Gość: koko IP: *.zone15.bethere.co.uk 24.08.11, 01:12 Co prawda nie znam jeszcze plci dziecka ale intensywnie mysle nad imieniem dla mojego drugiego dziecka.Pierwsze starsze to Amelia , jesli chodzi o drugie dziecko na wszelkie moje propozycje moj maz mowil nie, nie umial sie nawet okreslic jaki rodzaj imion mu sie podoba.Odrzucone propozycje "babciowate" tzn Helena,Julia,Antoni,Leon i "ciotkowate" Karolina,Tomasz , Szymon.Przekopalam internet wzdluz i wszerz i znalazlam grupe imion dla dziewczynki ktora maz wreszcie zaakceptowal:Inga,Pola,Maja,Zuzia itp(wedlug mojego m sa to imiona nowoczesne).A teraz mam problem zeby znalesc imiona "nowoczesne" dla chlopca Poratujcie. ps.mieszkamy w Anglii i obydwoje nie godzimy sie na Sandry,Keviny.Chodzi o imiona "nowoczesne" polskie nie zagraniczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ella Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.opera-mini.net 24.08.11, 01:26 Błażej, Kaj, Aleksander/Aleksy, Igor, Olaf, Bruno, Nikodem, Iwo, Natan, Seweryn, Roch dla dziewczynki Inga jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 03:57 Kacper, Marceli, Eryk, Błażej, Oskar, Mikołaj, Filip, Bruno(n), Igor, Cyprian, Fabian, Gabriel, Joachim, Kosma, Nikodem, Tymon, Tytus. Z tych dla dziewczynek zdecydowanie najbardziej podoba mi się Inga. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 07:05 Adrian ,Bartłomiej ,Kordian ,Kornel, Iwo,Emil,Filip,Norbert ,Tymon ,Gabriel,Dorian,Bruno(n),Natan ,Nataniel Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 09:51 Ech, ci mężowie i ich postrzeganie współczesności... A do rzeczy. Mi od razu przyszedł do głowy wspomniany już kilkakrotnie Bruno. Oprócz tego może Tymon, Olaf, Damian, Julian, Artur, Karol, Jonatan, Hubert, Hugo, Błażej (ale to ciężkie za granicą), Emil, Kornel, Feliks, Florian. Oczywiście nie są one nowe na polskim gruncie, ale chyba wpisują się w trendy, nie będąc przy tym jakoś oszałamiająco popularne. Z wymienionych dla dziewczynki względnie podoba mi się tylko Inga. Od siebie dorzucę Jaśminę, Paulę, Alicję i Izabelę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 09:58 Gość portalu: koko napisał(a): Przekopalam internet > wzdluz i wszerz i znalazlam grupe imion dla dziewczynki ktora maz wreszcie zaak > ceptowal:Inga,Pola,Maja,Zuzia itp(wedlug mojego m sa to imiona nowoczesne). Za tą Polę, Maję dostanie Ci się na tym forum. Dobrze, że nie dorzuciłaś Leny. Tutaj takich imion nie lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.zone15.bethere.co.uk 24.08.11, 10:33 Maja ,Pola to byly przyklady imion " nowoczesnych" wg mojego meza.Z imion zenskich rzeczywiscie najbardziej przypadla mi do gustu Inga, Zuze tez lubie, nie przepadam za Maja, Nina, Emma czy Lena.Maz jest osoba uparta i raczej go nie przekabace moimi pomyslami( mowa o imionach "ciotkowato babciowatych").Przy pierwszym dziecku 9 lat temu upieralam sie przy Anieli,plakalam ,wymyslalam i w koncu mamy Amelie Aniele( Aniela byla babciowata a amelia cool , moja prababcia byla Amelia o czym m nie mial pojecia ).Tym razem chce miec wiecej do powiedzenia przy wyborze dlatego staram sie dobrze przygotowac. Z tych " nowoczesnych" chlopakowych Iwo czy Bruno wogole mi nie podchodza,Oskarow, Wiktorow i Kacprow tez nie lubie. A Bastian to jest zdrobnienie?, za Sebastianem nie przepadam . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 20:58 Gość portalu: koko napisał(a): > Maja ,Pola to byly przyklady imion " nowoczesnych" wg mojego meza. No dobrze, tylko ze wybiera wśród imion tak popularnym w tym pokoleniu, jak w naszym były Karolina, Tomasz i Szymon. W dodatku Pola się ponoc na angielskich forach kojarzy z "pole dancer", czyli tancerką na rurze. forum.gazeta.pl/forum/w,12924,59981363,60004011,Re_Pola.html Dla mnie obecnie "nowoczesne" imiona, które nie sa imionami ze szczytów rankingów, to dla dziewczynek np. Kornelia, Blanka, Matylda, Malwina, Antonina, Laura, Liwia, Stella. A dla chłopca - Ksawery, Tymoteusz, Maksymilian, Marceli, Julian, Nikodem, Kajetan, Iwo (którego juz wiem, że nie lubisz), Cyprian. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 22:24 POdrzucę Kasjana, Tobiasza, Gwidona, Kajetana. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Pola 27.08.11, 09:08 gaudencja napisała: > Gość portalu: koko napisał(a): > > > Maja ,Pola to byly przyklady imion " nowoczesnych" wg mojego meza. > > No dobrze, tylko ze wybiera wśród imion tak popularnym w tym pokoleniu, jak w n > aszym były Karolina, Tomasz i Szymon. W dodatku Pola się ponoc na angielskich f > orach kojarzy z "pole dancer", czyli tancerką na rurze. Brednie piszesz. I np. dlatego Walijczyk John Porter nazwał córkę Pola! Pewnie mu się tak kojarzyło Znam Angielkę - Polę. Bardzo lubi swoje imię, ma kontakt z wieloma ludźmi i jakoś nigdy nie słyszałam, żeby się komuś Pola-pielęgniarka z Polą-tancerką kojarzyła. Mi się np. Matylda kojarzy z grubą dziewczyną, z wąsikiem nad górną wargą... Komuś na forum Alan skojarzył się z Analem. UWAGA ANGLICY! Nie nazywajcie synów Alan! Na polskich forach Alan kojarzy się z Analem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 27.08.11, 12:03 a_andzia28 napisała: > Brednie piszesz. Nie bądź chamska. > Znam Angielkę - Polę. Bardzo lubi swoje imię, ma kontakt z wieloma ludźmi i jak > oś nigdy nie słyszałam, żeby się komuś Pola-pielęgniarka z Polą-tancerką kojarz > yła. A inni słyszeli. Wydaje mi się, że nie jesteś jedyna na świecie. > UWAGA ANGLICY! Nie nazywajcie synów Alan! Na polskich forach Alan kojarzy się > z Analem Popieram :-] Zresztą już masowo nie nazywają. Nie ma teraz dostępu do stron brytyjskiego urzędu statystycznego, ale w USA to imię bylo na 156 miejscu w 2010 roku, po spadku trwającym od 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Pola 27.08.11, 15:07 gaudencja napisała: > a_andzia28 napisała: > > > Brednie piszesz. > > Nie bądź chamska. > Nie, nie jestem chamska. A ty piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola 27.08.11, 18:30 a_andzia28 napisała: > Nie, nie jestem chamska. Aha, wszystko jasne. Cieszę sie, że tak dobrze o sobie myślisz i nie pozostaje mi nic innego, jak uwierzyć ci na słowo, bo dowodów na to nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 10:26 dla dziewczynki dorzucę: Berenika, Liliana, Dominika, Kalina, Marcelina, Michalina, a z krótszych, które chyba bardziej odpowiadają Twojemu mężowi dorzucę: Zoję (Zojka-ładniejsza niż twarda Inga, czy skrótowe Pole, Maje) dla chłopca nie padł jeszcze: Marceli, Dominik, Jeremi/Jeremiasz, Jonasz, Samuel, Aleksy dobrego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.zone15.bethere.co.uk 24.08.11, 10:42 Tutaj w anglii co drugi chlopiec to Alex lub Max, Marcel jest fajny.Dla dziewczynek (dla chlopcow tez)chodzi o imie super przez duze S a nie o imie czteroliterowe.Marcelina odpadnie od razu ale Berenika moze mojemu mezowi sie spodobac bo jakas taka egzotyczna sie zdaje.Przy pierwszym dziecku moj m stawial na Donate, Bernadette, niestety to nie bylo w moim guscie , choc teraz moglabym sie zasanowic nad Bernadetta, no ale mezowi juz nie w glowie takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 11:43 Widzę, że nasi mężowie dosyć podobni w stylu są. Na wszystko kręcą nosem, ale własnych pomysłów nie mają a ich argumenty niekoniecznie odpowiadają rzeczywistości. Bo niby od kiedy to Donata jest imieniem nowoczesnym? Dla mnie brzmi raczej jak imię dla zakonnicy z dziewiętnastego wieku. No ale to chyba kwestia subiektywnego odczucia. A może spodoba Wam się Dagmara, Kornelia, Blanka lub Laura? Zaś z tych w tym momencie bardzo osłuchanych podobają mi się np. Weronika i Gabriela. Wiesz, może podsuń mężowi po prostu aktualną listę rankingową. Bo cóż innego jest współczesne niż to, co w tym momencie popularne. Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby wybierać imiona oklepane, ale o to, by uświadomić mężowi, że np. te "babciowe" należą już do normy i dziecko o imieniu, dajmy na to, Michalina nie będzie się wyróżniać z tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.zone15.bethere.co.uk 24.08.11, 11:56 > Bo niby od kiedy to Donata jest imieniem nowoczesnym? Dla mnie brzmi raczej jak imię dla zakonnicy z dziewiętnastego wieku. No ale to chyba kwestia subiektywnego odczucia. To samo mojemu mezowi powiedzialam > Wiesz, może podsuń mężowi po prostu aktualną listę rankingową. Bo cóż innego je > st współczesne niż to, co w tym momencie popularne. Za duzo imion w jednym miejscu , na sama mysl ze mialby przejrzec liste popularnych juz slysze jak sapie i mowi nie po przeczytaniu pierwszych. Ja mam wybrac on zatwierdzic.Ciezki typ z tego mego meza Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 13:09 Gość portalu: koko napisał(a): > Tutaj w anglii co drugi chlopiec to Alex lub Max, Max jest na 12 miejscu najpopularniejszych imion w uk w 2010 a Alexander na 18 wiec raczej co drugi to chyba wsrod polskich dzieci najnowszej emigracji, Alex jako samodzielne imie a Max przewaznie jako skrot od Max(ks)ymilian. Jakbys mogla zdefiniowac ''imiona nowoczesne'' byloby latwiej. Wiekszosc podanych tu imion nie jest nowoczesna tylko jakis czas nieuzywana. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 13:30 A moze Łukasz, Filip, Adam, Konrad, Patryk? Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 13:38 To zalezy co to sa imiona nowoczesne... Do Amelii pasuje Gabriela, a dla mnie nowoczesna jest Alma. Gabriel tez fajny, inne imiona aniolow zreszta tez sa dosc odjazdowe. A moze Eliot, Cyryl, Eryk, Hugo, Teodor, Ariel, Kamil albo Dominik? Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 24.08.11, 14:49 jeszcze dla chłopaka pomyślałam o Beniaminie, Tobiaszu, Witoldzie (czyli Witku)...może Manuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.zone15.bethere.co.uk 24.08.11, 16:59 Żyraf odpada bo z polskim znakiem Co to znaczy "nowoczesne" , nie mam pojecia, a moj maz nie umie tego okreslic.Jesli chodzi o popularne tez one nie sa nowoczesne dla mojego meza ( przynajmniej nie wszystkie). "nowoczesne" dla niego jest wlasnie Maja ,Gaja, Zara , Kaja,Zuzanna,Nadja itp .Jestesmy urodzeni w latach 80 wiec w klasach mielismy Lukaszow,Tomaszow Anny ,Magdy itp.Ja nic nie mam do tych imion niektore nawet lubie, ale maz, on jest na nie bo te imiona sa takie "nijakie".Jak sie dowiem na przykladach imion co to znaczy dla mojego meza "nowoczesne" na pewno doniose. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 26.08.11, 16:42 ula-35 napisała: > Żyraf Nie powinnam, ale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" IP: *.zone15.bethere.co.uk 26.08.11, 20:09 > ula-35 napisała: > > > Żyraf > > Nie powinnam, ale Memu m z wielka checia bym to zaproponowala Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imie dla chlopca "nowoczesne" 30.08.11, 14:00 Dla dziewczynki Inga jak najbardziej! A dla chłopaka ... Strzelam: Adam, Beniamin, Cyprian, Cyryl, Cezary, Dominik, Dorian, Ernest, Edwin, Edgar, Hubert, Igor, Jeremi, Jonatan, Julian, Kornel, Marceli, Miron, Natan, Olaf, Ruben, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś