monique301 28.09.11, 15:20 Dziewczyny, bardzo lubię oryginalne imiona ale przy drugim dublin mam problem. Rodzina znowu przeklina mnie za moje pomysły. Wiem, że to moja decyzja ale nie chcę przegiac w tej całej odmienności. Jakie macie propozycje imion dla chłopca, brata Iwo? Myślałam o Bruno., Igorow za dużo a Borys zbyt wschodnie.... Poradzcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domi_33 Re: brat Iwo 28.09.11, 15:26 moim zdaniem pasuje i jest w klimacie brata. chociaż wolę Brunona. ale pasuje jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: brat Iwo 28.09.11, 15:33 dla brata Iwona myślę że śmiało możesz wybrać tego Brunona Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: brat Iwo 28.09.11, 17:18 W wypowiedzi Aneladgam wyczuwam pouczenie, hehehe Moim zdaniem Iwo i Bruno pasują do siebie, obydwa o problemowej odmianie przez przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: brat Iwo 28.09.11, 18:02 Trochę obciach nie radzić sobie z odmianą imienia własnego dziecka... Bruno jest fajny, jednak proponuję Kornela i Emila. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: brat Iwo 28.09.11, 19:18 olianka napisała: > Trochę obciach nie radzić sobie z odmianą imienia własnego dziecka... A ja jak zobaczyłam tytuł, to myślałam, że chodzi o jakiegoś brata zakonnego o imieniu Iwo. Stąd wniosek, że imiona odmieniać należy. Może być długo (Iwo, Iwona, Iwonowi, itd.) lub krótko (Iwo, Iwa, Iwowi, itd.). A do rzeczy. Bruno bardzo mi się podoba i jest chyba jednak bardziej osłuchany od Iwa. Oprócz tego podrzucam następujące: Hugo, Hubert, Olaf. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: brat Iwo 28.09.11, 19:41 quasi.modo napisała: > > A ja jak zobaczyłam tytuł, to myślałam, że chodzi o jakiegoś brata zakonnego o > imieniu Iwo. No właśnie ja też! Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: brat Iwo 23.04.12, 22:05 Iwo i Max Max to pierwsze co przyszło mi tu do głowy, to nr 1 absolutnie już nie szukaj ! brzmi genialnie, oryginalnie i po prostu the best Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: brat Iwo IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.04.12, 07:36 quasi.modo napisała: > > Stąd wniosek, że imiona odmieniać należy. Może być długo (Iwo, Iwona, Iwonowi, > itd.) lub krótko (Iwo, Iwa, Iwowi, itd.). Ta krtótsza odmiana, choć z pozoru naturalnijesza, jest tak samo błędna jak jej brak. A na marginesie: Macie rację: to obciach, nie znać odmiany imienia, które się SAMEMU wybrało! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Iwo 28.09.11, 19:21 Jak można nie znać odmiany imienia własnego dziecka? Matko i córko ... Odrzucam BrunoNA (a nawet nieszczęsnego BrunA), bo wg mnie Bruno i Iwo to taki nudny, oczywisty zestaw. Szukałabym dalej. Już Lepiej brzmiałby Brunon z "n" na końcu, przynajmniej końcówka inna. Beniamin, Błażej, Cyprian, Cyryl, Ernest, Edwin, Eryk, Joachim, Jonatan, Julian, Juliusz, Jeremi, Ksawery, Kornel, Kajetan, Leon, Marceli, Natan, Olaf Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: brat Iwo 28.09.11, 19:38 ...dorzucam jeszcze Samuela i Maksymiliana. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: brat Iwo 28.09.11, 19:40 W pierwszej chwili myślałam, że o zakonniku piszesz..... Hugon fajnie by pasował. Może Kasjan, Eryk? Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: brat Iwo 28.09.11, 22:16 brunon kojarzy mi się z rodzicami, którzy osłuchali się z odmianą - brunona, brunonowi itp. i nie znają poprawnej formy mianownika. ja wiem, że niby jest takie imię, ale i tak mi zgrzyta. zresztą podobne spostrzeżenia miała moja pani profesor od kultury języka. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: brat Iwo 28.09.11, 19:42 chyba jeszcze nie padła propozycja: Samuela, Kosmy(moze zbyt odlotowe dla Twojej rodziny ), Ignacego (maly Ignaś, nastolatek-Ignac), Manuela, Witolda (Witka) Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: brat Iwo 28.09.11, 23:56 Bruno jest bardzo fajny Borys również Igor też ładnie ale chyba nie pasuje do Iwa. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: brat Iwo 23.04.12, 13:36 Iwo i Bruno to taki oczywisty zestaw jak dla mnie samo w sobie imie Bruno jest ladne, a moze Jonasz? Odpowiedz Link Zgłoś