mama.h 22.12.11, 11:17 No właśnie....więcej nic do mnie nie przemawia, jak na razie a czasu coraz mniej. Klare pokochałam na maxa, Ludwika to imie z wielkimi tradycjami w mojej rodzinie. Do obydwu mąz nie jest w 100 % przekonany. Jego propozycje dla mnie sa nie do przyjęcia Więc co? Poddajcie jakieś propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 11:27 Ja wolę Klarę, jakoś mnie na razie wizja jej wielkiej popularności nie przeraża. Ale Ludwika też niezła Może spodoba się Wam Eleonora? Albo mąż się przekona jednak? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 23.12.11, 20:20 Eleonora. Podoba się ale nie na tyle by dać tak na imie córce Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 11:30 Klara podoba mi się od zawsze i uważam, że jest to (obok Karoliny) imię niemal idealne. Niemal, bo jego jedyną wadą jest popularność (ale ja preferuję imiona ekstremalnie rzadkie ). Ludwika również mi się podoba i dzisiaj z tych dwóch pewnie zdecydowałabym się na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 11:35 Jestem za Ludwika, Klar jest już za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 11:53 lalalu666 napisała: > Jestem za Ludwika, Klar jest już za dużo. No chyba, ze wizja kilku Klar w jednej klasie, piaskownicy, okolicy Cie nie przeraża. Sama jeszcze nie tak dawno chciałam w przyszłości dać je swojej córce, ale po tym jak zrobiło się o nim głośno (w moim otoczeniu nastąpił wysyp Klar, na rożnych forach tez jest o nim głośno) zrezygnowałam. Sama nosze popularne imię, może nie tak popularne jak Anna, Katarzyna czy Agnieszka, ale jednak jest, i wiem jak niefajnie jest być np. w klasie jedna z kilku dziewczyn o tym imieniu... Jest tyle pięknych imion... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 19:36 lalalu666 napisała: > No chyba, ze wizja kilku Klar w jednej klasie, piaskownicy, okolicy Cie nie prz > eraża. Sama jeszcze nie tak dawno chciałam w przyszłości dać je swojej córce, > ale po tym jak zrobiło się o nim głośno (w moim otoczeniu nastąpił wysyp Klar, > na rożnych forach tez jest o nim głośno) zrezygnowałam. > Wiesz, nie chce Ciebie urazić, ale to, ze Ty akurat nie znasz żadnej małej Klar > y, nie znaczy, że to imię nie jest popularne... W moim otoczeniu jak i w otocze > niu moich znajomych popularność Klary bardzo wzrosła, w rankingach też, na fora > ch coraz częściej padają pytania odnośnie tego imienia, mama mojej koleżanki pr > acuje w urzędzie i naprawdę rodzi się coraz więcej Klar. To imię świetnie wpisu > je się w obecną modę na imiona retro. Chyba popadasz w obsesję Bo w przesadę na pewno. Nawet JEŚLI znasz kilka małych Klar... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Klara, Ludwika czy..... 25.12.11, 15:50 Mam córkę Klarę i nie dostrzegam kompletnie popularności tego imienia. Oprócz własnej córki zetknęłam się przypadkowo z inną małą Klarą . Tak to na ulicy słyszę tylko Julia, Natalia, Laura, Zuzia, Oliwka i tak w kółko . A co do imienia Klara, to polecam - krótkie, zwięzłe i na temat, romantyczne, a jednocześnie z charakterem . Moja 6-letnia Klara bynajmniej nie narzeka, choć wolałaby być Różą. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 11:49 a jakie są propozycje męża? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 12:17 Właśnie Klara wydaje mi sie coraz bardziej popularna a już starsza córka ma popularne dość imie, bo nie zdawaliśmy sobie sprawy z mody na nie. Chociaz nie wydaje mi się, żeby Klara była w pierwszej 20 w najblizszych latach. Propozycje męża: Michalina Kornelia Agnieszka A i imiona kwiatowe oraz jedzeniowe (typu Malina, Jagoda)- niestety odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 12:39 mama.h napisała: > Właśnie Klara wydaje mi sie coraz bardziej popularna a już starsza córka ma pop > ularne dość imie, bo nie zdawaliśmy sobie sprawy z mody na nie. Chociaz nie wyd > aje mi się, żeby Klara była w pierwszej 20 w najblizszych latach. Myślę, że już niedługo, góra 3/5 lat znajdzie się. > > Propozycje męża: > > Michalina > Kornelia > Agnieszka > > A i imiona kwiatowe oraz jedzeniowe (typu Malina, Jagoda)- niestety odpadają. Też jestem na nie. Proponuje Eleonorę, Leone, Leonie, Klemencje, Maksymine, Maksencje, Maurycje, Salomee, Serafine, Delfine, Teofile, Józefinę, Ignacje, Bonifacje, Filomenę. Jest tyle naprawdę pięknych imion, nie warto ślepo podążać za modą. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 12:44 Ludwika! Tak miała mieć na imię moja potencjalna córka - Ludwika Róża. Ale urodził się synek Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 12:48 zebra51 napisała: > Ludwika! Tak miała mieć na imię moja potencjalna córka - Ludwika Róża. > Ale urodził się synek Ludwika Róża - WSPANIALE! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 23.12.11, 20:27 Z pewnością nie mam zamiaru ślepo podążać za modą. Nie nadam imienia dziecku z pierwszej 10 na pewno, ale jesli nie znajde alternatywy dla imienia, które jest coraz bardziej modne (a przy okazji szalenie mi sie podoba) to je nadam, gdyż nie nazwę córki imieniem, które mi sie nie podoba tylko dlatego, ze jest dość popularne. Z imion które wymieniłaś bardzo podoba mi się Józefina zapytam m co o nim sadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Klara, Ludwika czy..... 25.12.11, 15:54 no i to bardzo słuszny tok myślenia . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 22:57 to mnie zdziwiłaś troszkę, bo jako kompromis miałam zaproponować Kornelię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 13:08 Ja jestem za Ludwiką, tym bardziej, że to rodzinne imię. Chociaż Klara też ok. I jeśli to Twoje ukochane imię, to nie ma zmiłuj - musi być Klara i już Odpowiedz Link Zgłoś
gosi25 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 14:58 Z tych podanych to tylko Klara- i wcale nie jest takie popularne jak tu piszą, bo ja osobiście nie znam żadnej Klary. Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 15:11 gosi25 napisała: i wcale nie jest takie popularne jak tu piszą, > bo ja osobiście nie znam żadnej Klary. Wiesz, nie chce Ciebie urazić, ale to, ze Ty akurat nie znasz żadnej małej Klary, nie znaczy, że to imię nie jest popularne... W moim otoczeniu jak i w otoczeniu moich znajomych popularność Klary bardzo wzrosła, w rankingach też, na forach coraz częściej padają pytania odnośnie tego imienia, mama mojej koleżanki pracuje w urzędzie i naprawdę rodzi się coraz więcej Klar. To imię świetnie wpisuje się w obecną modę na imiona retro. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 13:16 Mnie podobają się prawie wszystkie: Klara Ludwika Michalina Kornelia I jakoś nie wierzę w popularność Klary na miarę Julii, ale może małej wiary jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 13:24 Z tych dwoch wybralabym Ludwike Propozycje: Kelementyna, Eleonora Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 15:09 Z tych dwóch wolę Ludwikę . Adela,Antonina, Florentyna,Honorata, Marcelina,Matylda,Melania,Pelagia,Rozalia,Teresa,Waleria Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 25.12.11, 13:44 > Adela,Antonina, Florentyna,Honorata, Marcelina,Matylda,Melania,Pelagia,Rozalia, > Teresa,Waleria - Antonina jest super ale w najbliższym otoczeniu kilka już jest zatem odpada - Rozalia- do rozważenia... - Reszta nie przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caryca Re: Klara, Ludwika czy..