Dodaj do ulubionych

Stefan czy Witold?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 12:18
w sumie tylko te dwa wchodzą w grę smile które Wam się bardziej podoba, biorąc pod uwagę również zdrobnienia tych imion?
Obserwuj wątek
    • szarrak Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:29
      Witold! Wit, Witek, Tolek na upartego smile

Nie mogę się przestawić i Stefan to dla mnie nadal takie "obciachowe" imię, w moim odtoczeniu nadawane zwierzętom albo hipotetycznym bohaterom (typu "no i idzie sobie taki żulik, dajmy na to Stefan"). Jako młodsza nastolatka nazwałam swoją roślinkę Stefan (papryczkę chilli, hodowałam na parapecie i mówiłam do niej po imieniu big_grin) - imię odczuwałam bowiem wówczas jako prześmiewcze. Brzmienie bardzo ładne, ale mam wrażenie, że społeczny odbiór jest taki, jak mój (tyle, że ja jestem tego świadoma) i obok Zenka jest to właśnie takie imię - klucz, czyli Stefan - alkoholik, Stefan - idiota, wąsaty Stefan tłukący swoją żonę itp. Może się mylę, ale chyba nie tylko ja to tak odczuwam. Pewnie zaraz całe forum się rzuci, że to nieprawda, ale mam wrażenie, że tu niektórzy są tak osłuchani z imionami, że odrywa ich to od rzeczywistości smile
      • uwierz_mirando Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:45
        Witold
      • polonica7 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:47
        Witold bardziej mi się podoba ale Stefan jest mniej popularny wśród maluchów.. Wcale nie mam skojarzeń w stylu Stefan = żul, znam jednego 18 latka o tym imieniu i raczej nie narzeka.. w moim otoczeniu zwierzakom prędzej nadaję się imię Witek niż Stefek.
      • paula.anna Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:47
        szarrak napisała:
        > Brzmienie bardzo ładne, ale mam wrażenie, że społeczny odbiór jest taki, jak mój (tyle, że
        > ja jestem tego świadoma) i obok Zenka jest to właśnie takie imię - klucz, czyli
        > Stefan - alkoholik, Stefan - idiota, wąsaty Stefan tłukący swoją żonę itp.
        > Może się mylę, ale chyba nie tylko ja to tak odczuwam.

Dla mnie to ewidentna i nieuzasadniona nadinterpretacja. I tak, wg mnie mylisz się
        Ja Stefana absolutnie nie odbieram jako obciachowego czy synonimu żula i innych. podobnie jak Zenona. Pomijam, że alkoholizm to choroba, nie charakter...

A w temacie- oba imiona mi się podobają, ale chyba Witold wygrywa. Chyba wink
        • Gość: j Re: Stefan czy Witold? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.12.11, 12:47
          Witold- Witek, Wicia,Wituś
          ze słabości do dr Latosza z pewnego serialutongue_out

Stefan mi się nie podoba
    • solveiga1 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 12:55
      Oba mi sie podobaja. Zupelnie nie mam skojarzen Szarraka. Znam wielu Stefanow w roznym wieku i wydaje mi sie to imie popularnirjsze o Witolda. Dlatego wlasnie, z tych dwoch, wybralabym Witolda
    • aneladgam Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:15
      tylko Witold
    • ronalilly Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:24
      Wybrałabym Stefana, chociaż druga propozycja też bardzo w porządku.
    • georgia241 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:37
      Witold
    • wyczyny Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:43
      Witold - Witek
    • Gość: kiki Re: Stefan czy Witold? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 13:46
      Tata też jest za Witkiem smile i chyba tak zostanie.
      Oba imiona mi się podobają poza tym, że w przypadku Witolda obawiam się zdrobnienia Wicia czy Tolek- okropne smile
    • dalenia Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 13:59
      Oba mi się bardzo podobają. Ale chyba jednak wolę Witolda. Witka znam jednego, nastoletniego - miewa się chyba całkiem nieźle smile Stefanów nastoletnich też znam - również dobrze sobie żyją z takimi imionami.
    • aedo Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 14:47
      Witold
      • lus.sia Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 15:11
        Witold smile
        • domi_33 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 15:23
          Stefan, mało mam imion które mi się nie podobają, ale właśnie Witold do nich należy. smile
    • olianka Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 18:55
      Obydwa podobają mi się bardzo. Mam brata Witolda i znam niewiele osób równie mocno zadowolonych ze swojego imienia, więc polecam!
    • gaudencja Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 19:04
      Obydwa podobają mi sie tak samo bardzo, z tym że ze zdrobnień jednak najbardziej Wituś.
    • florianne Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 19:52
      Zdecydowanie bardziej podoba mi się Witold .
    • Gość: niki Re: Stefan czy Witold? IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 27.12.11, 20:22
      Stefanek smile Jedno z moich ulubionych.
      • tami46 Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 22:12
        Znam jednego dorosłego Stefana,niezwykle sympatycznego i jestem za tym imieniem.
    • luska.s Re: Stefan czy Witold? 27.12.11, 22:11
      oba ładne wybrałabym Witolda
    • cysia.b Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 11:01
      Witold!
      • elegieli54 Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 13:20
        Zadne z tych dwoch mi sie nie podoba ale jakbym nie miala wyjsca to wybralabym Witka,chyba tylko dlatego ze Stefan zawsze na kogos potocznie sie mowilo.
    • polifonia1983 Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 17:56
      Stefan smile Ale Witek też ładnie.
      • magducha78 Re: Stefan czy Witold? 28.12.11, 20:47
        Witold
        • Gość: iwa Re: Stefan czy Witold? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.12.11, 23:07
          Witold
          • ewela345 Re: Stefan czy Witold? 29.12.11, 10:43
            Witold.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.