Dodaj do ulubionych

nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 12:21
Witam,
Mam 27 lat i jestem Kasiasmile Zawsze zazdrościłam imion moim koleżankom: Sylwii, Natalce, Klaudii, Kindze, Ewie, Judycie bo miały imiona tzw. 'fajne' (wtedy Natalia i Klaudia nie były jeszcze oklepane), a jednocześnie nikogo nie dziwiły jak koleżanka Jowita czy Aniceta...

Takiego imienia szukam dla mojej córeczki - dzisiejszego odpowiednika Sylwii, Natalii, Kingi sprzed 25-30 lat.

Podrzucicie jakieś propozycje? A może podpowiecie w którą dziesiątkę rankingów powinnam celować?
Obserwuj wątek
    • florianne Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:35
      Blanka ,Bianka ,Flora,Zoja ,Ligia ,Eligia,Idalia,Jaśmina
    • aneladgam Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:36
      może spodoba Ci się Dominika, Olimpia, Aurelia?
    • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:37
      Sylwia, Natalia i Kinga były oklepane 25-30 lat temu, a nawet już kilka lat wcześniej.
      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:41
        gaudencja napisała:

> Sylwia, Natalia i Kinga były oklepane 25-30 lat temu, a nawet już kilka lat wcz
        > eśniej.

Dokładnie.
      • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 12:44
        O przepraszam, pierwszą Sylwię i Klaudię miałam w klasie dopiero w liceum, Natalie w moim roczniku były w szkole 3 (na 10 klas), a Kingę poznałam dopiero na studiach...
        nie szukam imienia unikatowego, szukam imienia normalnego, które nie jest oklepane tak jak moje kiedyś było (w podstawówce były nas w klasie 3 Kasie i 3 Anie)
    • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:40
      Takiego imienia szukam dla mojej córeczki - dzisiejszego odpowiednika Sylwii, Natalii, Kingi sprzed 25-30 lat.

A może podpowiecie w którą dziesiątkę rankingów powinnam celować?

Stawiam na pierwsza 50. Kornelia, Laura, Antonina, Blanka/Bianka.
      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 12:41
        ksiezna_pani1 napisała:

> Takiego imienia szukam dla mojej córeczki - dzisiejszego odpowiednika Sylwii
        > , Natalii, Kingi sprzed 25-30 lat.

>
        > A może podpowiecie w którą dziesiątkę rankingów powinnam celować?

>
        > Stawiam na pierwsza 50. Kornelia, Laura, Antonina, Blanka/Bianka.

I jeszcze Helena, Idalia.
    • Gość: Madzia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 13:42
      A czego Ty zazdrościłaś koleżankom? Wg Ciebie Sylwia czy Kinga jest ładniejsze od Kasi?
      Żartujesz??? Katarzyna to bardzo ładne imię :]

Jeśli podobała Ci się Ewa to już masz odpowiedź ;] Wybierz Ewę...

z imion zwykłych, a rzadziej nadawanych obecnie ( w porównaniu do Amelek, Wiktorii, Natalek, Majek, Oliwii itp.). to chyba jeszcze Agnieszka, Agata, Eliza, Izabela, Olga, Karolina

I inny zestaw: Laura, Aurelka, Kornelia, Marika.
      • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 14:45
        Ewę ma już szwagierkasad
        Chodzi mi po głowie:
        Michalina, Matylda, Hanna, Adelina, Maria, Marta, Teresa, Jadwiga i ze 20 innych, ale boję się, że np. za Teresę czy Jadwigę kiedyś mi się od córki dostanie, że ma imię nie na topie, a z drugiej strony wymarzona Hania jest już chyba za bardzo popularna;/, z kolei Matylda może być różnie odbierana. Ale dylemat !!!!

A gdzie można znaleźć jakieś rankingi z ostatniego 5-10 lecia (ale pierwsza 30-50, bo pierwsza 5 się prawie nie zmienia) ??
        • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 15:13
          Gość portalu: mamuśka po raz 1 napisał(a):

> Ewę ma już szwagierkasad
          > Chodzi mi po głowie:
          > Michalina, Matylda, Hanna, Adelina, Maria, Marta, Teresa, Jadwiga i ze 20 innyc
          > h,

Jestem za Adeliną (wspaniałe imię. A co powiesz na Adelajdę i Adele? ) i za Jadwiga - piękne i klasyczne imię, zawsze się obroni smile

ale boję się, że np. za Teresę czy Jadwigę kiedyś mi się od córki dostanie,
          > że ma imię nie na topie,

Coś Ty smile Dzieci zwykle maja pretensje o to, że mają tak samo na imię jak inni smile

• gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 15:58

> Ewę ma już szwagierkasad
          > Chodzi mi po głowie:
          > Michalina, Matylda, Hanna, Adelina, Maria, Marta, Teresa, Jadwiga i ze 20 innyc
          > h,

Maria jest juz nieprzytomnie popularna, podoibnie jak Hanna. Marta jest imieniem lekko spóźnionym, Teresa i Jadwiga dopiero zaczynają wracać, Adelina jest naprawde małoi spotykana (pomijam już fakt, iż jest to chyba uproszczona na wzór imion z końcówką -ina pierwotne germańskie imię Adelinda). Sara to IMO sezonówka. Z wymienionych przez Ciebie imion postawiłabym na Matylde - znacznie częstsza niż kiedyś, ale z drugiej strony daleko jej do ścisłej czołówki i na razie stabilnie się utrzymuje na mniej więcej tym samym poziomie.

Z drugiej strony, tak naprawdę na Twoim miejscu po prostu wybrałabym imię, ktore Tobie się podoba najbardziej, bez kombinowania na temat pozycji w rankingach - chyba że jest w czołówce właśnie.
          • aneladgam Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:28
            gaudencja napisała:

> Sara to IMO sezonówka

sądząc po zachwycie nad Sylwiami i innymi sezonówkami, Sara jak najbardziej wpisywałaby się w upodobania autorki wątku
            • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:36
              Co fakt, to fakt.
            • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:05
              aneladgam napisała:

> gaudencja napisała:
              >
              > > Sara to IMO sezonówka
              >
              > sądząc po zachwycie nad Sylwiami i innymi sezonówkami, Sara jak najbardziej wpi
              > sywałaby się w upodobania autorki wątku
              >

Dokładnie.
          • maga_eukaliptus Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 15.02.12, 21:23
            <Sara to IMO sezonówka>

Nawet jeśli Sara podpada pod to określenie - w Polsce zaczęła się pojawiać stosunkowo niedawno i prawdopodobnie szybko przeminie - czy to jest powód, żeby tego imienia nie nadawać? "Sezonówka" brzmi zniechęcająco, a tak naprawdę znaczy tylko tyle, że to imię będzie kojarzone z konkretnym pokoleniem. Podobnie jak Sylwia, Sara ma ciekawą etymologię. Pojawia się w wielu książkach, filmach - jest zakorzeniona w zachodniej kulturze (choć niekoniecznie polskiej wink.
            Sama raczej nie wybrałabym Sary dla swojej córki, z dwóch powodów - wg mnie, nie pasuje do większości polskich nazwisk, a poza tym, ciężko znaleźć dla niej ładne zdrobnienie. Tym, że mogłaby zostać "sezonówką", nie przejmowałabym się w ogóle.