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 13:57 A co Twój m powiedział na temat Józefiny? Bardzo proszę o odpowiedz, bo jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 29.12.11, 11:58 Jozefina dopisana do listy imion do rozwazenia ale decyzji brak. Mnie sie podoba m.tez ale bez fajerwerkow. Szukam fajnych zdrobnien do tego imienia i druga sprawa..... nie wiem czy nasza rodzina i otoczenie jest gotowe na TAKIE imie....wiem, wiem to nasze dziecko ale jednak zyje w spoleczenstwie, ktore bywa malo otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Klara, Ludwika czy..... 29.12.11, 16:04 Józefina - Józia, Józinka, Józefinka, Zefinka, Zefka, Zefcia, Finka, Finia, Fifinka, Inka ... Zdrobnień jest mnóstwo A co do mało otwartej rodziny - jak już nadacie imię, to wszyscy przywykną. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Klara, Ludwika czy..... 30.12.11, 22:47 do tych przedstawionych pasuje też Kornelia, Klemantyna, Antonin, Weronika, a może Blanka, Basia ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 19:55 Wybrałabym Ludwikę, choć Klara też bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 23:02 oba podobają mi się bardzo, ale jeśli mąż nie jest przekonany, to szukajcie dalej może Klementyna? Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: Klara, Ludwika czy..... 22.12.11, 23:38 moja cora miala byc Klara. Ale jakos mi sie przejadlo. Staje sie popularniejsze i w kazdym WnŚ (warszawskim) jest. Bardzo podobala mi sie Ludwika, gdybym miala sama wybierac, to miedzy nia a Felicja. Kompromisowo cora zostala Florą (zbieznosc brzmieniowa z Klara przypadkowa). Chyba jednak troche zaluje, ze nie przeforsowalam swoich pomyslow, dlatego, jesli b. podob ci sie Ludwika, to przewalcz Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Gaudencjo 26.12.11, 10:40 jesli pamietasz, to Flore konsultowalam tu na forum (watek byl "siostra Jeremiego" ja tez lubie Flore, bardzo mi sie podoba, tylko irytuje mnie reakcja ludzi. I nie to, ze sie nie podoba, tylko w 90% jest "a to w ogole istnieje takie imie?!" Chociaz, dlaczego sie dziwie: nawet na Jeremiego polowa reaguje tak, jakby pierwszy raz w zyciu uslyszala to imie (i to w Warszawie). a'propos WnŚ: mloda urodzila sie w warszawskim szpitalu, ale po porodzie bylam w pojedynczej sali i fotograf z wyborczej po prostu nas ominal (mimo, ze przypominalam, ze jestesmy). Niby moglismy doslac im mailem zdjecie, ale jakos wypadlo mi to z glowy w chaosie poporodowym. Napisalam do Gornego, zeby dodal to imie w statystykach, ale tego nie zrobil (btw: juz nie jest tu podlinkowana jego strona?) Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: Gaudencjo 26.12.11, 10:42 przepraszam - wyzej uzylam nicka z rowiesniczych for dzieciowych Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 26.12.11, 14:57 Witaj, oczywiście że pamiętam. Nie masz co się przejmować reakcją; ludzie się w ten sposób zachowują, kiedy dziecko jest bardzo małe, a później przestają. Zawsze można też zapytać ze zdumieniem, czy naprawdę "Panienki z okienka" nie czytali. Strona BG nie jest już podlinkowana, bo potrzebne było miejsce na link do bloga Jana Grzeni, a poza tym corocznie uzyskuję dane rzeczywiste z warszawskiego USC, obejmujące wszystkie zarejestrowane w Warszawie dzieci, tj. 3x więcej, niż jest w WnŚ i w konsekwencji u Bartka Górnego. No i są to imiona zarejestrowane, a nie podane fotografowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 26.12.11, 14:58 ...a spis imion z WnŚ robi nam na bieżaco nieoszacowana magducha78. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Gaudencjo 04.01.12, 19:35 Gaudencja napisała: > Strona BG nie jest już podlinkowana, bo potrzebne było miejsce na link do bloga > Jana Grzeni, a poza tym corocznie uzyskuję dane rzeczywiste z warszawskiego US > C, obejmujące wszystkie zarejestrowane w Warszawie dzieci, Szkoda, że nie opracowujesz ich tak, jak to robi BG. > 3x więcej, niż jest w WnŚ i w konsekwencji u Bartka Górnego. > No i są to imiona zarejestrowane, a nie podane fotografowi. Aczkolwiek, jak to już było nieraz analizowane, różnice są statystycznie nieistotne. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gaudencjo 04.01.12, 19:52 U Górnego są Żyraf i Myszon, których w danych z USC nie ma, a akurat te dwa "imiona" co chwilę dorabiają się nowych wątków na forum, więc dodatkowe promowanie tych statystyk IMO mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 04.01.12, 20:35 a_weasley napisał: > Szkoda, że nie opracowujesz ich tak, jak to robi BG. No szkoda, ale chyba dobrze, że w ogóle pozyskuję, dzięki uprzejmości warszawskiego USC? Zawsze łatwiej nic nie zrobić i krytykowac tego, co zrobił cokolwiek. > Aczkolwiek, jak to już było nieraz analizowane, różnice są statystycznie nieist > otne. Nie mam przekonania. Ostatnio różniła się, o ile pamiętam, pierwsza dziesiątka. To zdecydowanie jest statystycznie istotne. Ponadto istnieją nie tylko imiona częste, ale i rzadkie, a dane na temat tych ostatnich nie mogą nie być zafałszowane w przypadku opracowywania ich na podstawie intencji 1/3 rodziców (wiele nadanych imion w ogóle się nie pojawia w WnŚ). Dla rodziców, którzy zdecydowali się na Onufrego, niezwykle istotne jest, czy imię się pojawia raz na dwa lata, czy też wcale - a może 3 razy w roku. Ba, co ja mówię, nie sięgajmy do Onufrego; ostatnio jedną z foremek jest mama Henryka, która na podstawie strony BG była przeświadczona, że Henryków bylo w Warszawie 15 od 2004 roku, podczas gdy tylko w samym roku 2010 było ich zarejestrowanych 9. Aspekt podniesiony przez Oliankę ma także ogromne znaczenie, nie wiem, czy nie największe. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Klara, Ludwika czy..... 25.12.11, 19:48 > i w kazdym WnŚ (warszawskim) jest. to jest na szczęście nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Klara, Ludwika czy..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 23:11 Prawie w każdym Nieraz nawet w liczbie mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Klara, Ludwika czy..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 23:14 Tez chcesz córce dać na imię Klara? Odpowiedz Link Zgłoś
giekana Re: Klara, Ludwika czy..... 24.12.11, 09:59 ja wybrałabym Klarę, Ludwika mi się w ogóle nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Klara, Ludwika czy..... 31.12.11, 23:14 Oba mi się podobają, wybrałabym Ludwikę. Odpowiedz Link Zgłoś
siechniczanka Re: Klara, Ludwika czy..... 01.01.12, 12:00 Ludwika - Lodzia , będę szczera imię straszne , kojarzy mi się zrób mi l. a , - no a dzieciaki są okrone wiem coś o tym , bo syn chodzi do 1 klasy . Klara też mi się nie podoba ale lepsze niż Ludwika a Michalina - fajne ale daj córce takie imię jakie się wam podoba wspólnie takie decyzje podejmuje się raem Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Klara, Ludwika czy..... 01.01.12, 12:05 siechniczanka napisała: > Ludwika - Lodzia , będę szczera imię straszne , kojarzy mi się zrób mi l. a , > - no a dzieciaki są okrone wiem coś o tym , bo syn chodzi do 1 klasy . > Klara też mi się nie podoba ale lepsze niż Ludwika a Michalina - fajne > ale daj córce takie imię jakie się wam podoba wspólnie takie decyzje podejmuje > się raem Zdrobnienie Lodzia pochodzi od imienia Leokadia. Odpowiedz Link Zgłoś
siechniczanka Re: Klara, Ludwika czy..... 01.01.12, 14:21 no tak jakoś mi się skojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 03.01.12, 12:48 no to dosc dalekie skojarzenie i w dodatku oderwane od rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Klara, Ludwika czy..... 01.01.12, 14:22 Pierwsze słyszę, żeby ktoś zdrabniał Ludwikę do Lodzi! Lodzia to Leokadia czy Alodia, jak ktoś tu wspominał, ale Ludwika?! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia O popularności Klary 01.01.12, 14:40 Wczoraj w czasie imprezy sylwestrowej miałam okazję przysłuchać się pewnej rozmowie. Młode dziewczyny rozmawiały o imieniu dla mającej się urodzić wkrótce dziewczynki. Ciężarna ma już syna, chłopiec nosi imię z pierwszej 5-ki. Rodzina jest ... nie powiem, że patologiczna, bo to porządni ludzie, ale raczej bardziej lubują się w Nikolach niż Józefinach, jak na mój gust. Przyszła mama: Myślałam o Marysi. Koleżanki: Marysia?! Przecież córka Cię znienawidzi, jak ją nazwiesz Marysia! Przyszła mama: To może Klara? Bardzo podoba mi się Klara! Koleżanki: Ooo, tak! Klara jest super! Morał z tego taki, że faktycznie Klara zdobywa sobie coraz więcej fanów. Podoba się nawet w takich środowiskach, po których nigdy nie spodziewałabym się uwielbienia dla niej Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: O popularności Klary 01.01.12, 15:01 dalenia napisała: > Wczoraj w czasie imprezy sylwestrowej miałam okazję przysłuchać się pewnej rozm > owie. Młode dziewczyny rozmawiały o imieniu dla mającej się urodzić wkrótce dzi > ewczynki. Ciężarna ma już syna, chłopiec nosi imię z pierwszej 5-ki. Rodzina je > st ... nie powiem, że patologiczna, bo to porządni ludzie, ale raczej bardziej > lubują się w Nikolach niż Józefinach, jak na mój gust. > > Przyszła mama: Myślałam o Marysi. > Koleżanki: Marysia?! Przecież córka Cię znienawidzi, jak ją nazwiesz Mar > ysia! > Przyszła mama: To może Klara? Bardzo podoba mi się Klara! > Koleżanki: Ooo, tak! Klara jest super! > > Morał z tego taki, że faktycznie Klara zdobywa sobie coraz więcej fanów. Podoba > się nawet w takich środowiskach, po których nigdy nie spodziewałabym się uwiel > bienia dla niej I właśnie to mnie przeraża Nazwiesz mnie fanatyczką, ale jak sobie pomyśle, że Klara kiedyś wejdzie do pierwszej 10, to aż mam ciarki na plecach... Co do Józefiny, to nie uwierzysz, ale niedawno zostałam nazwana osobą chorą psychicznie, bo podoba mi się to imię i nie tylko to, bo jeszcze mówiłam o Olimpii, Stefanii, Klemencji, Klarze, Antonii, Salomei i o Filomenie, a ono są przecież nienormalne i krzywdzące... Dowiedziałam się również tego, że wielbicielom takich imion: a) zawsze wystaje słoma z butów. b) są zakompleksieni c) mają zbyt wysokie mniemanie o sobie i chcą na siłę zrobić z własnych dzieci arystokratów A przecież jest tyle pięknych imion: Maja, Julia, Oliwia, bo "dziecko nie może się wyróżniać" (czy jakoś tak). Padłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: O popularności Klary 01.01.12, 15:05 Daleniu, trzeba było podejść i powiedzieć, że te imię też jest "krzywdzące" i zaproponować coś w stylu Oliwia, Nikolina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
