Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 00:30 Jeśli macie dzieci w wieku szkolnym lub nastolatki, bądź same jesteście w wieku poniżej 18 proszę napiszcie jakie imiona podobają się Wam (lub waszym młodym pociechom). W ostateczności mogą wypowiedzieć się studenci Ciekawa jestem jakie imiona podobają się np. uczennicom pierwszych klas szkoły podstawowej, z których znaczny procent to np. Julki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florianne Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 07:55 Kwalifikuję się w podane w przez ciebie kryteria , więc się wypowiem . Mi podobają się "dziwne" dla większości ludzi imiona , np. : Floriana ,Florencja , Marcjanna ,Cyryl,Oktawiusz,Oktawian,Seweryn . Ale też np. : Wiktoria ,Emilia , Filip, Mateusz,Szymon . Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 09:47 Z imion znajomych w tym wieku to podobają mi się żeńskie: Sara, Laura, Kornelia, Oliwia, Liliana. Co do facetów nie mam aż takich upodobań :p Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 19:38 bohemiere, ale chyba pytanie było o co innego Ja już daaaaawno się nie łapię w drugi punkt, a długo się też jeszcze nie załapię w pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 20:55 Wiem, ale odpisałam o imionach znajomych, ktore mi przypadły do gustu, bo ogólnie podobają mi się niepolskie imiona, często dla dziewczynek bez końcówki -a. Pogadać możemy, ale ja mam pdoobno dziwny gust, podoba mi się np Daphne, Norah, Damayanthi, Nimue i takie tam inne Z męskich jakoś mi ciężej wybrać coś fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 16:26 O, łapię się Mnie się podobają imiona retro, ale to raczej niezbyt modne w moim pokoleniu. Wśród moich znajomych podobają się imiona takie bardziej "nowoczesne" - Laura, Blanka, Pola, Lena itp. O męskich jakoś nie rozmawiamy. Oczywiście na każde imię retro (np. Helenę czy Leona- a to dla mnie mały "hardcore") reakcją jest skrzywienie i hasła o krzywdzie Ale mnie to cieszy. Martwiłabym się, gdyby moim wszystkim koleżankom podobała się Józefina czy Franciszka Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 17:42 dalenia napisała: Wśród moich znajomych podobają się imiona takie bardziej "nowocz > esne" - Laura, Blanka, Pola, Lena itp. Laura nowoczesne ? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_skarpeta Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 18:10 Ja się jeszcze łapię,na tą "ostateczność" Mnie osobiście podobają się proste imiona bez żadnych zagranicznych udziwnień czy oryginalności na siłę. Moją córkę(choć do jej narodzin to daleka droga ) już od dłuższego czasu-mniej więcej od gimnazjum chcę nazwać Dorotą. Oprócz tego z żeńskich imion lubię jeszcze Agnieszkę,Magdalenę,Michalinę, Katarzynę,Konstancję.. także jak widzicie szału nie ma Syna planuję nazwać Krzysztofem-też mniej więcej od gimnazjum-a z innych męskich to lubię i biorę pod uwagę Grzegorza,Michała,Macieja, Tadeusza,Mikołaja,Antoniego. Mój 12-letni brat z tego co wiem nie interesuje się tą tematyką i nigdy się nie zastanawiał nad imionami,woli te noszone przez postacie z gier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 18:26 a może znajdzie się i wypowie jeszcze jakiś rodzic w imieniu swojej malej pociechy (pewnie córeczki bo chłopcy się raczej imionami nie interesują). Może dziewczynki z przedszkola mają jakieś ulubione imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
