i Jagoda całkowicie nie trafiają w mój gust. Podsumowując:
      1. Liliana
      2. Alicja
      3. Paulina
      4. Roksana
      5. Jagoda

P.S. Ładne imię nadałaś swojej pierwszej córce.
      • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 21:40
        Oto moje propozycje:
        Nina (wydaje mi się, że ładnie pasowałoby do imienia Twojej poprzedniej córki)
        Alina
        Karolina
        Iga (subiektywnie nie, obiektywnie nie powinna sprawiać problemów)
        Kalina
        Kinga
        Lidia
        Olga
        Agata
        Daria
        Dominika
        • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 22.01.11, 21:47
          No i chyba do mojej listy dojda Nina,Agata,Karolina fajne .
          • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 23.01.11, 11:16
            No więc ja proponuję tak:
            1. Nina - nie jestem wielką fanką tego imienia, jest po prostu ładne, ale jakoś bardzo pasuje mi do Kai, nie wiem czemu smile
            2. Liliana
            3. Alicja
            4. Karolina
            3 i 4 są właściwie u mnie na tym samym miejscu.
            5. Agat
            6. Paulina
            Podobny przypadek jak z 3 i 4.
            7. Roksana
            8. Jagoda
            • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 23.01.11, 11:46
              Maz dzisiaj powiedzial ze Liliana i Laura nie pasuja do naszego nazwiska ( oczywiscie jak sie upre to on nie ma nic do gadania w tej kwestji) ze mamy zbyt proste i zwykle nazwisko a Ninka rzeczywiscie fajne i pasuje do Kai.
              • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 23.01.11, 11:52
                Więc kibicuję głęboko Ninie smile
              • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 23.01.11, 12:10
                Nie śmieszna (nawet jeśli ktoś nigdy nie znał osobiście żadnej Niny, to na pewno słyszał o tym imieniu), mało popularne (przynajmniej w moim kręgu, a nawet jak się już zdarzy to sporadycznie, ale może i lepiej bo ludzie trochę bardziej się z nim osłuchają), proste, nie brzmi pretensjonalnie, pasuje do imienia Waszej starszej córki, ma ładne zdrobnienia, pasuje do nazwiska: Nina Wojtkowska (przepraszam jeśli przekręciłam nazwisko), wydaje mi się, że zagranicą nie sprawiałoby problemów, nie jest jakieś wymyślne jak np. Kazimiera, Gryzelda itp. A Liliana choć jest dla mnie bardzo, bardzo ładna to kojarzy mi się z jakąś dostojną i wyrafinowaną panią.
                https://s6.suwaczek.com/201007043439.png
              • gaudencja Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 23.01.11, 16:46
                IMO Laura właśnie pasuje bardzo dobrze, a Nina owszem, może z Kają brzmi jak do pary, ale z Waszym nazwiskiem nie gra. Moim zdaniem najbardziej pasuje do Waszego nazwiska Laura własnie, niczego sobie jest tez Paulina i Roksana (jeśli uznać, ze ją dalej rozważacie), można tez uwzględnić Lillę. Lilian(n)a Wojtkowska brzmi MSZ zbyt rozlaźle.
          • Gość: Mama Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 01:11
            Podoba mi się Liliana - mam córeczke Liliankę, rzeczywiście imie ma dużo róznych zdrobnień.
            Oprócz tego imienia to: Alicja i Roksana
            Podoba mi się również imie Kornelia---i gdybym miała drugą córcie to tak bym jej dała na imię.
      • jutkawojtkowska playgoer-dziekuje 22.01.11, 21:45
        Ja tez uwazam ze Kaja to strzal w dziesiatke,krotkie,proste ,ladne w miare rzadkie,chociaz wiadomo nie kazdemu moze sie podobac.
        Teraz mieszkamy w anglii i chociaz nauczyciele nie maja problemu w wymowa tego imienia.
        Myslalam ze Jagoda spodoba sie Wam a tu widze ze jednak na niesad dlaczego uwazacie ze Jagoda nie pasuje dla starszej kobiety mi wydawalo sie wrecz odwrotnie ze jest idealne dla mlodszej i starszej kobiety.
        A wiec jak narazie chyba Liliana,Paulina,albo alicja juz sama nie wiem pewnie jeszcze zmienie zdanie nie raz.Jak sie zdecyduje na sto procent to napewno dam znac.
        • dalenia Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 21:49
          > Myslalam ze Jagoda spodoba sie Wam a tu widze ze jednak na niesad dlaczego uwaza
          > cie ze Jagoda nie pasuje dla starszej kobiety mi wydawalo sie wrecz odwrotnie z
          > e jest idealne dla mlodszej i starszej kobiety.

No po prostu, mnie nie pasuje i już. Mała Jagódka - ok, babcia Jagódka - ok. Ale taka 50letnia kobieta, z surowym wyrazem twarzy, w okularach, kostiumie, koszuli zapiętej na ostatni guzik i z teczką - no ona mi ewidentnie na Jagodę nie pasuje smile

Namawiam na Lilianę! Lila i Kaja to całkiem uroczy zestaw, tym bardziej, że mieszkacie w Anglii - Lila nie powinna Anglikom sprawiać kłopotu. Ala i Kaja jak dla mnie nieco zbyt podobnie.
          • abiela Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 22:32
            Zamiast Liliany wybrałabym Lillę, IMO ładnie komponuje się z Kają. Z pozostałych tylko Agata.
            • jutkawojtkowska Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 22:36
              A mozna dac samo Lila tzn tu w anglii to napewno nie robia problemow ale czy Lila funkcjonuje jako oddzielne imie?
              • olianka Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 22:53
                Lila to zdrobnienie, Gaudencja pisała o Lilli - to jest pełna forma.
                • olianka Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 22:56
                  Heh, o Lilli pisała Abiela - przepraszam Aniu za pomyłkę! Gaudencja już zwróciła mi uwagę, że jestem jasnowidzem wink
              • gaudencja Re: playgoer-dziekuje 22.01.11, 22:53
                Imię Lilla funkcjonuje jako odrębne imię - przez 2 "l". Przez jedno "l" Lila to zdrobnienie.
                Ja również polecałabym Lillę.
                • jutkawojtkowska Lilla-Lilly 23.01.11, 01:17
                  Jakos wczesniej nie zwrocilam na to uwagi,nie wiedzialam ze jest imie Lilla ,troszke dziwnie brzmi,po angielsku Lilly,oczywiscie jak dalabym te imie to po polsku Lilla ,nie wiedzialam ze bede miala taki problem z wyborem imienia tylko oby np Lilla nie stalo sie tak popularne jak Julia,Majka,Oliwia ,Nikola oczywiscie to tez sa ladne imiona ale non stop je slysze wsrod znajomych albo na miescie.
                  To jak narazie na mojej liscie sa Liliana,Lilianna,Lilla,Laura,Agata,Karolina,Nina moze Paulina albo Alicja ,jak mi cos sie przypomni albo spodoba to sobie dopisze do listy i mam nadzieje ze wkoncu cos wybiore.
                  • dalenia Re: Lilla-Lilly 23.01.11, 13:23
                    Lilla faktycznie lepiej pasuje do Kai niż Liliana, ale podoba mi się mniej. Fajnie pasuje też Laura i Nina.
                    • uwierz_mirando Re: Lilla-Lilly 23.01.11, 14:06
                      Liliana - bardzo mi się podoba
                      Jagoda - odbieram ją zdrobnieniowo
                      Roksana - uważam, że jest pretensjonalna
                      Alicja - zbyt popularna, w 2010 roku 15. miejsce
                      Paulina - również rzadka nie jest, w 2009 miejsce 24.

Wybrałabym Lilianę.
                    • dalenia Re: Lilla-Lilly 23.01.11, 14:15
                      Przeanalizowałam to jeszcze raz i wzięłam pod uwagę to, gdzie mieszkacie. Najlepiej do Anglii pasuje mi Liliana/Lilla. Z Laury pewnie zrobią "Lorę" - mnie to nie odpowiada. Zastanawia mnie jak Anglik przeczyta Ninę i czy nie zrobi z niej jakiejś "Najny".
                      • playgoer Re: Lilla-Lilly 23.01.11, 14:28
                        Laura będzie na ogół "Lorą" ale Nina może być czytana jak u nas.
              • kasiak37 Re: playgoer-dziekuje 27.01.11, 16:19
                Lila funkcjonuje jako osobne imie.
                • gaudencja Re: playgoer-dziekuje 31.01.11, 22:29
                  Obstaję przy tym, ze jest odczuwalna jako zdrobnienie, a zatem nie do nadania.
    • playgoer Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.01.11, 16:27
      Masz może już jakąś wzbogaconą listę imion, które bardziej lub mniej bierzesz pod uwagę?
      • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.01.11, 20:39
        Ciezka sprawa co chwile zmieniam zdanie,cos czuje ze pewnie znowu zdecyduje sie na ostatnia chwile.
        Jak narazie na liscie sa
        Lilla,Lilia,Nina,Jagoda,Lidia,Alicja.Idalia chyba nie zabardzo do nazwiska pasuje?,Alina bylaby fajna gdyby nie tesciowa Halina.
        Laura,Iga,Agata.
        Roza tez mi sie spodobalo i Jasmina ale chyba nie mialabym odwagi tak nazwac corke.
        A Jasmina to jakie ma zdrobnienie?
        A i jak myslicie jak lepiej pasuje Kaja,Anna,Maria czy Kaja, Anna ,Alicja pytam poniewaz corka wybiera sobie imie na bierzmowanie i wacha sie miedzy Maria a Alicja,w ostatecznosci pozwole jej wybrac takie co jej sie podoba.
        • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.01.11, 20:49
          - Lilla, Nina, Lidia, Idalia, Agata - ja jestem na tak; w Anglii ok, z Kają ok, z nazwiskiem ok
          - Lilia - niby też ok, ale ja nie przepadam za "odkwiatowymi" imionami
          - Jagoda - nie polecam; po pierwsze to zdrobnienie, po drugie w Anglii zrobią "Dżagodę" - mnie by się to niezbyt podobało
          - Alicja - nie polecam z powodu popularności
          - Alina - tu gorąco bym namawiała, ale jeśli nie chcesz imienia po teściowej, to faktycznie lepiej odrzucić
          - Laura - ok, ale mnie nie odpowiadałaby angielska wymowa
          - Iga - jestem na nie; dla mnie to zdrobnienie i tyle
          - Róża - nie odpowiadałby mi różnice w wymowie i pisowni; poza tym, jak już pisałam, nie przepadam za "odkwiatowymi"
          - Jaśmina - to chyba jedyne "kwiatowe" imię, które lubię; zdrobnienia od Jaśminy, których ja bym używała, to Jaśminka, Jasia, Jasieńka, Minka, Minia

Co do imienia dla starszej córki, to wybacz, ale ja nie rozumiem dobierania imienia na bierzmowanie pod względem "jak pasuje do pierwszego i drugiego imienia". Imię na bierzmowanie to ma być imię patrona - ja sama wybierałam z powodu urody (nie dopasowania, dla mnie to różnica), patronka też mi się podobała, ale dzisiaj postąpiłabym nieco inaczej. No i jeszcze "w ostatecznosci pozwole jej wybrac takie co jej sie podoba." ?! Przecież to córka ma wybrać sobie imię, a nie Ty jej.
          • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.01.11, 21:13
            Dzikuje za propozycje.Nie wiem czy nawet nie wolalabym Aliny od Niny ale niestety tesciowa zle mi sie kojarzysmile
            Jezeli chodzi o starsza corka to tak z ciekawosci zapytalam co lepiej pasuje,ona nie dobiera pod wzgledem dopasowania(,moja corka ma niecale 9 lat
            tutaj najpierw jest bierzmowanie a miesiac pozniej komuniasmile
            nie ma pojecia zeby np brac to pod uwage czy zeby myslec o takim czyms.Sama mi jakis czas temu wyskoczyla z Alicja i MARIA,ale bierzmowanie ma w maju to ma jeszcze czas.
            • lus.sia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 26.01.11, 13:07
              dobrze ze napisałaś ze córka ma 9 lat smile
              Mnie się lepiej podoba Alicja smile ale niech lepiej Córcia zadecyduje ktore imię wybiera. Dopasowywaniem do imion bym się nie kierowała.
              Ja np wybrałam imie mojej mamy smile Małgorzata smile
            • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 26.01.11, 21:23
              Kurcze, faktycznie problem z tą teściową smile Sama nie wiem, co bym zrobiła, gdyby moja teściowa (nielubiana) nosiła moje ukochane, bądź podobne do niego imię ... A często się z teściową spotykacie? Przeszkadzałoby to bardzo? Czy nawet jeśli widujecie się raz w roku, to po prostu nie chcesz, żeby Twoja córka nosiła podobne imię?

