Dodaj do ulubionych

Tymon czy Bruno?

IP: *.alfanet24.pl 30.01.11, 11:49
Proszę wypowiedzcie się które imię. Któremu szybciej teraz rośnie popularność? A może jeszcze coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 12:35
      Więcej chyba Tymonów. Wolę Brunona.
      Zamiast Tymona proponuję Tymoteusza. A co powiesz na Błażeja?
      • magducha78 Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 13:09
        z tych dwóch Tymon a najlepiej Tymoteusz
    • wyczyny Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 13:51
      z tych 2 wybrałabym Tymona, choć jest popularniejszy
      dlatego zaproponuję jeszcze Tymoteusza, Jeremiasza, Maksyma smile
    • aneladgam Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 14:11
      lepiej chyba Tymon
    • dalenia Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 14:28
      Jeśli w grę wchodzi BrunoN to jestem za nim. Jeśli nie, to głosuję na Tymona, mimo że teraz więcej Tymków niż Brunonów.
      • domi_33 Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 14:39
        jedno i drugie ładne, no właśnie ale tak tradycyjnie po polsku Brunon ładniej nuż Bruno choć kiedyś by mi się to drugie bardziej spodobało. no ale dojrzałam na forum. smile
        Tymonków faktycznie dużo choć Brunonek też nieźle goni. smile
    • luska.s Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 16:56
      Bruno
    • Gość: xy Re: Tymon czy Bruno? IP: *.alfanet24.pl 30.01.11, 20:08
      Dziękuję.

Tymon podoba mi się od dość dawna. Tymoteusz kojarzy mi się z Mateuszem-za którym nie przepadam.
      Bruno, Brunon ( w sumie jeszcze obie formy ładne) ostatnio mi utkwił w głowie i wyjść nie może smile
      Jeszcze wchodzi w grę Leon, Roch i z innej beki Józef, ale mężowi nie bardzo.

Termin mam na wrzesień i oczywiście nie wiemy jaka płeć. Pierwszej córki imię miałam wybrane od dawna i nie było dylematu, zresztą byłam młodsza....mniej "odpowiedzialna" smile
      Teraz daję sobie czas od początku na dobry wybór, przy Waszej pomocy.

Córka ma na imię Mila ( wiem, wiem głośno było o tym imieniu ), ale do niej pasuje idealnie i decyzji póki tylu lat nie żałujemy. Mila chodzi już do szkoły i też lubi swoje imię.

Dla dziewczynki jestem za Dagną, Antonią i Kaliną.

pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie dla brata lub siostry Milki.
      • wyczyny Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 23:41
        z imion dla dziewczynek ja wybrałabym Kalinę, ale do Mili pasuje mi Dagna smile
      • dalenia Re: Tymon czy Bruno? 31.01.11, 15:16
        Tymon, Brunon, Leon, Roch i Józef - wszystkie są super. Dla swojego syna wybrałabym w takiej kolejności:
        1. Józef
        2. Brunon
        3. Tymon
        4. Roch
        5. Leon (jest ostatni tylko dlatego, że mam w rodzinie małego Leosia)

Jeśli chodzi o imiona dla dziewczynki, to uwielbiam Dagnę. Antonia też ładna, ale biorąc pod uwagę popularność Antoniny - odrzuciłabym. Kalina do mnie nie przemawia, ale jak na siostrę Mili to pasuje.
      • paula.anna Re: Tymon czy Bruno? 01.02.11, 12:42
        > Jeszcze wchodzi w grę Leon, Roch i z innej beki Józef, ale mężowi nie bardzo.

jestem fanką Leona!
        o wiele bardziej podoba mi się to imię niż Tymon lub Bruno(n)...
        bo z tych 2 to nie wiem, które bym wybrała, gdybym musiała....
        Roch też ładnie smile i na pewno oryginalniej niż Tymon, czy nawet Bruno(n)

> Córka ma na imię Mila ( wiem, wiem głośno było o tym imieniu ), ale do niej pas
        > uje idealnie i decyzji póki tylu lat nie żałujemy. Mila chodzi już do szkoły i
        > też lubi swoje imię.

he, he, jeszcze się chyba nie spotkałam z tym, żeby ktoś stwierdził, że wybrane dość dawno imię nie pasuje do jego dziecka wink. nawet jeśli to ewidentnie zdrobnienie/skrócenie
        w sumie ważne, że Wam i córce się podoba
        • Gość: xy Re: Tymon czy Bruno? IP: *.alfanet24.pl 01.02.11, 17:40
          A ja znam kilka przypadków gdzie wybrane imię okazało się błędem. Jest nawet nim mój mąż! Ma imię które zupełnie do niego nie pasowało i od dziecka wołali na niego inaczej. Błąd, że nie zostało to formalnie później zmienione. A gdy sam już decydował o sobie również nie potrafił wrócić do imienia z dokumentu.

A w rodzinie mam Agę i całe życie wołali tak na nią, bo nie chciała być Agatą, tylko Agnieszką. I od dziecka nie cierpiała jak ktoś nazwał ją Agnieszka. Natomiast jak została Panią dr i dojrzała nagle stwierdziła, ze Agata jest lepiej.

Uważam, że jest możliwość źle dobranego imienia. Albo komuś jest w rodzinie ciężkie jego zaakceptowanie, a również dziecko czasem się buntuje, że nie chce mieć tak na imię i koniec.

Teraz pewnie bym nie nazwała dziecka skróceniem/zdrobnieniem, ale po latach twierdzę, że jest akceptowalne przez innych, a najważniejsze, że moja córka która jest już w szkole cieszy się, ze jest Milą, a nie 4 Julką w klasie smile I dodam, ze nikt jej z tego powodu nie przezywa, nie nazywa wymyślnie...chyba, ze trafiła na takie wyrozumiałe środowisko smile
          Nie nazwę tego swoi błędem, bo cieszę się, że jest Milą, ale dla drugiego dziecka chcę wybrać z Wasza pomocą pełne imię, bo uważam co sporo fajnych pomysłów można tutaj zaczerpnąć.

pozdrawiam
          • Gość: xy Re: Tymon czy Bruno? IP: *.alfanet24.pl 01.02.11, 17:41
            Od dziecka nie cierpiała imienia Agata, a chciała być Agnieszką!
            • gaudencja Re: Tymon czy Bruno? 07.02.11, 23:27
              Dla chłopca proponowałabym Rocha, a dla dziewczynki - Leę.
    • bluejanet Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 21:38
      Tymon
      • lus.sia Re: Tymon czy Bruno? 30.01.11, 22:59
        Tymon smile
    • abiela Re: Tymon czy Bruno? 31.01.11, 15:22
      Dopasowałabym do nazwiska, oba podobają mi się na równi.
      Tymona odbieram jako nieco popularniejszego.
      • Gość: xy Re: Tymon czy Bruno? IP: *.alfanet24.pl 01.02.11, 12:19
        Dziękuję wszystkim za pomoc.
        Jednak dalej mamy dylematy, dobrze, ze jeszcze sporo czasu zostało.

Do nazwiska pasują wszystkie, mamy krótkie i nie polsko brzmiące.

Co do chłopców, to skłaniam się ku Tymkowi, ale popularność? Nie chciałabym aby było ich w przyszłości więcej w przedszkolu. A może podacie statystycznie jak to się ma z miesiąca na miesiąc? Macie takie dane?
        Bruna mają znajomi znajomych i nie chcę później komentarzy, ze "papugowaliśmy" .
        Mnie się Józef bardzo podoba, ale mąż i córka sa na nie!

Co do dziewczynki to chyba Dagna i Kalina bierze prym smile Antonia śliczna, ale będą wołać Tosia, a Antonin jest dużo. A tego chciałabym uniknąć.

Może jeszcze coś zaproponujecie z innego? Lubię imiona krótkie, mało popularne, a najlepiej w ogóle nie popularne smile

dziękuję i pozdrawiam
        • dalenia Re: Tymon czy Bruno? 01.02.11, 22:41
          Tymków faktycznie chyba coraz więcej, ale myślę, że ciężko o dane z miesiąca na miesiąc. Mam jednak wrażenie, że jest spore prawdopodobieństwo, że Tymek spotka swojego imiennika w przedszkolu czy klasie. Jeśli chodzi o pełną formę, to Tymoteusz chyba nieco popularniejszy od Tymona, ale obaj pewnie będą po prostu Tymkami, więc to żadna różnica. Nie sądzę jednak, że Tymek wskoczy na miejsce Kuby czy Bartka - z pewnością mu jeszcze trochę brakuje smile

Jesli Bruno jest u znajomych bliskich, to bym się poważnie zastanowiła. Jeśli u "znajomych znajomych", których raczej nie spotkacie, to miałabym to gdzieś smile

Co do Józefa - jeśli mąż jest na nie (zdanie córki szczerze mówiąc mało by mnie interesowało), to odrzuciłabym. Chyba, że da się jeszcze namówić na Józka.

Podrzucam kilka propozycji :
          Aurelia, Alodia, Adela, Atalia, Aurora, Anizja, Celia, Daniela, Egidia, Eligia, Eunika, Flawia, Fabia, Fawila, Flora, Gloria, Gaja, Irmina, Ida, Leonia, Ligia, Mrona, Noemi, Tulia, Wanda

Aleksy, Arwid, Albin, Alwin, Alwar, Aldmir, Błażej, Bazyli, Cyryl, Cyrus, Ernest, Edwin, Erwin, Edgar, Fulbert, Feliks, Gwidon, Izbor, Miron, Namir, Ruben, Tomir
    • nople Re: Tymon czy Bruno? 31.01.11, 16:00
      Obydwa imiona są bardzo popularne, Tymon bardziej, ale też jest to ładniejsze imię.
      I łatwo je zdrobnić.
    • annya11 Re: Tymon czy Bruno? 31.01.11, 20:55
      Widzę, że w podobnych imionach gustujemy.
      U nas ostatecznie stanęło na Tymku zwanym potocznie Tymiankiem.
      Jeśli kiedykolwiek zostanę mamą drugiej córki, to na 100% Dagny smile.
      • Gość: xy Re: Tymon czy Bruno? IP: *.alfanet24.pl 01.02.11, 12:22
        Miło smile
        Dagna jest super, wydaje mi się taka charakterna.
        Tymek chyba też przekonuje mnie najbardziej.
        Masz jeszcze córcię Ninę? Też śliczne imię. Ja lubię krótkie imiona.
        pozdrawiam
        • an_o Re: Tymon czy Bruno? 01.02.11, 19:01
          Kalina to super imie z tych, ktore podalas. Tymon jest fajny, Tymoteusz tez, ale skoro nie podoba Ci sie zakonczenie na -usz, bo kojarzy sie z Mateuszem, to pewnie nie spodoba Ci sie ani Sergiusz, ani Tyberiusz. A moze Milosz, albo Miron.
          • uwierz_mirando Re: Tymon czy Bruno? 08.02.11, 00:33
            Jestem za Dagną smile Dla chłopca może Tytus?
    • vanilla4 Re: Tymon czy Bruno? 09.02.11, 18:39
      stawiałabym na Brunona - Tymon chyba zdecydowanie bardziej popularny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.