A autorce wątku polecam Laurę, Adelę. Janinę, Lilię, Idę i Paulę wink
            • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 16.02.12, 00:39
              maga_eukaliptus napisała:

> <Sara to IMO sezonówka>
              >
              > Nawet jeśli Sara podpada pod to określenie - w Polsce zaczęła się pojawiać stos
              > unkowo niedawno i prawdopodobnie szybko przeminie - czy to jest powód, żeby teg
              > o imienia nie nadawać? "Sezonówka" brzmi zniechęcająco, a tak naprawdę znaczy t
              > ylko tyle, że to imię będzie kojarzone z konkretnym pokoleniem.

Mnie osobiście krótkotrwałe mody, z których pochodzą żyjący "nosiciele" imion, mocno zniechęcaja nawet w przypadku imion "starych" , takich jak Eugenia, Genowefa, Patrycja, Sara, Roksana, Zenon, Wiesław, Adrian, Damian czy Oliwier (nawet jeśli imię brzmieniowo mi się podoba - przykładem Roksana). Zazwyczaj nie tylko wiąże się to z kojarzeniem imienia z bardzo konkretnym zakresem roczników, ale także i z tym, że moda nie zdązyła się przetoczyć przez całe społeczeństwo, a to z kolei oznacza, że będą to imiona kojarzone z jakimiś niewielkim przekrojem społecznym, np. "karkami", facetami spod budki z piwem, ofiarami solarium w białych botkach itp., itd.
              • maga_eukaliptus Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.04.12, 22:44
                gaudencja napisała:
                Zazwyczaj nie tylk
                > o wiąże się to z kojarzeniem imienia z bardzo konkretnym zakresem roczników, al
                > e także i z tym, że moda nie zdązyła się przetoczyć przez całe społeczeństwo, a
                > to z kolei oznacza, że będą to imiona kojarzone z jakimiś niewielkim przekroje
                > m społecznym

Rzeczywiście, to jest druga strona medalu. Ale mnie osobiście przeszkadzałoby to tylko wtedy, gdyby te skojarzenia były naprawdę bardzo silne, narzucające się. W moim odczuciu tak jest np. w przypadku przytoczonego przez Ciebie Oliwiera. Ale znam Damiana, ze środowiska inteligenckiego wink I nie spotkałam się z tym, żeby ktoś odbierał jego imię negatywnie. Żadnych skrzywień, aluzji, nieprzyjemności. I to nie jest tak, że ludzie "swoje myślą", ale są kulturalni, więc nic nie mówią - w ogóle nie wyczuwa się żadnej niechęci co do tego imienia, żadnych "przemilczeń". Po prostu nie ma problemu wink
                Wiadomo, że jednym imię się podoba, a innym nie, ale to dotyczy każdego imienia i w ogóle - zupełnie inna kwestia.

Możliwe, że to się tyczy wszystkich tzw. "sezonówek". Nie wydaje mi się, żeby Iwony, Haliny czy Marzeny miały jakieś problemy w związku ze swoimi imionami; nie są one "krzywdzące" (kłopotliwe mogą być"kilka sezonów później" - dawno po tym, jak krótka moda przeminie, ale to nie tyle przez "sezonowość", co "ciotkowatość").

Czyli na niebezpieczeństwo nie jest narażona sama Sara, tylko ewentualnie jej rodzice wink Na przemilczane komentarze na temat ich gustu. Ale kogo by to obchodziło, jeśli imię, które się nadało, jest tym jedynym, ukochanym? wink
        • luska.s Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 17:29
          Hania bardzo popularna, Marta i Michalina również będą osłuchane
          Adelina trochę udziwnione jak dla mnie
          Jadzia jako zdrobnienie mnie przeraża
          Tersea sama nie wiem

ja postawiłabym na Matyldę, na pewno nie jest oklepana w czołówce na pewno nie będzie a samo w sobie imie jest piękne
        • uwierz_mirando Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 14.02.12, 14:10
          Z Twoich propozycji podobają mi się zwłaszcza Matylda i Adelina. Trudno stwierdzić, czy za Teresę lub Jadwigę "dostanie Ci się od córki", ale spotykam małe dziewczynki o tych imionach, moim zdaniem te imiona są odbierane pozytywnie. Hania jest ogromnie popularna.

Tu masz pierwszą 20-tkę z roku 2011:
          www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79473,10997732,Lena_i_Szymon_rzadza___najczesciej_nadawane_imiona.html
          Pierwsza 20-tka z roku 2010:
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/484082,40_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2010_roku.html
          I pierwsza 50-tka z roku 2009:
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
        • paula.anna Mamuśko 15.02.12, 09:19

> Chodzi mi po głowie:
          > h, ale boję się, że np. za Teresę czy Jadwigę kiedyś mi się od córki dostanie,
          > że ma imię nie na topie, a z drugiej strony wymarzona Hania jest już chyba za b
          > ardzo popularna;/, z kolei Matylda może być różnie odbierana. Ale dylemat !!!!

Watek się rozrósł, trochę się gubię, jakie są aktualne ustalenia wink
          Co do Matyldy- jak może być odbierana? Bardzo mnie to interesuje smile
          Sama mam w domu Matyldę, od ponad półtora roku, różny odbiór w jej przypadku polega na tym, że jednym się to imię podoba, innym nie. Ale to wg mnie dotyczy każdego imienia. No i ja nie oczekuję, że imiona moich córek trafią w każdy gust smile

Jadwiga bardzo mi się podoba, mogłabym tak mieć na imię. Teresa też niezła, na pewno oryginalna.
          Nie możesz przewidzieć, czy nie "dostanie " Ci się za jakiekolwiek imię ( np: "dlaczego nie nazywam się Zuzia, Julka, Oliwia, Maja itp jak inne dziewczynki?!). No i gust dziecka też ewoluuje
    • dalenia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 14:30
      Aurelia, Adela, Anastazja, Aniela, Aldona, Berenika, Blanka, Barbara, Celina, Daria, Ewa, Ida, Julianna, Justyna, Kornelia, Klara, Laura, Lidia, Łucja, Marcelina, Olga, Teresa, Urszula
      • Gość: mama po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 14:49
        Aniela, Klara i Lidia też niczego sobie. Piękna jest Julianna, ale NIE!wink
      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 15:24
        dalenia napisała:

> Aurelia, Adela, Anastazja, Aniela, Aldona, Berenika, Blanka, Barbara, Celina, D
        > aria, Ewa, Ida, Julianna, Justyna, Kornelia, Klara, Laura, Lidia, Łucja, Marcel
        > ina, Olga, Teresa, Urszula

Kurcze, w każdym temacie pada imię Klara ... Załamujecie mnie uncertain Kurcze popadam w jakąś paranoje: gdzie nie wejde/pójde tam czytam/słysze o Klarach... Kurcze, naprawde obawiam się tego, ze jak wkońcu zostane mamą ( co szybko nie nastąpi, moze za 5 lat a moze nawet za 10 i więcej) Klara stanie się strasznie popularna. Moze do tej pory coś mi się odmieni i popularność przestanie mi przeszkadzać... Szkoda słów.
    • bohemiere Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 15:01
      Osobiście podoba mi się imię Aurelia, Zofia (coś słyszałam, że popularne). Co do imion, które u Ciebie w szkole nie były popularne - ja jestem kilka lat młodsza i u mnie już pełno było zwłaszcza Natalii - nawet po 3 na klasę, a Klaudie, Sylwie i Kingi były pojedyńcze, Ewy były w roczniku ze 4.
      • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 15:10
        Masz racje, Natalie były już później coraz bardziej popularne i tak zostało już do dzisiaj, ale w moim roczniku były jeszcze tylko pojedyncze, tak jak wspomniane Sylwie, Klaudie, Kingi.

