Dodaj do ulubionych

top imiona "młodego" pokolenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 00:30
Jeśli macie dzieci w wieku szkolnym lub nastolatki, bądź same jesteście w wieku poniżej 18 proszę napiszcie jakie imiona podobają się Wam (lub waszym młodym pociechom).

W ostateczności mogą wypowiedzieć się studenci wink

Ciekawa jestem jakie imiona podobają się np. uczennicom pierwszych klas szkoły podstawowej, z których znaczny procent to np. Julki.
Obserwuj wątek
    • florianne Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 07:55
      Kwalifikuję się w podane w przez ciebie kryteria , więc się wypowiem .
      Mi podobają się "dziwne" dla większości ludzi imiona , np. : Floriana ,Florencja , Marcjanna ,Cyryl,Oktawiusz,Oktawian,Seweryn .
      Ale też np. : Wiktoria ,Emilia , Filip, Mateusz,Szymon .
    • bohemiere Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 09:47
      Z imion znajomych w tym wieku to podobają mi się żeńskie: Sara, Laura, Kornelia, Oliwia, Liliana. Co do facetów nie mam aż takich upodobań :p
      • aneladgam Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 19:38
        bohemiere, ale chyba pytanie było o co innego wink
        Ja już daaaaawno się nie łapię w drugi punkt, a długo się też jeszcze nie załapię w pierwszy smile
        • bohemiere Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 20:55
          Wiem, ale odpisałam o imionach znajomych, ktore mi przypadły do gustu, bo ogólnie podobają mi się niepolskie imiona, często dla dziewczynek bez końcówki -a. Pogadać możemy, ale ja mam pdoobno dziwny gust, podoba mi się np Daphne, Norah, Damayanthi, Nimue i takie tam inne wink Z męskich jakoś mi ciężej wybrać coś fajnego.
    • dalenia Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 16:26
      O, łapię się smile Mnie się podobają imiona retro, ale to raczej niezbyt modne w moim pokoleniu. Wśród moich znajomych podobają się imiona takie bardziej "nowoczesne" - Laura, Blanka, Pola, Lena itp. O męskich jakoś nie rozmawiamy. Oczywiście na każde imię retro (np. Helenę czy Leona- a to dla mnie mały "hardcore") reakcją jest skrzywienie i hasła o krzywdzie wink

Ale mnie to cieszy. Martwiłabym się, gdyby moim wszystkim koleżankom podobała się Józefina czy Franciszka smile
      • shilla01 Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 17:42
        dalenia napisała:
        Wśród moich znajomych podobają się imiona takie bardziej "nowocz
        > esne" - Laura, Blanka, Pola, Lena itp.

Laura nowoczesne ?
        • dalenia Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 18:11
          Tak.
    • czerwona_skarpeta Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 18:10
      Ja się jeszcze łapię,na tą "ostateczność" smile
      Mnie osobiście podobają się proste imiona bez żadnych zagranicznych udziwnień czy oryginalności na siłę.
      Moją córkę(choć do jej narodzin to daleka droga smile) już od dłuższego czasu-mniej więcej od gimnazjum chcę nazwać Dorotą. Oprócz tego z żeńskich imion lubię jeszcze Agnieszkę,Magdalenę,Michalinę, Katarzynę,Konstancję.. także jak widzicie szału nie ma wink
      Syna planuję nazwać Krzysztofem-też mniej więcej od gimnazjum-a z innych męskich to lubię i biorę pod uwagę Grzegorza,Michała,Macieja, Tadeusza,Mikołaja,Antoniego.
      Mój 12-letni brat z tego co wiem nie interesuje się tą tematyką i nigdy się nie zastanawiał nad imionami,woli te noszone przez postacie z gier wink
      • Gość: ewa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 18:26
        a może znajdzie się i wypowie jeszcze jakiś rodzic w imieniu swojej malej pociechy (pewnie córeczki bo chłopcy się raczej imionami nie interesują).

