Gość: adik IP: *.opera-mini.net 11.04.12, 21:17 Waham się pomiedzy Idalia a Kornelia do nazwiska Langowska. Ale w ostatecznosci biore pod uwage jeszcze: ALICJA LAURA LARYSA NIKOLINA NATASZA MILA ILIA ROZALIA Pomozcie stworzyc jakis fajny zestaw dwu-imionowy,na drugie moze jakies propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonica7 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:27 Kornelia brzmi lepiej chociaż i tak za dużo wszędzie tego "L".. Natasza jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:37 przy tym nazwisku unikałabym końcówki -lia, a tym bardziej -la Ilia to po rosyjsku Eliasz najbardziej pasowałaby Alicja lub Laura Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:38 No, dla mnie też za dużo tego "L" wszędzie. Gdybym miała wybierać między Idalią a Kornelią, to dla swojej córki wybrałabym Idalię, ale przy Waszym nazwisku, z dwojga złego wolę Kornelię. Do nazwiska najbardziej pasuje mi chyba Alicja, ale ta jest z kolei zbyt popularna wg mnie. Nikolina, Natasza, Mila, Ilia - dramat, odrzuciłabym z miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 22:17 dalenia napisała: > Nikolina, Natasza, Mila, Ilia - dramat, odrzuciłabym z miejsca. nie chciałam używać tego mocnego określenia, ale zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:42 Jestem za Idalią. Jeśli chodzi o drugie imię, to proponuje Klementynę (Idalia Klementyna - wg mnie bardzo ładny zestaw), Idalia Konstancja, Idalia Marianna, Idalia Antonina, Idalia Ludwika, Idalia Ludmiła, Idalia Petronela, Idalia Róża. Co myślisz o moich propozycjach? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:46 a powiedz głośno Idalia Langowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: 109.76.140.* 11.04.12, 21:55 Według mnie własnie Idalia najbardziej pasuje i wzrokowo i głosowo. Gorzej wymówic Laura lub Larysa La.....a A ja przez ostatnie 5 lat zdecydowana bylam na Ilia, ale wlasnie przez ludzi ktorzy mysla ze to rosyjskie imie meskie zrezygnowalam,za duzo tlumaczenia. To greckie imie zenskie i na swiecie funkcjonuje jako zenskie - usa, holandia, anglia, grecja... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:58 www.behindthename.com/name/ilia - podaj lepsze źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: 109.76.140.* 11.04.12, 22:05 www.babynamespedia.com/meaning/Ilia/f Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 18:32 ...pytałam o lepsze źródło, a nie o gorsze. Zobacz sobie, co tu jest powypisywane o polskich imionach: www.babynamespedia.com/search/m/polish www.babynamespedia.com/search/f/polish Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 22:16 nie mam żadnych problemów z wymówieniem Laury i Larysy z tym nazwiskiem (te podkreślone sylaby są rozdzielone wyrazistymi -ra i -ry), za to zbitka -liala- jest dla mnie niewygodna do wymówienia, nadmiar "l" daje efekt wodnistości i całość brzmi mało ciekawie > A ja przez ostatnie 5 lat zdecydowana bylam na Ilia, ale wlasnie przez ludzi kt > orzy mysla ze to rosyjskie imie meskie zrezygnowalam, a nie przez ludzi, którzy wiedzą, że to rosyjskie imię męskie? miłościwy Iljicz zmarł stosunkowo niedawno, ciężko tego nie wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 22:44 aneladgam napisała: > nie mam żadnych problemów z wymówieniem Laury i Larysy z tym nazwiskiem (te pod > kreślone sylaby są rozdzielone wyrazistymi -ra i -ry), za to zbitka -liala- jes > t dla mnie niewygodna do wymówienia, nadmiar "l" daje efekt wodnistości i całoś > ć brzmi mało ciekawie > A widzisz. Wg mnie zestawy: Larysa Langowska i Laura Langowska brzmią nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 22:40 aneladgam napisała: > a powiedz głośno Idalia Langowska Wg mnie z imion podanych przez autorkę najlepiej pasuje Idalia... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 22:59 ksiezna_pani1 napisała: > aneladgam napisała: > > > a powiedz głośno Idalia Langowska > > Wg mnie z imion podanych przez autorkę najlepiej pasuje Idalia... I z całym szacunkiem, ale nie rozumiem Twojej reakcji... Mam prawo do własnego zdania... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 23:30 znaczy jakiej mojej reakcji nie rozumiesz? propozycji głośnego wymówienia? nie odmawiam Ci prawa do własnego zdania przecież, tylko proponuję, byś głośno to zestawienie wymówiła i zwróciła uwagę jak skomplikowany artykulacyjnie jest nie mówię, że masz zmienić zdanie, o co Ci chodzi kobieto? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 23:41 aneladgam napisała: > znaczy jakiej mojej reakcji nie rozumiesz? > propozycji głośnego wymówienia? Trochę to zabrzmiało jak: o Boże, na co ona ona wpadła?!" > nie odmawiam Ci prawa do własnego zdania przecież, tylko proponuję, byś głośno > to zestawienie wymówiła i zwróciła uwagę jak skomplikowany artykulacyjnie jest Dla mnie ten zestaw nie jest skomplikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 23:43 ksiezna_pani1 napisała: > aneladgam napisała: > > > znaczy jakiej mojej reakcji nie rozumiesz? > > propozycji głośnego wymówienia? > > > Trochę to zabrzmiało jak: o Boże, na co ona ona wpadła?!" > > > nie odmawiam Ci prawa do własnego zdania przecież, tylko proponuję, byś g > łośno > > to zestawienie wymówiła i zwróciła uwagę jak skomplikowany artykulacyjnie > jest > > Dla mnie ten zestaw nie jest skomplikowany. > pod względem artykulacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:52 Kornelia lepiej brzmi z nazwiskiem niz Idalia, a z pozostalych propozycji najładniejsza jest Rozalia moze jeszcze zaproponuję Berenikę, Melanię, Stefanię a ładny zestaw to Kornelia Stefania, Kornelia Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 21:57 Ilia to Eliasz w języku rosyjskim. Idalia Langowska - MSZ imiona na "I" mało wyraziście brzmią z nazwiskami na "L". Ale oczywiście zestaw jest nadający sie do użytku. Kornelia Langowska - b. ładnie Larysa Langowska też jest ciekawie, Laura Langowska także. Pozostałe do mnie nie przemawiają. Co do drugiego imienia, to może: Kornelia Niegosława Langowska Kornelia Narcyza Langowska Kornelia Nikanora Langowska Kornelia Noemi Langowska Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 11.04.12, 23:05 Moim zdaniem zarówno Idalia jak i Kornelia pasuje, może Kornelia ciut bardziej, ale Idalia bardziej mi się podoba. Z pozostałych pasuje jeszcze Rozalia. Popularna Alicja raczej nie (aLA-LAngowska), Laura też za dobrze nie brzmi, reszta odpada w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszłamama Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: *.ghnet.pl 12.04.12, 08:14 Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 08:25 Larysę, NIkolinę, Nataszę, Milę i Eliasza... przepraszam, Ilię, odpuściłabym sobie. Końcówka -lia w zestawieniu z nazwiskiem nie razi mnie bardzo, więc nie odrzucałabym pozostałych. Wybrałabym zapewne Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 09:53 Na początku odrzucam zdecydowanie Milę, Ilię,Nataszę, Nikolinę, Larysę W drugim rzucie Alicję, choć brzmieniowo pasuje do nazwiska, to ja jej nie lubię Zostaje Kornelią, Idalia i Rozalia Zestaw- można wykorzystać Alicję na II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: *.opera-mini.net 12.04.12, 10:05 Potwierdza sie moja pierwsza trojka Idalia,Kornelia,Rozalia. Jak na razie chyba 5glosow na Kornelie i po 2 na Idalie i Rozalie. Jakie macie doswiadczenia z Rozalkami, czy to imie obecnie funkcjonuje?? Czy