IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 04:38
Za kilka dni urodzi sie moja siostrzenica. I jest problem.

Siostra chce Mia, szwagier Nikol, co przy pospolitym nazwisku (typu: Owca, Baran) daje zestawienie komiczne. Ale chyba tylko dla nas, bo dla rodzicow jest najpiekniejszym imieniem dla ich wymarzonej corki. Mala Mia Nikol nie wie, co ja czeka sad(

My (czyli ciotki) usiadlysmy do negocjacji. Siostra od dluzszego czasu nic nie przyswaja, ale szwagier dal sie namowic na rozmowy. Stanelo na tym, ze jego corka musi miec imie wyjatkowe. Takie, jakiego jeszcze u nikogo nie slyszal. Skoro udowodnilysmy, ze w przedszkolu jest juz przynajmniej dwie male Nikole i jedna Nikol (swoja drogo jak sie to odmienia) - ugial sie i rozwaza ewentualna zmiane.

Problem w tym, ze jako nauczyciel sporo slyszal. Jedynie imie Stella uznal za warte zainteresowania, chyba nawet mu sie spodobalo,

No i biedne dziecko bedzie Mia Stella. No i nie wiem, czy nie wylalysmy dziecka z kapiela sad(

Imie Stella nawet mi sie podoba, ale w tym zestawieniu...
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Stella 07.12.11, 07:13
      Mia Nikol z jakimkolwiek nazwiskiem brzmi dla mnie słabo, zwłaszcza z polskim nazwiskiem

Warianty Nicole są do obłędu popularne

a samo Mia zawsze już mi się będzie kojarzyć z tym forum.gazeta.pl/forum/w,12924,64838306,93404911,Mija_Ochota.html

Stella z tych wszystkich wymienionych najlepsze, już na pewno lepsze Mia Stella niż Mia Nikol (Nikol byłoby nieodmienne, odpowiadając na Twoje pytanie)

ale niestety muszę to powiedzieć - to rodzice wybierają, nie ciocie, zwłaszcza jeśli nie były proszone o poradę
      • abiela Re: Stella 07.12.11, 08:57
        Mia Stella jest duzo lepsza od Mii Nikol. Ale o ile Mię już w Polsce kilka razy widziałam, to Stelli jeszcze nigdy, może na to zareaguje szwagier?
      • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 11:09
        Zgadzam sie, ze imie wybieraja rodzice, ale to dziecko je nosi. I warto o tym pamietac.
        Dziecko nie jest wlasnoscia rodzicow ani ich zakladnikiem.

Jezeli rozsadne ciotki - same majace dorosle juz dzieci - widza, ze rodzice oglednie mowiac rozsadkiem nie grzesza, czuja sie zobowiazane reagowac. Pomysl: Vanessa (jeszcze sprzed ciazy) siostrze wybilysmy na szczescie z glowy. Ale wtedy dalo sie z nia jeszcze pogadac. Teraz juz nic nie przyswaja.

Przeciez Vanessa Nikol Baran to nic innego jak przyslowiowa juz Dolores Miednica. A zawsze im sie to wydawalo urban legend. Teraz juz wiem, ze sa tacy rodzice.
        • aneladgam Re: Stella 07.12.11, 11:57
          Gość portalu: anna napisał(a):

> Zgadzam sie, ze imie wybieraja rodzice, ale to dziecko je nosi. I warto o tym p
          > amietac.

tak, ale to ich dziecko, nie Wasze

> Dziecko nie jest wlasnoscia rodzicow ani ich zakladnikiem.

tym bardziej ciotek

>
          > Jezeli rozsadne ciotki - same majace dorosle juz dzieci - widza, ze rodzice ogl
          > ednie mowiac rozsadkiem nie grzesza, czuja sie zobowiazane reagowac.

ciocie mające dzieci już się miały okazję wykazać. trochę tolerancji wobec imienia siostrzenicy byłoby wskazane.

> Pomysl: Va
          > nessa (jeszcze sprzed ciazy) siostrze wybilysmy na szczescie z glowy. Ale wtedy
          > dalo sie z nia jeszcze pogadac. Teraz juz nic nie przyswaja.
          >

cokolwiek bym sądziła o tym połączeniu (a zdanie mam to samo co Ty), jeżeli siostra nie dopuszcza dyskusji, nie macie prawa ingerować

> Przeciez Vanessa Nikol Baran to nic innego jak przyslowiowa juz Dolores Miednic
          > a. A zawsze im sie to wydawalo urban legend. Teraz juz wiem, ze sa tacy rodzic
          > e.

no owszem. ale co z tego?
          • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 12:38
            ciocie mające dzieci już się miały okazję wykazać. trochę tolerancji wobec imie
            > nia siostrzenicy byłoby wskazane.