Chciałabym teraz trafić na takie właśnie imię pojedyncze, ale pozytywnie odbierane i nie tzw. spóźnione jak moje rówieśnice Beaty, Mariole
        • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 15:17

> Chciałabym teraz trafić na takie właśnie imię pojedyncze, ale pozytywnie odbier
          > ane i nie tzw. spóźnione jak moje rówieśnice Beaty, Mariole

To może być trudne... To może jednak wspomniana przez Ciebie Adelina/Jadwiga?
          Powiem Ci szczerze, że naprawdę nie warto przejmować się tym co inni myślą, bo zawsze znajdzie się grupa ludzi, którzy skrytykują Twój wybór...

A co powiesz o Klementynie, Konstancji, Melanii, Mariannie?
          • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 15:43
            > A co powiesz o Klementynie, Konstancji, Melanii, Mariannie?

No to są już moim zdaniem imiona trochę przekombinowane (poza Marianną, ale ta mi się z kolei mało podoba). Nie wyobrażam sobie swojej córeczki Aurelii, Kornelii, Adelajdy, Florentyny ipt. Przekombinowane.

Podoba mi się Sara, ale boję się że to chwilowe
            • Gość: aaaaaaaa Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.ip.attu.pl 11.02.12, 16:23
              ludzie!postawcie sie na miejscu dzieci-chcialybyscie miec na mie Jadźka,Wieśka?zamiast wydziwiaxc co Wam sie tak bardzo podoba pomyslcie czy 16-letnia Jadźka bedzie dobrze sie czula z tym imieniem.
              • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 16:49
                Gość portalu: aaaaaaaa napisał(a):

> ludzie!postawcie sie na miejscu dzieci-chcialybyscie miec na mie Jadźka,Wieśka?
                > zamiast wydziwiaxc co Wam sie tak bardzo podoba pomyslcie czy 16-letnia Jadźka
                > bedzie dobrze sie czula z tym imieniem.

A dlaczego nie? Piękne imiona. Hmmm kilka lat temu coś takiego powiedziałabyś na temat Julii, Zuzannie, Zofii, Jana i wielu jeszcze innych imion...
              • dalenia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 23:18
                Wiesławą bym być nie chciała, ale Jadwigą - owszem.
            • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 16:46

> > A co powiesz o Klementynie, Konstancji, Melanii, Mariannie?
              >
              > No to są już moim zdaniem imiona trochę przekombinowane (poza Marianną, ale ta
              > mi się z kolei mało podoba). Nie wyobrażam sobie swojej córeczki Aurelii, Korne
              > lii, Adelajdy, Florentyny ipt. Przekombinowane.
              >
              > Podoba mi się Sara, ale boję się że to chwilowe

Naprawdę? A co myślisz o wspomnianej Klarze, jest przekombinowana? Chyba już się wypowiadałaś, ale proszę odpowiedz jeszcze raz smile
              • bohemiere Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 17:28
                Na K to jeszcze ładne jest imię Kornelia albo Kamila.
            • aneladgam Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 19:28
              zupełnie nie potrafię połapać się w tym co piszesz.
              możesz w przybliżeniu podać swoją definicję imienia przekombinowanego?
              • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 19:52
                aneladgam napisała:

> zupełnie nie potrafię połapać się w tym co piszesz.
                > możesz w przybliżeniu podać swoją definicję imienia przekombinowanego?

Mam podobnie. Wg autorki Klementyna Konstancja i Melania są imionami przekombinowanymi, ale Klara już nie. Kompletnie nie rozumiem autorki.
                Wg mnie Klara jest na tej samej półce co Klementyna, Konstancja i Melania. Są imionami tak samo pięknymi i szlachetnymi i oczywiście "nieprzekombinowanymi" cokolwiek to oznacza...

Zrozumiałbym gdyby padła Kapitlina lub Gwendolina (imiona, które osobiście nie uważam za "przekombinowane", ale wiem, ze dla większości osób te imiona mogą uchodzić za dziwne, ba jestem pewna, ze wiele osób nie ma zielonego pojęcia o ich istnieniu), ale Klementyna, Melania i Konstancja?? Nie rozumiem...
              • Gość: ciocia.dobra.rada Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.opera-mini.net 12.02.12, 01:19
                Czy mi sie wydaje czy autorka faktycznie cos wziela, bo jak zyje gorszego belkotu nie czytalam. Wedlug autorki przekombinowane imie ma wiecej niz 2 sylaby, idiotyzm, ale tak to juz jest gdy za cos biora sie osoby nie majace o tym blatego pojecia.
    • jagodowa2 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 17:11
      Łucja, Laura, Blanka, Marta, Emilia, Ida, Urszula, Judyta, Ksenia, Ewa, Aniela, Liliana, Wanda, Janina, Olga, Alina, Dominika, Róża

To są przykładowe imiona, które w moim zdaniem nie powinny nikogo dziwić, ale też są niezbyt często spotykane wśród małych dzieci.
    • ronalilly Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 18:18
      Moje propozycje: Aniela, Berenika, Iga, Julianna, Michalina, Róża.
      • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 19:00
        Blanka/Bianka i Ksenia kojarzą mi się discotekowo (w negatywnym tego słowa znaczeniu)
        Emilia - córka znajomych i podobno oklepana
        Ida - nie i jużsmile
        Ewa - TAK TAK TAK tylko że już jest w najbliższej rodzinie
        Liliana, Janina, Olga, Dominika, Róża - NIE i jużsmile

Urszula, Judyta, Aniela, Wanda, Alina - hmm, Wanda mi się podoba!! reszta też godna uwagi

Ktoś pytał o Klaręwink Nie jest przekombinowane, za to na pewno ciekawe i bardzo charakterne. Z zemstą mi się kojarzywink Na pewno nie można pozostać obojętnym na jego brzmienie, pytanie tylko czy ktoś chce mieć takie twarde dziewczę w domu, w sumie po moim mogłoby biegaćwink

Ja bym jeszcze prosiła o opinię na temat Sary. Piękne, prastare imię do tego jeszcze księżniczkowatebig_grin ale boję się tylko że źle odbierane, że może być porównywane z Nikolą czy Jessicą;/
        • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 20:10

>
          > Ktoś pytał o Klaręwink Nie jest przekombinowane, za to na pewno ciekawe i bardzo
          > charakterne. Z zemstą mi się kojarzywink Na pewno nie można pozostać obojętnym na
          > jego brzmienie, pytanie tylko czy ktoś chce mieć takie twarde dziewczę w domu,
          > w sumie po moim mogłoby biegaćwink
          >

To ja smile Dziękuje za odpowiedz. Klementyna, Konstancja i Melania są wg Ciebie przekombinowane, ale Klara już nie. Powiem szczerze, że nie rozumiem Ciebie ... Sama nie wiem... Może dlatego, że te 4 imiona wg mnie są na jednej "półce", oczywiście imion "nieprzekombinowanych " (cokolwiek to znaczy) ... A może to zapowiedz tego, co czeka Klarę? Wielokrotnie spotkałam się z opinia głównie wśród osób w przedziale wiekowym 15 - 25 lat, że Klara jest takim nowoczesnym imieniem, taki nowym, nieznanym wcześniej: "o Józefina kojarzy się z babcią, Róża, Leontyna też a Feliks, Maurycy ze staruszkiem. A Klara jest takim nowoczesnym imieniem". Bardzo często spotykam się z podobnymi opiniami, nie tylko dot Klary, ale Laury i Korneli. Martwi mnie to.
          Mam nadzieje, że wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.