nie kojarzy Wam sie z taka babcia Rozalia?? Mam watpliwosci jakby bylo odbierane. Dodam,ze starsza siostra jest Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 10:43 O, to Oliwia z zupełnie innej bajki Ale cóż... Rozalia nie kojarzy mi się babciowato Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 10:46 Rozalie zaczynają wracać, więc nie będą babciowate (babcie obecnych dzieci to Grażynki i Teresy, nie Rozalie). Dla dzieci to imię powinno być świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 10:49 To w takim razie do Oliwii z w/w trójki najbardziej pasuje Idalia. Rozalia przy Oliwii to ,,dwie różne bajki" Wiem, że dzieci to nie komplet, ale zbyt duży rozrzut (Oliwia jest popularna) Rozalia według mnie to imię retro i mało spotykana (kojarzy się babcino ee Rózia znam 90-letnią Panią) i do waszego nazwiska kiepsko pasuje skleja się według mnie. A może Marika, Martyna, Kinga??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: *.opera-mini.net 12.04.12, 11:17 Marika to miała mieć moja Oliwia na drugie,ale pani w urzedzie nie doslyszala i zostalo bez. Problem w tym,ze to bylo 12 lat temu i Oliwia wtedy nie byla tak popularna jak teraz, a Marika wiem ze pasuje ale juz mi sie znudzila. nie dalabym teraz popularnej Lenki czy Amelki. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 11:24 Do Oliwii pasuje też Weronika a może niespotykana Berenika? podrzucam jeszcze Malwinę, Kalinę, Karinę, Dagmarę, Marcelinę, Anastazję, Dominikę Według mnie Malwina i Oliwia piękny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 11:41 Moim zdaniem imiona z końcówką -lia niewygodnie się wymawia z nazwiskiem zaczynającym się na La. Uwielbiam Idalię, ale Idalia Langowska - strasznie się to zlewa przy wymówieniu na głos. Z Kornelią jest nieco lepiej, bo zawiera 'r', ale końcówka -lia również trochę tu przeszkadza. Ale na pewno Kornelia brzmi lepiej z nazwiskiem niż Idalia lub Rozalia. Dla siostry Oliwii zdecydowanie odrzuciłabym Rozalię, bo to zupełnie inny styl. Myślę, że Alicja brzmi z nazwiskiem dobrze, Laura średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie IP: *.opera-mini.net 12.04.12, 12:14 Weronika juz jest w rodzinie, jest tez Julia,Emilka i Amelka. Przy Marcelinie upiera sie moj maz,ale dla mnie odpada. Karinka tez mi chodzi po glowie,ale chyba nieeee. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka propozycje 12.04.12, 12:26 A dlaczego Marcelina nie? Marcelinka słodko brzmi to może Karolinka? a co z Malwinką? Dominiką? podoba się czy jednak nie? Dorzucam Judytę, Klaudię, Patrycję, Nadię Anielę (chociaż Aniela według mnie nie pasuje do Oliwii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: propozycje IP: *.opera-mini.net 12.04.12, 15:57 Bo Marcelina mi sie nie podoba. Malwina jak dla mnie straszne. Nadia fajne,ale znajomym kojarzy sie tylko i wylacznie z pania lekkich obyczajow zza granicy Ja to mam takie niespotykane typy,ale nie chce skrzywdzic dziecka,jednak zwykle imiona mi sie nie podobaja,za to Eunika, Flawia, Gaja, Ofelia, Oktawia, Sanja bardzo. Oliwia prosze sie tak nie sugerowac,bo corka jest duza i zaraz wyfrunie z gniazdka, bardziej probuje dobrac do nazwiska ale tez łatwe do wymowienia za granica gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: propozycje IP: *.opera-mini.net 12.04.12, 16:39 jak dla mnie idealny zestaw Oliwia i Oktawia,jednak na pierwsze imie chyba jednak bym nie dala,ale drugie to jest mysl!!! KORNELIA OKTAWIA LANGOWSKA LUB IDALIA OKTAWIA LANGOWSKA Co myslicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: propozycje 12.04.12, 19:06 Gość portalu: adik napisał(a): > Ja to mam takie niespotykane typy,ale nie chce skrzywdzic dziecka,jednak zwykl > e imiona mi sie nie podobaja,za to Eunika, Flawia, Gaja, Ofelia, Oktawia, Sanja > bardzo. Oliwia prosze sie tak nie sugerowac,bo corka jest duza i zaraz wyfruni > e z gniazdka, bardziej probuje dobrac do nazwiska ale tez łatwe do wymowienia z > a granica gdzie mieszkam. "Skrzywdzenia" nie komentuję.... Ale ci gust ewoluuje, od Oliwii do Euniki, Flawii, Oktawii, Ofelii- wg mnie na plus. Sanja- mieszkasz w Chorwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: propozycje 12.04.12, 19:53 Jeszcze przypomniały mi się następujące imiona: Sandra Sara Matylda Melania Blanka Nina Bianka Flora może coś wpadnie Ci w oko? Z Twoich propozycji fajna jest Oktawia i Flawia Odrzuciłabym Gaję która często kojarzy się ze słowem g.j Popieram Kornelię Oktawię Odpowiedz Link Zgłoś
olianka OT 12.04.12, 21:20 olinininko, co takiego jest w słowie gej, że aż nie możesz go napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 12.04.12, 22:25 Brzydki anglicyzm? Dobry pomysł, od dziś będę wykropkowywać wyrażenia takie, jak "z tyłu głowy" albo "wyglądać jak milion dolarów". Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: OT 13.04.12, 07:09 Olianko Nic nie ma w tym słowie. Mogłam napisać, ale nie chciałam.Z drugiej strony czy wykropkowane miejsce jest zakazane? Nie! więc o co chodzi. Po za tym często na tym forum zdarzają naruszenia regulaminów, a co za tym idzie wątki są usuwane, wolałam nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 14.04.12, 12:48 Usuwanie wątków należy na tym fourm do rzadkości. Nie wiem, jak na innych, bo moja zdolność jasnowidzenia - w odróżnieniu od niektórych forumowiczów - jest niewielka. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.swiss Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 22:21 Idalia Berenika to mój ulubiony zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 11:32 Iliana zamiast Ilia, które jest imieniem męskim lub Natasza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 18:35 polifonia1983 napisała: > Iliana zamiast Ilia, które jest imieniem męskim lub Natasza. Iliana to po polsku Helena. Zresztą Iliana Langowska brzmi wyjątkowo mdło. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 14:58 Laura lub Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 20:49 Kornelia Oktawia - moim zdaniem super. Eunika, Flawia, Gaja, Ofelia, Oktawia, Sanja - podobają mi się wszystkie poza tą ostatnią. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 26.04.12, 22:59 Oliwia i Blanka ładnie brzmią Oliwia i Nikola też ok i do nazwiska jak najbardziej Oliwia i Weronika też super i tak normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 11:28 Zdecydowanie Natasza Langowska. Zadne z "babcinych" (jakkolwiek piekne sa) tu nie pasuje, a jesli mieszkasz za granicą, to Natasza bedzie miala miedzynarodowy wydzwiek. Ponadto Nina (choc to imie mojej corki, wiec nie polecam zazdrosnie!;D ) , "L" w nazwisku dodaje mocy i charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 19:33 green_naranja napisała: > ie pasuje, a jesli mieszkasz za granicą, to Natasza bedzie miala miedzynarodowy > wydzwiek. Nie mogę się zgodzić z tym, że imię z polskim dwuznakiem będzie brzmieć międzynarodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 20:16 Oczywiście, ze bedzie. W krajach anglojęzycznych będzie to Natasha, co brzmi zupelnie podobnie do polskiej Nataszy. Pisownia moze być dowolna, a jeeli brzmienie jest takie samo (lub prawie takie samo), to juz jest doprawdy szczegol. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 20:26 dodam jeszcze, moje imię, gdy podaję je bez przeliterowania w kraju w ktorym mieszkam, zapisywane jest jako Alexandra. dopiero gdy poprawię na "ks", ten dyftong się pojawia-ale nie zmienia to faktu, ze obdwie wersje brzmią tak samo (no prawie, ale akurat wymowa to juz inna para kaloszy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 21:19 Aleksandra czyta się w sposób oczywisty nawet dla cudzoziemców przyzwyczajonych do "x". Natomiast z mojego osobistego doświadczenia wynika, że polskie dwuznaki są znacznie trudniejsze w lekturze dla cudzoziemców, niż np. znaki diakrytyczne, które cudzoziemcy po prostu pomijają. I podobieństwo do pisowni Natasha niewiele tu zmieni. Naprawdę międzynarodowa jest Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 21:58 I tu się mylisz Z mopjego doswiadczenia wynika, ze takie z pozoru proste "ks" w imieniu moze sprawiac takie same klopoty, jak "sz" w Nataszy. Przyklad: pan kurier dostarczający paczkę i odczytujący imię i nazwisko adresata, czyli mnie. Ale.....i tu chwila milczenia, zajaknięcie, pytające spojrzenie i gardlowe: "gezandra?" I nie jest to bynajmniej znak diakrytyczny Wyjasnie więc na przykladzie, o co mi chodzilo: Natasza (Aleksandra, Sylwia), beda w niemal identyczny sposob wymawiane w kraju anglojęzycznym (i francuskojęzycznym zreszta tez), jak wystepujące tam Natasha, Alexandra, Silvia, mimo drobnych roznic w pisowni. To sa roznice latwe do przeskoczenia, i zazwyczaj sprowadzające się do pomocy przy zapisie, sprostowania. (" s-z instead of s-h", etc. Natomiast jesli nazwiesz dziecko Konstancja (Katarzyna, Jerzy), i nastepnie przeproiwadzisz się z nim za granicę (w domysle tutaj, anglojezyczną), to tam będa to zupelnie kosmiczne imiona. Bo nie bedzie to roznica dwoch znakow w pisowni (jak w przypadku Nataszy) przy zachowanej niemal identycznej wymowie. Konstancja bedzie tam musiala literowac swoje imię cale, zawsze, i cale zycie zmagac sie z bledami w pisowni oraz niezdolnoscia otoczenia do wymowienia jej imienia w sposob chocby zblizony do rzeczywistosci. Katarzyna i Jerzy tez. No, chyba ze zmieni sobie imię na Constance (a Katarzyna na Catherine, zas Jerzy na George). Ale tu juz nie ma mowy nie tylko o podobnej wymowie... Czy teraz jasno sie wyrazilam?... Miedzynarodowa jest Natalia, Anna, Nina, Sara, Joanna (choc tu wymowa inna ) i kilka jeszcze innych, istnieje tez rzesza imion ktore za granica tez sie dobrze sprawdzą bez drastycznych doswiadczen i zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 23:01 green_naranja napisała: > Wyjasnie więc na przykladzie, o co mi chodzilo: Natasza (Aleksandra, Sylwia), b > eda w niemal identyczny sposob wymawiane w kraju anglojęzycznym (i francuskojęz > ycznym zreszta tez), jak wystepujące tam Natasha, Alexandra, Silvia, mimo drobn > ych roznic w pisowni. To sa roznice latwe do przeskoczenia, i zazwyczaj sprowad > zające się do pomocy przy zapisie, sprostowania. (" s-z instead of s-h", etc. > Natomiast jesli nazwiesz dziecko Konstancja (Katarzyna, Jerzy), Akurat Francuzi beznamiętnie wymawiają imię lub nazwę dokładnie tak, jak im się wydaje, ze powinni wymówić. Bralczyk byłby wymawiany jak Bralkzik. Nie wierzę, ze Natasza byłaby wymawiana prawidłowo. Jest większy wybór poza Nataszą i Katarzyną i np. Kornelia, jak sądzę, w odróżnieniu od Nataszy nie nastręcza żadnych problemów w Anglii czy Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 23:19 > Akurat Francuzi beznamiętnie wymawiają imię lub nazwę dokładnie tak, jak im się > wydaje, ze powinni wymówić. Bralczyk byłby wymawiany jak Bralkzik. Nie wierzę, > ze Natasza byłaby wymawiana prawidłowo. Jest większy wybór poza Nataszą i Kata > rzyną i np. Kornelia, jak sądzę, w odróżnieniu od Nataszy nie nastręcza żadnych > problemów w Anglii czy Francji. > no tak, my tu o zupelnie innych rzeczach. sama sobie zaprzeczasz,w jednym