mamma2012
15.06.12, 08:25
Chciałabym, żeby imię miało w sobie wdzięk i moc, żeby ładnie się zdrabniało. Podobają mi się imiona proste, polskie, tradycyjne ale z drugiej strony nie chcę, żeby imię było popularne i zupełnie odpadają imiona zbyt modne i na "fali", "celebryckie". Na przykład bardzo podoba mi się imię Zofia (Zosia) i Helena (Helenka) ale w ostatnich latach są zdecydowanie na zbyt modnej fali. Pola jest bardzo ładne ale kojarzy mi się zbyt celebrycko (może dlatego, że powstała moda po Manueli Gretkowskiej). Odpadają imiona typowo zagraniczne, brzmiące obco, dziwnie i niespotykanie. Odpadają imiona z lat '70 i '80 np Małgorzaty, Joanny itp. Podobają mi się imiona przedwojenne.
Mamy kilka typów, ale nic jest na 100% zadawalające. Nasze typy: Waleria (ale jak zdrabniać? nie podoba mi się Wala), Ludwika (Lusia - bardzo mi się podoba to zdrobnienie!!), Krystyna (Krysia), Helena (jednak, mimo popularności), ostatnio pojawiła się Ludmiła (bo może być Lusia, ale jest chyba zbyt rozmyte, brak w nim mocy jaką ma na przykład Waleria), Klara (ale nie podoba się mężowi i jest problem ze zdrabnianiem). Podoba mi się Jana lub Janina ale dziwnie brzmi z naszym nazwiskiem, a chciałabym żeby imię w miarę dobrze brzmiało z nazwiskiem (nazwisko: Jasińska).
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i pomysły.