Dodaj do ulubionych

Imiona amerykańskie

28.07.11, 11:36
Zaskakująco często na moje blogi wchodzą osoby szukające w Google'u frazy "imiona amerykańskie" lub podobnych. Postanowiłem wyjść naprzeciw tym zainteresowaniom i napisać coś o imionach popularnych w USA, a u nas raczej nieznanych.
Są już teksty o Ethanie, Mii i Jaydenie, ale problemów raczej przybywa niż odwrotnie.
Proszę o lekturę i uwagi.
J.G.
Obserwuj wątek
    • Gość: Daria Re: Imiona amerykańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 11:43
      Mia dotarła do Nas również.
      • jang Re: Imiona amerykańskie 28.07.11, 11:46
        Nie dziwi mnie to, bo to jest superpopularne imię w Niemczech.
    • gaudencja Re: Imiona amerykańskie 28.07.11, 23:13
      Dziękujemy. Ze swej strony przypomnę wątek archiwalny o Etanie: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,62910597,,Ethan_.html?v=2
      Jedna z ostatnich pyskówek o Mii (bylo ich już kilka, rodzice Mii są niezwykle aktywnymi bojownikami na rzecz tego imienia, podobnie jak rodzice Inek), jeszcze niezarchiwizowana, jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,75958849,,Mia_czy_to_samodzielne_imie_.html?s=0
      • gaudencja Re: Imiona amerykańskie 28.07.11, 23:35
        Aha, i jeszcze jedno. Myślę, ze u nas opóźnienie względem USA jest co najmniej 10-letnie, przy czym naśladowanie dotyczy raczej imion, które funkcjonują i mają podobne brzmienie w Polsce (lub mozna je zupełnie bezproblemowo przenieść; wyjątkiem jest Jessica) oraz nie schodzą własnie z areny po długotrwałej popularności (dlatego dotyczy raczej imion żeńskich niż męskich). 30 pierwszych imion w 2001 roku wygladało tak:
        Rank Male name Female name
        1 Jacob Emily
        2 Michael Madison
        3 Matthew Hannah
        4 Joshua Ashley
        5 Christopher Alexis
        6 Nicholas Sarah
        7 Andrew Samantha
        8 Joseph Abigail
        9 Daniel Elizabeth
        10 William Olivia
        11 Anthony Jessica
        12 David Taylor
        13 Tyler Emma
        14 John Alyssa
        15 Ryan Lauren -> zamiast niej Laura
        16 Zachary Grace
        17 Ethan Kayla
        18 Brandon Brianna
        19 James Anna
        20 Alexander Megan
        21 Dylan Victoria
        22 Justin Destiny
        23 Jonathan Sydney
        24 Christian Rachel
        25 Austin Jasmine
        26 Samuel Jennifer
        27 Benjamin Julia
        28 Noah Isabella
        29 Logan Morgan
        30 Robert Chloe

Zaznaczyłam imiona, które są aktualnie w Polsce na czasie lub zainteresowanie nimi wyraźnie się zwiększa (zwiększyło), mimo niskiego poziomu. Wahałam się nieco nad Abigail. Oczywiście częśc z tych imion to imiona, które już w 2001 były w Polsce modne, takie jak Julia czy Wiktoria. Nie sprawdzałam natomiast, co się z nimi działo w USA w 1991. Pierwsza trójka męska jest niepodobna z brzmienia do polskich odpowiedników i zainteresowanie nimi w Polsce jest raczej samoistne. A w ogóle mam teze, że aktualnie imienniczo jesteśmy w wieku XV-XVI i zbliżyliśmy się własnie do XVII wieku (staje się modny Franciszek i Helena, których nie było w pierwszej 10-tce XVI wieku).
        • Gość: Zoja Re: Imiona amerykańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 07:24
          a jednak próbujemy naśladować amerykanów.Czy wróżysz w późniejszym latach wzrost nadań Mii?
          • gaudencja Re: Imiona amerykańskie 30.07.11, 16:48
            Myślę, że jesli nasladujemy, to ze sporym opóźnieniem i raczej nie w środowisku ludzi dobrze wykształconych. Mia już jest nieco bardziej widoczna, niż była, ale dużej mody na nią nie wróżę. Oczywiście mogę się mylić, Lena znalazła się w jakimś sreialu i proszę, co się z nią dzieje, choć chwilę temu nic nie zapowiadało aż takiej popularności.
            • gaudencja Re: Imiona amerykańskie 31.07.11, 15:29
              gaudencja napisała:

> jakimś sreialu i proszę, co się z nią dzieje, choć chwilę temu nic nie zapowiad

Przepraszam - literówka nie była zamierzona ;-]
        • jang Re: Imiona amerykańskie 08.08.11, 19:56
          Temu trzeba się przyjrzeć bliżej, to jasne. Dziękuję za to świetne porównanie.
          Na razie trzeba szukać wyjaśnienia krok po kroku, więc ostatnio napisałem kilka tekstów, m.in. taki: nasze-imiona.pl/2011/08/05/noe-nowak/.
      • aneladgam Re: Imiona amerykańskie 31.07.11, 14:31
        ja do Mii dorzucę jeszcze moje ukochane zestawienie:
        forum.gazeta.pl/forum/w,12924,64838306,93404911,Mija_Ochota.html
        • Gość: Sowa Re: Imiona amerykańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 15:23
          w takim zestawieniu wygląda i brzmi koszmarnie.
          Jestem lingwistką oraz wychowawcą w prywatnym przedszkolu,prowadzę grupę maluszków 2,5-4 l,i jest z Nami 3,5 letnia Mia.Rodzice wykształceni oraz co przykuwa uwagę otwarci,niesamowicie weseli ,rozmowni i jak mało którzy zainteresowani edukacją córki.A sama Mia,dominuje w grupie,jest bardzo lubiana przez rówieśników ,bystra i powiem Wam szczerze,choc sama zawsze stroniłam od imion tej kategorii,nie wyobrażam sobie by ta mała nazywała sie inaczej.
          Imie podobno im się po prostu podobało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.