poscie twierdzac, ze Natasza bylaby problematyczna w wymowie za granica, teraz zas piszac, ze z wymowa nie ma problemow jasne ze jest wiekszy wybor poza Natasza i Katarzyna, ale akurat o Nataszy mowa w kilku ostatnich postach. napisalam Ci juuz, na przykladzie Aleksandry, ze niekoniecznie Natasza w polskiej pisowni musialaby byc wymawiana prawidlowo, na podstawie zapisu imienia. Jesli jednak przedstawilaby sie kom,us NataSZa: "Hi, my name is Natasza", druga osoba nie mialaby najmniejszego problemu z odpowiedzia:" Nice to meet you Natasza!" mimo ze myslalaby, iz ma do czynienia z NataSHą, Natomiast Konstancja uslyszalaby z pewnościa interesujący lamaniec. Nie wiem jak mam prosciej wytlumaczyc, myslę, ze prosciej sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 23:51 green_naranja napisała: > > Akurat Francuzi beznamiętnie wymawiają imię lub nazwę dokładnie tak, jak > im się > > wydaje, ze powinni wymówić. Bralczyk byłby wymawiany jak Bralkzik. Nie wi > erzę, > > ze Natasza byłaby wymawiana prawidłowo. Jest większy wybór poza Nataszą i > Kata > > rzyną i np. Kornelia, jak sądzę, w odróżnieniu od Nataszy nie nastręcza ż > adnych > > problemów w Anglii czy Francji. > > > > no tak, my tu o zupelnie innych rzeczach. sama sobie zaprzeczasz,w jednym posci > e twierdzac, ze Natasza bylaby problematyczna w wymowie za granica, teraz zas p > iszac, ze z wymowa nie ma problemow W którym miejscu tak napisałam??! Wręcz odwrotnie, cały czas piszę, ze Natasza - w odróżnieniu od np. Kornelii - jest jednak problematyczna. > jasne ze jest wiekszy wybor poza Natasza i Katarzyna, ale akurat o Nataszy mowa > w kilku ostatnich postach. A o Kornelii - w pierwszym. IMO jest znacznie lepsza zagranicą, niż Natasza. > napisalam Ci juuz, na przykladzie Aleksandry, ze niekoniecznie Natasza w polski > ej pisowni musialaby byc wymawiana prawidlowo, na podstawie zapisu imienia. Jes > li jednak przedstawilaby sie kom,us NataSZa: "Hi, my name is Natasza", druga os > oba nie mialaby najmniejszego problemu z odpowiedzia:" Nice to meet you Natasza > !" mimo ze myslalaby, iz ma do czynienia z NataSHą No i? Wiele imion nie jest problematycznych dla cudzoziemców przy powtarzaniu ze słuchu, ale zaczyna być problematycznymi, kiedy przychodzi do ich stosowania na piśmie oraz odczytywania. > Natomiast Konstancja uslyszalaby z pewnościa interesujący lamaniec. Wymowa Konstancji to wprawdzie sztuczny problem, autorka wątku jej nie rozważała, jednak mylisz się, jeśli myślisz, że w tym brzmieniu imię poza Polską nie występuje, vide chociażby it.wikipedia.org/wiki/Constanzia_Corleone > Nie wiem jak mam prosciej wytlumaczyc, myslę, ze prosciej sie nie da Generalnie tego rodzaju uwagi tyle mi robią, co zeszłoroczny śnieg, więc mozesz je sobie darować, ponieważ nic nie wnoszą, ale bardzo jestem ciekawa, czemu nie zbiegły się tu jeszcze trolle o wielu różnych nickach bronić mnie przed brakiem szacunku, a nawet pogardą ze strony innych forumowiczów oraz zarzucać brak klasy mojej dyskutantce Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 28.04.12, 09:22 gaudencjo nic nie wiem o Twoich problemach z trollami i tak naprawde niewiele mnie to interesuje (kazdy ma swoje problemy i musi sobie z nimi radzic), chcialam podyskutowac o imionach, napisalam cos o Nataszy a ty mi wyjezdzasz z Kornelią i Konstancją w wersji wloskiej (tak, po rumunsku zapewne będzie brzmiec podobnie), podczas gdy mnie chodzilo o Nataszę, o ktorej wspominala autorka watku;D Udowodnilam Ci ze nie masz racji, tym bardziej, ze zdaje się, nie znasz realiow imienniczych chocby brytyjskich (juz do tej Nataszy wracac nie będe mimo ze bardzo starasz sie udowodnic, ze jednak jest odwrotnie ale dla Ciebie to jakis problem nie do przeskoczenia, przyznac interlokutorowi: "Tak, masz rację". No coz. Jak juz pisalam w pierwszym zdaniu, kazdy ma swoje problemy. Zyczę Ci owocnej z nimi walki. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 28.04.12, 09:33 i jeszcze dla jasnosci: "No i? Wiele imion nie jest problematycznych dla cudzoziemców przy powtarzaniu ze słuchu, ale zaczyna być problematycznymi, kiedy przychodzi do ich stosowania na piśmie oraz odczytywania." Nie rozmawiamy o "wielu imionach", tylko o jednym, konkretnym, na rzecz ktorego raczylas zauwazyc, ze nie zgadzasz sie z twierdzeniem, ze nie byloby problematyczne za granic a(w domysle, w UK, jak zaznaczylam w pierwszym poscie ad rem). Kilka kolejnych postow jest dyskusja o Nataszy, a nie o wielu "innych imionach". udowodnilam ci na przykladzie ( a nawet kilku) z zycia wzietym, ze jestes w bledzie. ustosunkuj sie do nich (tych przykladow ) zamiast wyjezdzac z Kornelia. Bo nie o Kornelię autorka pytala) O tym, ze wiele imion stanowi problem w zapisie, to ja dobrze wiem (co tez ci udowodnilam na przykladzie wlasnego, wiec takie twierdzenia-truizmy to dobre argumenty w rozmowie z szesciolatkiem ktory na dodatek "za granicą" nie mieszka od wielu lat... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 28.04.12, 11:45 green_naranja napisała: > gaudencjo nic nie wiem o Twoich problemach z trollami i tak naprawde niewiele m > nie to interesuje Uważ, waćpanna, że nie uprawiamy prywatnej korespondencji, tylko piszemy na forum. > m podyskutowac o imionach, napisalam cos o Nataszy a ty mi wyjezdzasz z Korneli > ą i Konstancją w wersji wloskiej (tak, po rumunsku zapewne będzie brzmiec podob > nie), podczas gdy mnie chodzilo o Nataszę, o ktorej wspominala autorka watku;D Przyznam, że mimo, iż tłumaczysz najprościej, jak potrafisz, ja zupełnie nie rozumiem, dlaczego mi(!) zarzucasz, że sama wprowadziłaś do wątku Konstancję, a także nie rozumiem, jak to zrobiłaś, że wątek przestał już byc także o Korneliii i teraz można juz dyskutować tylko o Nataszy. > Udowodnilam Ci ze nie masz racji, tym bardziej, ze zdaje się, nie znasz realiow > imienniczych chocby brytyjskich (juz do tej Nataszy wracac nie będe mimo ze > bardzo starasz sie udowodnic, ze jednak jest odwrotnie Proponuję, zebyś zmieniła imię na Natasza i po jakimś czasie wróciła na forum - wtedy porozmawiamy o realiach brytyjskich i o tym, jak w nich Natasza - w tej pisowni - funkcjonuje. Na razie nie przekonałaś mnie, że imiona z dwuznakiem "sz" nie stanowią problemu w Anglii i nie przekonasz, dopóki nie będziesz znała kwestii z własnego doświadczenia. I wybacz, ale na tym kończę swoją dyskusję o Nataszy - mam znacznie ciekawsze sprawy do roboty, niż rozbrajanie kolejnych chwytów erystycznych rozmówczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 22:01 green_naranja napisała: > podobnie do polskiej Nataszy. mam nadzieję, że to przejęzyczenie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 22:14 nie do "polskiej" w sensie pisowni, bo o tym mowa w poście. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 12.04.12, 23:11 Idalia, Illia, Kornelia nie podobaja mi sie, nie lubie tych imion. Lubie Alicja choc bardziej Alisya, Laura i Sanja (chorwackie/serbskie - dream) czy Sanya (arabskie). Sanja/Sanya brzmi ladnie ale pozostale dwa tez z tym, ze Laura wymawiana po polsku/hiszpansku nie po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
martekle Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 22:32 Lubię Kornelie za to ze można zrobić z niej Nele Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Idalia,Kornelia czy inne....pomożcie 27.04.12, 23:03 Wybrałabym Rozalię lub Oktawię. Odpowiedz Link Zgłoś