28.10.11, 20:30
Moja nowa miłość smile Jak Wam się podoba? Jako imię samodzielne, nie jako zdrobnienie od Kornelii (która jest ok, ale mnie nie zachwyca).
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Kora 28.10.11, 20:50
      Eee, nie. Dla mnie jest za bardzo zdrobnieniowa i rzeczownikowa (coś jak Nora np.).
    • aneladgam Re: Kora 28.10.11, 21:07
      pamiętam z "Ani ze Złotego Brzegu" Korę i Opal, dwie kuzynki, bardzo mi się te imiona podobały. podobają się nadal, ale tylko dla postaci literackich wink
    • gaudencja Re: Kora 28.10.11, 21:35
      Nie zachwyca mnie. Wolałabym Demeter.
      • abiela Re: Kora 28.10.11, 21:39
        Generalnie jest niezłe, na pewno lepsze od Kornelii, za którą nie przepadam, ale jednak brzmi zdrobnieniowo.
    • Gość: niki Re: Kora IP: *.public.hu-berlin.de 28.10.11, 21:51
      Spotkalam w swoim zyciu zbyt duzo psow i kotow o tym imieniu, zeby moc dostrzec jego urok. Z Diana mialam kiedys tak samo, ale to imie udalo mi sie na szczescie "odczarowac" - a to za sprawa kilku wybitnie ciekawych Dian, ktore mialam okazje poznac. Tak wiec: jak sie podoba - nadawac smile
    • olianka Re: Kora 28.10.11, 22:17
      Nie podoba mi się. Do tego stopnia, że jestem jedną z niewielu osób, które do znajomej Kornelii nie mówią Kora, tylko pełnym imieniem.
    • szarrak Re: Kora 28.10.11, 22:28
      "kora! kooora! do nogi! masz tu ciasteczkooo... dooobra sunia, dobra!"
      - moje jedyne skojarzenie z tym imieniem.
    • paula.anna Re: Kora 29.10.11, 08:24
      Nie podoba mi się.
      Zdecydowanie wolę Kornelię, którą jednak skracałabym pewnie do Nelki, nie Kory.
      Kora jak imię, w dodatku pełna jego wersja- nie dla mnie.
    • polifonia1983 Re: Kora 30.10.11, 00:49
      Oo, jak też lubię Korę smile

Kuba, Kora, Diana, Bruno, Borys, Sonia - moim zdaniem powinno się raczej zwracać uwagę ludziom, którzy nadają zwierzętom ludzkie imiona, niż tym, którzy chcą je nadać swoim dzieciom. Argument "znam kota o tym imieniu" jest trochę obraźliwy.
      • oczymszumiawierzby Re: Kora 30.10.11, 12:23
        Mnie akurat nie przeszkadza to, że zwierzęta noszą "ludzkie" imiona. Sama mam kota Serafina smile Znam też psy Zuzię, Oskara i mi to lotto wink
        • polifonia1983 Re: Kora 30.10.11, 12:52

> Mnie akurat nie przeszkadza to, że zwierzęta noszą "ludzkie" imiona. Sama mam k
          > ota Serafina smile Znam też psy Zuzię, Oskara i mi to lotto wink

Jak kot ma na imię Serafina - mnie to nie przeszkadza. Jak ktoś mówi, że Serafina to imię dla kota - mam ochotę zagryźć.
          • oczymszumiawierzby Re: Kora 30.10.11, 15:04
            Chłopiec - Serafin wink
            Oki, oki, już rozumiem.
      • szarrak Re: Kora 30.10.11, 17:46
        ale kora to naprawdę kiepskie imię dla człowieka. podobnie jak sonia w polskich warunkach - brzmi podobnie jak sunia (rjp wydała zresztą negatywną opinię o tym imieniu jako pełnej formie, a polskim zdrobnieniem od zofii jest zosia). ze względu na dwusylabowość i występowanie "r" jest to natomiast cudowne imię dla psa.

kora jest imieniem mitologicznym - nie spotykam specjalnie wielu zeusów, demeter, hadesów czy heraklesów, a kora dodatkowo jest nazwą pospolitą (kora drzewa). dla mnie kora jest imieniem nienadawalnym, funkcjonuje gdzieś na poziomie aresa.
        • pluskotka Re: Kora 30.10.11, 21:50
          Nie lubię. Nawet mityczna Kora to dla mnie bardziej Persefona. A ulubioną Kordulę wolałabym zdrabniać do Dulki.
          • uwierz_mirando Re: Kora 30.10.11, 22:01
            pluskotka napisała:

> Nie lubię. Nawet mityczna Kora to dla mnie bardziej Persefona.

Kora = Demeter. Jej córką była Persefona.

Kora nie podoba mi się, mam natychmiastowe skojarzenie z Olgą Jackowską i korą drzewa. Zero uroku dla mnie w tym imieniu.
            • dalenia Re: Kora 30.10.11, 22:20
              uwierz_mirando napisała:
              > Kora = Demeter. Jej córką była Persefona.

Oj, chyba nie bardzo. Demeter to Demeter. A jej córka była Korą, tudzież Persefoną.
            • chomiczkami Re: Kora 30.10.11, 22:26
              Kora to Persefona, córka Demeter.
              • pluskotka Re: Kora 30.10.11, 23:57
                Nie napisałabym takiej głupoty, lubię mitologię. smile
    • lazurja1 Re: Kora 04.11.11, 02:46
      Jako samodzielne imię nie podoba mi się .Jako zdrobnienie od Korneli jest ok .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.