Co do imienia dla starszej córki, to pozwoliłabym jej samej wybrać. Zapoznałabym ją z życiorysami świętych, może któryś bardziej się jej spodoba.
              • abiela Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 26.01.11, 21:55
                Nadal optuje za Lillą. Myślę, że dobrze zaadaptuje się do warunków angielskich.
              • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 29.01.11, 20:00
                Z tesciowa widuje sie tyle razy ile jestem wpolsce czyli raz ,dwa razy w roku ale te imiona sa tak podobne a tak jak piszesz nie chcialabym aby nosily prawie takie samo brzmiace imiona.Jak wolalabym Alinka to zaraz przypominalaby mi sie Halinkasmile
            • panna.w.drodze Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 27.01.11, 16:24
              Alina - skoro nie to może Adelina, Aldona?
              Nina - jestem na nie wink
              Alicja - przejadła mi się wink
              • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 29.01.11, 20:01
                Adelina i Alodna niestety odpada,nie podobaja mi sie.
        • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.02.11, 20:45
          a ja wciaz niezdecydowana jestem
          Teraz to juz wogole mam metlik w glowie,chcialabym zeby imie pasowalo do nzawiska i zeby nie bylo dziwaczne tak zeby corka nie musiala sie wstydzic w przyszlosci.
    • rozachinska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 03.02.11, 20:00
      Liliana lub Lidia
    • lazurja1 Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 04.02.11, 15:27

-Liliana !!!
      • moje_dziewczynki Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 04.02.11, 22:30
        Z racji tego, że mam w domu Paulinkę, jestem za Pauliną. Ale również z racji tego, że sama zastanawiam się nad Alicją, jestem również za Alicją smile
    • Gość: Elbi Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 10:15
      Ja mam córeczkę Lilianę i jest ona bardzo wrażliwa, delikatna mam w sobie dużo wdzięku ( ma dopiero 19 miesięcy). Uważam, że bardzo do niej pasuje to mię. Z resztą można je zdrabniać bardzo wdzięcznie - Lila, Lilcia.
      Znam też dziewczynkę Jagódkę- kochana, urocza ale łobuziak. Roksana w ogóle mi się nie podoba jak to zdrobnić? Roki ( Balboa)hehe. Alicja- moja mama takie czarodziejskie troszkę- bardzo ładne. Co do Pauliny- zbyt popularne w tej chwili.
    • Gość: liliana Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.pl 09.02.11, 17:32
      Witam,
      ja sama mam na imię Liliana i całkiem dobrze mi z tym smile Choć muszę przyznać, że przez długi czas był to mój delikatny kompleks, bo nigdy nie wiedziałam jak się przedstawiać. Jestem osobą niesmiałą i nie chciałam się za bardzo rzucać w oczy. Wydawało mi się, że jak powiem że mam na imię Lila to będzie to tak jak w przypadku joanny powiedziałabym Asia, a nie lubię jak ktoś sam zdrabnia w ten sposób swoje imię, natomiast nie lubiłam mówić Lilka, bo mi się to po prostu nie podoba, dlatego miałam problem. Ale jak juz jestem dorosła to jestem zadowolona z tego imienia, bo ładnie brzmi i jest mało popularne w mojej grupie wiekowej smile
      Chciałam uchronić moją córkę przed takimi kompleksami dlatego dałam jej na imię Iga i bardzo mi sie podoba smile Teraz myślę nad kolejną córcią - być może będzie Nina, ale Jagoda tez mi się podoba smile
      Mam siostrę Paulinę i imię mi sie nie bardzo podoba. Moje pozostałe siostry to Joanna, Adriana, Kamilla a mama to Romualda. Moze będzie to jakąs inspiracją wink Jeszcze dodam, że babcia to Bibianna big_grin
      Pozdrawiam.
    • jagoda.28 Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 12.02.11, 17:07
      Mam 57 lat i mam na imię Jagoda, kiedyś w latach 60 moje imię szokowało innych szczególnie w urzędach. Moim zdaniem jest to bardzo ładne imię i nietypowe osobiście bardzo mi się podoba.
      pozdrawiwm
    • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.02.11, 21:00
      A jak zdrabnia sie imie Inga?pewnie i tak zostalaby Iga.
      Nadal chodzi mi po glowie Jagoda,Liliana chyba bardziej od Lilla,Agata,Laura.Iga,Lidka.
      Maz uczepil sie Roksany i Alicji.
      • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 27.02.11, 16:58
        Inga jest dla mnie takim krótkim imieniem, które nie ma oczywistych, niewydumanych zdrobnień. Dla mnie to imię w stylu Klary - najlepsze niezdrabniane. Generalnie swoją córkę Ingę mogłabym czasem nazywać Ingusią i tyle smile
        Moja przyjaciółka ma bratanicę Ingę - nikt nigdy nie mówił o niej "Iga"! Zawsze, od maleńkiego, jest po prostu Ingą.
    • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.02.11, 21:07
      Jeszcze mam male pytanko,czemu piszecie zeby zwracac uwage na to ilo sylbowe jest imie?jakie ma brzmienie?czy jest twarde itp
      To do Wojtkowska jakie najlpeiej by pasowalo bo sa robierzne opinie.
    • Gość: reeee Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.ap-media.pl 26.02.11, 01:50
      Liliana z podanych propozycji
      • uwierz_mirando Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 27.02.11, 21:33
        Spośród imion, które teraz wymieniłaś najbardziej podobają mi się Liliana i Laura, lubię też Agatę i Lidię, choć akurat Lidia jakoś "ginie" przy nazwisku. Tyle samo liter mają Agata i Laura, ale są bardziej wyraziste, twarde i lepiej je słychać.
    • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 28.02.11, 23:00
      Definitywnie odpada imie Laura a czy ktos moze wie jaka jest czestotliwosc nadawania imienia Jagoda i Agata od 1980roku do teraz
      • uwierz_mirando Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 01.03.11, 21:51
        Agata:
        Od roku 1981 do 1990 została nadana 46 669 razy.
        Od 1991 do kwietnia 1994, kiedy to został wydany słownik Rymuta - 12 082
        W 2001 roku w Polsce było łącznie 152 487 Agat, obecnie kilka tys. więcej.
        W 2009 roku była na miejscu 28. sośród najczęściej nadanych dziewczynkom imion.

