Dodaj do ulubionych

Do pary z Marianną

14.04.12, 17:33
Dokładnie 4 lata temu założyłam wątek o takim samym temacie- forum.gazeta.pl/forum/w,12924,77807926,,Do_pary_z_Marianna.html?v=2
od tego czasu moje preferencje imiennicze nieco się zmieniły, aczkolwiek niektóre imiona nadal pozostały ulubionymi, zmieniła się również sytuacja- to już nie tylko rozważania hipotetyczne-spodziewam się dzieckasmile;nie znam jeszcze płci(w przyszłym tyg. mam nadzieję poznać), ale już zakładam wątek;
dla przypomnienia:
nazwisko- Wojdak
na stanie prawie 7 letnia Marianna
moje typy, te i tylko tesmile
chłopiec:
Wincenty
Konstanty
podobają mi się też:August, Gustaw, Klemens, Teodor-ale do nazwiska chyba nie bardzo?
dziewczynka:
Klementyna
Konstancja
Florentyna

co myślicie?, które najbardziej pasuje do nazwiska i imienia córki?
dzięki za ew. odpowiedzi
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 17:44
      Wg mnie z dziewczynek najlepiej pasuje Konstancja ew Klementyna, a z chłopców Konstanty.
    • gaudencja Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 17:55
      Witaj!
      Myślę, ze wszystkie Twoje typy brzmią z nazwiskiem co najmniej przyzwoicie, natomiast szczególnie dobre są Konstanty i Konstancja. Wincenty też bardzo dobrze pasuje.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wybierania!
      g.
    • ewela345 Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 18:38
      Wincenty i Konstancja.
      Choć bardzo podoba mi się jeszcze Gustaw.
    • olianka Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 18:43
      Wszystkie brzmią świetnie. Wybrałabym Konstantego i Florentynę.
    • dalenia Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 19:07
      Chłopiec:
      Wincenty to mój zdecydowany faworyt. Z Marianną brzmi rewelacyjnie, z nazwiskiem też nieźle. Wybrałabym Wincentego, zdecydowanie smile
      Konstantego także bardzo lubię i też świetnie pasuje do Marianny. Ale ten już gorzej pasuje do nazwiska, mnie przeszkadza takie "Wojda-K-onstanty". Rozumiesz, że będą to ludzie na jednym tchu wymawiać i nie oddzielą imienia od nazwiska, tylko połączą je tym wspólnym "K" - mnie to przeszkadza.
      Z tych pozostałych pasuje mi jeszcze Teodor, którego zresztą też bardzo lubię smile Klemensa odrzucam znowu przez to "K", Gustaw mi nie pasuje do nazwiska, August też jakoś średnio (lepszy byłby Augustyn).

Dziewczynka:
      Wszystkie 3 bardzo mi się podobają, ale 2 pierwsze znowu odrzucam ze względu na to nieszczęsne "k" wink Jestem za Florentyną.
    • wyczyny Re: Do pary z Marianną 14.04.12, 21:53
      do nazwiska lepiej pasuje Konstanty, ale Wincenty bardziej mi się podoba smile
      do Marianny i nazwiska pasuja tez wszystkie 3 imiona dziewczece, ale ja bym sie chyba zdecydowala na Klementyne
      • uwierz_mirando Re: Do pary z Marianną 16.04.12, 11:43
        Myślę, że Konstanty Wojdak brzmi najlepiej. Podobają mi się właściwie wszystkie Twoje propozycje męskie oprócz Teodora. Jednak te dwusylabowe jakoś mniej pasują do nazwiska, takie mam odczucia.

Dla dziewczynki wszystkie trzy propozycje IMO bardzo ładne i pasujące do nazwiska. Dla swojej córki wybrałabym Florentynę, choć tak naj, najlepiej w zestawieniu z nazwiskiem brzmi mi Konstancja.
    • polifonia1983 Re: Do pary z Marianną 16.04.12, 12:45
      Wszystkie imiona są bardzo ładne i pasują. Ja bym wybrała Florentynę i Konstantego.
    • luska.s Re: Do pary z Marianną 16.04.12, 13:41
      Wincenty i .. poszyukałabym czegos innego, u mnie na pewno odpada Klementyna
    • florianne Re: Do pary z Marianną 16.04.12, 15:04
      Jestem za Wincentym i Florentyną .
    • dasza_dm Re: Do pary z Marianną 16.04.12, 16:47
      Chłopiec: Wincenty lub Gustaw.
      Dziewczynka: Florentyna.
    • darowoga Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 09:23
      chwalę sięsmile
      kilka dni temu do Marianny dołączył Wincentysmileimię jest odbierane skrajnie różnie, ale nam się bardzo podoba i Wickowi w przyszłości mam nadzieję równieżsmile
      p.s nie będzie nas w WnŚ, a szkodasmile
      • wyczyny Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 10:00
        pięknie smile gratuluję synka!
      • olianka Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 10:15
        Serdecznie gratuluję!
      • paula.anna Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 15:33
        Gratulacje!
      • dalenia Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 17:41
        Cudnie, cudnie, cudnie - jestem zachwycona imieniem Waszego Syna!! Gratuluję ogromnie smile

