Gość: M. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 19:05 Jak odbieracie imię Józefina? Czy jest ono "problematyczne", chodzi mi o to, czy jest ono "obciachowe", nieodpowiednie dla dziewczynki żyjącej w XXI wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Imię Józefina. 27.08.11, 19:21 Podoba mi się ogromnie. Poszukaj w wyszukiwarce dawnych wątków o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itsme Re: Imię Józefina. IP: *.opera-mini.net 27.08.11, 19:38 mnie się nie podoba i myślę, że zdrobnienie Józia może być trochę obciachowe dla dziewczynki, tak jak np. Krysia, Wiesia czy Czesia. nie zrozumcie mnie źle, bardzo lubię "babcine" imiona: Anielę, Ludmiłę, Felicję, Helenę, Ludwikę, ale akurat tych wyżej wymienionych niet. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Imię Józefina. 27.08.11, 20:41 Mnie się nie podoba. Jak byłam mała, to jedna z kuzynek miała wadę wymowy i nie potrafiła wymówić mojego imienia. Wychodziło jej "Józia" i dlatego część rodziny zaczęła do mnie mówić "Józefina". Wydawało im się to bardzo śmieszne a ja dostawałam szału Lubię staromodne imiona, ale Józefina, podobnie jak Krystyna, Krzysztofa, Rzepicha, czy Zdzisława są według mnie po prostu brzydkie i mało wdzięczne. Mając tak na imię czułabym się poszkodowana, choć pewnie do wszystkiego można się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnywrobel Re: Imię Józefina. 27.08.11, 21:46 Józefina jest śliczna i bardzo kobieca, ale Józia... taka sobie co najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Imię Józefina. 27.08.11, 21:52 Józefina podoba mi się bardzo, ale tylko w pełnej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię Józefina. IP: *.adsl.alicedsl.de 27.08.11, 22:05 Ja również nie jestem niestety wielką fanką tego imienia. Chyba głównie dlatego, że kojarzy mi się "odmęsko". Z Antoniną, Michaliną czy nawet Marianną zdążyłam się już osłuchać i przyzwyczaić ale z Józefiną dalej mam problem. A może po prostu mi się nie podoba? Nie nazwałabym dziecka Józią na pewno. Podobne odczucia żywię do Stasi, Władzi, czy Krzysi. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię Józefina. 29.08.11, 14:02 tami46 napisała: > Józefina tak Józefa nie. Mam podobnie. Józefina kojarzy mi się z cesarzową, Józefa z prostą chłopką. A wracając do Józefiny, to nie sądzę, żeby była krzywdząca. Mnie osobiście odstrasza właśnie ta lekka pompatyczność, z jaką ją kojarzę. No ale jeśli wróciły wspomniane wyżej Antonina i Michalina, to przed Józefiną prawdopodobnie też świetlana przyszłość. Co ciekawe, w ogóle nie widzę problemu ze zdrobnieniem Józia, czy nawet dla nastolatki Ziutka/Ziuta. Dla ciekawostki dodam, że w Niemczech już odnotowuje się powrót ichniejszej Josephine/Josefine. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Józefina. 29.08.11, 14:14 > A wracając do Józefiny, to nie sądzę, żeby była krzywdząca. Mnie osobiście odst > rasza właśnie ta lekka pompatyczność, z jaką ją kojarzę. No ale jeśli wróciły w > spomniane wyżej Antonina i Michalina, to przed Józefiną prawdopodobnie też świe > tlana przyszłość. o, a dla mnie taka pompatyczna jest Wiktoria i Konstancja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Józefina. 27.08.11, 22:28 Gość portalu: M. napisał(a): > Jak odbieracie imię Józefina? Czy jest ono "problematyczne", chodzi mi o to, cz > y jest ono "obciachowe", nieodpowiednie dla dziewczynki żyjącej w XXI wieku? IMO jest bardzo odpowiednie, a zdrobnienia mogą być zupełnie inne, niż Józia. Wystarczy sięgnąć do różnych wcześniejszych wątków na temat tego imienia na forum, żeby je tam wyczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Imię Józefina. 28.08.11, 00:47 Jak dla mnie jest okropne i w życiu bym dziecku nie nadała . Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię Józefina. 28.08.11, 10:52 myślę że takie imię jednak może być krzywdzące dla dziecka jeśli teraz byłaby nastolatkąto nie miałaby za ciekawie, wśród małych jest więcej takich imion ale i tak nie jestem przekonana do Józi Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię Józefina. 