Nigdzie nie napisalam, ze nie bede "tolerowac" imienia dziecka. Konfederacja ciotek nie ma na celu wybrania jedynie slusznego imienia, ktorym sie bedziemy poslugiwac, bo sie inam chrzcielne nie podoba, konsekwentnie bojkotujac oficjalne. Chcemy jedynie sklonic rodzicow do zastanowienia.

Vaneske, Nikolcie i kazdy inny dziwolag zaakceptujemy, bo dziecko bedzie nam bardzo bliskie. Pewnie sie nawet przyzwyczaimy, ale to nie o nas chodzi.

Moja siostra ma na imie typowa sezonowke, troche wyprzedza szczyt nadan, ale sezonowka to niewatpliwie jest. Bardzo nie lubi swojego imienia, uznajac je za pretensjonalne, stygamtyzujace ja. Jezeli dotrze do niej, ze wybrane imiona dla coreczki sa z tej samej polki, bedzie problem. Watpie, zeby miala odwage je zmienic - raczej do swoich bledow sie nie przyznaje.

No i problem z nazwiskiem. Nigdy nie odbieram nazwiska w sposob przedmiotowy, ale wile osob tak robi. Samo zestawienie jest komiczne i nic na to nie poradze.

> > Przeciez Vanessa Nikol Baran to nic innego jak przyslowiowa juz Dolores M
            > iednic
            > > a. A zawsze im sie to wydawalo urban legend. Teraz juz wiem, ze sa tacy
            > rodzic
            > > e.
            >
            > no owszem. ale co z tego?

Ano to, ze po to sie ma rodzine, zeby wsparla i zainterweniowala. Czasami. Jak ja pare razy w zyciu zapetlilam sie w w jakiejs glupocie z moimi dziecmi, to mi siostry powiedzialy wprost, co o tym sadza. Jak za pierwszym razem nie dotarlo, to do skutku. jedni w tym celu chodza do psychologa na terapie rodzinna, inni maja bliskich. Nie chodzi o to, zeby komus meblowac zycie, ale zeby pomoc popatrzec na cos obiektywnie, z boku. Co z tym zrobi, to juz jego problem.

Moze zamist dyskutowac, co wolno a czego nie wolno ciotkom zaproponuj, prosze, jakies imie zadkie, dobrze brzmiace z nazwiskiem a przy tym nie tak pretensjonalne.

Pozdrawiam
          • elegieli54 Re: Stella 07.12.11, 18:38
            Calkowicie zgadzam sie z aneladgam.Poza tym jak mozna napisac o kims ze jest nie rozsadnym tylko dla tego ze ma inny gust.
            • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 22:08
              o gustach się nie dyskutuje wink

No dobrze... a jak zareagujesz na Mija Baran?

Co mija? kogo mija?

Zakładam, że jesteś osobą kulturalną, dobrze wychowaną i dorosłą, więc można liczyć, że nie parskniesz śmiechem. Samo imię Mia jest średnie, ale w tym zestawieniu powala. Już nie trzeba tej nieszczęsnej Nikoli, żeby budziło rozbawienie.

Wiem, ze nazwisko jest trudne, ale skoro mają takie fantazje imiennicze, to mogli umówić się na nazwisko matki dla potomstwa (siostra została przy rodowym) i wtedy mogliby mieć nawet tą nieszczęsną Mię.

Imię dziecka jest wyłączna sprawą rodziców i nikt im dziecka na siłę chrzcić nie będzie, ale póki do tego nie doszło, dopóty możemy starać się przemówić im do rozumu. Znam moją siostrę 40 lat i wiem, że za chwilę będzie problem.

Moje dzieci miały bardzo obciachowe jak na ten czas imiona: Franciszek (25 lat, po dziadku), Jula (20 lat, po ukochanej prababci męża Julii, ale nam bardziej podobała się Julianna) i 18-letni Tomasz.

• olianka Re: Stella 07.12.11, 09:56
      Stella jest bardzo ładna, Nikol i Mia moim zdaniem wręcz przeciwnie. Może rodziców przekona, że ani Nikol (jakkolwiek by jej nie zapisywać), ani Mia oryginalne nie są.
      • sole-luna Re: Stella 07.12.11, 11:07
        Mia Stella-do obu imion jestem przyzwyczajona,bo mieszkam we Wloszech...
        mia stella-z wloskiego: moja gwiazdasmile
        • gaudencja Re: Stella 10.12.11, 12:57
          Cóż, Moja Gwiazda Baran też nie brzmi zbyt ciekawie.
          A czy możemy znać nazwisko, bo jeśli nie wiemy, jakie jest, trudno dobrać do niego rzadkie imię. Jeśli już ma być rzadkie, to musi pasować brzmieniowo.
          • dalenia Re: Stella 10.12.11, 14:09
            Ja śmiem podejrzewać, że jeśli ma być w stylu Owca czy Baran, to może jest to Kozioł? wink
            • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 10.12.11, 19:42
              Albo Koza ;P
          • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 22:13
            Nazwisko: Baran.

Sama siostra sie smiala, ze corka Barana to Owieczka. smile smile
            Mamy nadzieje, ze poczucie humoru po porodzie jej wroci wczesniej niz zdaza zarejestrowac urzedowo corke.
            • gaudencja Re: Stella 11.12.11, 22:27
              W takim razie Nikandra nie jest faktycznie złym pomysłem, choć mogę sobie wyobrazić imiona bardziej dopasowane do nazwiska.
              Może jeszcze:
              Neonila Baran
              Adamina Baran
              Aurelia Baran
              Kornelia Baran
              Ksawera Baran
              Marcelina Baran
              Marcjanna Baran
              Marcela Baran
              • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 22:38
                Dziekuje, wszystkie propozycje swietne. Mnie sie ta Kornelia, Nikandra, Marcela/Marcelina bardzo podoba. Szkoda, ze nie bede miec juz wiecej dzieci smile

• olianka Re: Stella 11.12.11, 22:50
                Adamina Baran myślę, że brzmi świetnie.
                Może jeszcze: Teofila, Ariadna, Wergilia.
                • abiela Re: Stella 11.12.11, 23:05
                  MOże Estera?
                  Powodzenia!
      • domi_33 Re: Stella 07.12.11, 11:08
        do mojej szkoły chodziła dziewczyna o imieniu Stella. nikt jej nie wyśmiewał.
        aha a jeśli chcecie żaby rodzicie zmienili zdanie o imieniu to skierujcie ich na to forum. smile jak byłam w ciąży ponad 3 lata temu to na początku myślałam, że będzie dziewczynka i miała być słodka blondyneczka o imieniu Mia. a już pod koniec ciąży (po podczytywaniu forum) gusta mi się zupełnie odmieniły. wink i wyszedł chłopiec o słowiańskim (dla forumowiczek zniekształconym, ale co tam tongue_out) imieniu.

Mia Stella o niebo lepiej. ta Nikol to jakiś koszmar senny. uncertain
    • szarrak Re: Stella 07.12.11, 11:42
      W 2010 roku było w Wwie więcej nadań Stelli, niż Mii, jeśli wierzyć temu. Stella też jest pretensjonalna, ale o wiele mniej, niż Mia. Ciocie zawsze mogą mieć jednak nadzieję, że rodzice trafią na mądrego urzędnika w USC, który jest na bieżąco z opiniami RJP i weźmie pod uwagę problematyczność wymowy. Wbrew pozorom bowiem imię powinno się wymawiać (zgodnie z wymową w j. polskim) Mi-a, a nie Mija. Pewnie nie o to chodzi rodzicom... Więcej tu:
      opinia 1
      opinia 2
      Stella była natomiast opiniowana pozytywnie.
    • mossiam Re: Stella 07.12.11, 13:13
      Może rodzicom spodobałyby się:
      Aurora
      Rebeka
      Anastazja
      Gloria
      Berenika
      Aurelia
      Emma
      Gaja
      Liwia

• paula.anna Re: Stella 07.12.11, 13:22
      Trudna sprawa- i z nazwiskiem i uporem, poglądami rodziców
      A może szwagier o Eleonorze nie słyszał? Choć Eleonora Owca/Baran brzmi dla mnie średnio udanie.
      Jednak imię powinno jakoś pasować do nazwiska.
      A "wyjątkowe" nie musi oznaczać językowego koszmarka, jakim jest w moim odczuciu Nikol(a)
    • dalenia Re: Stella 07.12.11, 14:02
      Eeeee, Mia Stella jest niezła smile Dużo bardziej podobałaby mi się Stella Mia. Swoją drogą, wszystko chyba byłoby lepsze niż Mia Nikol.

Mnie niepokoi tylko zestawienie z nazwiskiem. Do takiego w stylu Owca, to żadne z tych imion nie pasuje.
      • dalenia propozycje 07.12.11, 14:08
        Zapomniałam coś proponować. Więc tak:
        Anastazja, Aurelia, Antonia, Blanka, Berenika, Daniela, Dagna, Estera, Florentyna, Flawia, Gaja, Honorata, Idalia, Ida, Kornelia, Klara, Klarysa, Laura, Leonia, Melania, Olimpia, Rozalia, Tulia, Waleria