PS - a możesz coś więcej powiedzieć o reakcjach? Jestem ciekawa, bo sama chciałabym w przyszłości zostać mamą małego Wincentego smile
    • gaudencja Re: Do pary z Marianną 05.11.12, 19:34
      Uważam, że Konstanty i Konstancja pasują do Twojego nazwiska świetnie. August i reszta typów żeńskich też nieźle. Inne męskie są do przyjęcia, choć nie brzmią tak dobrze, jak Konstanty albo August.
      Pozdrawiam smile
      • dalenia Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 00:12
        Gaudencjo, Wincenty jest już na świecie smile
        • darowoga Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 10:33
          Gaudencja się zagalopowałasmileale ja też powinnam zmienić temat;
          Reakcje na imię: hmmm dostojne, jesienne, ale też -wydumane a zwrot Wicek to już w ogóle nie do przyjęcia- ośmieszający dziecko(wg. mojej ciotki);
          ja do synka mówię Wicio- a nie brałam tego zdrobnienia wcześniej po uwagę, lubię też formę skrótową -Wincent;zobaczymy jak to dalej będzie ewaluowało;
          dziękuję za gratulacje!
          a na sali z nami leżeli Aleksander i Aleksandrasmile
          • abiela Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 11:27
            Serdecznie gratuluję! Piękne imię!
            • ewela345 Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 13:06
              Bardzo mi się podoba imię synka! Piękny wybór!
              Serdeczne gratulacje oczywiście smile
          • dalenia Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 14:27
            Dzięki za odpowiedź odnośnie reakcji - takich się właśnie spodziewałam. Już widzę niektóre z moich ciotek, jak mówią dokładnie to samo wink
          • gaudencja Re: Do pary z Marianną 06.11.12, 22:35
            Faktycznie - zupełnie nie zauważyłam Twojego ostatniego wpisu. Bardzo serdecznie gratuluję i mogę tylko powiedzieć, że mój syn tez o mało nie został Wincentym, a nie został nim tylko dlatego, że imię mi przestało do niego pasować w czasie ciąży - a nie dlatego, że przestało mi się podobać. Pozdrawiam smile

p.s. do WnŚ można nadesłać własne zdjęcie.
    • adriankaa.s Re: Do pary z Marianną 13.02.13, 01:08
      Konstancja - najlepiej pasuje do nazwiska i do imienia starszej córki smile
      • paula.anna Re: Do pary z Marianną 13.02.13, 09:36
        CHŁOPIEC od listopada co najmniej jest na świecie...
        Masz refleks dziewczyno i umiejętność czytania
        • ksiezna_pani1 Re: Do pary z Marianną 13.02.13, 10:49
          paula.anna napisała:

> CHŁOPIEC od listopada co najmniej jest na świecie...
          > Masz refleks dziewczyno i umiejętność czytania

adriankaa.s, jest specjalistą od wybierania imion dla dawno urodzonych dzieci (ostatnio doradzała imię dla prawie rocznego dziecka wink ) oraz odświeżania dawno nieaktualnych tematów. Koleżanka adriankaa już wielokrotnie była proszona o sprawdzanie daty założenia wątku oraz o czytanie całości, bez rezultatu.
    • wyczyny Re: Do pary z Marianną 13.02.13, 10:50
      Wincenty i Klementyna po prostusmile
    • luska.s Re: Do pary z Marianną 14.02.13, 14:55
      Wincenty i Florentyna
      Konstacja - brak zdrobnień jak dla mnie bo Kostka to wg mało przyjemne zdrobnienie dla dziewczynki
      Klementyna - ten sam powód jak wyżej bo mała dziewczynka to Klementysia, a nastolatka?? Klima??
      Florentyna to również nie mój typ ale Florka jeszcze najbardzie do mnie przemawia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.