Gość: Doris IP: *.cdma.centertel.pl 27.01.12, 19:23 Co sądzicie o tym imieniu??Nigdy nie spotkałam osoby o takim imieniu. Znam kilka osób o imieniu Wioleta lub Wioletta, które tak naprawdę są zdrobnieniami Wioli. Imię Wiola, w Polsce, było znane już w średniowieczu. I chyba w średniowieczu pozostało Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wiola 27.01.12, 19:26 Znacznie bardziej mi sie podoba od Wioletty. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiola 27.01.12, 21:50 Mnie także! Wręcz powiem, że generalnie dość mocno mi się podoba. Nie mniej po pierwsze - pewnie by z niej ciągle Wiolet(t)ę robili. Po drugie - jakaś taka nieco infantylna jak na pełne imię mi się wydaje. A po trzecie - z tego co pamiętam to RJP negatywnie wypowiedziała się na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niwius Re: Wiola IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.12, 19:44 Wiola bardzo ładnie brzmi, ale pewnie zdecydowana większość uznałaby, że to zdrobnienie od Wioletty - podobnie jak większość ludzi uważa Paule za Pauliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Re: Wiola IP: *.cdma.centertel.pl 28.01.12, 16:43 Też bardzo podoba mi się to imię. Czytałam,że RJP negatywnie wypowiedziała się o imieniu Violetta. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiola 28.01.12, 17:26 Gość portalu: Doris napisał(a): Czytałam,że RJP negatywnie wypowiedziała się > o imieniu Violetta. Gdyby RJP wypowiadała się pozytywnie o imionach zawierających litery nieobecne w polskim alfabecie, oznaczałoby to rychły koniec świata. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Wiola 17.08.12, 22:00 >Gdyby RJP wypowiadała się pozytywnie o imionach zawierających litery nieobecne w polskim alfabecie A która z liter w imieniu VIOLETTA jest nieobecna w polskim alfabecie...? bo nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiola 17.08.12, 22:53 A od kiedy to litera V występuje w polskim alfabecie? Odpowiedz Link Zgłoś
l_ma_ria Re: Wiola 28.01.12, 17:53 Wolałabym nazywać się Wioleta/Wioletta, niż Wiola. Jakoś tak ładniej mi brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Wiola 28.01.12, 17:58 Mam koleżankę lat 32 która nazywa się Violetta - przez V właśnie Wiola brzmi jak Pola czy Tola - czyli jak zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Wiola 30.01.12, 13:59 Dla mnie to zdrobnienie pierwsze słyszę że to samodzielne imię . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wiola 30.01.12, 14:08 Wiola brzmi dla mnie zdrobnieniowo (jak ktoś zauważył, jak Pola, Ola, Tola itp). I nie zachwyca, niezależnie czy to "pierwotne", samodzielne imię, czy zdrobnienie. Wiolet(t)a bardzo mi się nie podoba. Tak czy tak sądzę, że nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Wiola 16.08.12, 15:00 Wiola podoba mi się coraz bardziej, choć jeszcze niedawno uważałam za nieco infantylną. Córki raczej tak nie nazwę, bo prawdopodobnie ludzie myliliby Wiole z popularną Wiolet(t)ą. A szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Wiola 16.08.12, 15:24 Mam dwie dość bliskie koleżanki - Wioletty, jedna z nauczycielek mojego młodszego syna tez ma tak na imię. Wszystkie funkcjonują z życiu codziennym jako właśnie Wiole, dlatego Wiola kojarzy mi się tylko jako zdrobnienie od Wioletty. Wioletta nie za bardzo mi się podoba, Wiola brzmi o wiele milej dla mojego ucha. Przyznam, że nie wiedziałam iż Wiola funkcjonuje także jako pełne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Wiola 17.08.12, 18:06 Ja nigdy nie slyszalam o tym imieniu nadawanym w Polsce. We Wloszech za to jest bardzo popularne jako VIOLA. Lubię! Odpowiedz Link Zgłoś