Jagoda:
        Od roku 1981 do 1990 została nadana 3598 razy.
        Od 1991 do kwietnia 1994 - 2160.
        W 2001 roku było ich ogółem w Polsce 6232, ale obecnie jest to już bliżej 20 000...
        W 2009 roku była na 42. miejscu w rankingu (nadana była w tym jednym tylko roku 1066 dziewczynkom, czyli zdecydowanie tendencja wzrostowa).
    • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 02.03.11, 01:27
      Dzieki a skad bierzecie te rankingi? to widze ze Jagoda wcale nie jest tak daleko,coraz czesciej sie pojawia.
      A co myslicie o imiemiu Eryka?dzis natrafilam na to imie i nawet mi sie spodobalo ale chyba troszke zbyt dziwne.
      • wyczyny Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 02.03.11, 08:10
        co do Eryki, to spotkałam kiedyś dziewczynkę kilkuletnią o tym imieniu, no i stwierdziłam, że o ile Eryk jakoś nie przypadł mi do gustu-to jego żeński odpowiednik jest ciekawy i w moich uszach taki "charakterny" smile
      • gaudencja Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 02.03.11, 21:55
        Eryka jest super moim zdaniem, taka charakterna. Bardzo popieram.
        • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 05.03.11, 23:46
          Zrobilam liste imiona ktore mi sie podobaja lub zaczely troche podobac i powiedzialam mezowi zeby zaznaczyl imiona na tak lub na nie ,niestety na tak sa tylko trzy imiona z mojej listy
          Eryka,Aldoa,Adrianna(maz powiedzial ze pod warunkiem jak wolaliby tak jak sie pisze )
          na Nie:
          Ada,Aniela,Bianka,Blanka,Celina,Dagmara,Ida,Idalia,Iga,Ignacja,Irmina,Jagoda,Julita,LIdia,Marianna,Roza,Oktawia,Nadzieja,Lilana.
          Maz zrobil tez swoja liste i troszke mnie zaskoczyl
          Iwona (tutaj totalne zaskoczenie,skad mu sie to wzielo,ja nie znam zadnej Iwony ponizej 40dziestki)
          Ewelina (nie wiem co myslec,nawet ladne ,ale jakie sa zdrobnienia?)
          Marta
          Ania (ladne tylko szkoda ze tyle anek jest)
          Karina (zabardzo mi sie nie podoba)
          Kasia(jestem na nie)
          Malgorzata (tez mnie troszke zaskoczyl)
          Natalia ( ladne ale tez mocno popularne)
          Rksana( raczej juz nie)
          Alicja (ladne)
          co myslicie o tym i o propozycjach mojego meza?
          widac ze woli jakby zwyklejsze imiona,co nie znaczy ze brzydkie tylko ma poprostu inny gust niz ja.
          • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 05.03.11, 23:48
            Troszke mi literki uciekly ,tam wyzej mialabyc Oktawia,a tu nizej oczywiscie Roksana
          • gaudencja Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 06.03.11, 01:37
            Jeśli wspólnie podoba Wam się Eryka, Aldona i Adrianna, nie zastanawiałabym się, tylko wybrała Erykę. Pozdrawiam smile
            g.
          • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 06.03.11, 14:59
            Wybierałabym z tych 3, które Wam się najbardziej podobają. Nie ma co dalej kombinować smile Dla swojej córki wybrałabym Aldonę, ale wszystkie 3 imiona są ok.
          • wyczyny Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 10.03.11, 14:02
            no to już macie wspólne typy, ja bym z nich postawiła na Erykę lub Adriannę smile
    • milamala Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 06.03.11, 01:54
      Zadne nie jest smieszne i nie brzmi hrabiowsko. Mnie sie wlasciwie wszystkie podobaja, moze ze szczegolnym uwzglednieniem Alicji i Jagody.
    • Gość: okki Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 13:05
      a moze Anita?
    • misia_matysia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 10.03.11, 16:38
      z tych podanych podoba mi się najbadziej Liliana -znajomi mówili by na nią Lilka albo Lila smile
      • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 15.03.11, 21:58
        Anita to raczej odpada.
        Na dzien dzisiejszy (codziennie ta lista mi sie zmienia) najbardziej podoba mi sie Eryka,Jagoda,Adrianna,Agata,Lilliana,ostatnio i Sylwia
        • ewela345 Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 15.03.11, 22:04
          z Twoich wymienionych najbardziej mi się 'widzą':
          Eryka, Jagoda, Lilliana
          i chyba bym wybierała z pośród tych smile
        • Gość: kana Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.centertel.pl 16.03.11, 07:42
          Jestem za Lilianną.
        • gaudencja Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 20.03.11, 12:47
          Nadal popieram Erykę. Jagodę odradzam, z Waszym nazwiskiem brzmi mi jak np. Cytryna Wojtkowska.
          • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 20.03.11, 13:13
            Gaudencjo, tak z ciekawości - a z jakim nazwiskiem Jagoda nie brzmi Ci jak owoc ? smile
            • olianka Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 20.03.11, 13:34
              dalenia napisała:

