12.07.11, 15:45
Nie Marcelina. Jak Wam się podoba? Mi bardzo. Niewykluczone że będę je w przyszłości rozważać jeśli trafi mi się córka i "moje" imiona, te najukochańsze, nie przejdą. Po raz kolejny zadaję to pytanie, ale jak jest z Marcelą w liczbach?
Obserwuj wątek
    • luska.s Re: Marcela 12.07.11, 15:49
      bardzo mi się nie podoba.
    • dalenia Re: Marcela 12.07.11, 16:04
      Dla mnie neutralna - ni mnie ziębi, ni grzeje. Swojej córki pewnie tak nie nazwę, ale u kogoś odebrałabym całkiem pozytywnie. Dla mnie jednak Marcela dużo lepiej brzmi jako zdrobnienie od Marceliny.
    • polifonia1983 Re: Marcela 12.07.11, 16:20
      podoba mi się bardziej, niż Marcelina, wybierając zastanawiałabym się które z nich bardziej pasuje do nazwiska
    • zum.zum.zone Re: Marcela 12.07.11, 16:23
      Bez entuzjazmu, aczkolwiek pozytywnie. Bylabym milo zaskoczona spotykajac mala Marcelke.
      • ariella Re: Marcela 12.07.11, 16:53
        Marcela to dla mnie taka wydziwiona MArcelina. Podobnie jak Marcel, zamiast MArceli. Skad taka moda? Ze krotsze? Marcel to moze jesczze z francuska tak, ale pretensjonalnioe na maksa.
        Sorry za sczzerosc
        pozdr
        • polifonia1983 Re: Marcela 12.07.11, 17:57
          Marcela, żeńska forma imienia Marceli. Inne formy: Marcelina. Obce formy: Marcella, Marzella, Marcelija.
          Patronka: Św. Marcela Rzymianka, uczennica św. Hieronima, urodzona między 325 a 335 r, ascetka (wspomnienie 31 stycznia).
          Chyba nie masz racji, z tą pretensjonalnością na maksa. W tym imieniu nie chodzi tylko o to, że jest krótsze, jest po prostu innym, uznanym od lat wariantem i tak jak Marcel, Marceli, Marcelin i Marcelina wywodzi się od nazwy rodu Marcellusów. W przypadku Julii, Julity i Julianny nie ma się wątpliwości, że choć mają wspólne korzenie, są różnymi imionami i w tym przypadku też nie powinno się ich mieć. Owszem, są do siebie podobne, ale żadne z nich nie jest ani lepsze, ani gorsze.
          Imiona te funkcjonują jednocześnie, dla przykładu, patronka Marcelin urodziła się ok. 332, roku, tak więc obie panie żyły w tych samych czasach.
          Jak widzisz, żaden z wariantów tego imienia nie ma nic wspólnego z językiem francuskim, chociaż oczywiście w różnych krajach są popularne różne wersje imion.
          Nawiasem mówiąc wszystkie te imiona oznaczają "małego wojownika", co mnie osobiście wydaje się dosyć zabawne i urocze.
          Sorry za sczzerosc
          smile
    • olianka Re: Marcela 12.07.11, 19:25
      Znam jedną Marcelę i sporo Marcelin. Zdecydowanie wolę to drugie imię. Najbardziej podoba mi się jednak Marcjanna.
      • sadzik81 Re: Marcela 12.07.11, 22:01
        Niestety ale nigdy nie nadalam bym tego imienia,wlasnie mialam pisac w innym watku o Konstancji i Marcelinie ale pojawil sie ten watek.
        Marcelina jeszcze jakos ujdzie ale balabym sie ze beda ja skracac do Marceli a napewno by tak bylo,jakos strasznie nie podoba mi sie Marcela nie wiem czemu.
        • ariella polifonio - dzieki 12.07.11, 22:49
          zawsze mozna sie czegos dowiedziec, niemniej odczuca mam jakie mam, zwlaszcxza Marcel mnie irytuje pozdr
          • gaudencja Re: polifonio - dzieki 13.07.11, 14:44
            Podzielam Twoje odczucia co do Marcela, ale co do Marceli, to w Polsce notowana jest co najmniej od 1676 roku (w tekach Dworzaczka):
            Grodzkie i ziemskie > Nakło > Część 2
            1226 (Nr. 225) 1676
            Marcela Rzeczycka, c. o. Marka Rzeczyckiego, z ol. Niemojewskiej, a ol. Adama Rz. brata rodz. bp. +-go obok innych sióstr spadkobierczyni, żona Stanisława Gołkowskiego, w tow. Jakuba N., ol. Andrzeja syna i Aleksandra Jackowskiego, ol. Wojciecha syna z ol. Katarzyny Niemojewskiej, krewnych z l. mac., części swe we wsi Buntowo p. N. Andrzejowi-Karolowi Grudzińskiemu wojewodzie poznań. za 833 zł. z s. oryg. 2. 500 zł. sprzed. (f. 663v) Barbara Rz., c. o. Marka z ol. Niem. ż. Jakuba Gocanowskiego, cz. swoją ib. Grudzińskiemu za 833 zł. sprzed. (f. 666)
          • polifonia1983 Re: polifonio - dzieki 13.07.11, 15:04
            Proszę smile
    • tadea Re: Marcela 13.07.11, 15:09
      Podoba mi się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.