Choć muszę przyznać, że z takim nazwiskiem nic mi nie brzmi jakoś szczególnie.
    • panna.w.drodze Re: Stella 07.12.11, 17:49
      Stella mi się podoba, pozostałe imiona nie
    • hawa.etc Re: Stella 07.12.11, 18:19
      Stella jest w porządku. Z Mią jestem osłuchana, ale na polskim gruncie jest problematyczna. Poza tym to nazwisko... Obawiałabym się żartów w stylu: "Kogo mija ten baran?". Wiem, że niby z każdego imienia można zrobić sobie jaja, ale akurat to zestawienie ma szczególnie duży potencjał. A Nikol jest do bólu ograna, więc nie rozumiem Twojego szwagra. No i trochę mnie to dziwi, bo skoro jest nauczycielem, to musiał zdobyć wyższe wykształcenie, a tym samym jakieś wyczucie językowe...
      Może Eufemia, Ariadna, Annika, Odetta, Delfina, Lea, Salomea, Debora

Może coś trafi w gust tych rodziców, choć imiona z róznych bajek.
      • dalenia Re: Stella 07.12.11, 20:50
        Delfina Baran to też kiepski pomysł wink
        • domi_33 Re: Stella 07.12.11, 21:05
          Delfina Baran to też kiepski pomysł wink

ja akurat jestem przyzwyczajona bo w śwince Peppie jest Delfina Osiołek. big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • hawa.etc Re: Stella 07.12.11, 23:12
          > Delfina Baran to też kiepski pomysł wink

Generalnie "wykręcone" imiona przy nazwisku odzwierzęcym są kiepskim pomysłem. smile Ale wszystko jest lepsze od Nikol, którą mija baran.
      • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 22:18
        No i trochę mnie to dziwi, bo skoro jest nauc
        > zycielem, to musiał zdobyć wyższe wykształcenie, a tym samym jakieś wyczucie ję
        > zykowe...

Moja siostra ma jeszcze wyższe ;-P. Jest doktorem nauk humanistycznych. Okazuje się, że to zupełnie nie przeszkadza.
        • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 08.12.11, 19:15
          Oczywiscie, ze nie przeszkadza. Z moich obserwacji wynika wrecz, ze wysokie wyksztalcenie i kompleksy bardzo czesto ida ze soba w parze.

Ja zaproponowalabym Leandre lub Nikandre. Mysle, ze rodzice moga byc zadowoleni z mozliwosci zdrabniania imion do Lei i Niki, a imiona brzmia o niebo lepiej z nazwiskiem, niz taka Mia. Przede wszystkim sa dluzsze, przez co uwaga od nazwiska zostaje nieco odwrocona. No i z pewnoscia naleza do oryginalnych smile
          • hawa.etc Re: Stella 10.12.11, 17:00
            > Oczywiscie, ze nie przeszkadza. Z moich obserwacji wynika wrecz, ze wysokie wyk
            > sztalcenie i kompleksy bardzo czesto ida ze soba w parze.

No tak, ale ludzie z pretensjami do bycia elitą intelektualną raczej idą w imiona staropolskie, albo przeczytanie w łacińskich czytankach, z jakimś sensownym pochodzeniem. Nikol kojarzy się raczej z notką prasową o pijanym bezrobotnym konkubencie, który zakatował pięciolatkę na łódzkich Bałutach, przynajmniej mnie się z takim klimatem kojarzy to imię uncertain

(nie, nie uważam, ze wszyscy którzy nadają takie imiona łacińskie, lub staropolskie mają pretensje do czeokolwiek; nie uważam też, że wszyscy rodzice Nikol i Dżesik to niewydolni wychowawczo pijacy, wzięłam pod uwagę tylko moje skojarzenia i odczucia związane z tymi imionami. wolę podkreślić, zanim ktoś mi zarzuci niesprawiedliwe uogólnianie)
            • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 10.12.11, 20:13
              Trudny temat...
              Rodzice Dżesik i innych Brajanów też nie pretendują raczej do znalezienia się w najnowszym wydaniu kroniki kryminalnej. Myślą prawdopodobnie, że dziecko będzie odbierane jako bardziej "światowe".
              Możliwe, że Pani Doktor Nauk Humanistycznych nie zdaje sobie sprawy z powszechnego odbioru imion typu Nikol i też chce być światowa.
              Ale że nie znamy Pani, a nieładnie tak o nieobecnych - zostańmy może przy samych imionach.
              • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 22:30
                Oboje sa sensowni, sympatyczni i z niezlym gustem, wiec nie bardzo lapie o co im chodzi z wyborem imienia.

Możliwe, że Pani Doktor Nauk Humanistycznych nie zdaje sobie sprawy z powszechn
                > ego odbioru imion typu Nikol i też chce być światowa

Zdaje sobie sprawe, bo zostala przynajmniej cztery razy uswiadomiona (trzy wlasne siostry, siostra meza; bratowa meza zachowuje zyczliwa niezaleznosc).

