Gość: kana IP: *.centertel.pl 07.03.11, 09:54 Ponieważ moje poprzednie pytanie było zawężone do jednego imienia postanowiłam założyć nowy wątek. Mamy długie nazwisko (14 liter) i mąż chce imienia na dwie sylaby i tak do 6 liter. Ogólnie bardziej podobają mi się nieco dłuższe imiona. Mąż obstaje przy Marii, i w pierwszej ciąży wstępnie się zgodziłam, ale teraz szukam coś innego. Maria też mi się podoba, więc jak nie da się go przekonać to też nie będzie źle. Podobają mi się też Aniela, Adriana, Bogna, Daria, Eliza, Hanna, Iga, Kalina, Klara, Laura, Lilla, Liwia, Olga i ostatnio Waleria. Pomyślałam, że jak przedstawię mu więcej propozycji to może któreś mu wpadnie w ucho (mimo że niektóre nie spełniają kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mossiam Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 10:39 Maria - ok, jeśli szukacie prostoty, klasyki, ale dla mnie zbyt popularna. Może Marianna? Aniela - bardzo ładnie! Adriana - nieszczególnie mi się podoba. Bogna - dla mnie zbyt twarde, męskie. Daria - średnio mi się podoba. Eliza - oj nie, podoba mi się najmniej ze wszystkich. Hanna - ładna, ale zdecydowanie zbyt popularna. Iga - wolę Idę. Kalina - średnio. Klara - bardzo ładnie! Laura - pięknie, ale jej popularność rośnie i rośnie. Lilla - pięknie i niecodziennie.. Liwia - nie podoba mi się, w dodatku będzie mylona z szalenie popularną Oliwią. Olga - mam wielki sentyment do tego imienia. Waleria - zdecydowanie najbardziej oryginalna propozycja, podoba mi się. Wybierałabym między Anielą, Klarą, Laurą, Lillą i Olgą - spełniają kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 11:36 Aniela ewentualnie Iga Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Maria albo... pomóżcie IP: *.centertel.pl 07.03.11, 16:08 Marianna bardzo mi się podoba. W ogóle lubię imiona zakończone na -anna - Marianna, Lilianna, Zuzanna, ale mąż się upiera, że za długie. Stąd wzięła się Maria zamiast Marianny. Maria też mi się podoba, ale nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 12:46 Iga jako Ignacja oraz Waleria to moje faworytki Aniela, Bogna i Olga, potem Adriana i Liwia a reszta raczej nie, bo się z nimi spotykam i nie są już tak "wyjątkowe" ... a Maria to już w ogóle nie Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 13:57 z Twoich propozycji wybrałabym Anielę lub Kalinę zaproponuję jeszcze: Ligię, Lidię, Ewę, Martę, Mirę, Leonię, Dorotę, Zoję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Maria albo... pomóżcie IP: *.centertel.pl 07.03.11, 16:12 Dorota, Ewa, Marta - nie podoba mi się, Ligia, Zoja, Lidia - nie brzydkie, ale nie nadałabym swojej córce, Mira, Leonia - mężowi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Maria albo... pomóżcie IP: *.gdynia.mm.pl 07.03.11, 14:12 z tych propozycji podobają mi się najbardziej Olga i Kalina, Adriana i Daria też ładnie reszta mi się nie podoba może Kinga, Agata, Dorota, Judyta, Kamila? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 15:16 Podobają mi się Aniela, Adriana, Laura, Lilla i Liwia Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 17:34 No cóż. Maria jest ładnym i uniwersalnym imieniem, ale też wolałabym coś innego. Z twoich bardzo podobają mi się Aniela, Bogna, Klara i Waleria. Moje propozycje: Irena, Danuta, Łucja, Celina, Sabina, Teresa, Regina Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 18:07 Marii nie nadałabym ze względu na ogromną popularność. Aniela - baaardzo mi się podoba, śliczne zdrobnienia Adriana - dla mnie neutralna, ale wolę przez dwa 'n' Bogna - zupełnie mi się nie podoba, twarde mało kobiece Daria - neutralne dla mnie Eliza - to skrócona Elizabeth, czyli polska Elżbieta... Hanna - zbyt popularna Iga - dla mnie to zdrobnienie, może rozważysz Jadwigę? Kalina - podoba mi się Klara - jak najbardziej na tak Laura - uwielbiam Lilla - również na tak Liwia - dla mnie zbyt podobna do popularnej Oliwii Olga - podoba mi się średnio Waleria - jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 19:54 a ja znowu popieram uwierz_mirando hehe wybierałabym między : Aniela, Klara, Laura, Waleria Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Maria albo... pomóżcie 07.03.11, 23:30 Aniela - bardzo mi się podoba Adriana - nie podoba mi się Bogna - bardzo mi się podoba Daria - nie lubię tego imienia Eliza - w porządku Hanna - zbyt popularna, poza tym wolę Annę Iga - wolę idę lub Ignację Kalina - nie przepadam Klara - staje się coraz popularniejsza Laura - ok Lilla - nie podoba mi się Liwia - może być Olga - bardzo mi się podoba Waleria - podoba mi się Maria - zbyt popularna, wolę Mariannę Wybierałabym pomiędzy Anielą, Bogną, Elizą, Olgą i Walerią. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Maria albo... pomóżcie 08.03.11, 08:16 może jeszcze poddam pod rozwagę Melanię - podobna odrobinę do Marii, a krótsza od Marianny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Maria albo... pomóżcie IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.11, 09:15 znając nazwisko dużo lepiej podpowiadać, ja stawiam na: Liwia, Kalina no i Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria albo... pomóżcie 11.03.11, 23:53 Wybrałabym Lillę, ewentualnie jeszcze Anielę, Walerię, Klarę lub Laurę, ostatecznie Liwię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Maria albo... pomóżcie IP: *.centertel.pl 13.03.11, 07:35 Waleria odpadła - mąż sobie przypomniał, że jest taka okropna piosenka "panno Walerciu". Ale ostatnio coś wspomina o Anieli i Klarze, więc może którymś z tych da się zastąpić Marię. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Maria albo... pomóżcie 13.03.11, 10:16 jeśli wybieracie już tylko z pomiędzy tych dwóch to ja jestem za Klarą! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maria albo... pomóżcie 13.03.11, 13:02 Szkoda Walerii. Aniela jest świetna, zresztą Klara też niezła Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Maria albo... pomóżcie 14.03.11, 00:21 To ja jestem za Anielką Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Maria albo... pomóżcie 14.03.11, 10:48 uwierz_mirando napisała: > To ja jestem za Anielką Ja również, chociaż Klara też b. ładnie. Walerii szkoda. Jakby się tak człowiek każdą głupią przyśpiewką chciał przejmować, to w ogóle żadnego imienia by nie nadał. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maria albo... pomóżcie 19.03.11, 00:37 Gość portalu: kana napisał(a): > alerciu". Ale ostatnio coś wspomina o Anieli i Klarze, więc może którymś z tych > da się zastąpić Marię. Dobre pomysły, ale Walerii szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Maria albo... pomóżcie 19.03.11, 09:17 Maria - wolę Mariannę, ze względu na popularność Marii Aniela - tak Adriana - nieszczególnie mi się podoba. Bogna - niby ok, ale tylko ok, choć może....? Daria - nie lubię Eliza - też nie lubię, nie podoba mi się Hanna - jak Maria, zbyt popularna dla mnie Iga - nie- to zdrobnienie Kalina - nie podoba mi się Klara - TAK! Laura - może być, ale coraz popularniejsza, co dla mnie jest dużym minusem Lilla - wolę Lilianę zdrabnianą do Lilli Liwia - kojarzy mi się z Oliwią, której nie lubię Olga - ok Waleria - oryginalna, ale nie wiem, czy mi się podoba. nie przepadam za wschodnio kojarzącymi się imionami podsumowując: 1. Klara 2. Aniela 3. Marianna Odpowiedz Link Zgłoś