Dodaj do ulubionych

czy jest takie imię Doszko?

25.04.12, 13:04
oświećcie mnie proszę - jest czy nie? nie ukrywam, że bardzo by mi pasowało, gdyby było. podoba mi się brzmienie smile skoro może być Mieszko, to może i Doszko?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 13:15
      Wątpię smile Zawsze możesz nadać imiona, które do Doszka będziesz zdrabniać. A swoją drogą, tylko z tym mi się to skojarzyło.
    • aneladgam Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 13:16
      kojarzę tę formę tylko jako nazwisko
      może to zdrobnienie od Dobromira czy podobnego imienia?
    • bohemiere Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 16:39
      Jest imię Joszko, ale Doszko pierwsze słyszę wink Dla mnie raczej zdrobnieniowe.
      • uwierz_mirando Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 21:47
        bohemiere napisała:

> Jest imię Joszko

Joszko również jest zdrobnieniem. A jak już jesteśmy w tych klimatach, to dodam, że Gniewko też. Może posypią się zaraz na mnie gromy ze strony zwolenników zdrobniałych form, ale tak właśnie jest wink
    • gaudencja Nie ma 25.04.12, 20:31
      Doszko był notowany w Polsce w średniowieczu (w 1442 r.) i było to zdrobnienie od Dobiesława/Dobosława, innych imion na Dobie-: Dobiegniewa, Dobieluta, Dobiemiesta, Dobiemira/Dobiermiara/Dobiemiera, od imion na Dobro-, takich jak Dobrosław (więcej w Wikipedii); od imion na Doma-, takich jak Domarad (więcej w Wikipedii) i od Dominika (może też od Donata i Doroteusza). Jak widzisz, wybór jest spory, ale Mieszko jest jedynym uznanym imieinem staropolskim kończącym się na -ko; pozostałe to zdrobnienia (może dlatego, ze nieznana jest pełna forma Mieszka, a pozostałych imion - owszem).
      • Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:15
        Gaudencjo, całą swoją wiedzę czerpiesz z wikipedii? a myślałam, że naprawdę coś wiesz o imionach...
        • gaudencja Re: Nie ma 29.04.12, 00:26
          Przykro mi, że problemy z trawieniem powodują u ciebie sensacje w postaci myślenia. Mam nadzieję, że to przejściowe.
          • Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 18:24
            A może by tak... ad rem?
            (Tylko mi nie pisz, że "ad rem" rymuje Ci sie z "ja żrem", bo sie zacznę niepokoić smile )
            • gaudencja Re: Nie ma 30.04.12, 19:39
              Jaki rem?? Jak sobie wyobrażasz, ze odpowiem ad rem na twój post ad personam? Przeczytaj uważnie mój post i przeszukaj wikipedię, to będziesz wiedziała, o co chodzi. Jeśli masz dalsze problemy z tym, co ja wiem, a czego nie wiem, zapraszam na priva (wyjaśniam, bo kilka razy już nie zrozumiałaś różnych kwestii technicznych: priv to poczta gazetowa).
              • Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 20:35
                > Jaki rem??
                Odpowiedź na to pytanie też można znaleźć w wikipedii smile

>twój post ad personam?
                A Twoje aluzje dotyczące mojego systemu trawiennego nie były ad personam, jak rozumiem?

>kilka razy już nie zrozumiałaś różnych kwestii technicznych
                Uprasza się o konkrety smile

Gaudencjo, a może byśmy tak odpuściły? Drażni mnie - i nie tylko mnie - Twoja arogancja, buta, pewność siebie i wywyższanie się. Ale jednocześnie potrafię docenić Twoją rolę na tym forum. Może spróbuj spojrzeć na krytyczne głosy bez emocji? Może zamiast wykasowywać niepochlebne wątki - wczytaj się w nie? Jestem przekonana, że kiedy uwypuklisz swoje zalety, a lekko utemperujesz wady - nikt nie będzie miał powodu, być sie Ciebie czepiać. Tego Ci życzę!
                • gaudencja Re: Nie ma 30.04.12, 20:43
                  1. Na post ad personam odpowiedziałam ad personam, czyli w jedyny możliwy sposób (poza zignorowaniem).
                  2. Lubię reformatorów, ale takich, którzy zaczynają swoje wysiłki reformatorskie od reformowania siebie i to Ci niniejszym proponuję; jednocześnie "odpuszczanie" nie leży chyba po mojej stronie, Honorato na dyżurze wink
                  3. Wszystkie pozostałe kwestie związane z moderacją, niezrozumieniem kwestii technicznych, czerpaniem wiedzy z Wikipedii lub odwrotnie, wyjaśniam na priva.
                  I nieustająco pozdrawiam.
                  • katharin Re: Nie ma 30.04.12, 20:47
                    Nie wiem po co ta dyskusjawink)każda z was ma swój sposób patrzenia i nic tego nie zmieni, takie już macie osobowościwink
                    Pozdrawiamwink
    • wanielka Re: czy jest takie imię Doszko? 28.04.12, 21:08
      dziękuję Wam dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi. skoro nie ma to trudno, chociaż brzmi, jak dla mnie, super big_grin
    • Gość: konotacja Re: czy jest takie imię Doszko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:14
      Wanielko, nasz syn ma na imię Dobromir i czasami mówimy na niego Doszko. Polecam smile
      • dalenia Re: czy jest takie imię Doszko? 29.04.12, 11:25
        Świetne imię nosi Wasz syn!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.