Pojawila sie nawet teoria, ze chce byc prekursorka. Gdy prawie 26 lat temu zdecydowalam sie na Franciszka, oslupienie bylo ogolne. Byl jedynym Frankiem w blizszej i dalszej okolicy, dokladnie to samo bylo z Jula (Julianna), Tomek kontrowersji nie wzbudzal, bo Tomkow ogolnie jak mrowkow.

Teraz trudniej blysnac, moze obstawia "nobilitacje" imion Nikolopodobnych,

• Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 12.12.11, 00:20
                  Haha, przyznam, ze cala ta sytuacja zaczyna mnie odrobine bawic wink
                  Ale dzieciaczkowi rzeczywiscie do smiechu moze nie byc...

Jak siostra chce blysnac, to zdecydowanie lepiej bedzie, jak blysnie Nikandra. Kornelia bylaby jeszcze lepsza, ale tutaj blysk bylby chyba nieco mniejszy wink
    • ilianna Re: Stella 07.12.11, 21:19
      Mia mi się podoba, może niekoniecznie do tego typu nazwiska, ale nie jest to imię, które mnie odrzuca.
      Stella lepsza niż Nikol (ale dla mnie chyba każde imię jest lepsze niż Nikol wink).
    • cynta Re: Stella 08.12.11, 16:39
      Z calym szacunkiem ale humanisci z wyzszym wyksztalceniem i Mia Stella Owca? albo Mia Stella Baran? alibo Mia Stella Koza? czy oni to widzieli napisane i glosno wymowione? doprawdy staje w szranki z Andzelika Ogryzek ...

A tak nawiasem mowiac, jakie imiona sa odpowiednie do takich silnie "znaczacych" nazwisk? Czy wogole jakies nie brzmia zabawnie? Moze klasyczne typu Barbara Owca? albo oryginalne ale inaczej czyli bardziej typu Marianna Baran? chyba musza byc dluzsze i takie troche "przasne" ...
      • aka10 Re: Stella 08.12.11, 17:52
        Stella mi sie podoba, Mia na polskie warunki nie.
      • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 08.12.11, 19:24
        Moim zdaniem, najlepiej bedzie brzmialo imie dlugie i nie przesadnie oryginalne.
        Uwazam, ze najlepiej brzmialoby polaczenie w stylu
        Dominika Baran
        Karolina Owca itp.
        W takich zestawach nazwisko kompletnie nie rzuca sie w oczy.
        Jozefina Owca juz zwraca uwage. Tak samo jak Helena Baran.
        Autorce zaproponowalam Leandre i Nikandre - ale tylko dlatego, ze wymogiem podstawowym byla oryginalnosc.
        • Gość: taka.jedna Re: Stella IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.12.11, 14:37
          1. Ciotki sobie moga ;yslec, ale wtracac czy komentowac wybor rodzicow.. Opanujcie sie.
          2. Jesli ciotki tak bardzo razi polaczenie imion z nazwiskiem, niech lepiej wymodla czy znajda malej meza z arystokratycznym nazwiskiem - problem sie rozwiaze, tylko trzeba ciut poczekac.
          • gaudencja Re: Stella 10.12.11, 15:44
            Gość portalu: taka.jedna napisał(a):

> 1. Ciotki sobie moga ;yslec, ale wtracac czy komentowac wybor rodzicow.. Opanuj
            > cie sie.

O ile jestem co do zasady przeciwniczką komentowania wyborów rodziców, to sama kiedyś starałam się odwieść przyjaciółke od wyboru w stylu Florencja Mrugała. Czym innym jest wywieranie presji na zmianę wybranego imienia - wiadomo, gusta są różne, a czym innym - delikatne próby uświadomienia, że zestawienie imienia z nazwiskiem jest ośmieszające. Potem rodzi się taka Dolores Miednica (która akurat jest zapewne legendą miejską), z której cała Polska się śmieje.
            • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 10.12.11, 19:56
              Zgadzam się z powyższym.
              Wiele zależy jednak od wyczucia komentujących i nastawienia rodziców.
          • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 22:03
            Ciotki sobie moga ;yslec, ale wtracac czy komentowac wybor rodzicow.. Opanuj
            > cie sie.