• bohemiere Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 20:13
            Ja też jestem w tym przedziale wiekowym. Znam z widzenia tylko jedną Klarę (ma 19 lat), a tak to kojarzy mi się ze Slubami panieńskimi Fredry czyli z dawnymi wiekami, czas odkurzyć imię smile
            • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 20:30
              bohemiere napisała:

> Ja też jestem w tym przedziale wiekowym. Znam z widzenia tylko jedną Klarę (ma
              > 19 lat), a tak to kojarzy mi się ze Slubami panieńskimi Fredry czyli z dawnymi
              > wiekami, czas odkurzyć imię smile

Ja też i Klara również kojarzy mi się z Klarą Raptusiewiczówną i jeszcze kilkoma innymi postaciami. Ale nie da się ukryć, że nasi rodacy nie są wielkimi znawcami literatury, nawet tej z pozoru bardzo dobrze znanej...

"czas odkurzyć imię"

Broń Panie Boże! Niech będzie zakurzone, niszowe nie chce by Klara podzieliła los Julii czy Wiktorii.
              • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:35
                ksiezna_pani1 napisała:

> bohemiere napisała:
                >
                > > Ja też jestem w tym przedziale wiekowym. Znam z widzenia tylko jedną Klar
                > ę (ma
                > > 19 lat), a tak to kojarzy mi się ze Slubami panieńskimi Fredry czyli z da
                > wnymi
                > > wiekami, czas odkurzyć imię smile

>
                >
                > Ja też i Klara również kojarzy mi się z Klarą Raptusiewiczówną i jeszcze kilkom
                > a innymi postaciami. Ale nie da się ukryć, że nasi rodacy nie są wielkimi znawc
                > ami literatury, nawet tej z pozoru bardzo dobrze znanej...
                >
                > "czas odkurzyć imię"
                >
                > Broń Panie Boże! Niech będzie zakurzone, niszowe nie chce by Klara podzieliła l
                > os Julii czy Wiktorii.

Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że piszesz o "Zemście". Mea maxima culpa.
          • Gość: mamuska po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 20:59
            Klementyna, Konstancja i Melania są moim zdaniem przekombinowane, jak na dzisiejszą modę, a Klara już nie. Bo jest krótka. Tak jak wiele 'odkryć' ostatniego 10-lecia: Julia, Maja, Lena, Zofa, Hanna. Mimo, że Zuzanna, Aleksandra są dłuższe, ale mają krótkie zdrobnienia. Zaraz ktoś napisze o długiej Wiktorii, z której się nie wytłumaczęwink ale ogólnie rzecz ujmując, ja zauważam modę na krótkie imiona.
            Wydaje mi się, że wschodzą i będą wschodzić właśnie takie dwusylabówki (Kira, Kora, Zoja, Inga, Nela, Pola). Biorąc pod uwagę ten trend, Klara nie jest przekombinowana i może się przyjąć - na wasze niestetysmile

A jeśli ktoś uważa, że Klara jest nowoczesna, no to już nic nie poradzęsmile
            • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 21:21
              Gość portalu: mamuska po raz 1 napisał(a):
              > Klementyna, Konstancja i Melania są moim zdaniem przekombinowane, jak na dzisie
              > jszą modę, a Klara już nie. Bo jest krótka.

Musze przyznać, że rozbawiłaś mnie tym stwierdzeniem smile smile smile smile Polacy przede wszystkim lubią słodkie zdrobnienia:

Julia, Julka, Julcia, Juleczka itd
              Maja, Macja, Majeczka, Majus itd
              Lena Leńcia, Lenia itd
              Zofja, Zosia, Zosieńka itd
              hanna, Hania, Haneczka, Hanuś itd
              Zuzanna, Zyzia, Zuzienka itd
              Wiktoria, Wiki, Wiktorcia itd.
              Antonia, Antosia, Tosienka
              Aleksandra, Ola (i pochodne od Olgi) Aleks, Sandra itd.

I trochę z przeszłości:

Katarzyna, Kasia, Kasienka itd.
              Małgorzata, Małgosia, Gosia itd.
              Magdalena, Madzia, Lena itd.
              Joanna, Joasia, Asia, Asienka itd.

Sama słodycz.

A Klara choć ma zdrobnienia, to jednak nie sa one takie "słitaśne" i wiele osób uważa, ze to imię nie da się zdrobnić

Długość nie ma tu nic do rzeczy, bo jak sama zauważyłaś popularna jest Zuzanna, Wiktoria, Aleksandra, kiedyś Katarzyna itd.

Mimo, że Zuzanna, Aleksandra są dłuższ
              > e, ale mają krótkie zdrobnienia. Zaraz ktoś napisze o długiej Wiktorii, z które
              > j się nie wytłumaczęwink ale ogólnie rzecz ujmując, ja zauważam modę na krótkie i
              > miona.
              > Wydaje mi się, że wschodzą i będą wschodzić właśnie takie dwusylabówki (Kira, K
              > ora, Zoja, Inga, Nela, Pola). Biorąc pod uwagę ten trend, Klara nie jest przeko
              > mbinowana i może się przyjąć - na wasze niestetysmile
              >
              > A jeśli ktoś uważa, że Klara jest nowoczesna, no to już nic nie poradzęsmile

Nela, Pola były i sa nadal zdrobnieniami, podobnie Lena i Maja.
              A co "wróżysz" np. Lawinii, Tekli, Leonie? Imiona krótkie...
              • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 21:24

I naprawdę nie zauważyłam nagłego wzrostu popularności Kiry, Kory, Zoji...
              • Gość: mamuska po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 22:41
                Joanna - Asia
                Agnieszka - Gusia
                Antonina - Tosia
                Aleksandra - Ola
                Katarzyna - Kasia
                Magdalena - Magda
                Małgorzata - Gosia
                Jak widać zdrabniając częściej skracamy. Do Katarzyny nie mówi się raczej Katarzynko, tylko Kasiu, podobnie z Małgorzatą, Magdaleną itp. a wracając do tematu, ja mówiłam głównie o podstawowej formie imienia, nie o zdrobnieniach. I napisałam, że zauważam modę na krótkie imiona. Co do Zoji, Kory, Kiry nie napisałam że nagle zaczęły być popularne, tylko że uważam, że mogą stać się popularne, ponieważ są krótkie, tak samo jak Klara. Czytaj uważniej.