murter1 Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.01.12, 18:36 Mój pięcioletni wojtek przez dłuższy czas miał pretensje że nie jest Kamilem. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: top imiona "młodego" pokolenia 20.01.12, 11:24 Takie były odpowiedzi na podobne pytanie , zadane na pewnym portalu społecznościowym , w którym większość użytkowników to nastolatki : ( każdy myślnik to jedna osoba , pisownia oryginalna ) - roxsana magda julka martynka oliwia weronika ania nikola - Ania, Klaudia, Agata, Nina, Weronika - blanka, Maja, Klara, Karolina, Michalina -Angelika - Karolina ,Asia,Ania,Monika,Marysia,Laura,Wiktoria,Małgosia -Boni,Skarlet,Ania,Kinga,Rozalia -Sonia,Virginia,Julia,Natasha, Fiona -Elizabeth,Weronika,Anna ,Karolina,Beata -Wiktoria,Paulina,Ola,Magda,Milena -Zuzia, Patrycja, Amelka, Zosia,Ola -Zosia, Zuzia, Klaudia, Wiktoria, Tosia, Agata -ania,ewa,kalina,karolina,kinga -Weronika, Natalia, Paulina, Magda, Martyna -Blanka, Julia, Natasza, Zuza, Majka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 14:26 Do przedszkola z Moja córką chodzi dziewczynka o imieniu Mia,córka nazwala tak swoja ulubiona lalkę.Powiedziała też,że chce miec siostrzyczke i damy jej na imię Mia Nie wiem czy przez imię czy też przez osobowość ,owa Mia jest bardzo lubianą przez rówieśników dziewczynką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaa Re: top imiona "młodego" pokolenia IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 18:37 Ja studentka, więc się wypowiem Bardzo lubię imiona oryginalne (Olgierd, Berenika, Anastazja, Ariadna, Ernest, Edgar), klasyczne - tu ubolewam, że są tak popularne (Weronika, Marcelina, Stanisław, Leon, Helena). Nie trawię pretensjonalnych (Dżesika, Brajan) i najpopularniejszych (Jakub, Julia). Odpowiedz Link Zgłoś
drogadodomu Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 11:12 Spytałam wczoraj 13 letnią Julię czy lubi swoje imię powiedziała, że nie znosi bo tyle innych Julek dookoła. Samo imię jej się podoba, chodzi głównie o popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 15:30 Zapytałam moją siostrę, która dopiero od miesiąca ma 18 lat: żeńskie: Jaśmina, Hanna, Ida, Emilia męskie: Oskar. Ja się wprawdzie łapię "ostatecznie" ), ale i tak mogę stwierdzić, że zmienia mi się to jak w kalejdoskopie. Szaleję na punkcie imienia Feliks od około dekady, a poza tym aktualnie podobają mi się Ignacy, Idalia, Liliana, Maurycy, Anastazja, Helena... Nie wiem, co będzie, kiedy się rozmnożę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 15:40 Przy okazji skierowałam też pytanie do koleżanki mojej siostry (rówieśniczki): żeńskie: Ines, Luna, Lena męskie: Oskar, Paweł, Patryk "Ines" może wynikać stąd, że dziewczyna jedną nogą mieszka w Hiszpanii, ma tam mnóstwo rodziny, spędza całe wakacje itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.01.12, 21:56 To może być mało miarodajne. Kiedy miałam 15 lat, zaczytywałam się "Diuną" Herberta i bardzo podobała mi sie Jessica. Nie oznaczało to, że myślę o tym imieniu dla dziecka (bo w ogóle nie myślałam o dzieciach), albo że kiedyś tak nazwę swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: top imiona "młodego" pokolenia 23.05.12, 12:44 Moja 12 letnia corka ma popularne, ale obecnie niezbyt często spotykane imie. Zapytana, czy je lubi - odpowiedziala ze tak. Ale jak zapytalam, ktore imie podoba jej sie najbardziej, to powiedziala, ze Julia. Ma 3 Julie i jedna Julianne w klasie. Czyli lubi to co najbardziej osłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: top imiona "młodego" pokolenia 23.05.12, 22:38 Moja 7-letnia wnuczka ostatnio mi powiedziała ,ze jej się bardzo nie podoba imię Barbara. Natomiast koleżanki córka -Martyna chciałby mieć imię Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 13:21 Mojej 11 letniej siostrzenicy najbardziej podoba się Nikola i Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 14:08 Mojemu starszemu synowi podobają się imiona Michał i Adaś. Odpowiedz Link Zgłoś
jagnaborynowa Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 14:51 Moja dziewięcioletnia córka, która bardzo jest ostatnio zainteresowana imionami oraz brała jeszcze niedawno czynny udział w nadaniu imienia braciszkowi (w rezultacie wybrała je dla niego, bo my nie mieliśmy opcji, a wybrane imię dla małego jest idealne!), stwierdziła, że swoje dzieci nazwie: Joanna, Dorota i Bogdan! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 20:40 Moja ma 6 lat, więc jest jeszcze zerówkowa.. Najbardziej podoba jej się imię Róża i Emilia - i tak jest już od dłuższego czasu. Co ciekawe w ciąży długo rozważałam Emilię, ostatecznie nazwałam inaczej, a córce właśnie to imię musi się teraz tak bardzo podobać, swoje imię zaledwie akceptuje. Z chłopięcych nic jej się nie podoba. Mojej 15-letniej siostrze najbardziej podoba się imię Rozalia, Diana i Ambroży . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 20:48 a jak ja byłam nastolatką , to najbardziej podobało mi się imię Emilia (wtedy wymyśliłam, że tak nazwę w przyszłości córkę, dopiero w ciąży zaczęłam się wahać), Alinka, natomiast z męskich Emil, Kajetan i Julian. Ogólnie zawsze podobały mi się subtelne imiona, delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_sasiedztwa Re: top imiona "młodego" pokolenia 24.05.12, 21:17 ja sie załapuje na ostateczność i musze podać całą liste dziewczynki : Magdalena, Maria, Zuzanna, Emilia, Anna, Lucyna, Zofia, Milena, Alicja, Wiktoria, Adela(Ada), Helena, Hanna, Ewa, Idalia(Ida), chłopcy : Adam, Jan, Leon, Tymon, Igor, Damian, Michał, Karol, Oskar, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja Re: top imiona "młodego" pokolenia 07.01.19, 09:58 Kózko, a Twój synek czasem nie miał na imię Feliks? Odpowiedz Link Zgłoś
klakla91 Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.05.13, 10:56 Ja jako ta "w ostateczności" : Joanna, Cezary, Maciej, Alicja, Faustyna, Florentyna, Kajetan Siostra (10 lat): Alicja, Teresa, Faustyna, dla chłopców jakieś udziwnione typu Ken Brat (9 lat): Konstanty (jego), Franciszek, dla dziewczynek nie pamiętam w tej chwili, ale wiem, że mi się też spodobało. (Brat się nie interesuje, ale rozmowa dotyczyła imion do bierzmowania, gdy wybierał drugi brat). Odpowiedz Link Zgłoś
klakla91 Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 20:20 > dla dziewczynek nie pamiętam w tej chwili, ale wi > em, że mi się też spodobało. Karolinka mu się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aga.czarodziejka Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.05.13, 12:23 Moja mloda siostra wybrala sobie na bierzmowanie |Nadzieja. Calkiem Ladnie i zupelnie nietypowo. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolkaa_maja Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.05.13, 21:16 Moja córka- lat 6 chciała żeby ewentualna siostra była Różą, a brat Pawłem lub Maksymilianem. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 30.05.13, 16:08 Ja też się kwalifikuję :p Najbardziej podoba mi się imię Emilia, z kolei mojemu chłopakowi Maja oraz Małgorzata, która przypada do gustu także i mnie. Lubię także imię Michalina, Rozalia, Antonina. Z męskich póki co chyba nie mam żadnych typów, ani faworytów Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 30.05.13, 16:14 przypomniało mi się,że mojej 10 letniej kuzynce " Najbardziej na świecie podoba sie imię Oliwia" , a mojemu nastoletniemu bratu z męskich podoba się Maciej i Tomasz, a żeńskich żadne :p Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.07.16, 11:14 mojej kuzynce, obecnie studentce z męskich imion najbardziej podobają się Franciszek i Stanisław, a z żeńskich Marika. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 13:03 Mój młodszy brat (5 lat) Adaś uważa, że najładniejsze : *dla dziewczynki : Amelka Ola obie koleżanki z grupy *dla chłopca : Max -> kolega z grupy Ben -> jako fascynacja bajką "Ben10 Alien Force" Odpowiedz Link Zgłoś
wanessa31 Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 21:26 a czy Inga jest dla Was nowoczesne? Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: top imiona "młodego" pokolenia 15.06.13, 22:29 Mojej 9-latce podoba się imię Joanna (to jej drugie imię), podobają się też: Anna, Milena i Matylda, wspomniała też o Luizie (o zgrozo!). Z imion męskich podoba jej się imię Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: top imiona "młodego" pokolenia 18.06.13, 17:19 Jestem studentką i imiona, które podobają mi się najbardziej obecnie, to: Ida, Irmina, Emanuela, Luiza, Lena, Noemi, Larysa, Liliana. Maksymilian, Jeremiasz, Mikołaj, Joachim, Miłosz, Mieszko. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: top imiona "młodego" pokolenia 19.06.13, 19:04 Mojej pieciolatce najbardziej sie podoba Brenda - to jej ulubiona kolezanka z przedszkola (u nas nie uswiadczysz imion popularnych w Polsce, gdyz mieszkamy za granica). Gdy bawi sie lalkami to wymysla dla nich niestworzone imiona - wiec nawet nie ma jak przytoczyc. W przyplywie geniuszu twierdzi, ze gdy urodzi sie jej corka to ja nazwie Ania (tak, jak jej mama), a chlopca Gerardo - tak, jak tata (czyt. herardo). Tata jest zachwycony pomyslem, mama niebardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
studentka_n Re: top imiona "młodego" pokolenia 21.06.13, 20:00 jestem studentką od dłuższego czasu podobają mi się imiona i wybierałabym z tych imion dla dziecka: * dla dziewczynki - Aniela, Marianna, Rozalia, Stefania, Lidia * dla chłopca - Franciszek, Stanisław, Ignacy, Maksymilian, Julian, Imiona te w moim otoczeniu uważane są za starodawne, więc jeśli ojciec dziecka nie byłby przekonany to z bardziej nowoczesnych mogłyby być: * dla dziewczynki: Marlena, Lilianna, Kornelia * dla chłopca: Kacper, Jakub, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: top imiona "młodego" pokolenia 06.06.14, 09:25 Studentka ;D Dla dziewczynki: Liliana (podoba mi się od bardzo bardzo wielu lat), Kornelia,Matylda, Aniela, Laura, Emma, Michalina Dla chłopca: Teodor (tak jak z Lilianą, uwielbiam od wielu lat), Feliks, Ignacy, Cezary, Eryk, Antoni, Leon, Miron Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.14, 14:01 mój 9 latek zapytany o imie dla hipotetycznego braciszka, najpierw się mocno zastanowił a potem stwierdził, że tylko i wyłacznie ADAŚ. Mile mnie zaskoczył bo myslałam, że wybierze imiona swoich ulubionych kolegów albo piłkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanydel Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.14, 14:55 Żeńskie: Klara, Adela, Florianna, Aurelia, Marianna, Rozalia, Łucja, Męskie: Miron, Jeremiasz, Albert, Edmund, Wiktor, Jerzy, Henryk, Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: top imiona "młodego" pokolenia 12.06.14, 12:19 Starszy syn, jako że powoli przygotowuje się do bierzmowania, powiedział, że wybierze Ignacego (zresztą urodził się w Ignacego Antiocheńskiego), młodszy przysłuchując się naszej rozmowie stwierdził, że Maciej mu się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: top imiona "młodego" pokolenia 17.06.14, 20:28 Po roku u braciszka trochę się zmieniło (Adaś w tym roku 6 lat) : Amelka - pozostała bez zmian Wiktoria - koleżanka z klasy Max - nadal bez zmian Adaś - imię malucha Odpowiedz Link Zgłoś
martita851 Re: top imiona "młodego" pokolenia 10.06.15, 23:06 W ostateczności się załapuję, więc napiszę Z imion żeńskich podoba mi się Kaja, Konstancja i Kornelia. Z imion męskich Ksawery, Aleksy, Maksymilian. Odpowiedz Link Zgłoś