Dodaj do ulubionych

szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki

15.06.12, 08:25
Chciałabym, żeby imię miało w sobie wdzięk i moc, żeby ładnie się zdrabniało. Podobają mi się imiona proste, polskie, tradycyjne ale z drugiej strony nie chcę, żeby imię było popularne i zupełnie odpadają imiona zbyt modne i na "fali", "celebryckie". Na przykład bardzo podoba mi się imię Zofia (Zosia) i Helena (Helenka) ale w ostatnich latach są zdecydowanie na zbyt modnej fali. Pola jest bardzo ładne ale kojarzy mi się zbyt celebrycko (może dlatego, że powstała moda po Manueli Gretkowskiej). Odpadają imiona typowo zagraniczne, brzmiące obco, dziwnie i niespotykanie. Odpadają imiona z lat '70 i '80 np Małgorzaty, Joanny itp. Podobają mi się imiona przedwojenne.
Mamy kilka typów, ale nic jest na 100% zadawalające. Nasze typy: Waleria (ale jak zdrabniać? nie podoba mi się Wala), Ludwika (Lusia - bardzo mi się podoba to zdrobnienie!!), Krystyna (Krysia), Helena (jednak, mimo popularności), ostatnio pojawiła się Ludmiła (bo może być Lusia, ale jest chyba zbyt rozmyte, brak w nim mocy jaką ma na przykład Waleria), Klara (ale nie podoba się mężowi i jest problem ze zdrabnianiem). Podoba mi się Jana lub Janina ale dziwnie brzmi z naszym nazwiskiem, a chciałabym żeby imię w miarę dobrze brzmiało z nazwiskiem (nazwisko: Jasińska).
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i pomysły.
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:36
      W pierwszej chwili pomyślałam o: Anieli
      Aniela Jasińska (Anielka)
      dorzucam jeszcze Wandę (Wandzia) Wanda Jasińska
      Anastazja Jasińska
      Z Twoich propozycji fajna jest Waleria i Ludwika
      Helena, Zofia i Klara są coraz popularniejsze

Janę i Janinę odrzuciłabym bo nazwiskiem brzmią jak masło maślane.
      Krystyna nie - jeszcze nie czas na jej powrót według mnie
    • anastazjaniebieska Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:41
      Z Twoich propozycji najpiekniejsza jest Ludwika. Imie eleganckie, pasujące do nazwiska, z mozliwoscia fajnych zdrobnien dla malenstwa. Dla nastolatki i doroslej osoby w pelnej formie brzmi bardzo wdzęcznie i jednoczesnie ciekawie.
      Helena rownież - ale popularnośc niedlugo odbierze jej urodę sad.
      Dodalabym Weronikę. Ma zalety Ludwiki, ale niestety bardziej popularna.

A teraz glosy na nie :
      Ludmila wydaje się zbyt miła wink za mdła, dla grzecznej dziewczynki, ale jesli coreczka bedzie w typie np. szalonej chłopczycy ? Poza tym takie "miłe " imię i miekkie nazwisko to trcochę zestaw bez charakteru.
      Lubie Janinę, ale z nazwiskiem nie bedzie zbyt ciekawie.
      Duzy minus dla Krysi. Krysia Jasinska brzmi dla mnie jeszcze gorzej niz Janinka Jasinska, ale w zasadzie te dwa odpadają, moim zdaniem, oczywiscie.
      • anastazjaniebieska Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:45
        Hmmm Nie odnioslam sie do Walerii, zapewne dlatego ze nie lubie tego imienia, więc nie moglabym obiektywnie ocenic jego urody. Dla mnie brzmi jak waleriana, krople walerianowe.
    • figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:43

Gertruda ,Rozalia,Marianna i Jozefina - ktora osobisci bardzo lubie
      ze zdrobnieniami nie wiem- zawsze podobaly mi sie pelne formy imion smile
      • figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:47
        A z podanych przez Ciebie szalenie podoba mi sie Waleria (Ja bym moze zdrabniala do Walerki, Walerci, a nie do Wali) oraz Ludwika- swietne.
        Z nazwiskiem oba graja piekne melodie smile
    • aedo Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 08:52
      A ja z podanych przez Ciebie wybrałabym Helenę. Chyba aż tak bardzo popularna nie jest (pod warunkiem, że nie będziecie mówić na nią Lena, bo tych jest mnóstwo).
      • polonica7 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:04
        Od razu pomyślałam o Wandzie ! smile
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:16
          Nie, nie podoba mi się, dla mnie Wanda to imię suche i zimne, brak mu ciepła, uroku i wdzięku. Oczywiście inni mogą mieć przeciwne skojarzenia.
          • rose01 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:35
            a co z Weroniką, czy imię nie może być po prostu popularne i tyle w czym to przeszkadza, nie jestem za tym, by tak bardzo wymyślać z tymi imionami,
            Waleria to było imię mojej kochanej babci mówiono do niej Walercia i Waleska
            • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:43
              Każdy ma inne kryteria. Dla mnie zbyt duża popularność jest zniechęcająca. Weronika - podoba mi się i nie jest aż tak bardzo popularne, jest do uwzględnienia, ale chyba na razie wciąż prowadzą moje pierwotne faworytki Waleria i Ludwika, chociaż im dłużej myślę o tym, tym bardziej nie wiem czego chcę i co mi się podoba. I jeszcze żeby zgodzić się z mężem. Trudna sprawa. wink
              • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 14:57
                mamma2012 napisał(a):

> Każdy ma inne kryteria. Dla mnie zbyt duża popularność jest zniechęcająca.

