Dodaj do ulubionych

krotkie dla dziewuchy

IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 15:44
Szukam imienia( max 4 litery )

dla siostry Poli

Zoja?
Lara?
Kira?
Olga?
Obserwuj wątek
    • polonica7 Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 16:33
      Zoja i Olga są ok smile

Nina
      Iga
      Kaja
      Mira
      • Gość: Majka Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 14:59
        Maja
        Kaja
        Nina
        Anna
        Pola
        Sara
        Rita
        Iga
    • ilianna Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 16:45
      Uwielbiam imię Kira, więc je bym wybrała. Zoja i Olga są ok, Lara zdecydowanie nie.

Dorzucam:
      Rita
      Nina
      Ewa
      Ida
      Sara
    • olianka Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 17:45
      Olga, Sara, Ruta
    • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 18:24
      Zoja i Olga są ok. Lara w polskim języku nie istnieje, podobnie jak Kira (która jest u nas Cyrą i jeszcze dodatkowo kojarzy mi się z kiłą).

Chyba większość takich imion została już zaproponowana. Dorzucę jeszcze kilka, posługując się wikipedią (nie wiem więc na ile niektóre z nich są faktycznie "do nadania") :
      Anna
      Aida
      Afra
      Ada
      Alba
      Bega
      Cyra zamiast Kiry
      Dina
      Dula
      Emma
      Feba
      Gaja
      Lea
      Lina
      Oda
      Pia
      Róża
      Ryta
      Tala
      Zyta

Są jeszcze imiona w stylu Irma, Maja, Lena, Nela itp, ale tych nie polecam. Nie przekonują mnie etymologicznie, choć do imienia starszej siostry akurat pod tym względem by pasowały smile

www.pajacyk.pl
      • uwierz_mirando Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 18:53
        Zoja i Olga na tak.
        Lara i Kira - na nie.

Ewa, Emma, Gaja, Ida, Lea, Róża
        • aka10 Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 20:42
          Zoja i Olga na nie.
        • Gość: Zoja Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 20:44
          Mia
      • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 21:17
        Jest w języku polskim Kira, Jak imię córki Galczynskiego Kiry własnie - tej od " wrózek i czarodziejów"
        Lara tez jest, corka Magdy Gessler tak ma na imię.

Gaja fajne , I Mira
        Lea odpada, córka psiapsoly juz jest Lea , nie bede robić konkurencji, ale ładne imie.
        • uwierz_mirando Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 22:18
          Gość portalu: poldencjusz napisał(a):

> Jest w języku polskim Kira, Jak imię córki Galczynskiego Kiry własnie - tej o
          > d " wrózek i czarodziejów"
          > Lara tez jest, corka Magdy Gessler tak ma na imię.

Ano córka Magdy Gessler ma tak na imię i szczerze mówiąc jak o tym usłyszałam, to nie pomyślałam nic pozytywnego wink Lara kojarzy mi się z Nikolami, Dżesikami, Andżelikami itd. ten sam worek dla mnie.

Co do Kiry: pl.wikipedia.org/wiki/Kira
          Mnie osobiście rymuje się z girą i nic na to nie poradzę tongue_out

Fajnie, że spodobała Ci się Gaja. A jak u znajomej "sprawdza się w praniu" Lea? smile Ciekawa jestem reakcji ludzi, bo to jednak rzadkie imię.
          • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 23:35
            e nie nie ten sam worek, szukajac krotkich imion przegrzebalam obsade w starym polskim kinie, a tam Dora, Pola, Loda, Lora i Lara , nota bene mnie sie podoba ze wzgledu na bohaterke dr Żywago, Lare właśnie, a właściwie Larysę, wiec nie w stronę Dzesiki, ale bardziej na wschód smile

Lee znam dwie , właśnie od kumpeli cora i u mnie na osiedlu i sprawdza sie normalnie. Fajne , krótkie , dziewczęce.
        • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 23:31
          > Jest w języku polskim Kira, Jak imię córki Galczynskiego Kiry własnie - tej o
          > d " wrózek i czarodziejów"
          > Lara tez jest, corka Magdy Gessler tak ma na imię.

