27.04.12, 00:26
Pochodzenia greckiego, nazwa Psiej Gwiazdy. Jest nawet św. Syriusz (albo Syrus, zależy od źródła). Już kiedyś chciałam zapytać, ale zapomniałam, Nimfodora mi przypomniała wink)

Ja nie nadam, ale myślę nad tym, czy przepchnę je kieedyś w przyszłości jako drugie, bo podoba mi się nieziemsko... no i skojarzenia literackie robią swoje.
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 00:31
      Aha - wiem, że już były wątki na ten temat i znam je, ale dawno już zarchiwizowane, poza tym obydwa powstały, kiedy jeszcze (chyba) trwała potteromania. No i chyba część forumowiczek (forumowiczów?) zmieniła się od tamtej pory, więc może ktoś nowy się wypowie.
    • olianka Re: Syriusz 27.04.12, 07:52
      Moja opinia się nie zmieniła - sama nie nadam, u kogoś doceniłabym.
      • uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 13:26
        W pełnej wersji podoba mi się, gorzej ze zdrobnieniami... Nie chciałabym, żeby ktoś mi na dziecko wołał np. Syrek.
        • szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 14:55
          Generalnie nie lubię zdrabniania i podobają mi się imiona bez "narzucających się" zdrobnień/skrótów, więc dla mnie to argument za smile
          • uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 17:07
            szarrak napisała:

> Generalnie nie lubię zdrabniania i podobają mi się imiona bez "narzucających si
            > ę" zdrobnień/skrótów

Fakt, że w przypadku Syriusza nie ma oczywistego zdrobnienia, ale mnóstwo ludzi ma tendencję do zdrabniania (ja sama też lubię zdrabniać) i bałabym się, że ludzie będą stosować jakieś niezbyt ładne w moim odczuciu zdrobnienia. Ale oczywiście można uparcie stosować pełną wersję, imię nie jest długie, więc pewnie dałoby radę smile
    • paula.anna Re: Syriusz 27.04.12, 13:47
      > Co sądzicie?

Cóż, u kogoś pewnie doceniłabym. Na zasadzie "fajnie, że nie kolejny Kuba, Bartek czy Mateusz" wink
      Jednak mam odruchowe skojarzenia z HP.
      A także jakimś seriuszem, była kiedyś taka reklama sera chyba?
      I nie przepadam za imionami z końcówką -iusz. A przy próbie zdrobnienia/skrócenia przychodzą mi do głowy nieciekawe formy...

Więc do moich faworytów tego imienia nie zaliczam wink
      • uwierz_mirando Re: Syriusz 27.04.12, 17:10
        paula.anna napisała:

> I nie przepadam za imionami z końcówką -iusz.

Ja generalnie też nie lubię -uszów, ale jakoś zdarzają się takie, które całkiem lubię, np. właśnie Syriusz, a także Oktawiusz, Remigiusz, Sergiusz, Tymoteusz. To chyba wszystkie wink
        • szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 18:21
          Też tak mam - nie lubię na przykład Klaudiusza czy Juliusza, ale już Sergiusza czy Tymoteusza bardzo!
    • kamelia04.08.2007 Re: Syriusz 27.04.12, 14:16
      pewnie, że przejdzie psia gwaizda na drugie, skoro dąb przeszedł (też jak drugie)
      • szarrak Re: Syriusz 27.04.12, 14:53
        Ale Syriusz to normalne imię, które nosi kilku mężczyzn w Polsce, nadawane długo przed HP. Tu link do opinii RJP. Porównania do Dęba/Dębu nie rozumiem wink
    • gaudencja Re: Syriusz 27.04.12, 19:19
      Bardzo mi się podoba, ale tylko w pełnej formie.
    • dalenia Re: Syriusz 28.04.12, 14:04
      Wybitnie nie lubię imion kończących się na "-usz" (poza paroma wyjątkami). Wolałabym już chyba Sergiusza, choć też niekoniecznie mi się podoba. A Syriusz kojarzy mi się z "syrami".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.