10.11.11, 16:54
Zarchiwizował się juz watek o imieniu syna Pawła Kowala. Tymczasem natrafiłam na artykuł, który stawia jego wybór w ciekawym świetle i mnie osobiście nieco zatrwożył. Artykuł przeklejam w całoścl:
____
(W) imię Lecha
A
A
A

Podziel się

Karina Osiecka

31 lipca 2010 15:10, ostatnia aktualizacja 31 lipca 2010 15:14

Europoseł PiS Paweł Kowal, który nowo narodzonemu synkowi nadał imię prezydenta Kaczyńskiego, najprawdopodobniej nie był jedynym Polakiem pragnącym w ten sposób uhonorować zmarłego polityka.

Tylko do czerwca w Polsce urodziło się sześciu Lechów, dla porównania w całym 2009 r. na świat przyszło ich zaledwie czterech – pokazują statystyki Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Dane dowodzą też, że od dnia katastrofy smoleńskiej więcej chłopców otrzymywało jako drugie imię Lech. W kwietniu rodzice ochrzcili tak 19 noworodków, w maju 10, a w czerwcu 11. W zeszłym roku decydowali się na taki wybór opiekunowie średnio ośmiu chłopców miesięcznie.
www.newsweek.pl/wydania/1216/w-imie-lecha,62653,1,1_____________
Po pierwsze, widać zatem zastraszająco niską popularność tego imienia (4 nadania w skali całego roku 2009?? ponieważ w Warszawie były dwa nadania, to albo dane są nieprawdziwe, albo poza Warszawą też było ich tylko dwa). Po drugie, wybór Pawła Kowala, mimo narodowej żałoby niektórych, a histerii innych, był własciwie zupełnie odosobniony, czym jestem szczerze zdziwiona. Może ci w największej żałobie nie są juz w wieku reprodukcyjnym? A może nie są aż na tyle zaangażowani emocjonalnie... I dalej popularność Lecha jest zastraszająco niska. A szkoda.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Lech 10.11.11, 16:55
      Przepraszam za krzaki. Prawidłowy link to oczywiście:
      www.newsweek.pl/wydania/1216/w-imie-lecha,62653,1,1
    • dalenia Re: Lech 10.11.11, 17:11
      Mnie się Lech podobał, ale właśnie ze względu na Śp. Kaczyńskiego bym go nie nadała.
    • hawa.etc Re: Lech 10.11.11, 17:22
      Mnie się Lech podoba, ale kojarzy się bardzo źle - z Kaczyńskim i Wałęsą, dlatego nie nadałabym.
      • Gość: lukier-on-line Re: Lech IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.11, 21:18
        Mnie się Lech podoba, ale już Leszek zupełnie nie. Poza tym jest to imię, które jak żadne inne kojarzy mi się z polskością (dzięki legendzie). Myślałam nawet, że jeśli urodzę syna poza Polską, to być może jego drugim imieniem będzie Lech, właśnie żeby podkreślić nasze korzenie. Jeśli chodzi o skojarzenia to także kojarzy mi się źle, bo z Wałęsą ale i dobrze, bo ze śp. prezydentem Kaczyńskim. Czyli problemu z imieniem nie mam, równowaga jest zachowana. : )
    • georgia241 Re: Lech 10.11.11, 18:58
      To był mój typ dla syna, na który mąż nie przystał.
    • Gość: makuffka Re: Lech IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.11.11, 21:22
      mnie sie Lech niesamowicie podoba, nadalabym, maz rowniez, ale na syna na razie sie nie zanosi. skojarzenia sa silne ale w sumie (teoretycznie) nie przeszkadzalyby nam za bardzo, choc politycznie to nie nasz klimat.
    • olianka Re: Lech 10.11.11, 21:28
      Od zawsze nie lubię tego imienia, głównie przez zdrobnienie Leszek/Lesiu. Skojarzenia dla mnie również bardzo mało atrakcyjne.
    • abiela Re: Lech 10.11.11, 22:52
      Nie przepadam za imieniem, a skojarzenia polityczne je dyskwalifikują.
    • lubomiro Lech - pierwsze imię polskie 10.11.11, 23:56
      imię Lech to jedno z pierwszych zapisanych imion polskich, więc nie wiem , co tu może przerażać ???? że Kaczyński??? a on jedne miał na imię Lech???
      • gaudencja Re: Lech - pierwsze imię polskie 11.11.11, 00:10
        lubomiro napisał:

> imię Lech to jedno z pierwszych zapisanych imion polskich,

Ciężka bzdura.
      • dalenia Re: Lech - pierwsze imię polskie 11.11.11, 13:02
        A dlaczego ludzie nie chcą nadawać Adolfa? Co to, jedynie Hitler takie imię nosił? Albo niektórzy mają opory przed nadaniem Józefa, a przecież nie tylko Stalin miał tak na imię.

PS: Nie próbuj nawet argumentować, że to nie są polskie imiona itp. Czekam na inne, mądre argumenty.
    • Gość: mm Re: Lech IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.11, 00:32
      gdyby tak można pozyskać dane o nadawalności tego imienia, choćby jako drugie, wśród kibiców pewnego poznańskiego klubu piłkarskiego wink
      • pluskotka Re: Lech 11.11.11, 12:51
        Gość portalu: mm napisał(a):
        > gdyby tak można pozyskać dane o nadawalności tego imienia, choćby jako drugie,
        > wśród kibiców pewnego poznańskiego klubu piłkarskiego wink

Albo imienia Lechia wśród kibiców z Gdańska. tongue_out
    • quasi.modo Re: Lech 11.11.11, 13:51
      Ja bym tam chętnie widziała powrót tego imienia. Może nie tyle ze względu na ś.p. Kaczyńskiego, co po pierwsze ze względu na legendę a po drugie na Wałęsę. Co by w końcu o nim nie sądzić, to "na zewnątrz" (czyli poza Polską) jest on przede wszystkim postrzegany jako żywy symbol walki z komunizmem i uważam, że warto z tej symboliki być dumnym i do niej się odwoływać.
      Dla mnie osobiście problemem jest małopociągający dźwięk (znacznie bardziej wolę Leszka), słabe dopasowanie do nazwiska (z panieńskim byłoby dużo lepiej) i fakt, że tu gdzie mieszkam, imię kojarzyłoby się głównie z rzeką Lech i jego wymowa pewnie byłaby spontanicznie analogiczna (coś w rodzaju Lechś).
    • makuffka Re: Lech 24.06.14, 13:21
      Wyciągam stary wątek, bo lubię to imię. Nawet bardzowink Co sądzicie, zmieniło się coś w jego postrzeganiu?
      • gaudencja Re: Lech 28.06.14, 17:11
        Na pewno można być posądzonym o admirację Lecha Kaczyńskiego, gdyby się chciało nadać to imię - na tyle jest ono obecnie nieczęste. Wolałabym jednak, żeby pozostało neutralne politycznie.
        • makuffka Re: Lech 12.08.14, 11:55
          Umknęła mi odpowiedź Gaudencji, więc jeszcze raz wyciągam. A nie jest tak, że jednoczesna działalność Lecha Wałęsy znosi jednoznaczne skojarzenia na temat tego imienia?
          Bo mi się wydaje, że trochę tak, tzn ja mam dużo więcej skojarzeń z tym imieniem, nie tylko politycznych zresztą. Mylę się?
          • gaudencja Re: Lech 13.08.14, 00:19
            Ja też mam ich mnóstwo, ale kult nieżyjącego prezydenta jest teraz silnie rozwijany i to przez jedną opcję polityczną. Dlatego myślę, że można być posądzanym o uczestnictwo w nim w razie nadania dziecku imienia Lech.
            • abiela Re: Lech 13.08.14, 12:55
              Nadanie tego imienia właśnie teraz, po śmierci Lecha Kaczyńskiego także u mnie najpierw pociągnęłoby skojarzenia kultowe, niestety, bo imię jest bardzo porządne.
              • makuffka Re: Lech 13.08.14, 21:11
                Dzięki. Trochę smutno. Podoba mi się niezmiennie.
    • agjato Re: Lech 26.06.14, 10:54
      Lech, także Leszek - bardzo mi się podobają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.