Moja droga, ciotki sa od tego, zeby sie wtracac. Moja siostra tez sie wtracala, gdy uznawala to za stosowne. I nie mam do niej o to zalu. Co wiecej, w kilku przypadkach czuje ogromna wdziecznosc. Po to sa siostry, zeby czasami ustawic do pionu. Jestesmy zzyte, kochamy sie, kochamy "siostrzane" dzieci i chcemy dla nich wylacznie dobrze.
            Znam swoja siostre i szwagra, osoby zazwyczaj sensowne i rozgarniete, wiec wiem, ze jak do nich dotrze, ze wyglupila sie setnie, beda sie z tym bardzo zle czuli. Chce sisotrze tego nadzwyczajniej na swiecie oszczedzic.
            Nie rozumiem oburzenia, nie wysmiewam, nie ponizam, na tym forum szukam argumentow i inspiracji. Moze ktos z tad, wpadnie na genialny pomysl, siostra sie zachwyci i problem sie rozwiaze smile

>>>>Jesli ciotki tak bardzo razi polaczenie imion z nazwiskiem,

Te imiona z kazdym nazwiskiem brzmia koszmarnie.

nej wym
            > odla czy znajda malej meza z arystokratycznym nazwiskiem - problem sie rozwiaze
            > , tylko trzeba ciut poczekac.

Mloda za maz moze wyjsc najwczesniej za 18 lat. Te 18 lat obejmuje nauke w szkole, czas gdy czlowiek jest najbardziej na swoim punkcie czuly i gdzie otoczenie nie jest "poprawne politycznie".
    • quasi.modo Re: Stella 10.12.11, 21:00
      No rzeczywiście koszmarnieńkie to zestawienie.

Stella na pierwsze byłaby już lepsza, ale moim zdaniem możnaby wymyśleć coś jeszcze lepiej dopasowanego. Przy czym wcale nie muszą to być oklepane imiona.
      W razie czego służę pomysłami:

Ksymena
      Aleksja
      Alodia
      Teodora
      Dobromiła
      Aurelia
      Honorata
      Euzebia
      Regina
      Leonia
      Roberta

Część z nich w połączeniu z odzwierzęcym nazwiskiem ociera się pewnie o pretensjonalność, ale i tak moim zdaniem każde jedno jest lepsze niż Mia.

Co zaś się tyczy wtrącania, to ja akurat uważam, że grzeczne i konstruktywne uwagi ze strony bliskiej rodziny nie są niczym nagannym. W końcu po to się ma bliskich ludzi, żeby umieli się zdobyć na odwagę i wskazać takie czy inne potencjalne niebezpieczeństwo (w tym przypadku śmieszności).
      • Gość: robin2510 Re: Stella ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 19:47
        Tak ma na drugie moja starsza córa smile. Młodsza też ma w podobnym klimacie smile. Za to pierwsze imiona mają normalne smile
    • annie_pl Re: Stella 11.12.11, 22:50
      To ja tylko słówko propozycji (bo o zestawieniu i brzmieniu imion już wiele napisano).
      Może siostrę i szwagra przekona imię Abigail. Jeszcze rok temu szukalam pomysłów i pomocy na tym forum, a (wahałam się między Abigail i Noemi.
      Wiem, że starobiblije imiona nie są popularne w Polsce, więc moze może...

zaciskam kciuki za negocjacje smile. I ja w przeciwieństwie do większości przedmówczyń wcale nie potępiam, fajnie mieć takie siostrysmile
    • illegal.alien Re: Stella 11.12.11, 23:35
      A nie moga nazwac Maria i skracac do Mia?
      • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 23:51
        To na pewno nie przejdzie:
        1. Babcia Maria (zwana Marylka)
        2. Mama Maria (zwana Maniusia)
        3. Ciocia Maryla, siostra naszego Taty, zwana Maniutka
        3. Najwazniejsza Ciocia, czyli ja, Marianna (zwana Anna, Anka) wink

Chyba ze na czesc nas wszystkich smile smile

• Gość: niki Emnilda IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 12.12.11, 00:27
      Mam świetny pomysł.
      Przejrzałam właśnie wątek "imiona nienoszone" i stwierdziłam, że imię Emnilda mogłoby się nadać w tym przypadku.
      Szczególnie, że w ręku jest niezły argument: Tego imienia nie nosi w Polsce NIKT smile
      Może zachęci to żądnego oryginalności szwagra? smile
      A imię bardzo ładne! Można zdrabniać do Emki, Nili etc.
      • Gość: anna Re: Emnilda IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 00:32
        Mnie sie podoba. Podobnie jak wiekszosc imion tu zaproponowanych.
        Dziekuje pieknie za pomoc.

Moze po prostu siostra chciala nam rozruszac mozg i zmusic do myslenia a imie wybierze z gatunku '"normalnych".
        Przekonamy sie jutro
    • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 09:27
      Jestem szczesliwa ciocia smile

Nikol Sonia urodzila sie dzisiaj rano.

Dziekuje za pomoc i dyskusje. Trafilam tu przypadkiem, ale widze, ze przyjme sie na stale.