Tekli i Leonie nie wróżę szczytów list rankingowych w najbliższym czasie, ale Lawinia ma spore szanse zaistnieć. Jest podobna brzmieniem do Oliwii i może stanowić dobrą alternatywę jako mniej oklepany odpowiednik, jednocześnie nieco bardziej zakorzeniony w kulturzewink jeśli tak się liczysz z moim zdaniem...wink

Ponawiam prośbę o jakieś linki do rankingów z ostatnich lat, które obejmują 50-100 pozycji, jeśli któraś z Was zna takie strony.
                • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 23:06

> Joanna - Asia
                  > Agnieszka - Gusia
                  > Antonina - Tosia
                  > Aleksandra - Ola
                  > Katarzyna - Kasia
                  > Magdalena - Magda
                  > Małgorzata - Gosia
                  > Jak widać zdrabniając częściej skracamy.

Masło maślane. a czym wg Ciebie jest zdrobnienie? Zdrobnieniem w przypadku imion tez może być skrót.

Do Katarzyny nie mówi się raczej Katar
                  > zynko, tylko Kasiu, podobnie z Małgorzatą, Magdaleną itp. a wracając do tematu,
                  > ja mówiłam głównie o podstawowej formie imienia, nie o zdrobnieniach. I napisa
                  > łam, że zauważam modę na krótkie imiona. Co do Zoji, Kory, Kiry nie napisałam ż
                  > e nagle zaczęły być popularne, tylko że uważam, że mogą stać się popularne, pon
                  > ieważ są krótkie, tak samo jak Klara. Czytaj uważniej.

>

Czytam uważanie smile I dlatego wbrew Twojej "teorii" napisałam, ze żadne znaki na niebie i ziemi nie mówią o zbliżającej się modzie na te imiona smile

> Tekli i Leonie nie wróżę szczytów list rankingowych w najbliższym czasie, ale L
                  > awinia ma spore szanse zaistnieć. Jest podobna brzmieniem do Oliwii i może stan
                  > owić dobrą alternatywę jako mniej oklepany odpowiednik, jednocześnie nieco bard
                  > ziej zakorzeniony w kulturzewink jeśli tak się liczysz z moim zdaniem...wink

A dlaczego? Przecież są krótki... i od siebie dodam, ze świetnie wpisują się w trend na tradycyjne i romantyczne imiona.

"est podobna brzmieniem do Oliwii i może stan
                  owić dobrą alternatywę jako mniej oklepany odpowiednik,

Ale tak nie jest.
                  Świetną alternatywą dla np. Antoniny jest Antonia, a jakoś nie widzę żeby była popularna, w Częstochowie np w przeciągu 5 lat urodziła się tylko jedna Antonia, w stolicy też nie jest ich dużo... Alternatywą dla Wiktorii mogłaby być Wiktoriana lub Wiktoryna, a tak nie jest. To samo tyczy się Amalia, która wg mnie jest o niebo ciekawsza od Amelii i Julianna dla Julii, choć w przeciwieństwie do innych Julianna jest nieco popularna, ale jak to mówi młodzież "szału nie ma".

jednocześnie nieco bard
                  ziej zakorzeniony w kulturzewink

akurat o polskiej kulturze myślę, ze wiem sporo - studiuje historie smile

Co do Twojego zdania, to uważam, że pleciesz 3 po 3 smile nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, ze jest to zwykła prowokacja...
                  Mam pytanie, czy ty swoje zdanie opierasz na czymś więcej niż "mnie się wydaje, ze coś tam coś tam"? Nie sądzę. I nie myśl, ze się na ciebie uwzięłam smile

• ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 23:16
                    I jeszcze coś o krótkich imionach. Jest masa krótkich imion, ale tak naprawdę mało z nich ma szanse na "wielką karierę". To loteria, nie ma reguły, nie wiadomo które imię stanie się popularne ... Niekiedy jest tak, ze popularność danego imienia wzrasta co owocuje tym, że wiele osób widzi w mocnego kandydata do pierwszej 30, 20, 10 i nagle to imię zatrzymuje się. Niekiedy jest tez tak, ze imię niezwykle rzadkie staje się bardzo popularne np. Patrycja.

Duży wpływ na modę maja popularne seriale, gwiazdy i gwiazdeczki.
                  • Gość: mamuska po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 23:35
                    > Masło maślane. a czym wg Ciebie jest zdrobnienie? Zdrobnieniem w przypadku imio
                    > n tez może być skrót.
                    No to właśnie to mówię, że nawet najczęściej zdrobnieniem jest skrót, kłócisz się sama ze sobą...

>Czytam uważanie smile I dlatego wbrew Twojej "teorii" napisałam, ze żadne znaki n
                    > a niebie i ziemi nie mówią o zbliżającej się modzie na te imiona smile
                    No takie znaki, jakie przedstawiłam w poście wyżej

> A dlaczego? Przecież są krótki... i od siebie dodam, ze świetnie wpisują się w
                    > trend na tradycyjne i romantyczne imiona.
                    Leona to już 3 sylaby, a Tekla nie będzie królować z tych samych powodów co Berta.

> "est podobna brzmieniem do Oliwii i może stan
                    > owić dobrą alternatywę jako mniej oklepany odpowiednik,

>
                    > Ale tak nie jest.
                    Hehe, przeczytaj jeszcze raz co ja napisałam, a później swoją odpowiedź, a potem drugi raz i piąty jeśli będzie potrzebasmile

> Świetną alternatywą dla np. Antoniny jest Antonia, a jakoś nie widzę żeby była
                    > popularna,
                    A czy Antonina potrzebuje alternatywy? Nie ma jej chyba nawet w pierwszej 20...

> akurat o polskiej kulturze myślę, ze wiem sporo - studiuje historie smile
                    To z czyich rąk Polska przyjęła chrzest mądralińska historyczko? wink) tylko mi nie mów, że z czeskich, bo pomyślę, że studiujesz zaocznie na Uniwersytecie Pszczyńskimsmile)

> Co do Twojego zdania, to uważam, że pleciesz 3 po 3 smile nie wiem dlaczego, ale
                    > mam wrażenie, ze jest to zwykła prowokacja...
                    > Mam pytanie, czy ty swoje zdanie opierasz na czymś więcej niż "mnie się wydaj
                    > e, ze coś tam coś tam"? Nie sądzę. I nie myśl, ze się na ciebie uwzięłam smile

Już mi się nie chce odpisywać...smile Pozdrawiam

seriale - tu się zgodzę
                    • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 00:03
                      "No to właśnie to mówię, że nawet najczęściej zdrobnieniem jest skrót, kłócisz się sama ze sobą... "

Gdybym kłóciła się sama ze sobą, to by to wyglądało zupełnie inaczej.

"No takie znaki, jakie przedstawiłam w poście wyżej "

Nie nazwałabym tego znakami lecz urojeniami - wybacz szczerość smile

"Leona to już 3 sylaby, a Tekla nie będzie królować z tych samych powodów co Berta."

Masz poczucie humoru oj masz.

"Hehe, przeczytaj jeszcze raz co ja napisałam, a później swoją odpowiedź, a potem drugi raz i piąty jeśli będzie"

Nie muszę wink

"A czy Antonina potrzebuje alternatywy? Nie ma jej chyba nawet w pierwszej 20... "
                      ale jest bardzo blisko

"To z czyich rąk Polska przyjęła chrzest mądralińska historyczko? wink) tylko mi nie mów, że z czeskich, bo pomyślę, że studiujesz zaocznie na Uniwersytecie Pszczyńskim"

A to miało być śmieszne czy może żałosne, bo nie wiem już czy mam się z Ciebie śmiać czy płakać nad Tobą? A w Pszczynie owszem byłam wiele razy smile piękne miasto i piękny pałac z wielką tajemnicą z okresu II wojny światowej. Jeżeli już jesteśmy przy temacie II ws, to odpowiedz mi na proste pytanie. Co trzeba było zrobić we wrześniu 39 by nieco zmieć bieg wydarzeń? jaki manewr trzeba było wykonać? Która armia miała go wykonać? Jej dowódca miał bardzo dobry plan, początkowo Śmigły - Rydz (czy jak to woli Rydz - Śmigły) nie zgadzam się, ale gdy zmienił zdanie i wydał rozkaz, było już za późno i rozkaz został odwołany. Podaj armie i dowódce smile
                      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 00:14
                        I jeszcze jedno. Swoje rady zatrzymaj dla siebie smile Zrobiłaś trochę agresywna. Nie chciałam Cię urazić, ale uważam, ze Twoja teoria dotycząca sylab jest "trochę" bezsensu.
                        • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 11:54
                          Księżno, wtrącę się - proszę, nie pisz nikomu, że plecie trzy po trzy. To nie jest argument w dyskusji.
                          • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:17
                            gaudencja napisała:

> Księżno, wtrącę się - proszę, nie pisz nikomu, że plecie trzy po trzy. To nie j
                            > est argument w dyskusji.
                            >

Gaudencjo, ale jak nazwiesz coś takiego? Nazwalam tylko rzeczy po imieniu. Uważam i chyba nie tylko ja, że autorka nie ma racji, a te ironiczne komentarze powinna zachować dla siebie.
                            • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:20
                              ksiezna_pani1 napisała:

> gaudencja napisała:
                              >
                              > > Księżno, wtrącę się - proszę, nie pisz nikomu, że plecie trzy po trzy. To
                              > nie j
                              > > est argument w dyskusji.
                              > >
                              >
                              >
                              > Gaudencjo, ale jak nazwiesz coś takiego? Nazwalam tylko rzeczy po imieniu. Uważ
                              > am i chyba nie tylko ja, że autorka nie ma racji, a te ironiczne komentarze pow
                              > inna zachować dla siebie.

Lubie dyskutować, ale "mamuśka po raz 1" zachowuje się niczym fanatyczka - "ja mam racje, ja mam racje i tylko ja mam racje"...

A tak swoją droga, co myślisz o tej całej teorii dotyczącej "udziwnionych" imion?
                            • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:36
                              Księzno, na tym forum nie piszemy do siebie ani o sobie w ten sposób. Po prostu.
                              • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:43
                                gaudencja napisała:

> Księzno, na tym forum nie piszemy do siebie ani o sobie w ten sposób. Po prostu
                                > .
                                >

Powiem tak, gra się tak jak przeciwnik pozwala smile
                                • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:50
                                  Potraktuj moją prośbę jako prośbę moderatora. Jeśli nawet tak uważasz, możesz to samo napisać w uprzejmiejszy sposób, a najlepiej - punktując nielogiczności wywodu.
                                  • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:00
                                    gaudencja napisała:

> Potraktuj moją prośbę jako prośbę moderatora. Jeśli nawet tak uważasz, możesz t
                                    > o samo napisać w uprzejmiejszy sposób, a najlepiej - punktując nielogiczności w
                                    > ywodu.
                                    >

Swoja prośbę Gaudencjo, powinnaś również skierować do "mamuśka po raz 1", bo jej teks o moim kierunku studiów był bardzo nie miejscu...
                                    • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:16
                                      Cóż, Ty zaczęłaś i do Ciebie skierowałam prośbę.
                                      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:19

gaudencja napisała:

> Cóż, Ty zaczęłaś i do Ciebie skierowałam prośbę.

Ja tak nie uważam.
                                        • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 13:28
                                          ksiezna_pani1 napisała:

>
                                          >
                                          > gaudencja napisała:
                                          >
                                          > > Cóż, Ty zaczęłaś i do Ciebie skierowałam prośbę.
                                          >
                                          >
                                          > Ja tak nie uważam.

A to, że ktoś nie potrafi przyjąć uzasadnionej krytyki, to już nie moja wina. Ta pani jest jedną z tych, które na każde "nie" reagują agresją. Jak już napisałam wcześniej, lubię rozmawiać, ale bardzo nie lubię zachowania w stylu autorki, czyli "tylko ja mam racje". Owszem, nikt nie jest nie omylny.
                                          • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 15:02
                                            Księżno, proszę, wyluzuj i odpuść już sobie dyskusję na ten temat w tym wątku. Jesli masz jakieś zastrzeżenia do mojej moderatorskiej prośby, zapraszam na priv.
                • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 11:57
                  Jedyny dostępny ranking pochodzi z 2009 roku:
                  www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
                  Co zaś do Sary, to zdecydowanie uważam, że biorąc pod uwagę okoliczności towarzyszące jej wzrostowi popularności w ostatnich latach, można ją zaklasyfikować jako imię Sanrdrowo-Klaudiowo-Nikolowate.
            • aneladgam Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 12.02.12, 12:30

> Klementyna, Konstancja i Melania są moim zdaniem przekombinowane, jak na dzisie
              > jszą modę, a Klara już nie. Bo jest krótka.

to daj Pola albo Lena
              krótkie, sezonowe, w sam raz
        • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 20:22

> Ja bym jeszcze prosiła o opinię na temat Sary. Piękne, prastare imię do tego je
          > szcze księżniczkowatebig_grin ale boję się tylko że źle odbierane, że może być porówn
          > ywane z Nikolą czy Jessicą;/

Sara nie kojarzy mi się z tymi imionami. Ostatnio dowiedziałam się, że Józefina, Penelopa i Fortunata są imionami "dżesikowatymi"... Jak widzisz, do każdego imienia można się przyczepić. Jednemu Józefina kojarzy się z przekupka z rynku ( takie skojarzenia ma moja koleżanka), innym z Józefina Napoleona, a jeszcze innym z ... (możesz dodać własne).
          Salomea: osobiście kojarzy mi się z błogosławiona Salomeą, córka Leszka Białego zaś innym z ... salmonellą. Każdy ma inne skojarzenia, i właśnie dlatego nie warto kierować się skojarzeniami innych.
          • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 11.02.12, 23:25
            Ale wróćmy do meritum. Jakie imiona bierzesz pod uwagę? czy lista się powiększyła?
            Napisz swoją listę od najpoważniejszych "kandydatek" do tych najmniej smile Oczywiście chodzi o imiona smile
            • Gość: przyszłamama Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.ghnet.pl 14.02.12, 11:48
              to moze: Patrycja, Klara Izabela Kalina
    • iceland.3 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 14.02.12, 15:26
      Podoba mi sie imię Marta, Ewa, Olga, Iga, Ada, Marcelina, Monika, Aleksandrasmile Normalne ładne imona ale nie popularne wsrod tłumów Julek, Oliwii, Ameli, Wiktoriii
    • Gość: Madzia Kasiu... IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 10:22
      Katarzyno... widzę, że masz niezły mętlik w głowie.. uncertain

Pisałaś, że masz Ewę w rodzinie.. i dlatego jesteś na nie... ale czy to na prawdę takie ważne? Czy jakoś bardzo Wam będzie to przeszkadzało? Znam jedną sześcioletnią Magdalenę, której mama ma na imię Magdalena.. to jest przesada jakaś... ale to, ze szwagierka czy kuzynka ma dziecko o takim imieniu, które Tobie się podoba, to tylko dlatego chcesz zrezygnować?

Może faktycznie do porodu będą coś tam gadać.. ale zobaczą małą i żadnych uwag nie będzie..
      Jeśli moja siostra "zabrałaby" mi moje ulubione imię.. cóż... przecież to dziecko siostry, nie moje.. więc i moje miałoby tak na imię.. (chyba, ze w międzyczasie spodobałoby mi się inne).
      Jeśli nie mieszkacie razem, żadnego problemu nie widzę!!!

Także wybierz Ewę ;]

Jeśli jednak bardzo przeszkadza Ci to, że już jedną w rodzinie masz i nie dasz sobie wytłumaczyć, że ot żaden kłopot.... to stawiam na MARTĘ wink))

Bardzo ładne imię, można super zdrabniać, a jego pełna forma jest również w "użytku dziennym" ( a nie jak Katarzyna czy Magdalena), pasuje do dziecka i dorosłej osoby..

Także wg mnie Ewa lub Marta smile)
      • dalenia Re: Kasiu... 15.02.12, 16:34
        Gość portalu: Madzia napisał(a):
        > Pisałaś, że masz Ewę w rodzinie.. i dlatego jesteś na nie... ale czy to na pra
        > wdę takie ważne? Czy jakoś bardzo Wam będzie to przeszkadzało?

Naprawdę uważasz, że dwie Ewy w tak bliskiej rodzinie to żaden kłopot? Ja mam dwie Wiktorie, obie rodziny kontaktują się dosłownie raz na rok. A mimo wszystko, gdy ktoś coś o którejś Wiktorii mówi, to nigdy nie wiemy o której i trzeba dopytywać. A jak już wspomniałam, rodzina dość daleka, więc o takiej bliskiej to już nie wspomnę (ot, chociażby to, o czym pisały kiedyś dziewczyny- prezenty na święta muszą być podpisane imieniem i nazwiskiem, jakby to byli jacyś obcy ludzie).

> Jeśli moja siostra "zabrałaby" mi moje ulubione imię.. cóż... przecież to dziec
        > ko siostry, nie moje.. więc i moje miałoby tak na imię.. (chyba, ze w międzycza
        > sie spodobałoby mi się inne).

A jeśli Ty nadasz swoje ukochane imię, a potem Twoje siostry i kuzynki zrobią to samo, to miło Ci będzie? Mnie by nie było. Poza tym, no świetna sprawa dla dziadków - same wnuczki Ewy, mniej imion do zapamiętania.
        • Gość: Madzia Re: Kasiu... IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 21:58
          Nie wiem.. być może pewnie nie będzie.. ale każdy ma prawo wybrać takie imię, jakie mu się podoba.. smile)
          Moja kuzynka w kwietniu rodzi i dowiedziałam się, że będzie mała Magdalena.

Poza tym, widzicie problem przy nadawaniu imion z rodziny : bo nie wypada.. ale już nie widzicie problemu z imionami, gdy ktoś do rodziny dołącza, gdybym np. miała brata i on miałby mieć dziewczynę, to co.. nie wolno mu wybrać żadnej Magdy? Bo w rodzinie już jedna jest? ;p

Poza tym przyznam, że dziwi mnie trochę, że niektórzy mówią... podoba mi się,np. Kinga, ale tak ma na imię moja: siostrzenica, bratanica, szwagierka, kuzynka itp.. więc imię odpada... i nadają dziecku imię " na topie". I rodzicom może przeszkadzać, że w rodzinie byłyby dwie Kingi (wiadomo, rodzina raczej zbyt często się nie spotyka, więc raczej to nie jest jakiś ogromny problem).. ale już nie widzą problemu, że dziecko jest jedną z 4 czy 5 Wiktorii czy Amelek w grupie.. a to, moim zdaniem o wiele bardziej przeszkadza.. i chyba ma niezbyt korzystny wpływ na dziecko.
          Bo nauczyciel musi używać nazwiska lub mówić dwoma imionami, a dzieci (a to wiem) - jak ktoś np, zapyta "która Wiktoria?" To nie powiedzą po nazwisku, tylko "mała", "w okularach", "ta niegrzeczna", "ta nowa" itp. To chyba nie jest zbyt przyjemne.

Oczywiście nigdy nie wiemy do jakich klas trafią dzieci.. ale można coś takiego przewidzieć.. lub podejrzewać....
          u mnie w podstawówce w klasie nie było żadnej Agnieszki, a w "b" było aż 5, w "a' 1 czy 2.
          W grupie studenckiej (jakies 22 osoby) były 2 Magdaleny, 3 Moniki, 3 Anie, 4 Marty ale już tylko jedna Krysia, czy Agata (po jednej na całym roku).

Autorka wątku zrobi jak uważa... ale jeśli najbardziej podobała jej się Ewa... wink))

Droga autorko wątku.. napisz, bo jestem ciekawa.. to Ty sama uważasz, że nie wypada dać dziecku imienia, które w rodzinie występuje, czy może też ktoś Ci to powiedział, dał do zrozumienia, ze tak się nie robi itp.. Bo to też jest interesujące, kto tak na prawdę, uważa to za kłopot i problem.
          Pozdrawiam i czekam na decyzję w sprawie imienia...

I nadal obstawiam: Ewa lub Marta
          • dalenia Re: Kasiu... 15.02.12, 23:30
            > Moja kuzynka w kwietniu rodzi i dowiedziałam się, że będzie mała Magdalena.

No dobra, ale Ty zakładam masz co najmniej 20 lat? To inna sprawa. Fakt, nie wiemy, ile lat ma Ewa w rodzinie autorki, z góry założyłam, że to dziecko. Ja nie chciałabym mieć kuzynki, w zbliżonym wieku, o tym samym imieniu. Poza tym inną sprawą jest też to, że kuzynka nadaje Twoje imię, a nie imię Twojego dziecka. Mnie też byłoby miło, gdyby ktoś nadał moją Magdalenę, ale gdyby nadał imię mojego dziecka, to już tak miło by mi nie było.

> Poza tym, widzicie problem przy nadawaniu imion z rodziny : bo nie wypada.. al
            > e już nie widzicie problemu z imionami, gdy ktoś do rodziny dołącza, gdybym np.
            > miała brata i on miałby mieć dziewczynę, to co.. nie wolno mu wybrać żadnej Ma
            > gdy? Bo w rodzinie już jedna jest? ;p

Ale to przecież nie o to w tym wszystkim chodzi. Owszem, dla mnie byłoby uciążliwe, gdyby moja bratowa nosiła takie imię jak ja. Ale przecież imienia bym jej nie zmieniła smile Tu bardziej chodzi (przynajmniej mi) o kwestię "zgapiania" imion. No bo jeśli ja sobie wybieram Karolinę, nazywam tak dziecko, a potem nagle moja kuzynka robi to samo, to o czym to świadczy? Może i o tym, że to jej ukochane imię i nie mogła się powstrzymać, ale może też o tym (ja zakładam raczej tę wersję), że usłyszała, polubiła, nadała - zero wyobraźni. Imion jest mnóstwo i nie sądzę, że nie można wybrać czegoś innego, choć mogę się mylić smile

> Poza tym przyznam, że dziwi mnie trochę, że niektórzy mówią... podoba mi się,np
            > . Kinga, ale tak ma na imię moja: siostrzenica, bratanica, szwagierka, kuzynka
            > itp.. więc imię odpada... i nadają dziecku imię " na topie".

Ja nie zauważyłam takiego mechanizmu. Jeśli podoba się komuś jakieś imię, ale jest w bliskiej rodzinie i musi wybrać coś innego, to zazwyczaj wybierze imię, które także mu się podoba, nie? Dziwi mnie trochę Twoja teoria o tym, że ludzie, którym z jakichś przyczyn "odpadnie" wybrane imię, decydują się na te popularne. To dziwne wink
    • maniamore Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 15.02.12, 13:22
      Liliana
      • aneladgam Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 15.02.12, 13:35
        maniamore napisała:

> Liliana

ta propozycja już padła
        wiele nam rozjaśniająca odpowiedź brzmiała:
        "Liliana, Janina, Olga, Dominika, Róża - NIE i już"
    • anusia_magda Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 15.02.12, 14:35
      Napiszę Ci moje typy : Nina, Kalina, Róża, Magdalena, Iga...może jeszcze Lilianna
    • Gość: Madzia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 12:11

Chyba mój skrót myślowy spowodował pewne zamieszanie...
      Chodzi o tę Kingę i "imię na topie".

Nie chodziło mi o to, że jak ktoś "ma zajęte" swoje ulubione imię, to koniecznie wybiera imię bardzo popularne..
      Raczej o to, że np. ktoś ma swoje imię - według niego najładniejsze, a do tego jest ono neutralne, ma dobre zdrobnienia, super brzmi w pełnej formie i do tego imię jest niezbyt oklepane... i ktoś rezygnuje z niego (przez inne dziecko w rodzinie o takim imieniu), na rzecz innego imienia, które także mu się podoba.. ( chociaż dużo mniej) i wybiera (przypadkowo, czy tez nie) imię bardzo popularne.. i nie przeszkadza mu fakt, ze dziecko będzie w swojej grupie wiekowej jednym z wielu o takich imionach... Po prostu niektórzy o tym, w ogóle nie pomyślą...

Ostatnio poznałam 6 letnią dziewczynkę, która ma baaaardzo popularne inię... (oczywiście wśród dzieci w wieku 2-8) , jak się okazało, jej dwie młodsze siostry również...
      I raczej ciężko mi w takim wypadku uwierzyć, że mamie tylko podobały się takie imiona... raczej kierowała się jakąś modą...

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź autorki, na to.. co napisałam wcześniej wink)
      • Gość: Madzia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 12:23
        gaudencja napisała:
        "Zazwyczaj nie tylko wiąże się to z kojarzeniem imienia z bardzo konkretnym zakresem roczników, ale także i z tym, że moda nie zdązyła się przetoczyć przez całe społeczeństwo, a to z kolei oznacza, że będą to imiona kojarzone z jakimiś niewielkim przekrojem społecznym, np. "karkami", facetami spod budki z piwem, ofiarami solarium w białych botkach itp., itd"

No to ostro pojechałaś ;]]] jestem ciekawa, jakie imiona noszą te ofiary solarium w białych botkach... bo ja (może nie az tak dosłownie), ale znam 3 ( Wiolettę, Annę i Katarzynę).

Z tymi rocznikami to zgodzę się, ale nie dotyczy to wszystkich imion.. chociaż w w wielu przypadkach można się pomylić..
        np. mój ociec ma na imię tak samo jak mój teść, chociaż jest od niego o 14 lat starszy.

Są też takie imiona, na które jakoś specjalnej mody nie było i ciężko okreslić w jakim wieku może być dana osoba... przykład? chyba Izabela.. (znam 28 letnią, ok 35 letnią, takie po 40.) czy Leszek

Możesz napisać jakie imiona kojarzą Ci się z białymi kozaczkami, piwem i "karkami" ? wink))
        • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 16.02.12, 20:21

> gaudencja napisała:
          > "Zazwyczaj nie tylko wiąże się to z kojarzeniem imienia z bardzo konkretnym zak
          > resem roczników, ale także i z tym, że moda nie zdązyła się przetoczyć przez ca
          > łe społeczeństwo, a to z kolei oznacza, że będą to imiona kojarzone z jakimiś n
          > iewielkim przekrojem społecznym, np. "karkami", facetami spod budki z piwem, of
          > iarami solarium w białych botkach itp., itd"
          >
          >
          > No to ostro pojechałaś ;]]] jestem ciekawa, jakie imiona noszą te ofiary solar
          > ium w białych botkach... bo ja (może nie az tak dosłownie), ale znam 3 ( Wiole
          > ttę, Annę i Katarzynę).

Ja nie znam żadnej, nie mam specjalnie styczności z takimi osobami. A Anna i Katarzyna to akurat imiona, na które moda zdążyła przejść przez cały przekrój społeczeństwa.
          • cynta Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 16.02.12, 20:56
            qrcze! a mi sie podobaja biale kozaczki!! moze dlatego ze nie kojarza mi sie z opalenizna i budka od piwa.... a moze z imionami tez tak jest?? smile
          • kirah2 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 16.02.12, 21:00
            Też jestem Kasia i polecam imię mojej trzyletniej córki - Marcelina. Wydaje mi się że spełnia kryteria. Pozdrawiam.
            • Gość: mamuśka po raz 1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 14:51
              co do ewy w rodzinie: córeczka brata ma 3 latka, mieszkamy w tym samym mieście, może dzieci nie będą się razem wychowywać, ale jednak widywać od czasu do czasu - owszem
              gdyby to było imię osoby z innego pokolenia, nie widzę problemu, gdyby tylko mi się podobało

w miarę na bieżąco analizuję wasze propozycje, jestem na etapie Wanda/Adelina/Judyta z naciskiem na Judyta, ale żadnego z imion nad którymi myślałam nie przekreśliłam niestetysmile

Marcelina, Idalia - nie podobają mi się
              • gaudencja Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 17.02.12, 19:37
                Judyta wydaje mi się być bardzo dobrą propozycją.
                • mal-sia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 17.02.12, 19:51
                  Olga,Lilia,Lidia,Celina- te sa sliczne
              • dalenia Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 18.02.12, 15:51
                Wanda i Judyta bardzo mi się podobają!
    • toya666 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 18.02.12, 18:13
      > Takiego imienia szukam dla mojej córeczki - dzisiejszego odpowiednika Sylwii,
      > Natalii, Kingi sprzed 25-30 lat.

Off topic: ja jestem Natalia i mam 26 lat. W przedszkolu i podstawówce miałam 4 Natalia w grupie/klasie (łącznie ze mną), w gimnazjum dodatkowych kilka w równoległych klasach. W liceum też było kilka i na studiach również. Wcale nie powiedziałabym, że to było mało popularne imię wink
      • ksiezna_pani1 Re: nie wydziwiane, nie oklepane - dla dziewczynk 25.04.12, 16:27
        Ciekawe co wybrała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.