29.08.11, 12:56 Podoba mi się Józefina, zdrabniałabym Finka. Nie chciałabym, aby na moją córkę wołano Józia czy Józka. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Józefina. 29.08.11, 13:25 wg mnie nie jest problematyczne czy obciachowe! choć przyznaję, że lubię je chyba nieco mniej, niż inne tzw "babcine" tzn Józefina podoba mi się bardzo, ale Józia już znacznie mniej. ale Finka- świetne na pierwszy rzut oka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Imię Józefina. IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 29.08.11, 16:12 Niezbyt podobają mi się zdrobnienia,więc nie nadałabym.Już prędzej może być Józef,choć też nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemna noc Re: Imię Józefina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 01:23 nie powinno być problematyczne ani obciachowe, nawet te zdrobnienia do Józi czy Józki. W końcu jakoś radzą sobie Zuzie i Zuzki i jeszcze jakie są popularne i żadne skojarzenia do Kluski im nie straszne, jadą w czołówce równo. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Józefina. 03.09.11, 09:01 Gość portalu: ciemna noc napisał(a): > nie powinno być problematyczne ani obciachowe, nawet te zdrobnienia do Józi czy > Józki. W końcu jakoś radzą sobie Zuzie i Zuzki i jeszcze jakie są popularne na to nie wpadłam! faktycznie zdrobnienia podobne ale ja mam alergie na Zuzię, więc dla mnie to raczej minus Józefinę wolę! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Józefina. 30.08.11, 14:33 Uwielbiam Józefinę w każdej postaci - jako Józefinę, Józefinkę, Józię, Józefkę, Zefkę, Finkę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
basiaj79 Re: Imię Józefina. 30.08.11, 21:28 ja mam 2.5 letnia Jozefinke Imie bardzo dobrze sie nosi. Gdy przedstawiamy corke, jej imie zazwyczaj wywoluje zdziwienie, ale raczej w pozytywnym znaczeniu. Mala nazywamy zazwyczaj Jozefinka, czasami Finka, a czasami Zefi. Coreczka sama na siebie mowi Sinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anim Re: Imię Józefina. IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 22:20 basiaj79 napisała: > Gdy przedstawiamy córke, jej imie zazwyczaj wywoluje zdziwienie, ale raczej w pozytywnym znaczeniu. tak sobie tłumacz - a ludziom po prostu głupio zapytać czemu tak skrzywdziliście dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Józefina. 09.09.11, 10:15 skrzywionym czy tam skrzywdzonym trollom dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amin Re: Imię Józefina. IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 13:05 ciekawa koncepcja - jak ktos ma inne zdanie to jest trollem... forum wzajmenej adoracji? bo w zasadzie wszsystkie pokepujecie się (wirtualnie) po plecach utwierdzjąc w swoich wyborach, niezależnie jak brzydkie imię ktoś zaproponuje bo niestety imię to nie tylko kwestia gustu - to także czysta statystyka i nic nie poradzisz na to, że niektóre imiona są przez zdecydowaną większość społeczeństwa uznawane za "ładne" "normalne" "zwyczajne" a z kolei inne za "wydumane" "brzydkie" "obciachowe" rozumiem że komuś może się podobać józefina, ale statystycznie jest to imię obciachowe i tak będzie przez większość ludzi odbierane rodzice nadając dziecku imię nie powinni partrzeć tylko na swój gust ale także na to, jak dane dziecko będzie potem z takim imieniem musiału funkcjonować w szkole, na podwórku, w pracy itp. na tym forum większość pań wypowiada się tak, jakby wybór imienia dla dziecka był jakąś psychoterapią - im bardziej wydumane i "od czapy" tym bardziej zaspokaja niespełnione ambicje mamusi i jest lekiem na jej kompleksy... a cała reszta przytakuje i nie ma odwagi napisać - puknij się w czoło, nie rób dziecku krzywdy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Józefina. 10.09.11, 13:26 Gość portalu: amin napisał(a): > a cała reszta przytakuje i nie ma odwagi napisać - puknij się w czoło, nie rób > dziecku krzywdy... Cała reszta uważa, że idiotą jest ten, kto wyrokuje o robieniu dziecku krzywdy. Nie jesteśmy jasnowidzami i trzeba być wyjątkowo ograniczonym, zeby uważać, że się z pewnością wie, co jest dla dziecka dobre w kontekście imion, zwłaszcza dla cudzego dziecka. Znałam już Annę, która się przedstawiała jako Scholastyka - nie chciała być jedną z miliona w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Józefina. 10.09.11, 15:07 Przyznam, że nie chce mi się z Tobą dyskutować, Amin. Było tu kilka osób, które miały odmienny gust, ale nikt ich nigdy nie wyganiał, bo zachowywały się odpowiednio. Można wyrażać swoją opinię, odmienną od większości, ale w sposób kulturalny i na poziomie, a hasła o krzywdzeniu dzieci do nich z pewnością nie należą. Jak już wspomniałam, nie chce mi się dyskutować, ale bardzo jestem ciekawa, skąd wiesz, jak statystycznie wygląda odbiór Józefiny w Polsce? Masz dane? Przeprowadzałaś badania? Bardzo chętnie je obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Imię Józefina. 31.08.11, 10:27 niedawno urodzone pod Paryżem chińskie dziecko dostało tak własnie nA imie (w wersji Joséphine) . A imie troch trąci myszką, troche de mode, niestety dla tego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli_ole Re: Imię Józefina. IP: *.warszawa.mm.pl 31.08.11, 11:44 Mnie się bardzo podoba, nie odbieram jako "odmęskie". Nawet zdrobinienie Józia uważam za urocze. Imię kojarzy mi się z paniami w sukienkach józefinkach Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię Józefina. 31.08.11, 12:37 Mnie się bardzo podoba. Quasi nie zgodzę się z Tobą, IMO w Niemczech to imię nadawane jest już dobrych pare lat ale odbieram je nieco problematycznie, zwłaszcza czytane jako "Żozefin". Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię Józefina. 31.08.11, 14:38 abiela napisała: > IMO w Niemczech to imię nadawane jest już dobrych pare lat Wiesz, no właśnie zależy, co to znaczy parę lat. Bo jeśli 5 a nawet 10, to i tak jest to dosyć świeża sprawa. > ale odbieram je nieco problematycznie, zwłaszcza czytane jako "Żozefin". Ja się z taką wymową nie spotkałam. Wszystkie zasłyszane przeze mnie niemieckie Józefinki były wymawiane "Jozefine". Dla mnie bardziej problematyczna jest ta oficjalna forma i nieużywanie zdrobnień. Mi wydaje się to odrobinę zbyt dostojne dla śliniącego się niemowlaka czy rozczochranej pięciolatki z buzią umorusaną czekoladą. Ale to już chyba kwestia różnic kulturowych Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię Józefina. 31.08.11, 18:43 Myślę, że kwestia różnic i słowiańskiego zamiłowania do zdrobnień Ja już może z 15 lat natykam się na owe "Żozefin" wśród Marvinów i innych Brajanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Imię Józefina. IP: 194.183.33.* 31.08.11, 20:35 Podoba mi się,ale tylko w pełnej formie.Józka,Józia czy Ziuta brzmią okropnie.Osobiście wstydziłabym się takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Imię Józefina. 31.08.11, 21:31 Wg mnie "obciachowe". A Ziuta, to już zupełnie... Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Imię Józefina. 02.09.11, 21:22 Będą wołać JÓZKA albo nie daj Boże JÓZIA - feeeee Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Imię Józefina. 07.09.11, 21:27 > cz > y jest ono "obciachowe", nieodpowiednie dla dziewczynki żyjącej w XXI wieku? Żartujesz? Jest nowoczesne. To jeszcze jedno z imion typu Zofia, Hanna, Janina, Marianna, Helena - trudno już je postrzegać inaczej niż imiona małych dziewczynek, wszyscy dawno zapomnieli, ze to były imiona odbierane jako staroświeckie. Józefina to może jeszcze w tym gronie awangarda, ale na pewno będzie modna. Aktualnie jestem w ciąży, nie wiem, kogo noszę i próbuję namówić męża (na razie bez wielkich sukcesów) na Józefinę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka przeniesione 08.09.11, 10:36 Czy imię Józefina Gość: Marta 08.09.11, 10:33 Odpowiedz Czy imię Józefina ma szanse na większa popularność ? Czy czeka ja los Zofii, Antoniny i Marianny? Odpowiedz Link Zgłoś