IP: *.cdma.centertel.pl 27.01.12, 19:23
Co sądzicie o tym imieniu??Nigdy nie spotkałam osoby o takim imieniu. Znam kilka osób o imieniu Wioleta lub Wioletta, które tak naprawdę są zdrobnieniami Wioli. Imię Wiola, w Polsce, było znane już w średniowieczu. I chyba w średniowieczu pozostałosmilesmile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Wiola 27.01.12, 19:26
      Znacznie bardziej mi sie podoba od Wioletty.
      • dalenia Re: Wiola 27.01.12, 21:50
        Mnie także! Wręcz powiem, że generalnie dość mocno mi się podoba.
        Nie mniej po pierwsze - pewnie by z niej ciągle Wiolet(t)ę robili. Po drugie - jakaś taka nieco infantylna jak na pełne imię mi się wydaje. A po trzecie - z tego co pamiętam to RJP negatywnie wypowiedziała się na jej temat.
    • Gość: Niwius Re: Wiola IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.12, 19:44
      Wiola bardzo ładnie brzmi, ale pewnie zdecydowana większość uznałaby, że to zdrobnienie od Wioletty - podobnie jak większość ludzi uważa Paule za Pauliny.
      • Gość: Doris Re: Wiola IP: *.cdma.centertel.pl 28.01.12, 16:43
        Też bardzo podoba mi się to imię. Czytałam,że RJP negatywnie wypowiedziała się o imieniu Violetta.smile
        • olianka Re: Wiola 28.01.12, 17:26
          Gość portalu: Doris napisał(a):
          Czytałam,że RJP negatywnie wypowiedziała się
          > o imieniu Violetta.smile

Gdyby RJP wypowiadała się pozytywnie o imionach zawierających litery nieobecne w polskim alfabecie, oznaczałoby to rychły koniec świata.
          • ophelia78 Re: Wiola 17.08.12, 22:00
            >Gdyby RJP wypowiadała się pozytywnie o imionach zawierających litery nieobecne w polskim alfabecie

A która z liter w imieniu VIOLETTA jest nieobecna w polskim alfabecie...? bo nie widzę...
            • olianka Re: Wiola 17.08.12, 22:53
              A od kiedy to litera V występuje w polskim alfabecie?
    • florianne Re: Wiola 28.01.12, 17:30
      Dla mnie brzmi jak zdrobnienie .
    • l_ma_ria Re: Wiola 28.01.12, 17:53
      Wolałabym nazywać się Wioleta/Wioletta, niż Wiola. Jakoś tak ładniej mi brzmi.
      • shilla01 Re: Wiola 28.01.12, 17:58
        Mam koleżankę lat 32 która nazywa się Violetta - przez V właśnie

Wiola brzmi jak Pola czy Tola - czyli jak zdrobnienie.
    • lazurja1 Re: Wiola 30.01.12, 13:59
      Dla mnie to zdrobnienie pierwsze słyszę że to samodzielne imię .
    • paula.anna Re: Wiola 30.01.12, 14:08
      Wiola brzmi dla mnie zdrobnieniowo (jak ktoś zauważył, jak Pola, Ola, Tola itp). I nie zachwyca, niezależnie czy to "pierwotne", samodzielne imię, czy zdrobnienie.
      Wiolet(t)a bardzo mi się nie podoba.
      Tak czy tak sądzę, że nie dla mnie wink
    • abiela Re: Wiola 30.01.12, 14:17
      Bardzo mi się od dawna podoba.
    • ksiezna_pani1 Re: Wiola 16.08.12, 15:00
      Wiola podoba mi się coraz bardziej, choć jeszcze niedawno uważałam za nieco infantylną. Córki raczej tak nie nazwę, bo prawdopodobnie ludzie myliliby Wiole z popularną Wiolet(t)ą. A szkoda uncertain
    • agjato Re: Wiola 16.08.12, 15:24
      Mam dwie dość bliskie koleżanki - Wioletty, jedna z nauczycielek mojego młodszego syna tez ma tak na imię. Wszystkie funkcjonują z życiu codziennym jako właśnie Wiole, dlatego Wiola kojarzy mi się tylko jako zdrobnienie od Wioletty. Wioletta nie za bardzo mi się podoba, Wiola brzmi o wiele milej dla mojego ucha. Przyznam, że nie wiedziałam iż Wiola funkcjonuje także jako pełne imię.
    • monaliss Re: Wiola 17.08.12, 18:06
      Ja nigdy nie slyszalam o tym imieniu nadawanym w Polsce.
      We Wloszech za to jest bardzo popularne jako VIOLA.

Lubię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.