Wiesz, dla mnie to, że Gałczyńska czy Gesslerówna noszą takie imiona, to nie jest żaden argument smile

Lary zdecydowanie w języku polskim nie ma. Co do Kiry/Cyry - no cóż, Kira to opcja rosyjska, a Cyra to opcja polska. Tak samo jak Cyryl to opcja polska, a Kirill - rosyjska. Więc dla mnie Kira jest równie pretensjonalna co np. Michelle. Ale to oczywiście Wasza sprawa co z tym zrobicie. Pewnie uda się Wam zarejestrować Kirę w polskim USC, więc mi już nic do tego smile

Ja w takim razie jestem za Mirą, Gają lub Zoją.
          • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 23:37
            A ja akurat kocham Galczynskiego i jego wyobraznie i uwazam ze imie dla cory wybrał świetne smile
            No ale syna bym chyba Ildefonsem nie nazwala wink
            • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 23:44
              > A ja akurat kocham Galczynskiego i jego wyobraznie i uwazam ze imie dla cory w
              > ybrał świetne smile

Jak już pisałam - nie mój to interes. Tzn. jeśli tak Cię ta Kira fascynuje, to nadaj. Ja nie namawiam, wręcz odradzam, ale co z tym zrobisz, to tylko i wyłącznie Twoja sprawa smile

> No ale syna bym chyba Ildefonsem nie nazwala wink

No ja chyba też nie wink Ale zdrobnienie Ildek jest wg mnie super.
            • gaudencja Re: krotkie dla dziewuchy 13.07.11, 13:09

> A ja akurat kocham Galczynskiego i jego wyobraznie i uwazam ze imie dla cory w
              > ybrał świetne smile

Może i świetne, ale bez wątpienia rosyjskie.
    • abiela Re: krotkie dla dziewuchy 03.07.11, 22:12
      Z tych Olga.
      Poza tym dorzucę Idę, Różę i Mirę.
    • Gość: kana Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.centertel.pl 04.07.11, 10:49
      jestem za Kirą albo Olgą. Kira jest bardzo ładnym imieniem i Gałczyńskiego też lubięsmile
      • Gość: xyz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 04.07.11, 16:14
        Zdecydowanie Lara - piekne imie. A Kira - sorry, ale kojarzy mi sie z wielkim piciem wink
        • Gość: xyz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 04.07.11, 16:17
          A moze Pola i Iga - tak jak corki Rusin smile
          • donmari-2 Re: krotkie dla dziewuchy 04.07.11, 16:51
            Gość portalu: xyz napisał(a):

> A moze Pola i Iga - tak jak corki Rusin smile

Ja bym raczej taki zstaw odradzała, chociaż nie ukrywam, że by pasowało.

Z Twoich propozycji Olga, Kirę , a już na pewno Zoję i Larę bym odradzała. A może po prostu Ewa? Klasyczne, spełnia wymogi, ostatnimi czasy nieco zapomniane, nie grożą jej cztery imienniczki w klasie
            • Gość: Poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 18:49
              Ig w sasiedztwie i wsrod przyjaciól jak mrowkow, wiec odpada, imienia biblijnego nie chce.

Do Olgi sie chyba zblizam.
              • florianne Re: krotkie dla dziewuchy 04.07.11, 18:55
                Popieram więc Olgę .
              • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 04.07.11, 18:58
                Zoja już odpadła ?
                • Gość: Poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 20:11
                  NIe...jeszcze czas..ale na Zojkę , mąz cos nosem kręci.
                  • Gość: lili18 Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.197.159.178.ip4.galileusz.pl 04.07.11, 23:24
                    Zara, Lara, Inga, a moze Alisa
    • Gość: Poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 22:45
      heh podoba mi sie tez imie AVA ale tylko pisane przez V ze wgledu na fajny znak grafczny..ale no dobra wydumane , i nie da sie zarejestrowac sad Ale graficznie wyglada super!
      • tami46 Re: krotkie dla dziewuchy 04.07.11, 23:08
        Mnie się nie podoba dzieweucha.
        • Gość: Poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 22:10
          Przeciez jej jeszcze nie widzialas, ja z reszta też , ( no za wyjatkeim jakis czarno- bialych mazow wink
      • aka10 Re: krotkie dla dziewuchy 08.07.11, 23:58
        Gość portalu: Poldencjusz napisał(a):

> heh podoba mi sie tez imie AVA ale tylko pisane przez V ze wgledu na fajny znak
        > grafczny..ale no dobra wydumane , i nie da sie zarejestrowac sad Ale graficznie
        > wyglada super!

Znam jedna Ave tak wlasnie pisana. Nie mieszka w Polsce.
      • gaudencja Re: krotkie dla dziewuchy 13.07.11, 13:13
        Gość portalu: Poldencjusz napisał(a):

> heh podoba mi sie tez imie AVA ale tylko pisane przez V ze wgledu na fajny znak
        > grafczny..ale no dobra wydumane , i nie da sie zarejestrowac sad Ale graficznie
        > wyglada super!

