szarrak 27.04.12, 00:26 Pochodzenia greckiego, nazwa Psiej Gwiazdy. Jest nawet św. Syriusz (albo Syrus, zależy od źródła). Już kiedyś chciałam zapytać, ale zapomniałam, Nimfodora mi przypomniała ) Ja nie nadam, ale myślę nad tym, czy przepchnę je kieedyś w przyszłości jako drugie, bo podoba mi się nieziemsko... no i skojarzenia literackie robią swoje. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 00:31 Aha - wiem, że już były wątki na ten temat i znam je, ale dawno już zarchiwizowane, poza tym obydwa powstały, kiedy jeszcze (chyba) trwała potteromania. No i chyba część forumowiczek (forumowiczów?) zmieniła się od tamtej pory, więc może ktoś nowy się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Syriusz 27.04.12, 07:52 Moja opinia się nie zmieniła - sama nie nadam, u kogoś doceniłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 13:26 W pełnej wersji podoba mi się, gorzej ze zdrobnieniami... Nie chciałabym, żeby ktoś mi na dziecko wołał np. Syrek. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 14:55 Generalnie nie lubię zdrabniania i podobają mi się imiona bez "narzucających się" zdrobnień/skrótów, więc dla mnie to argument za Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 17:07 szarrak napisała: > Generalnie nie lubię zdrabniania i podobają mi się imiona bez "narzucających si > ę" zdrobnień/skrótów Fakt, że w przypadku Syriusza nie ma oczywistego zdrobnienia, ale mnóstwo ludzi ma tendencję do zdrabniania (ja sama też lubię zdrabniać) i bałabym się, że ludzie będą stosować jakieś niezbyt ładne w moim odczuciu zdrobnienia. Ale oczywiście można uparcie stosować pełną wersję, imię nie jest długie, więc pewnie dałoby radę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Syriusz 27.04.12, 13:47 > Co sądzicie? Cóż, u kogoś pewnie doceniłabym. Na zasadzie "fajnie, że nie kolejny Kuba, Bartek czy Mateusz" Jednak mam odruchowe skojarzenia z HP. A także jakimś seriuszem, była kiedyś taka reklama sera chyba? I nie przepadam za imionami z końcówką -iusz. A przy próbie zdrobnienia/skrócenia przychodzą mi do głowy nieciekawe formy... Więc do moich faworytów tego imienia nie zaliczam Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 17:10 paula.anna napisała: > I nie przepadam za imionami z końcówką -iusz. Ja generalnie też nie lubię -uszów, ale jakoś zdarzają się takie, które całkiem lubię, np. właśnie Syriusz, a także Oktawiusz, Remigiusz, Sergiusz, Tymoteusz. To chyba wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 18:21 Też tak mam - nie lubię na przykład Klaudiusza czy Juliusza, ale już Sergiusza czy Tymoteusza bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Syriusz 27.04.12, 14:16 pewnie, że przejdzie psia gwaizda na drugie, skoro dąb przeszedł (też jak drugie) Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 14:53 Ale Syriusz to normalne imię, które nosi kilku mężczyzn w Polsce, nadawane długo przed HP. Tu link do opinii RJP. Porównania do Dęba/Dębu nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 27.04.12, 19:19 Bardzo mi się podoba, ale tylko w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Syriusz 28.04.12, 14:04 Wybitnie nie lubię imion kończących się na "-usz" (poza paroma wyjątkami). Wolałabym już chyba Sergiusza, choć też niekoniecznie mi się podoba. A Syriusz kojarzy mi się z "syrami". Odpowiedz Link Zgłoś