07.06.12, 23:06
Co myślicie o tym imieniu? "Platonida – imię żeńskie pochodzenia greckiego; forma dzierżawcza od imienia Platon. Znaczeniem tego imienia jest zatem "córka Platona, kobieta z rodu Platona".W XX wieku odnotowano tylko dwie.

Imieniny: 6 IV
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Platonida 08.06.12, 00:23
      ksiezna_pani1 napisała:

>.W XX wieku odnotowano tylko dwie. <

I to może wystarczyć za odpowiedz smile Skąd Ty dobierasz te dziwactwa?
      • ksiezna_pani1 Re: Platonida 08.06.12, 11:49

> I to może wystarczyć za odpowiedz smile Skąd Ty dobierasz te dziwactwa?

Dla kogo dziwadła, dla tego dziwadła. Skąd? Dużo czytam (nie mówię o forum) i od czasu do czasu znajduje takie wink "dziwadła".
    • gaudencja Re: Platonida 08.06.12, 02:11
      Bardzo ciekawe imię.
      • misiu.stefan Re: Platonida 08.06.12, 08:31
        Dziwne,
        wg nie sugeruje wredny charakter osoby, która je nosi smile Pasuje do ciągle niezadowolonej pani.

Poza tym od razu skojarzyło mi się z "PATOLOGIĄ". To chyba mówi wszystko.

• gaudencja Re: Platonida 08.06.12, 12:33
          Masz rację, mówi wszystko, ale o osobie, która te skojarzenia wykazuje.
          • lilia1111 Re: Platonida 08.06.12, 12:56
            gaudencja napisała:

> Masz rację, mówi wszystko, ale o osobie, która te skojarzenia wykazuje.
            >
            a gaudencja taka oczytana a zawsze musi swoje 3 gorsze wtracic,nie mozesz poproostu zrozumiec ze komus moze sie tak kojarzyc,ma do tego prawo,tak samo na odwrot to samo swiadczy o tobie w stosunku do innych imion .
            • gaudencja Re: Platonida 08.06.12, 13:01
              Wystarczyłoby, żeby ludzie uświadomili sobie, że ich skojarzenia są tylko ich skojarzeniami i odzwierciedlają to, co oni sami mają w głowach, a nie obiektywną prawdę o imionach.
              • ksiezna_pani1 Re: Platonida 08.06.12, 13:12
                Dokładnie.
              • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 08:59
                Przeczytaj jeszcze raz (albo kilka) moją wypowiedź - tylko ze ZROZUMIENIEM. Piszę swoje zdanie, nie mówię obiektywnie o tym imieniu. Uszanuj to zamiast mnie atakować.
                Autorka pyta co myślimy o tym imieniu i każdy pisze to CO SAM MYŚLI - od tego jest forum.

Nie narzucam swojego zdania nikomu, nie każę ci się z nim zgadzać.

• gaudencja Re: Platonida 09.06.12, 11:57
                  misiu.stefan napisała:

> Przeczytaj jeszcze raz (albo kilka) moją wypowiedź - tylko ze ZROZUMIENIEM.

Ja czytam ze zrozumieniem, ale ty nie piszesz ze zrozumieniem.
                  • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 15:59
                    Nie wiem po co w ogóle zaczynasz atakować moją wypowiedź, skoro piszę, że "wg mnie pasuje do takiej a nie innej osoby. To moje zdanie, a co o tym myślisz to mam w głębokim poszanowaniu :p

Wypisujesz głupoty, że osoby, które piszą o swoich odczuciach na temat tego (obiektywnie dziwnego) imienia swoje zdanie tworzą "obiektywną prawdę o imionach".
                    Ty za to znasz prawdę o każdym imieniu? Wg ciebie Platonida jest "ciekawym" imieniem. Co masz na myśli pisząc "ciekawym"? "Platonida" to nieładne imię dla dziewczynki - w nieuzasadniony sposób udziwacznione - jak ktoś już zauważył nawet jego niepopularność świadczy, że większości ludzi się nie podoba. Jakbym tak się nazywała to od razu bym je zmieniła na inne.

• gaudencja Re: Platonida 09.06.12, 16:57
                      misiu.stefan napisała:

> Nie wiem po co w ogóle zaczynasz atakować moją wypowiedź, skoro piszę, że "wg m
                      > nie pasuje do takiej a nie innej osoby.

Komentowanie cudzych wypowiedzi na forum nie jest zabronione - po to forum właśnie jest. Rozumiem, że twoje własne skojarzenia uraziły cię głęboko, ale nic nie jestem w stanie na to poradzić. Na tym kończę dyskusję z Tobą.
                      • misiu.stefan [...] 09.06.12, 18:51
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 19:03
                          misiu.stefan napisała:

> Jeszcze raz powtarzam, ale widać nie dociera do ciebie, że piszę swoje zdanie a
                          > twoje mam w "poważaniu" :p

Vice versa smile

> Ciebie boli, że moje zdanie nie jest przyklaskiwaniem twojemu.

Uwierz mi, Gaudencje nic nie boli smile Bo reprezentuje o wiele wyższy poziom niż Ci się wydaje i nie ma 11 lat, by przejmować się takimi drobnostkami wink

> W dzisiejszych czasach panuje zwyczajnie moda nadawania udziwnionych imion - je
                          > śli chcesz się do tego nurtu przyłączać - twój wybór. Ja swojej córeczki na pew
                          > no bym tak nie skrzywdziła.
                          >

Skrzywdzisz ją w inny sposób. Mając takie nastawienie daleko nie zajedziecie...

(Gaudencjo, pozwoliłam sobie na małą prywatę. Mam nadzieje, że nie będziesz miała mi za złe)
                          • gaudencja Re: Platonida 09.06.12, 19:05
                            Jasne, że nie smile
                            • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 19:07
                              HA HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            • ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 19:11
                              smile
                          • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 19:05
                            księżna - nie pisałam do ciebie smile)
                            • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 19:09
                              Ha ha ha ha ha ha ha !!!!!!!!!!!!!!!

• ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 19:10
                              misiu.stefan napisała:

> księżna - nie pisałam do ciebie smile)

Ale ja bardzo, bardzo lubię odpowiadać za kogoś. Każdy ma jakieś hobby...
                      • misiu.stefan [...] 09.06.12, 19:03
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 19:08
                          misiu.stefan napisała:

> Usuwasz moje posty, które wcale nie naruszają regulaminu!

Gdyby nie naruszały regulaminu, to nie zostałyby usunięte - proste? Twoje komentarze były i są niegrzeczne.
                          • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 19:10
                            To dlaczego je cytujesz? smile
                            • misiu.stefan Re: Platonida 09.06.12, 19:12
                              I po co usuwasz post w którym pisałam Ha ha ha ha ha ha ha ha ha!!! i o tym, że usuwasz moje posty??? :p
                            • ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 19:13
                              Enigma tongue_out
                    • ksiezna_pani1 Re: Platonida 09.06.12, 17:15
                      misiu.stefan napisała:

"Platonida" to nieładne imię dla dzi
                      > ewczynki - w nieuzasadniony sposób udziwacznione - jak ktoś już zauważył nawet
                      > jego niepopularność świadczy, że większości ludzi się nie podoba. Jakbym tak si
                      > ę nazywała to od razu bym je zmieniła na inne.

"A świstak siedzi i zawija je w te sreberka" - tak można podsumować Twoją wypowiedz.
                      Misiu – pysiu, mała ilość nadań może świadczyć o tym, że mało kto słyszał o Platonidzie. Przeciętny Kowalski nie ma zielonego pojęcia o istnieniu większości imion. Myślę, że gdyby w jakimś popularnym serialu pojawiła się mała i urocza Platonida lub, gdyby jakaś popularna gwiazda nazwałaby tak swoją córkę, to na pewno znalazłaby się osoby, które wybrałaby właśnie to imię.
                      Szczerze? Nie widzę wielkiej różnicy miedzy imionami "powszechnie znanymi", a "zapominanymi", oprócz tego, że te drugie są znacznie ciekawsze, wszyscy wiemy dlaczego.

I wbrew pozorom nasze skojarzenia dużo o nas mówią. Dziwi mnie to, że Platonida kojarzy Ci się przede wszystkim z patologią, a nie z Platonem…
    • olinininka Re: Platonida 08.06.12, 09:46
      Mi się nie podoba. Skojarzenie z wyrazem gnida – jajo wszy.
      • gaudencja Re: Platonida 08.06.12, 12:40
        A mnie się kojarzy z leonidami.
    • szarrak Re: Platonida 08.06.12, 23:54
      Nie bardzo mi leży, też przyszła mi do głowy gnida.
    • anastazjaniebieska Re: Platonida 09.06.12, 06:56
      Imię zupelnie nieladne. Zreszta ta znikoma nadawalność mowi chyba wszystko, po prostu nikomu sie nie podobaLo sad
    • aneladgam Re: Platonida 09.06.12, 07:31
      imię moim zdaniem lepsze od - podobnego pochodzenia - Klaudii, ale nie nadałabym. bałabym się, że większość tłumaczyłaby je jako "skazana na platoniczną miłość" wink
      • itobietaksamo Re: Platonida 11.06.12, 08:22
        Dziwaczne i ogólnie nieładne imię.
    • dalenia Re: Platonida 17.06.12, 07:12
      A mnie Platonida od razu skojarzyła się jakoś tak ... astronomicznie. Trochę z planetoidą, trochę z asteroidą. Poza tym zbyt wyraźnie słyszę w niej Platona i Idę - dla mnie zdecydowanie nie do nadania.
    • abiela Re: Platonida 20.06.12, 11:09
      Nie zachwyca mnie, dośc twarde, do tego koarzy mi sie z planetoidami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.