To odpada Helena, Klara i Zofia.
                • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 09:58

> To odpada Helena, Klara i Zofia.

- Niby tak, ale Helena to bardzo mocna kandydatka, z racji dwóch żyjących babć o tym imieniu (jedna moja, jedna męża), możliwości zdrabniania Helenka, Helusia, Lusia...
                  Helena w statystykach Bartka Gornego jest dopiero na 36 miejscu i wygląda na to, że ilość nadań spada (w 2012 w styczniu i lutym po jednym imieniu tylko).
                  Podoba mi się prostota i piękno tego imienia, jedynie ta popularność spowodowała, że szukam innych opcji, ale nie wykluczam, że na koniec może wrócimy do Heleny...
                  • gaudencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 13:51
                    mamma2012 napisał(a):

> - Niby tak, ale Helena to bardzo mocna kandydatka, z racji dwóch żyjących babć
                    > o tym imieniu (jedna moja, jedna męża), możliwości zdrabniania Helenka, Helusia
                    > , Lusia...

Moi krewni zdrabniają "Hesia" (mają małą damę o tym imieniu).

> Helena w statystykach Bartka Gornego jest dopiero na 36 miejscu i wygląda na to
                    > , że ilość nadań spada (w 2012 w styczniu i lutym po jednym imieniu tylko).

WnŚ, na podstawie którego sporządzane są te statystyki, jest coraz mniej miarodajne. W ubiegłym roku Helena była na 37 miejscu wśród wszystkich imion (żeńskich i męskich) w Warszawie, a wśród tylko żeńskich - na 18 miejscu (266 nadań). Dla porównania, w 2010 roku było to miejsce 48 wśród wszystkich imion, 215 nadań, a wśród imion tylko żeńskich - miejsce 23.

Helena ogromnie mi sie podoba (choć uważam, że Stefania do Waszego nazwiska pasuje jeszcze lepiej), ale przy tej popularności sama już na Helenę bym się nie zdecydowała, mimo że Warszawa to nie cała Polska, a Helena to imię jednej z moich praprababć.
    • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:13
      Dziękuję, tak szybko tyle odpowiedzi. Dziękuję za sugestię i nie obrażajcie się za ich krytykę wink
      Aniela - zbyt "rozanielone", rozmyte, mdłe
      Wanda - za suche
      Anastazja - zbyt zadzierające nosa
      Dlaczego jeszcze nie pora na Krystynę? Przynajmniej zupełnie nie jest popularne.
      Jana, Janina, tak ja też raczej odrzucam z racji nazwiska
      Waleria, Ludwika - to moje faworytki ale mąż kręci nosem.
      Ludmiła - przyszła od męża jako pewien ukłon w stronę Ludwiki, ale zgadzam się, że zbyt mdłe
      Gertruda - zbyt ostre i zimne
      Rozalia - zbyt sielko-wiejskie
      Marianna - do przemyślenia ewentualnie
      Józefina - zdecydowanie nie, zbyt wymyślne, zadzierające nosa
      Helena - to była zdecydowana faworytka (też z racji dwóch babci o tym imieniu - i moja i męża), jak to jest z tą popularnością? Jest popularne czy nie?

Szukam jeszcze czegoś na co zupełnie nie wpadłam i co mnie oczaruje. Albo będę musiała przekonać jakoś męża do Ludwiki lub Walerii. Czy da radę zdrabniać Walerię jako Lusia? (Waleria-Walusia-Lusia)
      • figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:38
        mamma2012 napisał(a):

> Dlaczego jeszcze nie pora na Krystynę? Przynajmniej zupełnie nie jest popularne
        > .
        co to znaczy czas na imie? albo imie mi sie podoba albo nie- czemu dorabiac mu meteczke czasu?
        Mamma jesli Krystynka WAM sie podoba- to nie patrz na to czy jest na nia czas czy nie smile
        imo- Krystyna kojazy mi sie troche z Pania ze stolowki- ale nie ejst to tez zadne negatywne skojazenie bron Boze.

> Helena - to była zdecydowana faworytka (też z racji dwóch babci o tym imieniu -
        > i moja i męża), jak to jest z tą popularnością? Jest popularne czy nie?

a czy to tak naprawde az tak wazne?

> Czy da radę zdrabniać Wale
        > rię jako Lusia? (Waleria-Walusia-Lusia)

moim skromnym zdaniem- mozecie zdrabniac tak jak WAM sie podoba- a to zdrobnienie akurat jest bardzo logiczne- co widac w nawiasiesmile
        dla przykladu- odkryje torche prywaty- moja corka ma na imie Oliwia(wymawiane tutaj gdzie mieszkam jako Olywia) ale od kliku lat mowimy do niej naprzemiennie z Oliwia MEGI- nie mam pojecia skad to sie wzielo, i dlaczego tak mowimy- imie megi nie jest imieniem, na ktore kiedykolwiek zwrocilabym uwage, ale corka to nasza mala megutka i juz smile takze to jak do cory mowic bedziecie to wasza indywidulana sprawasmile
        • aneladgam Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:39
          figa241 napisała:

> mamma2012 napisał(a):
          >
          > > Dlaczego jeszcze nie pora na Krystynę? Przynajmniej zupełnie nie jest pop
          > ularne
          > > .
          > co to znaczy czas na imie?

wyjaśnienie jest dość proste - jeśli jakieś imię było w jakimś pokoleniu masowo nadawane, w kolejnym może nabrać cech "ciotkowatości" tudzież "wujkowatości". "czas na imię", "dać imieniu odpocząć" - przewijają się takie sformułowania.
          może to komuś nie pasować, a można się też tym zupełnie nie przejmować wink
          • figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 14:40
            aneladgam napisała:

> wyjaśnienie jest dość proste - jeśli jakieś imię było w jakimś pokoleniu masowo
            > nadawane, w kolejnym może nabrać cech "ciotkowatości" tudzież "wujkowatości".
            > "czas na imię", "dać imieniu odpocząć" - przewijają się takie sformułowania.
            > może to komuś nie pasować, a można się też tym zupełnie nie przejmować wink
            >

Niby tak Aneledgam- ale jesli mi by sie jakis imie podobalo to bym je nadala - po prostu nie patzracz czy jest na nie czas, czy tez nie, a jesli by mi sie nie podobalo a nadszedl na nie czas- to bym nie nadala, proste. Dlatego dla mnie sformuowanie czas lub nieczas na imie jest jakby na sile.
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:28
          Wiem, wiem, nazwiemy i będziemy zdrabniać jak NAM się podoba ale interesują mnie różne opinie.
      • olinininka Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:46
        > Helena - to była zdecydowana faworytka (też z racji dwóch babci o tym imieniu -
        > i moja i męża), jak to jest z tą popularnością? Jest popularne czy nie?
        >
        Wkleiłam dane:
        ang. Helen, Helena, Helene, Ellen, franc. Hélene, hiszp. Elena
        Imię z mitologii greckiej. Nosiła je Helena Trojańska, córka Zeusa i Ledy, najpiękniejsza z kobiet. W Polsce imię to znane jest od XII w. Dzisiaj nosi je 262 115 Polek (w 2001 r. - 469 095).
        Sama zdecyduj czy dla Ciebie to już popularność czy jeszcze nie.

> Dlaczego jeszcze nie pora na Krystynę? Przynajmniej zupełnie nie jest popularne
        > .
        Dla mnie to imię jest zbyt ciotkowate, a nie babcine. Nie lubię formy Krysia, Kryśka. Ja osobiście odbieram je jako sielsko-wiejskie. Według mnie jeszcze to imię musi odczekać, na swój powrót. Ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to nadawaj. Decyzja należy do Ciebie.

Dorzucam jeszcze Cecylię, Stefanię, Eulalię, Eleonorę, Teresę

ps. znam Jasińską Zofię, Annę, Katarzynę i Sylwię

• figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:51
          olinininka napisał:

> Eleonorę>
          sliczne imie- zdrabnialbym do NORY , Eleny lub Leony
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:25
          Stefania - piękne imię. Ale jak tu zdrabniać, jak mówić do małej dziewczynki... Stefcia mi się nie podoba.
          Cecylia, Eulalia, Eleonora - zbyt niezwykłe, wyszukane, wolę prościej.
          Teresa - zimna i oschła i z innych względów odpada.
          • gaudencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:30
            mamma2012 napisał(a):

> Stefania - piękne imię. Ale jak tu zdrabniać, jak mówić do małej dziewczynki...
            > Stefcia mi się nie podoba.

Funia. Gdzieś jeszcze widziałam takie fajne zdrobnienie od Stefanii, miałam je tu wpisać i, Holender, zapomniałam z kretesem sad
            • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:37
              nie, dla mnie Funia to imię dla pieska.
              • gaudencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:53
                Były na forum i inne propozycje. Wystarczy przeszukać w forumowej wyszukiwarce.
                Chciałabym też poprzeć Anielę - ma bardzo konkretne zdrobnienie "Nela".
                • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:59
                  Dziękuję, dla mnie Aniela odpada zdecydowanie - kojarzy mi się z osobą ospałą, rozwlekłą gapowatą i leniwą, leży taka Aniela w pościeli czy na łące rozanielona zamiast jakoś rezolutnie działać smile Takie mam subiektywne skojarzenia.
    • wyczyny Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 09:22
      Lusia to również zdrobnienie od Łucji...A może Lucyna-brzmi mocniej niż Ludmiła...
      nie padła jeszcze: Melania (Mela), Rozalia, Kornelia, Marcelina/Marcjanna, Anatolia (Tola)
      a z imion takich mocniejszych, rzadkich, ładnie się zrdabniających (brak tylko łączności z przedwojenną tradycją polską) to może Berenika (Nika)
      • uwierz_mirando Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 10:31
        Waleria - podoba mi się, zdrabniałabym Walerka, Walercia. Przyznam szczerze, że nie pomyślałabym, aby Walerię zdrabniać Lusia, ale przecież każdy może zdrabniać jak mu się podoba wink
        Ludwika - tutaj się wyłamię, bo mnie Ludmiła podoba się dużo bardziej smile Oprócz Lusi może być też Miłka, bardzo lubię to zdrobnienie!
        Krystyna - nie lubię. Jeszcze nie czas na nią - chodzi o to, że teraz jest powrót imion babciowo-dziadkowych, a Krystyna modna była później, razem z Bożeną, Grażyną...
        Helena - podoba mi się, choć pewnie trudno uniknąć wołania na dziecko Hela (chyba że Wam to nie przeszkadza); jeśli chodzi o popularność to na pewno jest tendencja wzrostowa, ale które miejsce w rankingu - nie wiem. Ostatnia 50-tka, którą widziałam była z roku 2009 i Heleny w niej nie było. Z 2010 i 2011 r. widziałam tylko pierwszą 20-tkę.
        Klara - też na pewno tendencja wzrostowa. Podoba mi się, ale trudno zdrobnić, a ja zdrabniać lubię.
        Janina - z nazwiskiem Jasińska byłoby to bardzo nieszczęśliwe połączenie wink

Podrzucam: Bogumiła, Celestyna, Dobromiła, Felicja, Florentyna, Klementyna, Konstancja, Kornelia, Łucja, Matylda, Melania, Róża, Stefania.
      • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:35
        Będę wybrzydzać...
        W Łucji nie podoba mi się brzmienie "Ł" na początku.
        Melania, Rozalia, Anatolia - leżą leniwe i rozanielone na łące razem z Anielą wink
        Kornelia - nie i nie wiem czemu ale nie, trochę za dziwne, trochę za ostre/kujące, księżniczkowe, wyniosłe.
        Berenika - jak święta.
        Marcelina ma coś w sobie, do przemyślenia smile
        • misiu.stefan Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 12:49
          Dobre skojarzenie z tą łąką smile
          Podoba mi się smile
    • quasi.modo Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 10:16
      Ladne imiona rozwazacie. Choc ja od Walerii wolalabym np. Walentyne. Niemniej jednak zdrobnienie Wala jakos sie narzuca i chyba z tego powodu nie zdecydowalabym sie na zadne z nich. Jana lub Janina tez raczej do sreslenia. A zamiast celebryckiej Poli moze jednak Apolonia?

Moje pomysly:

Irena
      Felicja
      Franciszka
      Faustyna
      Ksymena
      Albina
      Michalina
      Regina
      Aurelia
      • itobietaksamo Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 10:38
        W pierwszej chwili przyszła mi na myśl właśnie Łucja (można zdrobnić - Lusia). No i wg mnie będzie pasować do nazwiska - "Łucja Jasińska" (choć za granicą ludzie mogą mieć problem z jego wymówieniem).

Co do kilku Twoich typów:
        Waleria - na pewno większość będzie zdrabniać do "Wali".
        Krystyna (Krysia), Helena - coraz bardziej popularne wink
        Janina - zgadzam się, że dziwnie brzmi z nazwiskiem.

• dasza_dm Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:11
          Wg mnie powinny odpaść wszystkie imiona zakończone na "-ja" i "-ia", ze względu na połączenie z nazwiskiem - po przeczytaniu na głos zestawu np. "Waleria Jasińska" słychać "jaja". Niezbyt ciekawie.

Jestem za Ludwiką.

Dorzucam:
          Elżbieta
          Urszula
          Teresa
          Zyta
          Adela
          Alina
          Celina
          Jadwiga
          Nina
          Ewa
          Barbara.
          • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:26
            Jestem za Ludwiką, Walerią (moja nowa miłość smile ) i Heleną. Co do popularności Heleny, to owszem jej popularność rośnie (podobnie jak Klary), ale drugą Julią nie zostanie.

Moje propozycje: Salomea, Eleonora, Kornelia, Konstancja, Serafina, Faustyna, Florentyna, Olimpia, Penelopa, Urszula, Celestyna, Stefania, Cecylia, Laurentyna.
            • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:28
              I jeszcze dorzucę Marcjannę, Filomenę i Filipinę.
              • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:29
                Zapomniałam o Klementynie.
    • aneladgam Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 11:36
      mamma2012 napisał(a):

> Podobają mi się imiona proste, polskie, tradycyjne ale z drugiej strony nie chcę, żeby imię
      > było popularne i zupełnie odpadają imiona zbyt modne i na "fali", "celebryckie".

a z polskich to jakie Ci się podobają?
      może z nich coś by się wybrało?

ze spolszczonych podrzucam jeszcze do rozważenia (być może niektóre się powtórzą): Berenikę, Leonię i Elżbietę
    • luska.s Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 13:16
      Waleria - na nie, kojarzy mi się z ziółkami, Wala brzmi za wschodnio
      Ludwika - zdrobnienie ładne, d pełnej formy nie jestem przekonana, a może Łucja?
      Krysia - strasznie popularne wśród 50,60 latek dlatego też mi zbrzydło trochę
      Helena - sama nie wiem, nie jest zle
      Jana lub Janina - ze względu na nazwisko odpada
      Klara - ok
    • giekana Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 13:45
      Najbardziej podoba mi się Waleria i Klara - sama brałam pod uwagę. Za resztą nie przepadam. A może Marcelina, Liliana, Adriana?
    • corianna Re: może Olga?? 15.06.12, 14:34
      Ja tez szukam imienia, az wreszcie tu trafilam. Twoje propozycje fajne, chociaz jak dla mnie Waleria odpada! Ludwika i Ludmiła sa zdecydowanie najladniejsze. A co powiesz na imię Olga ? Zwarte, nie za miekkie, brzmi mocno i dzwiecznie. Ja powaznie je rozwazam! Myslę tez o Agatce. I zupelnie niesmialo o Helenie.
      Olga, Agata, Helena ? co myslicie?
    • agjato Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 19:24
      Z zaproponowanych już wcześniej podoba mi się Ludmiła, zdrabniana do Miłki (z Ludmiłą właśnie tak zdrabnianą byłam wiele lat temu na obozie językowym) lub ewentualnie Ludki. Niezła z nazwiskiem jest też Aniela.
      Od siebie dodam Dorotę. W mojej opinii imię ma wdzięk i moc, świetnie brzmi w pełnej formie jak i zdrobniale, no i zdrabnia się ładnie: Dorotka, Dosia, Dośka.
      I jeszcze Honorata.
    • gaudencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 21:27
      Z polskich od razu nasunęła mi sie Stanisława albo Kazimiera. Bardzo pasuje do nazwiska. A ze spolszczonych moze Sabina, Salomea, Stefania (choć ogólnie raczej bym nie proponowała imion kończących się na -ia albo -ja), Klementyna, Marianna, Wanda, Henryka, Regina, Antonina (to ostatnie coraz częstsze), Franciszka.
      • iwonia2 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 21:46
        Adrianna
        Florentyna
        Kalina
        Klementyna
        Jozefina
        Adela
        Felicja
    • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 15.06.12, 22:54
      Dużo ciekawych inspiracji, dziękuję wszystkim, muszę na świeżo przemyśleć jutro lub w niedzielę.
      Kalina jest ładne smile
      Dorota, Agata - dla mnie brak wdzięku, suchy konkret.
      Olga - dla mnie "ruska mocna baba".
      Kazimiera, Franciszka - nie, dla mnie brak im wdzięku.
      • cynta Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 03:34
        Olga to piekne imie i wcale nie dla mocnej i ruskiej, przeslac ci zdjecie? smile)))

Calosci nie czytam wiec moze sie powtorze. Do tego nazwiska to tylko Milena. Sorka ale tak mi sie kojarzy. Czy bralas pod uwage Walentyne, Felicje, Haline, Apolonie, Stefanie i Marianne?
        A Klare zdrabnia sie do Klarusi i bardzo ladnie pracuje smile
        • anastazjaniebieska Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 07:34
          cynta napisała:

> Olga to piekne imie i wcale nie dla mocnej i ruskiej, przeslac ci zdjecie? smile))
          > )

Też tak sądzę, że Olga to piękne imię. Nosi je moja corka.

Szanowna mamo, autorko wątku, moze licz sie troche ze slowami ? Lub wyobraz sobie taka sytuację, ze juz nedlugo moze sie tak zdarzyc, ze z miloscią i troska wybrane imię dla twojej coreczki zostanie przez kogos tak nieladnie skomentowane. Moze jestes taka twardzielką, ze cie to nie wzruszy, ale moze zrobi ci sie przykro. Co siejesz to i zbierasz....
          • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 10:02
            Wypowiadając się i czytając na forum trzeba się z tym liczyć, że każdy ma inny gust i inne skojarzenia. Ważne, że imię Twojej córki podoba się Tobie. Moje subiektywne skojarzenia nie umniejszają wartości czy uroku tego imienia w oczach/uszach innych. Cieszę się, że każdemu podoba się co innego, bo co bym zrobiła gdyby moje ulubione imiona nosiła co druga dziewczynka - pewnie bym z niego zrezygnowała. Ciesz się z córki i z doboru udanego imienia jeśli jesteś z niego zadowolona zamiast szukać zaczepki, bo nie taki sens ma to forum.
            • anastazjaniebieska Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 16:22
              Co innego, szanowna mammo, inny gust, a co innego chamskie okreslenia . Z calym szacunkiem, mam nadzieje ze sie nie obrazisz, bo nie taka byla moja intencja.
              Ale, wypowiadajac sie na forum i nie dbajac o dobor slow, trzeba liczyc sie z tym ze czlowiek zostawi po sobie zle wrazenie a komus innemu to sie nie spodoba. smile
            • abiela Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 19:25
              Podoba mi się bardzo Ludwika.
              Podrzucę jeszczę Konstancję i Teodorę.
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 09:54
          Na Klarę nie zgadza się mąż.
          Na liście mieliśmy Apolonie, Stefanie, Marianne ale wybrać nic z tego nie wybraliśmy.
          Walentyna, Felicja, Halina - nie.
          • misiu.stefan Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 12:53
            Stefania - w pełnej wersji ładne, ale nie podobają mi się zdrobnienia "Stefcia" i "Stefa" - jakoś nie pasują do małej dziewczynki ani nastolatki.
            • gaudencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 13:22
              Tak samo myślę - te zdrobnienia kojarzą mi się wyłącznie z moją babcią, ale jest jeszcze zdrobnienie Stenia.
              • moniaaga Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 14:24
                A Łucja? Lusia to zdrobnienie od tego imienia,prawda?
              • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 10:02
                gaudencja napisała:

> Tak samo myślę - te zdrobnienia kojarzą mi się wyłącznie z moją babcią, ale jes
                > t jeszcze zdrobnienie Stenia.
                >

Stenia - faktycznie piękne zdrobnienie!
      • corianna Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 07:22
        mamma2012 napisał(a):

> Kalina jest ładne smile
        > Dorota, Agata - dla mnie brak wdzięku, suchy konkret.

suchy konkret - niech będzie, chyba to lubie w imionach
        brak wdzieku - wręcz przeciwnie

Kalinka - kojarzy mi sie z tymi babuszkami co wygraly w konkursie na przeboj Euro 2012, one sie nazywaja bodajze Jarzębinka. Maja rzeczywiscie duzo wdzeku, ale tez ten wdziek w tym samym stylu co i to imię .