Zycze milego dnia smile
      • paula.anna Re: Stella 12.12.11, 13:36
        No cóż..
        Gratulacje z powodu narodzin smile
        • elegieli54 Nikol pasuje najlepiej z tych trzech 12.12.11, 14:22
          Wlasnie weszlam na ten watek aby napisac ze z Stelli ,Nikol,Mia ,najlepiej do nazwiska Baran pasuje Nikol a widze ze mala Nikol jest na swieciesmile
          Stella mi tu wogole nie pasowala.
          Gratuluje rodzicom i cioci.
      • Gość: magda Re: Stella IP: *.internetia.net.pl 12.12.11, 14:36
        Gość portalu: anna napisał(a):

> Jestem szczesliwa ciocia smile
        >

gratuluję

> Nikol Sonia

Jezu Chryste...
      • dalenia Re: Stella 12.12.11, 15:01
        Gratuluję siostrzenicy smile Imion - nie.
        • elegieli54 Re: Stella 12.12.11, 15:50
          piszecie o tych imionach jakby to nie wiem jaka tragedia byla smile
          • dalenia Re: Stella 12.12.11, 16:23
            Wg mnie jest. Jeszcze pal sześć, jakby to była Nikola. Ale Nikol to wg mnie dramat.
            • abiela Re: Stella 12.12.11, 18:37
              Gratuluję cioci!
              A Nikol Baran to faktycznie tragedia. Czy imię jest chociaż akcentowane na ostatnią sylabę??
              To już Sonia Baran byłaby o lata świetlne lepsza.
          • hawa.etc Re: Stella 12.12.11, 19:12
            > piszecie o tych imionach jakby to nie wiem jaka tragedia byla smile

Tragedia może nie, bo dziecko może kiedyś to odkręcić i wybrać sobie jakieś nieobciachowe imię.
            Natomiast tak - uważam, że imię Nikol jest po prostu beznadziejne i to nie do końca kwestia gustu.

• elegieli54 Re: Stella 12.12.11, 19:23
              hawa.etc napisała:

> > piszecie o tych imionach jakby to nie wiem jaka tragedia byla smile
              >
              > Tragedia może nie, bo dziecko może kiedyś to odkręcić i wybrać sobie jakieś nie
              > obciachowe imię.
              > Natomiast tak - uważam, że imię Nikol jest po prostu beznadziejne i to nie do k
              > ońca kwestia gustu.
              >

No ale to Wy tu robicie raban a dziecku byc moze to imie sie spodoba,moze dla niej nie bedzie obaciachowe i widac nie kazda Nikola ,Nikol jest jednak z patologi.Nie zebym miala corke Nikole czy Nikol ale wiele osob zarzuca ze to imie z patologi a wcale tak nie jest .
              • paula.anna Re: Stella 12.12.11, 21:44
                > Nie zebym miala corke Nikole czy Nikol ale wiele osob zarzuca ze to imie z p
                > atologi a wcale tak nie jest .

W TYM wątku o tej patologii czytałaś???
                A o gustach słyszałaś ?tongue_out
                Nie podoba się niektórym, np mi, niezależenie od formy Nikol, Nikola, czy Nicole (to już w Polsce jakiś podwójny koszmarek) i już
                • elegieli54 Re: Stella 12.12.11, 22:28
                  paula.anna napisała:

> > Nie zebym miala corke Nikole czy Nikol ale wiele osob zarzuca ze to imie
                  > z p
                  > > atologi a wcale tak nie jest .
                  >
                  > W TYM wątku o tej patologii czytałaś???
                  > A o gustach słyszałaś ?tongue_out
                  > Nie podoba się niektórym, np mi, niezależenie od formy Nikol, Nikola, czy Nicol
                  > e (to już w Polsce jakiś podwójny koszmarek) i już

W tym moze i nie ale nie twierdizlam ze w tym tylko ze wiecznie niektore osoby uparcie twierdza ze Nikola,Dzesika,Brajan,Kewin itp to juz patologia.
                  Wiem ze gusta sa rozne ale wystarczy jak ktos napisze ze nie podoba mu sie to imie a nie jakies glupie podteksty albo inne rzeczy.
                  Widzisz wystarczy z kultura napisac ze Ci sie nie podoba,nie trzeba odrazu glupio komentowac jak to robia inni.
      • hawa.etc Re: Stella 12.12.11, 19:06
        No cóż, najważniejsze, żeby było zdrowe, jak to się mówi. Imię na szczęście można potem zmienić.

