16.04.12, 17:13
Planowałam założyć wątek o Artemim. Sama nie wiem skąd go wzięłam, a teraz już nie mogę znaleźć żadnej informacji. Śmiem podejrzewać, że to inna forma Artemiusza?

Mnie się Artemiusz nie podoba, ale Artemi już bardzo. Podobny jest do Jeremiego, który jest mocnym typem, na imię dla mojego syna. Można zdrabniać do Artemisia, Artka, Temika itp.

A co Wy sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Artemi 16.04.12, 17:37
      dalenia napisała:

> Planowałam założyć wątek o Artemim. Sama nie wiem skąd go wzięłam, a teraz już
      > nie mogę znaleźć żadnej informacji. Śmiem podejrzewać, że to inna forma ht> tp://pl.wikipedia.org/wiki/Artemiusz?
      >
      > Mnie się Artemiusz nie podoba, ale Artemi już bardzo. Podobny jest do Jeremiego
      > , który jest mocnym typem, na imię dla mojego syna. Można zdrabniać do Artemisi
      > a, Artka, Temika itp.
      >
      > A co Wy sądzicie?

Piękne, ale wole żeńską formę - Artemie.
      • dalenia Re: Artemi 16.04.12, 19:39
        Ja lubiłam Artemię, do momentu w którym natknęłam się na taką rzecz. Niezbyt to to ładne i skutecznie mnie zniechęciło do imienia smile
        • gaudencja Re: Artemi 16.04.12, 22:38
          Oj tam, nikt nie wie o istnieniu takiego czegoś.
          • dalenia Re: Artemi 16.04.12, 22:47
            No ja wiem, wieeem. Ale zobaczyłam to, no i już mi tak zostało w głowie. A szkoda, bo Artemia brzmieniowo jest faktycznie świetna.
          • ksiezna_pani1 Re: Artemi 16.04.12, 23:05
            gaudencja napisała:

> Oj tam, nikt nie wie o istnieniu takiego czegoś.

Dokładnie. Ludzie nie wiedzą np. kim był ostatni król, nie potrafią wymienić powstań, a Ty boisz się, ze ktoś ktoś będzie miał takie skojarzenia... Swoją drogą całkiem urocze stworzenie z tej artemi smile
    • gaudencja Re: Artemi 16.04.12, 19:13
      Moje słowniki podają tylko Artemiusza, bez formy obocznej.
      • dalenia Re: Artemi 16.04.12, 19:37
        O, to ciekawe. Musiałam go gdzieś kiedyś znaleźć, bo odkryłam go na mojej liście imion "wątkowych", tzn. tych, o których wątku nie ma smile Ale teraz faktycznie, cisza w internecie. No chyba mi się przyśniło i lunatykując wpisałam je na listę wink
      • olianka Re: Artemi 16.04.12, 19:39
        A szkoda, bo Artemi podobałby mi się, nawet bardzo.
        • uwierz_mirando Re: Artemi 16.04.12, 20:29
          IMO zdecydowanie lepszy niż Artemiusz, bo nie lubię prawie wszystkich -uszów.
        • aneladgam Re: Artemi 17.04.12, 09:59
          mnie także
      • maga_eukaliptus Re: Artemi 24.04.12, 22:37
        Szkoda, Artemi bardzo by mi się podobał.
    • olinininka Re: Artemi 17.04.12, 07:57
      Imię samo w sobie ok. Ale uważam je za zdrobnienie Artemiusza z uwagi na to, że słyszałam kiedyś pewną Rosjankę, która mówiła przemiennie do męża Artemiusz, Artemi. Miała też syna Arkadiusza, na którego mówiła Arkadi.
      • olinininka Re: Artemi 17.04.12, 08:07
        a tutaj potwierdzenie wymowy:

Artemiusz w innych językach:

rosyjski – Артемий (Artemij), Артем, Ортем[1], Артём.
    • polixena Re: Artemi 18.06.14, 15:09
      Na Wschodzie (Rosja, Ukraina, Białoruś) imię teraz często nadawane w różnych formach; u nas podstawowa forma tego imienia to Artemiusz. Był święty tego imienia, jego żona to Kandyda, a córka Paulina - wszyscy zostali męczennikami, a wspominani są 6 czerwca.

Artemia to ciekawa propozycja imienia dla dziewczynki, nie przeszkada mi, że łacińska nazwa pewnego skorupiaka ( kolczykowiec słonaczek) to Artemia salina. Zwierzątko sympatyczne, nikomu nie wadzi, a nawet jest jadalne. smile
    • annthonka Re: Artemi 20.06.14, 10:28
      Wolałabym Artemiusza, bo forma Artemi nie kojarzy mi się jednoznacznie z imieniem męskim, zapewne przez brzmieniowe skojarzenia z greckimi imionami żeńskimi np. Eleni, Nefeli, Valentini
    • niwius Re: Artemi 29.06.14, 17:02
      Ładne, dużo lepsze od Artemiusza. Z jakiegoś powodu kojarzy mi się z lasami, paprociami, sarnami, itd. Oraz z Atreju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.