oczymszumiawierzby 28.10.11, 20:30 Moja nowa miłość Jak Wam się podoba? Jako imię samodzielne, nie jako zdrobnienie od Kornelii (która jest ok, ale mnie nie zachwyca). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Kora 28.10.11, 20:50 Eee, nie. Dla mnie jest za bardzo zdrobnieniowa i rzeczownikowa (coś jak Nora np.). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kora 28.10.11, 21:07 pamiętam z "Ani ze Złotego Brzegu" Korę i Opal, dwie kuzynki, bardzo mi się te imiona podobały. podobają się nadal, ale tylko dla postaci literackich Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kora 28.10.11, 21:39 Generalnie jest niezłe, na pewno lepsze od Kornelii, za którą nie przepadam, ale jednak brzmi zdrobnieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Kora IP: *.public.hu-berlin.de 28.10.11, 21:51 Spotkalam w swoim zyciu zbyt duzo psow i kotow o tym imieniu, zeby moc dostrzec jego urok. Z Diana mialam kiedys tak samo, ale to imie udalo mi sie na szczescie "odczarowac" - a to za sprawa kilku wybitnie ciekawych Dian, ktore mialam okazje poznac. Tak wiec: jak sie podoba - nadawac Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kora 28.10.11, 22:17 Nie podoba mi się. Do tego stopnia, że jestem jedną z niewielu osób, które do znajomej Kornelii nie mówią Kora, tylko pełnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Kora 28.10.11, 22:28 "kora! kooora! do nogi! masz tu ciasteczkooo... dooobra sunia, dobra!" - moje jedyne skojarzenie z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kora 29.10.11, 08:24 Nie podoba mi się. Zdecydowanie wolę Kornelię, którą jednak skracałabym pewnie do Nelki, nie Kory. Kora jak imię, w dodatku pełna jego wersja- nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Kora 30.10.11, 00:49 Oo, jak też lubię Korę Kuba, Kora, Diana, Bruno, Borys, Sonia - moim zdaniem powinno się raczej zwracać uwagę ludziom, którzy nadają zwierzętom ludzkie imiona, niż tym, którzy chcą je nadać swoim dzieciom. Argument "znam kota o tym imieniu" jest trochę obraźliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
oczymszumiawierzby Re: Kora 30.10.11, 12:23 Mnie akurat nie przeszkadza to, że zwierzęta noszą "ludzkie" imiona. Sama mam kota Serafina Znam też psy Zuzię, Oskara i mi to lotto Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Kora 30.10.11, 12:52 > Mnie akurat nie przeszkadza to, że zwierzęta noszą "ludzkie" imiona. Sama mam k > ota Serafina Znam też psy Zuzię, Oskara i mi to lotto Jak kot ma na imię Serafina - mnie to nie przeszkadza. Jak ktoś mówi, że Serafina to imię dla kota - mam ochotę zagryźć. Odpowiedz Link Zgłoś
oczymszumiawierzby Re: Kora 30.10.11, 15:04 Chłopiec - Serafin Oki, oki, już rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Kora 30.10.11, 17:46 ale kora to naprawdę kiepskie imię dla człowieka. podobnie jak sonia w polskich warunkach - brzmi podobnie jak sunia (rjp wydała zresztą negatywną opinię o tym imieniu jako pełnej formie, a polskim zdrobnieniem od zofii jest zosia). ze względu na dwusylabowość i występowanie "r" jest to natomiast cudowne imię dla psa. kora jest imieniem mitologicznym - nie spotykam specjalnie wielu zeusów, demeter, hadesów czy heraklesów, a kora dodatkowo jest nazwą pospolitą (kora drzewa). dla mnie kora jest imieniem nienadawalnym, funkcjonuje gdzieś na poziomie aresa. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kora 30.10.11, 21:50 Nie lubię. Nawet mityczna Kora to dla mnie bardziej Persefona. A ulubioną Kordulę wolałabym zdrabniać do Dulki. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Kora 30.10.11, 22:01 pluskotka napisała: > Nie lubię. Nawet mityczna Kora to dla mnie bardziej Persefona. Kora = Demeter. Jej córką była Persefona. Kora nie podoba mi się, mam natychmiastowe skojarzenie z Olgą Jackowską i korą drzewa. Zero uroku dla mnie w tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kora 30.10.11, 22:20 uwierz_mirando napisała: > Kora = Demeter. Jej córką była Persefona. Oj, chyba nie bardzo. Demeter to Demeter. A jej córka była Korą, tudzież Persefoną. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kora 30.10.11, 23:57 Nie napisałabym takiej głupoty, lubię mitologię. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Kora 04.11.11, 02:46 Jako samodzielne imię nie podoba mi się .Jako zdrobnienie od Korneli jest ok . Odpowiedz Link Zgłoś