Gratuluję smile
        • gosi25 Re: Stella 12.12.11, 19:20
          Gratuluję, faktycznie imię wg mnie nie do przyjęcia, już lepsza ta Stella
        • carmita80 Re: Stella 12.12.11, 19:21
          Gratulujesmile Imiona bardzo ladne, szkoda, ze to Nikol a nie Nicole, ale mam nadzieje, ze jesli dziecko bedzie chcialo cos zmienic to wlasnie z Nikol na Nicolesmile Nicole Sonia byloby idealnie.
          • aneladgam Re: Stella 12.12.11, 20:04
            tylko że nie dla człowieka chyba
      • Gość: niki Re: Stella IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 12.12.11, 20:16
        Gratuluję maleństwa smile
        Daj znać, czy zarejestrowano małą Nikol - teoretycznie urzędnik powinien wymagać "a" na końcu.
      • gaudencja Re: Stella 12.12.11, 20:48
        Gratuluję siostrzenicy - na pewno jest sliczna i wyrośnie na mądrą dziewczynkę. I zapraszamy do pozostania z nami.
      • quasi.modo Re: Stella 12.12.11, 21:46
        Gratuluję!

I muszę przyznać, że Nikol podoba mi się w tej konfiguracji bardziej niż Mia. Chociaż jeszcze lepsza byłaby Nikola. Ale to już sobie może dziewczynka sama naprawi.
        • domi_33 Re: Stella 12.12.11, 22:16
          ja również gratuluję narodzin siostrzenicy!
          no i mi również owa Nikol się zupełnie nie podoba, brzmi wręcz jak imię dla chłopaka bo jakoś tak w naszych warunkach jednak dla dziewczynki imię z 'a' na końcu pasuje. no cóż, urodzić się urodziła ale chyba jeszcze jej nie zarejestrowali. może zmienią zdanie albo... to w ogóle był żart z tą Nikol bo jakoś mi się w głowie nie mieści że wykształceni ludzie wpadli na coś tak... hmm nietypowego. uncertain
          no nic oby chowała się zdrowo! Strzelczyk to silna dziołcha będzie. tongue_out
          • aneladgam Re: Stella 12.12.11, 22:52
            w tej postaci w ogóle akcent powinien być w Nikol na -i-, wychodzi Nikolsonia, mojemu mężowi od razu się skojarzyło z Nicholsonem. może będzie równie sławna tongue_out
            • ewela345 Re: Stella 13.12.11, 10:31
              gratuluję siostrzenicy!
    • Gość: anna Re: Stella IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.11, 23:44
      Dziękuję pięknie za życzenia i gratulacje.

Pozdrawiam smile
    • Gość: anna :-))) IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 15:50
      Gdzie diabeł nie może....

Na święta przyleciał Franek, czyli ukochany siostrzeniec młodej mamy, i zamiast Nikol mamy Łucję Teresę smile)

Hura!!!

• dalenia Re: :-))) 22.12.11, 16:26
        surprised Ucałuj tego Franka ode mnie! wink Łucja Teresa - rewelacja. Nie sądziłam, że można mieć tak rozbieżny gust! smile
        • Gość: anna Re: :-))) IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 20:22
          Myślę, że tu nie o gust chodzi, ale o coś co bardzo często decyduje o imieniu dziecka: podczas pobytu za granicą poznali córeczkę przyjaciół, która była żywym obrazem ich marzeń o dziecku. Znam Nicol i muszę przyznać, że to świetne dziecko.

Może też trochę w tym było przekory, skoro starsze (i mądrzejsze wink) siostry poszły raczej w rodzinną tradycję. Skąd teraz pomysł na Łucję, nie mam pojęcia. Teresa - pewnie po mamie szwagra.

Szwagier - ogromnie ucieszony całą sytuacją – przekazał, że jak się sprawy miały zezna w święta, przez telefon gadać nie będzie, bo żona podsłuchujewink.

Franek dumny, ale milczy jak zaklęty.
          Całusy przekazałam smile
          • domi_33 Re: :-))) 22.12.11, 21:13
            aż nie chce mi się wierzyć. oczywiście bardzo się cieszę. mam tylko nadzieje, że rodzice nie będą w swoich decyzjach i wychowaniu dziecka jak chorągiewka na wietrze... i trochę stałości wprowadzą. mimo wszystko gratuluję przede wszystkim malutkiej, że ją owa nieszczęsna Nikol ominęła. smile
      • gaudencja Re: :-))) 22.12.11, 19:59
        Super smilesmile
      • paula.anna Re: :-))) 22.12.11, 20:13
        Łucja Teresa- PIĘKNIE!
        Fantastyczne zakończenie historii .
        Ale czy dziewczynka została już zarejestrowana? Bo przeskok od Nikol Sonii (?) do Łucji Teresy budzi obawy, że będzie kolejna zmiana zdania. W czasie świąt się ludzie dużo spotykają wink
      • Gość: niki Re: :-))) IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 22.12.11, 22:55
        Super smile mimo, że do największych fanek Łucji nie należę, to myślę, że niedoszła Nikol Sonia kiedyś kuzynowi Frankowi bardzo za tą interwencję podziękuje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.