Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

11.08.11, 15:47
Usłyszałam jak mama pewnego chłopca woła do niego Loik czy ktoś mi powie jak sie pisze to imię i jakiego jest pochodzenie
Obserwuj wątek
    • grecka_pszczola Re: prośba o pomoc 11.08.11, 15:57
      Może to Loic, forma imienia Louis? Nie jestem pewna, ale to chyba polski Ludwik?
      Czy to było polskie dziecko? Loik kojarzy mi się też ze zdrobnieniem od imienia Alojzy, ale to już bardzo subiektywne odczucie.
    • dalenia Re: prośba o pomoc 11.08.11, 18:48
      Loik jako zdrobnienie od Alojzego, to całkiem fajna opcja. Jesteś pewna, że to był Loik? A może to jakiś "zagraniczny" dzieciak na wakacje tu przyjechał? smile
      • olus22 Re: prośba o pomoc 12.08.11, 21:09
        To było polskie dziecko bo dziewczyna jest z mojej miejscowości a chłopiec na pewno ma Loik i to nie w zdrobnieniu
        • dalenia Re: prośba o pomoc 12.08.11, 22:55
          Tyle znalazłam:
          Behind The Name
          wikipedia
          Baby Names
          Baby Names World

Jak widać jest kilka hipotez. Może Loic pochodzi od Louisa/Lewisa (Ludwika), a być może od Loukasa (Łukasza). Na wikipedii jest sporo Loiców, wszyscy chyba z pochodzenia są/byli Francuzami.

Przyznam, że bardzo mnie ciekawi skąd w Polsce pomysł na to imię. A może ojciec dziecka jest Francuzem? Albo któreś z rodziców ma jakieś francuskie korzenie?
          • domi_33 Re: prośba o pomoc 14.08.11, 23:01
            a może od Lolka - Karolka? ja byłabym zdolna tak to zdrabniać. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.