Gość: kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 12:18 w sumie tylko te dwa wchodzą w grę które Wam się bardziej podoba, biorąc pod uwagę również zdrobnienia tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarrak Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:29 Witold! Wit, Witek, Tolek na upartego Nie mogę się przestawić i Stefan to dla mnie nadal takie "obciachowe" imię, w moim odtoczeniu nadawane zwierzętom albo hipotetycznym bohaterom (typu "no i idzie sobie taki żulik, dajmy na to Stefan"). Jako młodsza nastolatka nazwałam swoją roślinkę Stefan (papryczkę chilli, hodowałam na parapecie i mówiłam do niej po imieniu ) - imię odczuwałam bowiem wówczas jako prześmiewcze. Brzmienie bardzo ładne, ale mam wrażenie, że społeczny odbiór jest taki, jak mój (tyle, że ja jestem tego świadoma) i obok Zenka jest to właśnie takie imię - klucz, czyli Stefan - alkoholik, Stefan - idiota, wąsaty Stefan tłukący swoją żonę itp. Może się mylę, ale chyba nie tylko ja to tak odczuwam. Pewnie zaraz całe forum się rzuci, że to nieprawda, ale mam wrażenie, że tu niektórzy są tak osłuchani z imionami, że odrywa ich to od rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:47 Witold bardziej mi się podoba ale Stefan jest mniej popularny wśród maluchów.. Wcale nie mam skojarzeń w stylu Stefan = żul, znam jednego 18 latka o tym imieniu i raczej nie narzeka.. w moim otoczeniu zwierzakom prędzej nadaję się imię Witek niż Stefek. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:47 szarrak napisała: > Brzmienie bardzo ładne, ale mam wrażenie, że społeczny odbiór jest taki, jak mój (tyle, że > ja jestem tego świadoma) i obok Zenka jest to właśnie takie imię - klucz, czyli > Stefan - alkoholik, Stefan - idiota, wąsaty Stefan tłukący swoją żonę itp. > Może się mylę, ale chyba nie tylko ja to tak odczuwam. Dla mnie to ewidentna i nieuzasadniona nadinterpretacja. I tak, wg mnie mylisz się Ja Stefana absolutnie nie odbieram jako obciachowego czy synonimu żula i innych. podobnie jak Zenona. Pomijam, że alkoholizm to choroba, nie charakter... A w temacie- oba imiona mi się podobają, ale chyba Witold wygrywa. Chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Stefan czy Witold? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.12.11, 12:47 Witold- Witek, Wicia,Wituś ze słabości do dr Latosza z pewnego serialu Stefan mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:55 Oba mi sie podobaja. Zupelnie nie mam skojarzen Szarraka. Znam wielu Stefanow w roznym wieku i wydaje mi sie to imie popularnirjsze o Witolda. Dlatego wlasnie, z tych dwoch, wybralabym Witolda Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:24 Wybrałabym Stefana, chociaż druga propozycja też bardzo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Stefan czy Witold? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 13:46 Tata też jest za Witkiem i chyba tak zostanie. Oba imiona mi się podobają poza tym, że w przypadku Witolda obawiam się zdrobnienia Wicia czy Tolek- okropne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:59 Oba mi się bardzo podobają. Ale chyba jednak wolę Witolda. Witka znam jednego, nastoletniego - miewa się chyba całkiem nieźle Stefanów nastoletnich też znam - również dobrze sobie żyją z takimi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 15:23 Stefan, mało mam imion które mi się nie podobają, ale właśnie Witold do nich należy. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 18:55 Obydwa podobają mi się bardzo. Mam brata Witolda i znam niewiele osób równie mocno zadowolonych ze swojego imienia, więc polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 19:04 Obydwa podobają mi sie tak samo bardzo, z tym że ze zdrobnień jednak najbardziej Wituś. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 19:52 Zdecydowanie bardziej podoba mi się Witold . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Stefan czy Witold? IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 27.12.11, 20:22 Stefanek Jedno z moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 22:12 Znam jednego dorosłego Stefana,niezwykle sympatycznego i jestem za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
elegieli54 Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 13:20 Zadne z tych dwoch mi sie nie podoba ale jakbym nie miala wyjsca to wybralabym Witka,chyba tylko dlatego ze Stefan zawsze na kogos potocznie sie mowilo. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 17:56 Stefan Ale Witek też ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś