Dodaj do ulubionych

znaczenie imion

IP: *.183.231.6.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.10.11, 08:51
Czy uwazacie ze imie ma wplyw na to jacy jestesmy i na to jakie beda nasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: znaczenie imion 21.10.11, 08:53
      nie
      a jeśli to w bardzo znikomym stopniu- raczej ze względu na oczekiwania innych związane z imieniem niż sam wpływ imienia
      • quasi.modo Re: znaczenie imion 21.10.11, 10:17
        paula.anna napisała:

> a jeśli to w bardzo znikomym stopniu- raczej ze względu na oczekiwania innych związane z imieniem niż sam wpływ imienia

Zgadzam się w pełni. Zwłaszcza, że wybór imienia często jest odzwierciedleniem wyobrażeń rodziców na temat dziecka. Ale rzadko ma to cokolwiek do czynienia z pierwotnym znaczeniem imienia.
    • Gość: niki tak i nie IP: *.adsl.alicedsl.de 21.10.11, 14:16
      Hmm... Samo imię nie - jednak reakcje otoczenia na to imię pewnie tak.

Jestem zdania, że poziom oryginalności imienia może mieć wpływ na człowieka - jednak na każdego inny. Jednym przeszkodzi, innym pomoże.
      Myślę, że bardzo oryginalne imię może zarówno dodać młodemu człowiekowi pewności siebie, jak i mu ją zabrać - a to ma już jakiś wpływ na kształtowanie charakteru/osobowości.

Osoby o imionach oryginalnych są zazwyczaj zapamiętywane błyskawicznie, trudno jest im się ukryć w tłumie, co raz będzie zmorą, a innym razem błogosławieństwem.
      Do mojej podstawówki chodziła dziewczyna o imieniu Koleta. Gdy były wybory do samorządu szkolnego - wygrała dużą przewagą głosów, gdyż większość młodszych dzieciaków nie znała nikogo z listy i zagłosowała na nią, bo czymś się wyróżniała.

Z drugiej strony - szósta Julka w klasie będzie się musiała trochę bardziej postarać, żeby zwrócić uwagę innych na swoją wyjątkowość - może strojem, może zachowaniem, a może ponadprzeciętnymi osiągnięciami?

Jeśli jest to jednak pytanie pod tytułem: "Czy jak nazwę córkę Wiktoria, to będzie ona zwyciężać w życiu częściej niż Anna" - to moja odpowiedź brzmi NIE wink

• aneladgam Re: znaczenie imion 21.10.11, 14:24
      a co ma tytuł Twojego wpisu do treści w nim zawartej?
      • Gość: niki Re: znaczenie imion IP: *.adsl.alicedsl.de 21.10.11, 15:10
        No właśnie ja też nie do końca wiedziałam, czy mam odpowiadać bardziej na "temat", czy bardziej na "treść" postu.
        • Gość: nnika Re: znaczenie imion IP: *.183.231.6.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.10.11, 16:54
          Chodzi mi o to ze jezeli przykladoqo o Joannie jest napisane ze trudny i ciezki charakter to czy w to wuerzycie? Albo ze Anny sa nueszczesliwe a Basie to stare panny albo rozqodki wink
          • Gość: niki Re: znaczenie imion IP: *.adsl.alicedsl.de 21.10.11, 18:19
            O nie, w takie cuda, to na pewno nie wierze wink
    • dalenia Re: znaczenie imion 21.10.11, 20:50
      Znaczenie imion nie ma nic wspólnego z jakimiś głupawymi, "psychologicznymi" opiniami na temat rzekomych nosicieli danego imienia. Nie, nie wierzę w to, że wszystkie Anny to urodzone optymistki, a Jadwigi mają zdolność do kierowania grupą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.