siechniczanka Re: O popularności Klary 01.01.12, 15:07 Jakby moja mama nazwała mnie Filemona, Salomona lub Józefina do końca życia bym jej tego nie wybaczyła a na pewno zmieniłabym imię . Ale ile ludzi tyle gustów i nie ma się sugerować co się komu podoba a co nie . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: O popularności Klary 01.01.12, 15:14 Fajne imiona rozważasz. Myślę, że Józefinie czy Stefanii będzie się żyło tak samo dobrze, jak Oliwii czy Julii. A z pewnością jakość ich życia nie zależy od imienia. Musisz sama w to mocno wierzyć i nie dać się rodzinie i znajomym! Wystarczy poczytać trochę wypowiedzi na naszym forum, o matkach, które pod naciskiem rodziny nadawały inne imiona niż te wymarzone, a potem żałowały, nie mogły się przyzwyczaić do wybranego imienia. Niektóre nawet to imię potem zmieniały, bo nie ma szans, żeby wmówić sobie, że "Moja córka to Julka", kiedy ona tą Julką najzwyczajniej w świecie nie jest Jest też sporo wypowiedzi o tym, jak to zbulwersowana wyborem rodzina po narodzinach dziecka nagle w wybranym imieniu się zakochiwała! Zdarzało mi się tu czytać, jak to babcia dziecka była zniesmaczona, mówiła, że będzie się zwracała do dziecka innym imieniem itp. A potem nagle z dumą chwaliła się wnukiem i jego oryginalnym imieniem koleżankom. Co do samej popularności Klary, to faktycznie - rośnie, ale tak bardzo wysoko jej nie widzę. To mało elastyczne imię. Polacy lubią zdrabniać, więc może twardą Klarę ta popularność ominie. PS: Nie chciałam się nawet wdawać w dyskusję Wszyscy moi znajomi nie "czują" mojego gustu imienniczego. Ostatnio siostra mnie ładnie "zjechała", jak powiedziałam, że mogłabym nazwać syna Teodor. Z kolei moje koleżanki przewracają oczami, jak słyszą "Leon", bo to takie dziadkowe imię! Dobrze, że jest to forum! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: O popularności Klary 03.01.12, 12:59 to, ze imie zyskuje na popularnosci to na pewno. Jeszcze kilka lat temu ekstremalnie rzadkie a teraz to tu to tam slysze o malych Klarach, chociaz w moim otoczeniu jest tylko jedna, dorosla. Tylko trudno przewidziec jak sie losy tego imienia dalej potocza czy bedzie druga Wiktoria, ktora wg mnie jest imieniem pieknym ale przez popularnosc i male Wiktorie, ktore mialam okazje poznac kojarzy mi sie z imieniem "dresiarskim". Boje sie, ze w tym przypadku bedzie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: O popularności Klary 03.01.12, 13:13 podsumowujac: Klara- przezywam ogromna fascynacje tym imieniem wg mnie jest urzekajace. Mam obawe co do rosnacej popularnosci i co do tego czy moja fascynacja nie jest tymczasowa. M. nie jest tez w 100% przekonany jego argument to krotkie nazwisko do ktorego pasuje dlugie imie takie trzy sylabowe najlepiej... Ludwika- Sentyment i tradycja. Jak dla mnie super. M....nie lubi zdrobnienia Lusia ktore kojarzy mu sie z "rozmemlana' panienka Michalina- podoba mi sie Misia...Michalina jakos mesko, twardo cos mi zgrzyta. Kornelia- nigdy nie lubilam Agnieszka- no nijak w moj gust