• corianna Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 07:31
        mamma2012 napisał(a):
        .
        > Olga - dla mnie "ruska mocna baba".

A Kalinka to stara slaba ruska baba?
        A Ludmila to mloda ponętna ruska baba z agecji?
        Ludwika to plyn do mycia naczyn ?.
        Waleria to krople dla frustratow?

Wcale tak nie myslę. Idę tylko tropem myslenia mlodej mammy 2012

Jezeli my, kobety w ciązy, mlode mamy, nie nauczymy sie zachowywac dla siebie tego typu skojarzen, to jak mozemy wymagac od naszych dzieci szacunku do innych? Trzeba zacząc od siebie bo inaczej na zawsze zostaniemy ciasnym zasciankiem Europy
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 09:52
          Jeśli ktoś chce zachowywać dla siebie swoje subiektywne skojarzenia lub nie chce czytać subiektywnych skojarzeń innych, nie powinien wchodzić na forum, gdzie ludzie dzielą się subiektywnymi opiniami. Mamy tu pisać obiektywne frazesy?
          Każdy ma prawo do swojego zdania i jego wyrażania, tak długo jak nie obraża jakiejś osoby. Subiektywne skojarzenia z imieniem a nie z konkretną osobą nijak nie są według mnie obraźliwe. Nie przeszkadza mi ostra krytyka moich imion ani poznanie cudzych nawet bardzo negatywnych skojarzeń z imionami, które mi się podobają. Wręcz przeciwnie - ciekawa jestem takich innych opinii.
          Nie odzywam się na forum dla kłótni i przepychanek, interesują mnie tylko opinie o imionach i sugestie imion, dlatego nie będę już kontynuować pod-wątku "urażonych" bo szkoda czasu i miejsca.
    • polifonia1983 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 14:31
      Podobają mi się Ludwika i Krysia.
      Dorzucam Anielę, Wandę (Dunia!), Rozalię, Halszkę, Irenę, Jaśminę, Esterę, Stefanię.
    • hm1976 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 15:27
      Danuta (Danusia) i Łucja to moje typy.
    • tititu Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 16.06.12, 15:42
      Krystyna- Krysia - mało teraz Kryś a imię brzmi,
      Marta - też brzmi dzięki rrrr, zdrobnień co niemiara choć bardziej popularne ale i bardziej przez to współczesne,
      Marcelina - znowu z rrrr, fajnie zdrabnia się choćby do Miśki, Marcyśki, Mary,
      ew. Izabela ale nie każdy lubi choć noszą je konrkrrretne babki.
      smile
      Nie idź za bardzo w starocie, owszem wyróżnisz dziecko ale będzie też ciągle się tłumaczyło dlaczego tak je nazwano.
      • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 16:49
        tititu napisała:

> Krystyna- Krysia - mało teraz Kryś a imię brzmi,

Dobrze napisane, mało małych Kryś, nie osłuchane imię w połączeniu z małą dziewczynką a brzmienie cudne.
    • hankam Augusta 16.06.12, 16:33
      Dla "sierpniowej" Augusta jest jak znalazł. wink
      • figa241 Re: Augusta 17.06.12, 09:09
        hankam napisała:

> Dla "sierpniowej" Augusta jest jak znalazł. wink

Swietne imie swietny pomysl!
        • ksiezna_pani1 Re: Augusta 17.06.12, 10:13
          A może Augustyna?
          • figa241 Re: Augusta 17.06.12, 10:19
            ksiezna_pani1 napisała:

> A może Augustyna?
            >
            >

Wiesz Ksiezna, ze tez pomyslalam o Augustynie? ale po dluzszej chwili zastanowienia chyba jednak Augusta podba mi sie troszke bardziej- takie mocniejsze jest, konkretne, z taka fajna dynamika- chyba sobie je dodam do tych "branych pod uwge"
    • dalenia Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 08:56
      Waleria - bardzo na tak smile to mocna kandydatka na imię dla mojej ewentualnej córki; zdrabniałabym do Walerki po prostu, Wala też jest całkiem niezła; widziałam, że myślisz o Lusi-Walusi - to też całkiem logiczne; Waleria jednak średnio mi pasuje do Waszego nazwiska - to "ja-ja" mi przeszkadza

Ludwika - kolejna z mojej top-listy; mnie tylko nie podoba się zdrobnienie Lusia; dużo bardziej wolę Ludwisię, Ludwinię, Wikę czy Ludkę, ale generalnie jestem bardzo na tak!

Krystyna - dla mnie jednak chyba nadal jest to imię z grupy Staś, Wieś i Bożenek, czyli nadal nie do nadania (choć pochodzącą z tego kręgu Halinę mogłabym nadać); ja jakoś nie chciałabym być Krysią, więc i swojej córki tak nie nazwę

Helena - dawno temu była moją faworytką, ale ostatnio coraz częściej o Helenkach słyszę, więc już dzisiaj bym jej nie nadała; sądzę, że jej popularność będzie rosła, więc to już do Ciebie decyzja, czy zależy Ci na tym, by Twoja córka miała dość popularne imię

Ludmiła - bardzo ją lubię; trochę obawiałabym się takich rosyjskich skojarzeń, ale myślę, że byłabym w stanie ją nadać; jeśli jednak zależy Ci na mocnym imieniu, to faktycznie Ludmiła jest jednak dość delikatna

Klara - mam takie uwagi, jak przy Helenie

Janina/Jana - nie, do nazwiska wg mnie nie zupełnie nie pasują

Podsumowując - Ludwika! Albo Helena/Klara, jeśli nie przeszkadza Ci ich rosnąca popularność. Popieram też pojawiającą się w wątku Stefanię (Stefkę, Stefankę, Tefcię, Tefkę) i Kalinę.

Moje propozycje:
      Adela, Armida, Brygida, Barbara, Dagna, Danuta, Daniela, Dobrawa, Estera, Florentyna, Flora, Gloria, Honorata, Irmina, Inga, Irena, Ida, Jowita, Jadwiga, Julianna, Ksymena, Klementyna, Mira, Mirona, Marcjanna, Maura, Róża, Romana, Roma, Sabina, Tekla, Zyta
      • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 10:05
        Dalenia, bardzo podobnie myślimy! Mam bardzo podobne komentarze do Twoich!
        Muszę na spokojnie przemyśleć Twoją dodatkową listę. Na razie mam takie preferencje jak radzisz na końcu smile
      • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 10:22
        dalenia napisała:

>
        > Klara - mam takie uwagi, jak przy Helenie
        >
        Ale ona jest chyba w lepszej sytuacji niż Helena? Choć w moim otoczeniu jest więcej Klar niż Helen. Dlaczego ludzie rzucają się na jedno imię, akurat na te, które mi się podoba? sad
        • dalenia Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 10:44
          Nie wiem, ciężko mi powiedzieć. W wątku "imiona urodzonych w 2012" chyba jednak więcej przewija się Klar. A znowu w danych z USC jest spora przewaga Helen. Ja jakoś mam wrażenie, że w moim otoczeniu więcej jest jednak Klar.
          • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 21:02
            dalenia napisała:

> Nie wiem, ciężko mi powiedzieć. W wątku "imiona urodzonych w 2012" chyba jednak
            > więcej przewija się Klar. A znowu w danych z USC jest spora przewaga Helen. Ja
            > jakoś mam wrażenie, że w moim otoczeniu więcej jest jednak Klar.

To niedobrze uncertain
            • dalenia Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 18.06.12, 14:33
              Ja osobiście, gdybym miała rodzić dzisiaj, teraz, zaraz, to jeszcze bym Klarę nadała. Mieszkam w małej mieścinie, a tych Klar nie ma jeszcze tak wiele (są, pojawiają się, ale jeszcze nie reaguję na nie jak na Zośki i Tośki smile). Ale moje dziecko urodzi się najprawdopodobniej za jakieś 5 lat - mam wrażenie, że wtedy już będzie Klara na tyle popularna, że jej nie nadam. Ale chciałabym się mylić smile

Księżna, nie pozostaje Ci nic innego, jak szybko starać się o małą Klarę! wink
              • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 19.06.12, 09:41
                dalenia napisała:

> Ja osobiście, gdybym miała rodzić dzisiaj, teraz, zaraz, to jeszcze bym Klarę n
                > adała. Mieszkam w małej mieścinie, a tych Klar nie ma jeszcze tak wiele (są, po
                > jawiają się, ale jeszcze nie reaguję na nie jak na Zośki i Tośki smile). Ale moje
                > dziecko urodzi się najprawdopodobniej za jakieś 5 lat - mam wrażenie, że wtedy
                > już będzie Klara na tyle popularna, że jej nie nadam. Ale chciałabym się mylić
                > smile
                >
                > Księżna, nie pozostaje Ci nic innego, jak szybko starać się o małą Klarę! wink

Trzeba mieć z kim smile Daleniu, matką pewnie zostanę za ok 10 a nawet do 15 lat. No chyba, że wyrobie się wcześniej. Ale nie będzie to wcześniej niż za 5 lat. Obawiam się, że wtedy większość moich najukochańszych imion będzie w "niebezpieczeństwie" uncertain Ostatnio zauważyłam, że coś złego dzieje się z Józefiną, Klementyną no i oczywiście z Konstancją (w krótkim poznałam kilka dziewczynek o tych imionach; wszystkie mają od 3 do 5 lat ). Rośnie liczba Konstantych, Jeremich, Feliksów, Gustawów, Tytusów, Cyrylów obawiam się też, że popularność Leona może zaowocować wzrostem popularności Leopolda.
                • dalenia Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 19.06.12, 09:49
                  Mnie też to przeraża, bo też uwielbiam imiona retro, które teraz zyskują na popularności. Ale wierzę, że za te 5 lat jeszcze będę miała co nadać smile
                  • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 19.06.12, 10:00
                    dalenia napisała:

> Mnie też to przeraża, bo też uwielbiam imiona retro, które teraz zyskują na pop
                    > ularności. Ale wierzę, że za te 5 lat jeszcze będę miała co nadać smile

Oby. No chyba, że zacisnę zęby i zdecyduje się na popularne imiona, jeśli oczywiście będę popularne, choć wiem jaka to radość mieć w klasie 5 imienniczek (ja byłam 6; nie mam na imię Anna, Katarzyna, Magdalena, Magda etc.).
                • figa241 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 19.06.12, 09:52
                  ksiezna_pani1 napisała:

> Ostatnio zauważyłam, że coś złego dzieje się z Józefiną, Klementy
                  > ną no i oczywiście z Konstancją (w krótkim poznałam kilka dziewczynek o tych im
                  > ionach; wszystkie mają od 3 do 5 lat ). Rośnie liczba Konstantych, Jeremich, Fe
                  > liksów, Gustawów, Tytusów, Cyrylów obawiam się też, że popularność Leona może z
                  > aowocować wzrostem popularności Leopolda.
                  >

Ksiezna - nie patrz na to jak na cos zlego-wiem popularnosc imion moze przeszkadzac- szkoda ze takie fale sie robia- raz na takie imiona raz na takie- jest tyle roznorakich imion ze zawsze mnie beda dziwic falowe upodobania. Ale w sumie - mozna to doberac jako swojego rodzaju komplement- ze ulubione imie podoba sie tez sporej ilosc ludu smile
                  Leopolda ja rezerwujetongue_out
                • ksiezna_pani1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 19.06.12, 09:52
                  ksiezna_pani1 napisała:

"Ale nie będzie to wcześniej niż za 5 lat."

Nastąpi to nie wcześniej niż za 5 lat.

Tak mi szkoda tej Klary, która dla mnie jest idealna uncertain Na pewno stanie się bardzo popularna, tego się nie uniknie, tylko byłoby miło gdyby nastąpiło to za kilkanaście lat lub nawet kilkadziesiąt. Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić Klaty w pierwszej 10., 20., 30. najpopularniejszych. Moja lista ulubionych imion jest naprawdę długa, ale nie ma na niej imienia, które z powodzeniem mogłoby zastąpić Klarę.
    • aneladgam Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 12:04
      no i nie doczekałam się tych polskich imion, które ci się rzekomo podobają
      • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 16:34
        aneladgam napisała:

> no i nie doczekałam się tych polskich imion, które ci się rzekomo podobają

Miałam na myśli takie imiona jak np: Zofia, Stefania, Ludwika, Helena. Rzekomo mi się podobają wink Chodziło mi o odróżnienie od imion takich jak np. Nikola, Sandra, Klaudia, Oliwia, które powiedziałabym, że nie są typowo polsko brzmiące. To pewnie nie są imiona rdzennie polskie tylko pochodzą np z Greki jak Helena, ale chodziło mi o swojskie, polskie brzmienie a nie źródło. Chciałam jakoś nazwać kierunek moich poszukiwań.
        • auksencja Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 18:17
          nie wiem czy już były, ale zaproponuje: Adela, Jadwiga, Jagoda, Jagna, Bogna, Marcjanna, Honorata, Judyta, Lucyna, Dominika, Aurelia, Barbara, Danuta, Daniela, zamiast Ludwiki może Ludwina albo Liwia?
    • agatarus Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.06.12, 20:58
      Zofia, Maria, Helena, Hanna
      • kasiak37 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 18.06.12, 00:02
        a ja dodalabym jeszcze Flore.Flora Jasinska brzmi super.Jasinska dobrze wypada tez w polaczeniu z Irmina(przefajne zdrobnienie INKA)
        • kasiak37 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 18.06.12, 00:11
          i Melania jeszcze mi wpadla do glowy.Melania Jasinska.
    • pucio09 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 18.06.12, 07:53
      łucja
      • tymolka Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 18.06.12, 23:47
        ja zaproponowałabym imie Iga w odróznieniu od tych wszystkich Helenek,Anielek,zosiek Wandeczek, na które ostatnio mam alergię.Imię krótkie i wg mnie pasuje do długiego nazwiska (a z własnego doswiadczenia wiem jak ciężko zmiescic sie w kratkach urzędowych z długim imieniem i nazwiskiemwink )
        • mamma2012 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 20.06.12, 20:53
          Dziekuje za propozycje. Faktycznie krotkie imie pasuje do nazwiska, ale Iga zupelnie mi sie nie podoba.
    • lazurja1 Re: szukam imienia dla sierpniowej dziewczynki 17.07.12, 00:02
      Ludmiła Jasińska jest super .
    • dalenia OT 17.07.12, 00:33
      Byłam ciekawa, czy Mamma2012 może już przypadkiem urodziła. Użyłam wyszukiwarki, a tam - Mamma2012 pisze, że urodziła 6 czerwca ... Już późno, więc może tylko ja tu czegoś nie rozumiem? uncertain
      • mamma2012 Re: OT 17.07.12, 09:14
        to jakas inna mama wink
        ja rodze pod koniec sierpnia.
        mąż obstaje przy Helenie.
        ale nic jeszcze nie postanowione.
        w mojej glowie ciagle siedza: Waleria i Ludwika.
        • ksiezna_pani1 Re: OT 17.07.12, 09:33
          Dwie osoby o tym samym nicku? To zastanawiające...
          • dalenia Re: OT 17.07.12, 12:07
            No właśnie ... Jest to przecież technicznie niemożliwe, więc chyba ktoś tu kręci.
        • dalenia Re: OT 17.07.12, 12:45
          Matko, faktycznie! Teraz sprawdziłam i w tamtym nicku jest jeszcze "_". Nie zauważyłam, przepraszam, zwracam honor smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.