kristy4 14.05.04, 06:58 A co sądzicie o JADWINI? Wg mnie ma wiele staroświeckiego uroku, ale wyobrażam sobie małą dziewczynkę o tym imieniu. Jadwiga, Jadwinia lub po prostu Iga. Tylko czy nie byłaby nazywana Jadźką? I tak sobie myślę, że jest sporo pięknych imion, którym w naszej tradycji wyrobiły się okropne zdrobnienia: Stefania - Stefka, Maria - Mańka, Franciszka - Frania, Helena - Helka, Waleria - Walerka. To wszystko imiona moich ciotecznych babek. Kiedyś wydawały mi się okropne (imiona!), teraz sądzę, że są z klasą i warto do nich wracać. Ale te zdrobnienia ciągle mnie rażą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Jadwinia 14.05.04, 10:33 Ja uwielbiam zdrobnienie- Dziunia (od Jadziunia). Spotkalam sie z tym zdrobnieniem w ksiazce dla dzieci. Mialam ciocie JAdzię (i ogolnie znam kilka innych Jadwig) i chyba to forma przyjela sie najlepiej. Wlasnie nie Jadwinia, tylko Jadzia. Z tych ktore wymienilas do lask na pewno wraca Maria i Helena. Mnie najbardziej podoba sie Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
agewli Re: Jadwinia 14.05.04, 15:02 moj dziekan nazwal tak swoja coreczke (obecnie ok 2,5 roku, a dziekan to mlody czlowiek, ale juz profesor) i milo jest sluchac na zajeciach historyjki o jego Jadwisi poza tym u mnie to imie jest wysoko w rankingu potencjalnych imion mojej potencjalnej corki, bo tak ma na imie moja babcia (wyzej jest tylko imie mojem mamy - Barbara) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Jadwinia 14.05.04, 17:31 Milo mi czytac ten post. Mam córkę Jadwigę i wołam na nią Wiga, Wigusia. Ona - ma 19 mies. mówi na siebie Adzia. Nie znosze jak ktoś woła na nią Jagusia - bo kojarzą mi się "Chłopy". Imię zwykłe i nie oklepane i można zdrabniać na wiele sposobów. Jak jest niegrzeczna wołamy na nią Adźka. Odpowiedz Link Zgłoś
angie555 Re: Jadwinia 14.05.04, 19:32 kristy4 napisała: > > I tak sobie myślę, że jest sporo pięknych imion, którym w naszej tradycji > wyrobiły się okropne zdrobnienia: Stefania - Stefka, Maria - Mańka, > Franciszka - Frania, Helena - Helka, Waleria - Walerka. To wszystko imiona > moich ciotecznych babek. Kiedyś wydawały mi się okropne (imiona!), teraz > sądzę, że są z klasą i warto do nich wracać. Ale te zdrobnienia ciągle mnie > rażą. Ja natomiast uwazam że te zdrobnienia są cudowne, takie stare i tylko polskie Uwielbiam Franię i Manię i Helę, i Józię... kurcze! to ma jakis urok! ps. Mialam kolezankę Jadwige i nikt nie zdrabnial jej imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
magdachm Re: Jadwinia 15.05.04, 15:04 Hej, moja 11 miesięczna córeczka ma na imię Jadwiga (po prababci) - mówimy na nią Jadwinia lub Dziunia, Dziunieczka. Czasem na spacerze wołam Jadwiga i ludzie wyglądają na zaskoczonych. pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Jadwinia 19.05.04, 11:36 Dziewczyny, jesteście wspaniałe, a ja chyba do Was dołączę bo mam ukochaną Babcię Męza, Jadwigę, to była miłość od pierwszego wejrzenia, ona pierwsza i bez zastrzeżeń zaakceptowała mnie i tak sobie myślałam, że to byłoby fajnie nazwać tak dziewczynkę, ale obawiałam się, że będą np. w szkole wołać na nią "Jadźka". Ale wy tak pieknie zdrabniacie, że teraz wiem, że dam na pierwsze Jadwinia. Flaki mi się przewracają, jak słyszę w przedszkolu odbierając starszą pociechę, jak panie wywołują do domu Jessici, Sandry, Sary, Pamelę, Kewina, Oliwiera i takie tam zachodnie dziwolągi. A my mamy tyle pięknych starych słowiańskich imion. No i dwie Królowe Jadwigi ! Aha, bardzo mi sie podoba Helenka, Zosia. Pozdrawiam Was cieplutko. Kasia i 22 tyg. Pimpulątko Odpowiedz Link Zgłoś