> Gaudencjo, tak z ciekawości - a z jakim nazwiskiem Jagoda nie brzmi Ci jak owoc

Odpowiem też ja, bo i dla mnie Jagoda Wojtkowska czy np. Jagoda Sanocka brzmi jak li tylko gatunek jagody, a nie imię i nazwisko kobiety. Otóż Jagoda Nowak, Jagoda Sroka czy Jagoda Konopka tak dla mnie nie brzmią, bo te nazwiska nie są przymiotnikowe. Jagoda Wojtkiewicz IMO byłaby znacznie lepsza.
              • dalenia Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 20.03.11, 23:26
                Aha, ogarnęłam smile Może faktycznie coś w tym jest ... Chociaż mnie zawsze Jagoda kojarzy się przede wszystkim z owocem, a gdzieś później dopiero z imieniem.
        • Gość: inna Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.231.50.233.koba.pl 20.03.11, 18:38
          Eryka,Jagoda,Adrianna,Agata,Lilliana,ostatnio i Sylwia to pomogę dopasować do nazwiska

Eryka Wojtkowska - pasuje według mnie do nazwiska i do imienia siostry Eryka i Kaja
          Jagoda Wojtkowska - pasuje według mnie do nazwiska i do imienia siostry mniej Jagoda i Kaja, ciężko wymawiać zagranicą
          Adrianna Wojtkowska - pasuje według mnie do nazwiska, do imienia siostry mniej Adrianna i Kaja,ciężko wymawiać zagranicą
          Agata Wojtkowska - pasuje według mnie do nazwiska i do imienia siostry Agata i Kaja
          Lilianna Wojtkowska pasuje ale nie podoba mi się, ciężkie imię według mnie na warunki zagraniczne
          Sylwia Wojtkowska pasuje według mnie najbardziej do nazwiska do imienia siostry mniej, zagranicą ok

gdybym musiała wybierać to chyba Eryka lub ewentualnie Sylwia potem Adrianna i Agata pozostałe niezbyt
          • magducha78 Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 20.03.11, 18:55
            Liliana
            • Gość: Justyna Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.11, 19:41
              Zgadzam się z gaudencją i olianką. Dla mnie też w takim zestawie nazwisko brzmi jak przymiotnik a określenie olianki, że brzmi to jak gatunek jagody, uważam za niezwykle trafne smile
              • jutkawojtkowska Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.03.11, 15:07
                Dziekuje za cenne uwagi,jak wkoncu zdecyduje sie na sto procent to napewno dam tu znac.
                Jezeli wybiore Eryka to juz widze skrzywione miny pytajacych,tak samo bylo z Kaja.
                Narazie mam jeszcze troszke czasu.
                • gaudencja Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 26.03.11, 20:30

> Dziekuje za cenne uwagi,jak wkoncu zdecyduje sie na sto procent to napewno dam
                  > tu znac.
                  > Jezeli wybiore Eryka to juz widze skrzywione miny pytajacych,tak samo bylo z Ka
                  > ja.

Nie przejmuj się, one dosć szybko znikają, kiedy dziecko już się urodzi.
                • Gość: inna Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.231.53.182.koba.pl 29.03.11, 18:16
                  jutka i na jakie się zdcydowałaś?
        • luska.s Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.03.11, 16:17
          1.Adrianna
          2. Liliana /Eryka
          4.Sylwia/ Agata
          6, Jagoda
    • w_miare_normalna Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 25.03.11, 20:55
      Zdecydowanie Roksana smile
      Ja spłaszczam do Roxa big_grin
    • dalenia jutko! 16.05.11, 17:33
      Jestem bardzo ciekawa - czy córa jest już na świecie ? suspicious
    • polifonia1983 Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore 16.05.11, 17:58
      Podobają się mi Liliana i Jagoda. Pozostałe dla mnie odpadają.
    • Gość: eve Re: Liliana,Jagoda,Roksana,Alicja,Paulina-ktore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 16:22
      Jagoda Lilka albo Paulina reszta dziwnie mi się kojarzy ale to twój wybór

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.