nie trafia poza tym w moim pokoleniu co druga to Agnieszka dla mnie maksymalnie oklepane Jozefina- piekne i ciekawe....boje sie tylko, ze wykonczy mnie reakcja rodziny i otoczenia (juz widze te wymowne miny) wiecej pomyslow brak....jak macie jakies jeszcze fajne propozycje to bardzo prosze... mamy na prawde malo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: O popularności Klary 03.01.12, 13:31 a Klementyna juz padla? to byla moja opcja do Klary. Wybralam Klare (lat 20) i ona twierdzi ze dobrze ze nie Klementyne ale ja ciagle lubie Klecie Ludwike mozna zdrabniac do Ludwisi, Ludzi, Wisi niekoniecznie do Lusi ... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: O popularności Klary 04.01.12, 14:56 > a Klementyna juz padla? to byla moja opcja do Klary. Wybralam Klare (lat 20) i > ona twierdzi ze dobrze ze nie Klementyne ale ja ciagle lubie Klecie Ludwike > mozna zdrabniac do Ludwisi, Ludzi, Wisi niekoniecznie do Lusi ... Klementyna padla. Ale to nie moj klimat niestety Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: O popularności Klary 03.01.12, 18:51 W tej sytuacji postawiłabym na Ludwikę; pierwsze słyszę o zdrabnianiu do Lusi. Ja bym zdrabniała to Ludki, Ludwini, Wini. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: O popularności Klary 03.01.12, 18:50 Wiktoria zaczęła się kojarzyc z imieniem dresiarskim, bo upodobały ją sobie szczególnie konkretne środowiska. Zofia jest tez bardzo popularna, ale z dresiarskim imieniem mimo popularności się nie kojarzy; podobnie Julia. Sama popularność jeszcze nie czyni imienia dresiarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: O popularności Klary 04.01.12, 11:42 dokladnie o to mi chodzilo. To, ze Klara jest coraz bardziej popularna nie podlega watpliwosci. Pytanie jak bardzo bedzie popularna i w jakich srodowiskach. Latwiej mi by bylo przelknac popularnosc Klary na miare Zofii czy Hanny niz Wiktorii Odpowiedz Link Zgłoś
elegieli54 Re: O popularności Klary 04.01.12, 18:37 KLara to chyba jednak bardziej w srodowiska snobow idzie i Ludwika n czele z Jozefina. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Klara, Ludwika czy..... 04.01.12, 15:54 Ludwika... chciałam tak nazwać, ale oczywiście usłyszałam że meble i takie tam... kobieta przed i po porodze ma słabą silna wolę Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: Klara, Ludwika czy..... 04.01.12, 18:28 Klara w pelnej formie urzekajace!!Ale zdrobnienia juz nie KLarcia,KLarunia,nie wiem jak jeszcze. Natomiast Ludwisia jako zdrobnienie od Ludwiki brzmi slodko Jozefina piekne!!!! Moje propozycje. Kalina Adrianna Felicja KLementyna Florentyna Marcjanna JUlianna Odpowiedz Link Zgłoś
mama.h Re: Klara, Ludwika czy..... 12.01.12, 18:02 Decyzja zapadla. Po urodzeniu nie bylo watpliwosci, ze dziewczynka jest Klara Dzieki za wszystkie wasze propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
giekana Re: Klara, Ludwika czy..... 12.01.12, 18:04 Gratulacje! Szalenie podoba mi się Klara i też wybraliśmy to imię dla córki. Jednak czekamy na synka, więc może w przyszłości wykorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Klara, Ludwika czy..... 12.01.12, 20:50 Bardzo serdecznie gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Klara, Ludwika czy..... 13.01.12, 10:40 gratuluję, śliczne imię i wspaniała patronka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Klara, Ludwika czy..... 16.01.12, 14:25 Cieszę się Wielkie gratulacje! Klaro witaj! Odpowiedz Link Zgłoś