wanielka 25.04.12, 13:04 oświećcie mnie proszę - jest czy nie? nie ukrywam, że bardzo by mi pasowało, gdyby było. podoba mi się brzmienie skoro może być Mieszko, to może i Doszko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 13:15 Wątpię Zawsze możesz nadać imiona, które do Doszka będziesz zdrabniać. A swoją drogą, tylko z tym mi się to skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 13:16 kojarzę tę formę tylko jako nazwisko może to zdrobnienie od Dobromira czy podobnego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 16:39 Jest imię Joszko, ale Doszko pierwsze słyszę Dla mnie raczej zdrobnieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: czy jest takie imię Doszko? 25.04.12, 21:47 bohemiere napisała: > Jest imię Joszko Joszko również jest zdrobnieniem. A jak już jesteśmy w tych klimatach, to dodam, że Gniewko też. Może posypią się zaraz na mnie gromy ze strony zwolenników zdrobniałych form, ale tak właśnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nie ma 25.04.12, 20:31 Doszko był notowany w Polsce w średniowieczu (w 1442 r.) i było to zdrobnienie od Dobiesława/Dobosława, innych imion na Dobie-: Dobiegniewa, Dobieluta, Dobiemiesta, Dobiemira/Dobiermiara/Dobiemiera, od imion na Dobro-, takich jak Dobrosław (więcej w Wikipedii); od imion na Doma-, takich jak Domarad (więcej w Wikipedii) i od Dominika (może też od Donata i Doroteusza). Jak widzisz, wybór jest spory, ale Mieszko jest jedynym uznanym imieinem staropolskim kończącym się na -ko; pozostałe to zdrobnienia (może dlatego, ze nieznana jest pełna forma Mieszka, a pozostałych imion - owszem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:15 Gaudencjo, całą swoją wiedzę czerpiesz z wikipedii? a myślałam, że naprawdę coś wiesz o imionach... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nie ma 29.04.12, 00:26 Przykro mi, że problemy z trawieniem powodują u ciebie sensacje w postaci myślenia. Mam nadzieję, że to przejściowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 18:24 A może by tak... ad rem? (Tylko mi nie pisz, że "ad rem" rymuje Ci sie z "ja żrem", bo sie zacznę niepokoić ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nie ma 30.04.12, 19:39 Jaki rem?? Jak sobie wyobrażasz, ze odpowiem ad rem na twój post ad personam? Przeczytaj uważnie mój post i przeszukaj wikipedię, to będziesz wiedziała, o co chodzi. Jeśli masz dalsze problemy z tym, co ja wiem, a czego nie wiem, zapraszam na priva (wyjaśniam, bo kilka razy już nie zrozumiałaś różnych kwestii technicznych: priv to poczta gazetowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konotacja Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 20:35 > Jaki rem?? Odpowiedź na to pytanie też można znaleźć w wikipedii >twój post ad personam? A Twoje aluzje dotyczące mojego systemu trawiennego nie były ad personam, jak rozumiem? >kilka razy już nie zrozumiałaś różnych kwestii technicznych Uprasza się o konkrety Gaudencjo, a może byśmy tak odpuściły? Drażni mnie - i nie tylko mnie - Twoja arogancja, buta, pewność siebie i wywyższanie się. Ale jednocześnie potrafię docenić Twoją rolę na tym forum. Może spróbuj spojrzeć na krytyczne głosy bez emocji? Może zamiast wykasowywać niepochlebne wątki - wczytaj się w nie? Jestem przekonana, że kiedy uwypuklisz swoje zalety, a lekko utemperujesz wady - nikt nie będzie miał powodu, być sie Ciebie czepiać. Tego Ci życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nie ma 30.04.12, 20:43 1. Na post ad personam odpowiedziałam ad personam, czyli w jedyny możliwy sposób (poza zignorowaniem). 2. Lubię reformatorów, ale takich, którzy zaczynają swoje wysiłki reformatorskie od reformowania siebie i to Ci niniejszym proponuję; jednocześnie "odpuszczanie" nie leży chyba po mojej stronie, Honorato na dyżurze 3. Wszystkie pozostałe kwestie związane z moderacją, niezrozumieniem kwestii technicznych, czerpaniem wiedzy z Wikipedii lub odwrotnie, wyjaśniam na priva. I nieustająco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
katharin Re: Nie ma 30.04.12, 20:47 Nie wiem po co ta dyskusja)każda z was ma swój sposób patrzenia i nic tego nie zmieni, takie już macie osobowości Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wanielka Re: czy jest takie imię Doszko? 28.04.12, 21:08 dziękuję Wam dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi. skoro nie ma to trudno, chociaż brzmi, jak dla mnie, super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konotacja Re: czy jest takie imię Doszko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:14 Wanielko, nasz syn ma na imię Dobromir i czasami mówimy na niego Doszko. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: czy jest takie imię Doszko? 29.04.12, 11:25 Świetne imię nosi Wasz syn! Odpowiedz Link Zgłoś