W średniowieczu była w Polsce notowana Awa - może pochodziła od gockiego aba - "mężczyzna", a może od starosaksońskiego aval - "siła". Być może etymologia była jeszcze inna. Była też św. Awa. Możesz spróbować z rejestracją, w razie czego pomożemy.
    • cynta Re: krotkie dla dziewuchy 06.07.11, 15:00
      To ostatnie sie fajnie nosi, zapewniam! ale nie pasuje do Poli..
      Zalezy jaki klucz byl uzyty przy wybieraniu imienia Pola
      Np:
      Jezeli mial to byc przyjety obecnie skrot od calego imienia (Apolonia) to Nina (od Janiny) bylaby fajna. Jezeli chodzi o okolowojenne imie "historyczne to Ada pasuje. A jezeli to newage'owy zakret to Alma, Mozna jeszcze "literkowo" np. Pia, Petra
      • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 22:12
        No moze Ada - o tym nie pomyślałam, jeszcze wtedy była modna Nora, ale mi sie z pewna jamniczka kojarzy . a Pola wzieta od Negri i Raksy

Paula mi jeszcze chodzi po głowie, ale to juz 5 liter , a nazwisko dlugasne.
        • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 06.07.11, 22:24
          Eeee, Pola zbyt podobna do Pauli. A może Ida zamiast Ady?

Swoją drogą, wiesz, że Raksa i Negri to Apolonie?
          • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.11, 07:32
            Negri tak, Raksa nie wink
            • olianka Re: krotkie dla dziewuchy 07.07.11, 08:05
              Raksa też.
              • zoja2011 Re: krotkie dla dziewuchy 07.07.11, 20:24
                mnie się najbardziej podoba Zoja smile Tak właśnie będzie miała na imię moja córa smile)
                długo się wahałam bo siostra i mama kręciły nosem. ale najważniejsze,że mnie i mężowi się podoba! Wcześniej myślałam nad: Kaja, Ida, Iga, Hanna, Kalina
                • Gość: aiella Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 21:03
                  Kira b mi sie podoba, a zwlaszcza Nora. Pozostale brzmia mi jak skroty, ktorymi zwykle sa. Ja nie lubie.
                  • dalenia Re: krotkie dla dziewuchy 20.07.11, 22:18
                    Gość portalu: aiella napisał(a):
                    > Kira b mi sie podoba, a zwlaszcza Nora. Pozostale brzmia mi jak skroty, ktorymi
                    > zwykle sa. Ja nie lubie.

A Nora to co wg Ciebie jak nie skrót? smile
    • Gość: aaa Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.ghnet.pl 08.07.11, 18:26
      tylko nie Zoja
      • h_annah Zoja 20.07.11, 12:59
        Mam w domu Zojkę i nadal mi sie to imie bardzo podoba. Na równi z Gaja (bo Gajka Kuroń) i Kirą.
    • cayenne28 Re: krotkie dla dziewuchy 20.07.11, 22:12
      Ja proponuję imię:
      Jana
      Roma
      Mila
      Wiera ( ma 5)

Z tych co były: to podoba mi się Gaja - Kira na nie.
    • wyczyny Re: krotkie dla dziewuchy 21.07.11, 12:42
      zdecydowanie Zoja, Zojka
      pozostale dla mnie zbyt twarde, poza tym mam z nimi skojarzenia nastepujące:
      Lara-bohaterka gry, raczej zwracala uwage cialem niż duchem wink
      Kira-kir, zalobna tkanina, wiec mroczne takie
      Olga-w zestawie z Polą, to jakby mieć corki 2 narodowości lub rodzice reprezentowaliby Polskę i Rosję
      ale oczywiście to moje subiektywne odczucia...
      nie wiem, czy wyżej padła propozycja imienia Lilla(podobno nie musi być przez 2 l, więc mieści się w 4 literach), Emma, Rita, Róża, trochę dłuższa jest jeszcze Klara
      • Gość: poldencjusz Re: krotkie dla dziewuchy IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 15:34
        Jeśli chodzi o Olge to imię mojej prababci ( bo my w sporej czesci rodziny pochodzimy z kresów wschodnich tzn ja maz rdzenny malopolszcznin) stad tez u mnie pewnie zamiłowanie do wszelkich Zoj , Larys i Kir wink Wiec ta teoria 2 narodowości wcale nie jest taka głupia wink

Ale jeszcze nie wybraliśmy , i może lepiej gdyby był chłopiec, bo na 99% przy obopólnej zgodzie małżonków zostanie Maciejem.
    • rose01 Re: krotkie dla dziewuchy 27.07.11, 12:15
      Kaja mnie się bardzo podoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.