Może dziewczynki z przedszkola mają jakieś ulubione imiona?
    • murter1 Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 18:36
      Mój pięcioletni wojtek przez dłuższy czas miał pretensje że nie jest Kamilem.
    • florianne Re: top imiona "młodego" pokolenia 20.01.12, 11:24
      Takie były odpowiedzi na podobne pytanie , zadane na pewnym portalu społecznościowym , w którym większość użytkowników to nastolatki : ( każdy myślnik to jedna osoba , pisownia oryginalna )
      - roxsana magda julka martynka oliwia weronika ania nikola
      - Ania, Klaudia, Agata, Nina, Weronika
      - blanka, Maja, Klara, Karolina, Michalina
      -Angelika
      - Karolina ,Asia,Ania,Monika,Marysia,Laura,Wiktoria,Małgosia
      -Boni,Skarlet,Ania,Kinga,Rozalia
      -Sonia,Virginia,Julia,Natasha, Fiona
      -Elizabeth,Weronika,Anna ,Karolina,Beata
      -Wiktoria,Paulina,Ola,Magda,Milena
      -Zuzia, Patrycja, Amelka, Zosia,Ola
      -Zosia, Zuzia, Klaudia, Wiktoria, Tosia, Agata
      -ania,ewa,kalina,karolina,kinga
      -Weronika, Natalia, Paulina, Magda, Martyna
      -Blanka, Julia, Natasza, Zuza, Majka
      • Gość: Sowa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 14:26
        Do przedszkola z Moja córką chodzi dziewczynka o imieniu Mia,córka nazwala tak swoja ulubiona lalkę.Powiedziała też,że chce miec siostrzyczke i damy jej na imię Miabig_grin
        Nie wiem czy przez imię czy też przez osobowość ,owa Mia jest bardzo lubianą przez rówieśników dziewczynką.
    • Gość: aaaaaaaaaa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 18:37
      Ja studentka, więc się wypowiem smile
      Bardzo lubię imiona oryginalne (Olgierd, Berenika, Anastazja, Ariadna, Ernest, Edgar), klasyczne - tu ubolewam, że są tak popularne (Weronika, Marcelina, Stanisław, Leon, Helena).
      Nie trawię pretensjonalnych (Dżesika, Brajan) i najpopularniejszych (Jakub, Julia).
      • drogadodomu Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 11:12
        Spytałam wczoraj 13 letnią Julię czy lubi swoje imię powiedziała, że nie znosi bo tyle innych Julek dookoła. Samo imię jej się podoba, chodzi głównie o popularność.
    • szarrak Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 15:30
      Zapytałam moją siostrę, która dopiero od miesiąca ma 18 lat:
      żeńskie: Jaśmina, Hanna, Ida, Emilia
      męskie: Oskar.

Ja się wprawdzie łapię "ostatecznie" wink), ale i tak mogę stwierdzić, że zmienia mi się to jak w kalejdoskopie. Szaleję na punkcie imienia Feliks od około dekady, a poza tym aktualnie podobają mi się Ignacy, Idalia, Liliana, Maurycy, Anastazja, Helena... Nie wiem, co będzie, kiedy się rozmnożę.
      • szarrak Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 15:40
        Przy okazji skierowałam też pytanie do koleżanki mojej siostry (rówieśniczki):
        żeńskie: Ines, Luna, Lena
        męskie: Oskar, Paweł, Patryk
        "Ines" może wynikać stąd, że dziewczyna jedną nogą mieszka w Hiszpanii, ma tam mnóstwo rodziny, spędza całe wakacje itp.
    • gaudencja Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 21:56
      To może być mało miarodajne. Kiedy miałam 15 lat, zaczytywałam się "Diuną" Herberta i bardzo podobała mi sie Jessica. Nie oznaczało to, że myślę o tym imieniu dla dziecka (bo w ogóle nie myślałam o dzieciach), albo że kiedyś tak nazwę swoje dziecko.
    • anastazjaniebieska Re: top imiona "młodego" pokolenia 23.05.12, 12:44
      Moja 12 letnia corka ma popularne, ale obecnie niezbyt często spotykane imie. Zapytana, czy je lubi - odpowiedziala ze tak. Ale jak zapytalam, ktore imie podoba jej sie najbardziej, to powiedziala, ze Julia. Ma 3 Julie i jedna Julianne w klasie. Czyli lubi to co najbardziej osłuchane.
      • tami46 Re: top imiona "młodego" pokolenia 23.05.12, 22:38
        Moja 7-letnia wnuczka ostatnio mi powiedziała ,ze jej się bardzo nie podoba imię Barbara.
        Natomiast koleżanki córka -Martyna chciałby mieć imię Kinga.
    • mama_amelii Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 13:21
      Mojej 11 letniej siostrzenicy najbardziej podoba się Nikola i Kinga.
      • aedo Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 14:08
        Mojemu starszemu synowi podobają się imiona Michał i Adaś.
        • jagnaborynowa Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 14:51
          Moja dziewięcioletnia córka, która bardzo jest ostatnio zainteresowana imionami oraz brała jeszcze niedawno czynny udział w nadaniu imienia braciszkowi (w rezultacie wybrała je dla niego, bo my nie mieliśmy opcji, a wybrane imię dla małego jest idealne!), stwierdziła, że swoje dzieci nazwie: Joanna, Dorota i Bogdan!
    • koza_w_rajtuzach Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 20:40
      Moja ma 6 lat, więc jest jeszcze zerówkowa.. Najbardziej podoba jej się imię Róża i Emilia - i tak jest już od dłuższego czasu. Co ciekawe w ciąży długo rozważałam Emilię, ostatecznie nazwałam inaczej, a córce właśnie to imię musi się teraz tak bardzo podobać, swoje imię zaledwie akceptuje. Z chłopięcych nic jej się nie podoba.
      Mojej 15-letniej siostrze najbardziej podoba się imię Rozalia, Diana i Ambroży smile.
      • koza_w_rajtuzach Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 20:48
        a jak ja byłam nastolatką smile, to najbardziej podobało mi się imię Emilia (wtedy wymyśliłam, że tak nazwę w przyszłości córkę, dopiero w ciąży zaczęłam się wahać), Alinka, natomiast z męskich Emil, Kajetan i Julian. Ogólnie zawsze podobały mi się subtelne imiona, delikatne.
        • dziewczynka_z_sasiedztwa Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 21:17
          ja sie załapuje na ostateczność i musze podać całą liste big_grin

dziewczynki :

Magdalena, Maria, Zuzanna, Emilia, Anna, Lucyna, Zofia, Milena, Alicja, Wiktoria, Adela(Ada), Helena, Hanna, Ewa, Idalia(Ida),

chłopcy :

Adam, Jan, Leon, Tymon, Igor, Damian, Michał, Karol, Oskar, Marek
      • hanna_konstancja Re: top imiona "młodego" pokolenia 07.01.19, 09:58
        Kózko, a Twój synek czasem nie miał na imię Feliks?
    • klakla91 Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.05.13, 10:56
      Ja jako ta "w ostateczności" wink :
      Joanna, Cezary, Maciej, Alicja, Faustyna, Florentyna, Kajetan
      Siostra (10 lat):
      Alicja, Teresa, Faustyna, dla chłopców jakieś udziwnione typu Ken
      Brat (9 lat):
      Konstanty (jego), Franciszek, dla dziewczynek nie pamiętam w tej chwili, ale wiem, że mi się też spodobało.

(Brat się nie interesuje, ale rozmowa dotyczyła imion do bierzmowania, gdy wybierał drugi brat).
      • klakla91 Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 20:20

> dla dziewczynek nie pamiętam w tej chwili, ale wi
        > em, że mi się też spodobało.

Karolinka mu się podoba smile
    • aga.czarodziejka Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.05.13, 12:23
      Moja mloda siostra wybrala sobie na bierzmowanie |Nadzieja. Calkiem Ladnie i zupelnie nietypowo.
    • pszczolkaa_maja Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.05.13, 21:16
      Moja córka- lat 6 chciała żeby ewentualna siostra była Różą, a brat Pawłem lub Maksymilianem.
      • karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 30.05.13, 16:08
        Ja też się kwalifikuję :p Najbardziej podoba mi się imię Emilia, z kolei mojemu chłopakowi Maja oraz Małgorzata, która przypada do gustu także i mnie. Lubię także imię Michalina, Rozalia, Antonina. Z męskich póki co chyba nie mam żadnych typów, ani faworytów smile
        • karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 30.05.13, 16:14
          przypomniało mi się,że mojej 10 letniej kuzynce " Najbardziej na świecie podoba sie imię Oliwia" , a mojemu nastoletniemu bratu z męskich podoba się Maciej i Tomasz, a żeńskich żadne :p
          • karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.07.16, 11:14
            mojej kuzynce, obecnie studentce z męskich imion najbardziej podobają się Franciszek i Stanisław, a z żeńskich Marika.
    • adriankaa.s Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 13:03
      Mój młodszy brat (5 lat) Adaś uważa, że najładniejsze :
      *dla dziewczynki :
      Amelka
      Ola
      obie koleżanki z grupy
      *dla chłopca :
      Max -> kolega z grupy
      Ben -> jako fascynacja bajką "Ben10 Alien Force"
    • wanessa31 Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 21:26
      a czy Inga jest dla Was nowoczesne?
    • dag_dag Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 22:29
      Mojej 9-latce podoba się imię Joanna (to jej drugie imię), podobają się też: Anna, Milena i Matylda, wspomniała też o Luizie (o zgrozo!). Z imion męskich podoba jej się imię Julian.
    • aledziwok Re: top imiona "młodego" pokolenia 18.06.13, 17:19
      Jestem studentką i imiona, które podobają mi się najbardziej obecnie, to:

Ida, Irmina, Emanuela, Luiza, Lena, Noemi, Larysa, Liliana.
      Maksymilian, Jeremiasz, Mikołaj, Joachim, Miłosz, Mieszko.
      • an_o Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.06.13, 19:04
        Mojej pieciolatce najbardziej sie podoba Brenda - to jej ulubiona kolezanka z przedszkola (u nas nie uswiadczysz imion popularnych w Polsce, gdyz mieszkamy za granica). Gdy bawi sie lalkami to wymysla dla nich niestworzone imiona - wiec nawet nie ma jak przytoczyc. W przyplywie geniuszu twierdzi, ze gdy urodzi sie jej corka to ja nazwie Ania (tak, jak jej mama), a chlopca Gerardo - tak, jak tata (czyt. herardo). Tata jest zachwycony pomyslem, mama niebardzo.
    • studentka_n Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.06.13, 20:00
      jestem studentką
      od dłuższego czasu podobają mi się imiona i wybierałabym z tych imion dla dziecka:
      * dla dziewczynki - Aniela, Marianna, Rozalia, Stefania, Lidia
      * dla chłopca - Franciszek, Stanisław, Ignacy, Maksymilian, Julian,
      Imiona te w moim otoczeniu uważane są za starodawne, więc jeśli ojciec dziecka nie byłby przekonany to z bardziej nowoczesnych mogłyby być:
      * dla dziewczynki: Marlena, Lilianna, Kornelia
      * dla chłopca: Kacper, Jakub, Piotr
      • nataszaasza Re: top imiona "młodego" pokolenia 06.06.14, 09:25
        Studentka ;D
        Dla dziewczynki: Liliana (podoba mi się od bardzo bardzo wielu lat), Kornelia,Matylda, Aniela, Laura, Emma, Michalina
        Dla chłopca: Teodor (tak jak z Lilianą, uwielbiam od wielu lat), Feliks, Ignacy, Cezary, Eryk, Antoni, Leon, Miron wink
        • czarna.perla Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.14, 14:01
          mój 9 latek zapytany o imie dla hipotetycznego braciszka, najpierw się mocno zastanowił a potem stwierdził, że tylko i wyłacznie ADAŚ. Mile mnie zaskoczył bo myslałam, że wybierze imiona swoich ulubionych kolegów albo piłkarzy.
    • sanydel Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.14, 14:55
      Żeńskie: Klara, Adela, Florianna, Aurelia, Marianna, Rozalia, Łucja,
      Męskie: Miron, Jeremiasz, Albert, Edmund, Wiktor, Jerzy, Henryk,
    • agjato Re: top imiona "młodego" pokolenia 12.06.14, 12:19
      Starszy syn, jako że powoli przygotowuje się do bierzmowania, powiedział, że wybierze Ignacego (zresztą urodził się w Ignacego Antiocheńskiego), młodszy przysłuchując się naszej rozmowie stwierdził, że Maciej mu się podoba.
    • adriankaa.s Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.06.14, 20:28
      Po roku u braciszka trochę się zmieniło (Adaś w tym roku 6 lat) :
      Amelka - pozostała bez zmian
      Wiktoria - koleżanka z klasy

Max - nadal bez zmian
      Adaś - imię malucha
    • martita851 Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.15, 23:06
      W ostateczności się załapuję, więc napiszę wink

Z imion żeńskich podoba mi się Kaja, Konstancja i Kornelia.
      Z imion męskich Ksawery, Aleksy, Maksymilian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.